המומחים של Infomed מסבירים:
כלורתאלידון, הנמצא בשימוש מ-1960, שייך לקבוצת התרופות המשתנות מסוג תיאזיד. תרופות אלה מסלקות עודפי מים מהגוף ומפחיתות בצקת (אצירת נוזלים) אצל אנשים עם אי ספיקת לב גודשית, מחלת כליות ושחמת הכבד. לעיתים קרובות משתמשים בכלורתאלידון לטיפול ביתר לחץ דם, ומכיוון שתרופה זו מפחיתה את כמות הסידן בשתן, משתמשים בה לעיתים למניעת הישנות של סוגים מסויימים של אבני כליות. לכלורתאלידון פעולה ממושכת יותר מזו של תיאזידים רבים, אך תרופה זו מגבירה את איבוד האשלגן ומלחים אחרים בשתן. דבר זה עלול לגרום למיגוון של תסמינים ולהגביר את הסיכון להפרעות בקצב הלב, במיוחד אצל אנשים הנוטלים תרופות כגון דיגוקסין. מסיבה זו נותנים בדרך כלל תוספות אשלגן יחד עם כלורתאלידון.
-
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
טבליות. תדירות וזמן נטילה
פעם ביום, בבוקר, או לפי הוראות הרופא. טווח המינון
מבוגרים: 25-100 מ"ג ליום, או לפי הוראות הרופא. תחילת ההשפעה
תוך שעתיים. משך ההשפעה
תוך שעתיים. מנה שנשכחה
אין סיבה לדאגה, אך יש לקחת את התרופה מייד כשנזכרים. הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור. מינון עודף
מנה עודפת מקרית אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים, או אם נלקחה מנה עודפת גדולה, יש ליידע את הרופא. אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים
-
אזהרות
תזונה
השימוש בתרופה זו עלול להפחית את כמות האשלגן בגוף. יש להרבות באכילת פירות וירקות טריים. יש להיוועץ ברופא בקשר להורדת צריכת המלח.
הריון
ניתן לקחת כאשר יש צורך. מומלץ לעקוב אחר תופעות לוואי העלולות להיגרם כתוצאה משימוש בתיאזידים בזמן הריון. דווחו מקרים בהם תיאזידים גרמו לסיבוכים באם כגון חוסר איזון אלקטרוליטים וירידת רמת הסוכר בדם, וכן סיבוכים בעובר ואף מוות של העובר (B)
תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בילדים ובצעירים מתחת גיל 18 שנה לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא.
קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.
דווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- סוכרת
- רמת שומנים גבוהה בדם
- נטילת תרופות אחרות
סיכון ממנת יתר
נמוך
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
-
תופעות לוואי
רוב תופעות הלוואי נגרמות בגלל איבוד יתר של אשלגן, וניתן להתגבר עליהן על ידי נטילת תוספות אשלגן. בנוסף עלול כלורתאלידון להעלות רמות סוכר וחומצת שתן בדם.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
[נוגדי דלקת לא-סטרואידים]: תרופות אלה עלולות להפחית את ההשפעה המשתנת של כלורתאלידון. ייתכן שיהיה צורך להתאים את המינון שלו. [תרופות דיגיטאליס]: רעילות תכשירי דיגיטאליס עלולה לגבור אם יש איבוד יתר של אשלגן. [קורטיקוסטרואידים]: תרופות אלה מגבירות את איבוד האשלגן מהגוף כאשר לוקחים אותן יחד עם כלורתאלידון. [ליתיום]: כלורתאלידון עלול להעלות רמות ליתיום בדם ולגרום לסיכון של תופעות לוואי קשות. [מעכבי ACE]: השילוב התרופתי בין כלורתאלידון ומעכבי ACE הינו שילוב מומלץ לשיפור איזון לחץ הדם, אך מומלץ להיזהר במתן המנה הראשונה של מעכבי ACE מחשש להשפעה מצטברת על הורדת לחץ הדם. ייתכנו סחרחורות בעיקר בקימה משכיבה לישיבה או עמידה. רצוי להתחיל במנה קטנה ולהעלותה בהדרגה. [תכשירים המכילים סידן קארבונאט]: עלולים להגביר את תופעת הלוואי של כלורתאלידון הקשורה להעלאת ריכוז הסידן בדם. [כלורפרופאמיד]: תיתכן ירידה בפעולתו בהורדת הסוכר בדם. השפעת שימוש ממושך
שימוש ממושך בתרופה זו עלול להוביל לאיבוד יתר של אשלגן ולערעור מאזן המלחים האחרים. ניטור: יש לבצע בדיקות דם תקופתיות לניטור תיפקוד הכליות ולבדיקת רמות סוכר, אשלגן, חומצת שתן ומלחים אחרים בדם.