דלג לתוכן

אסתמה בילדים

גנחת הסימפונות | Childhood asthma
המומחים של Infomed מסבירים:
גנחת סימפונות (אסתמה) היא מחלת הסימפונות (Bronchi) שהם הצינורות המובילים אוויר אל הריאות ומהן. המחלה מתאפיינת בהתקפים של קושי נשימה עם תקופות רגיעה ביניהם. ההתקפים חמורים יותר בשעות הלילה ומתאפיינים בשיעול, בנשימה מהירה, בקושי לנשוף אוויר ובמצבים קשים - כיחלון מחוסר חמצן. ההתקפים שכיחים בעת מחלות נגיפיות של מערכת הנשימה וכן בעונות מסוימות, בעיקר בסתיו, ובקרב חלק מהחולים גם באביב.

קיימים גם גירויים הגורמים להתקפים מיידיים כגון מאמץ גופני, אוויר קר או חשיפה לגורמים אלרגניים כמו כניסה לבית שבו נמצא חתול או גורם אחר שהחולה אלרגי אליו. בבסיס המחלה עומדות שתי תופעות, האחת תגובתיות-יתר של הסימפונות והשנייה רגישות לגורמים הגורמים להתקף. גורמים אלו הם אלרגנים והם ייחודיים לכל אדם.

האלרגן השכיח ביותר הוא קרדית אבק הבית. גורמי אלרגיה שכיחים אחרים הם נבגי עובש, בעלי חיים ביתיים כגון חתול וכלב, אבקני פריחה של עצים, דשא ושיחים. קיימים גם גורמים שאינם אלרגנים כגון נגיפים, גורמים תעסוקתיים, תרופות (לדוגמה, אספירין), ויש התקפי אסתמה שהגורם להן אינו ידוע.

אסתמה יכולה להופיע בכל גיל אך שכיחה יותר בגיל הילדות המוקדמת. מהלך המחלה משתנה מחולה לחולה. אצל חלק גדול מהחולים ההתקפים של קוצר הנשימה נעלמים בגיל הילדות ואינם נישנים. אצל אחרים ההתקפים נישנים בגיל מאוחר יותר ואילו אצל חלק מהחולים המחלה נמשכת שנים רבות ואף לאורך כל החיים ללא הפוגה.
בשנים האחרונות קיימת עלייה ברורה בשכיחות המחלה בכל הארצות המערביות המפותחות. יתר על כן, החל משנות ה-60 ועד לסיום המאה ה-20 חלה עלייה ברורה בחומרת המחלה ובשיעור מקרי המוות.

האפידמיה של האסתמה הביאה למהפכה בהבנת המחלה ובצורת הטיפול בה. מקובל כיום לחשוב כי החיים המודרניים, איכות הסניטציה, וצמצום מספר הילדים במשפחה, מגבירים את הנטייה ללקות באסתמה. הגירוי האלרגני הקבוע גורם לדלקת אלרגית של הסימפונות, מגביר את חומרת המחלה ויכול אף לגרום לנזקים בלתי הפיכים המתבטאים במחלת ריאות כרונית.

תינוקות המשמיעים צפצופים בנשימתם מהווים בעיה מיוחדת לאבחון מאחר ששכיחות הצפצופים בגיל זה גבוהה מאוד, וכך גם שכיחות היעלמותם עם הגיל. היעדר האפשרות לבצע תפקודי ריאות מונע אפשרות של קביעת אבחון ודאי של אסתמה, ומקשה על ההחלטה אם להציע טיפול מונע קבוע. מהניסיון עולה שהרוב הגדול של התינוקות המצפצפים אינם לוקים, בהמשך, באסתמה.

חולים הלוקים באסתמה בגיל מבוגר מהווים אף הם קבוצה ייחודית. אצל חלק גדול לא ניתן לזהות אלרגן (Intrinsic asthma), ובמקרים רבים תיתכן מחלה חמורה אשר כדי לדכאה יש צורך בכמות נכבדה של תרופות.

האנציקלופדיה הישראלית  לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
  • אבחון ובדיקות

    אבחון האסתמה נקבע על בסיס חסימה של זרימת האוויר הננשף מהריאות. הדגמה של הפרעה זו נעשית על ידי בדיקת תפקודי ריאות פשוטים - ספירומטריה. אולם, עיכוב בזרימת האוויר הננשף אין בו די כדי לאבחן אסתמה, ויש להדגים גם שיפור לאחר מתן חומרים מרחיבי סימפונות. מאחר שהמחלה אינה קבועה ומופיעה לסירוגין, יש לעיתים לגרות את הסימפונות להתכווץ על ידי מבחן מאמץ או על ידי מתן חומרים המשפיעים רק על חולי אסתמה, ועל ביצוע תפקודי ריאות לאחר הגירוי. תפקודי ריאות דורשים שיתוף פעולה ויכולת טכנית ובאופן מעשי ניתן לבצע בדיקה זו רק מגיל 8-6 ומעלה.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
רפואה אסתטית
ד"ר משה מושיקו אמיר
5.0
( 15 חוות דעת )
"אלוף שבאלופים שרות אדיב בן אדם מקסים"
קראו עליי עוד
יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר יוסי הר-טוב
4.9
( 28 חוות דעת )
"הייתה חוויה מצוינת, יחס אישי ונעים, תחושה שיש זמן להסברים ושאלות. לדעתי בזכות יצירת הקשר הטובה הבדיקה בכלל לא כאבה. ממליצה בחום"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא אסתמה בילדים

מדינה בוערת: למי העשן מסוכן במיוחד ואיך מונעים את הנזק?
מדינה בוערת: למי העשן מסוכן במיוחד ואיך מונעים את הנזק?
רועי שני, מערכת אינפומד מאת: רועי שני, מערכת אינפומד 28/04/2013

מדוע עשן מסוכן עבורנו, עבור מי הנזק יכול להיות קשה במיוחד וכיצד ניתן להתגונן? כל המידע החיוני שיסייע לכם במצב של זי... לכתבה המלאה

שיעול מתמשך: האם יש סיבה לדאגה?
שיעול מתמשך: האם יש סיבה לדאגה?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 18/08/2020

מאז שהתגלה נגיף הקורונה, כמעט כל שיעול מעורר אצלנו חשד. כמה זמן אמור להימשך שיעול ומתי הוא מאותת שאולי מדובר במצב ב... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו