גנטמיצין (גנטתרים) (Gentamicin)
מידע נוסף
שמות מסחריים
גנטמיצין הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות להזרקה גנטמיצין-איקא, גנטמיצין ב.בראון; בקרם גנטתרים ובטיפות עיניים אופטי-גנטה, לקרומיצין. גנטמיצין הוא אנטיביוטיקה מסוג אמינוגליקוזיד, שפועלת נגד מספר סוגי חיידקים שרגישים לקבוצה זו של אנטיביוטיקה.
יעיל לטיפול ב:
טיפות גנטמיצין מיועדות לטיפול בזיהומים חיידקיים בעיניים.
קרם ומשחה על בסיס גנטמיצין משמשים גם לטיפול מקומי בזיהומי עור כמו פצעים או כוויות מזוהמים.
כמו כן, קיימים תכשירים נוספים לטיפול מקומי בעור שמכילים גנטמיצין בשילוב עם חומרים אנטי-פטרייתיים וקורטיקו-סטרואידים, כמו ציקלודרם C, טרידרם, אפלומיצין, בטקורטן G, דיפרוג'נטה. תכשירים אלו מיועדים לטפל בדלקות ובגירוי בעור, שמלווים בזיהום חיידקי.
גנטמיצין בהזרקה (ניתן לטיפול במסגרת בית חולים), משמש לטיפול בזיהומים קשים או מסובכים, בדרך כלל יחד עם סוג נוסף של אנטיביוטיקה (לרוב, מקבוצת פניצילין). זיהומים אלו כוללים דלקת ריאות, זיהומים בעור וברקמות רכות כמו אחרי כוויות קשות או ניתוחים, דלקת הצפק (פריטוניטיס), זיהום מסתם הלב (אנדוקארדיטיס) ואלח דם.
גנטמיצין לבדו ניתן רק לטיפול בזיהומים חוזרים בדרכי השתן שגרמו לסיבוכים.
הנחיות חשובות:
עליכם להקפיד על הוראות הרופא ולסיים את כל המנה, גם אם אתם מרגישים טוב, אחרת הזיהום עלול לחזור. יש לחזור לרופא, אם לא חל שיפור במצבך בתוך שבוע.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בגנטמיצין במקרים הבאים:
- רגישות לגנטמיצין עצמו, למרכיבים אחרים בתרופה או לתרופות אנטיביוטיות אחרות ממשפחה זו. במקרה כזה, עליכם להימנע גם מטיפות עיניים או משחות.
- יש להיוועץ ברופא לפני השימוש אם את בהריון או מניקה.
- אם אתם סובלים ממיאסטניה גראביס.
מידע
אופן נטילת התרופה
זריקות, טיפות עיניים, קרם ומשחה לעור.תדירות וזמן נטילה
זריקות: כל 8-24 שעות. תכשירים לעור: 3 פעמים ביום. טיפות עיניים: כל 4-8 שעות.טווח המינון
מבוגרים: זריקות: לפי המשקל והתיפקוד הכלייתי. תכשירי עיניים ועור: לפי הוראות הרופא. ילדים: מינון מופחת לפי המשקל.תחילת ההשפעה
4-12 שעות.משך ההשפעה
8-24 שעות.תזונה
אין הגבלות.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדיםמנה שנשכחה
תכשירי עיניים ועור - יש לקחת מייד כשנזכרים.הפסקת התרופה
יש להשלים את הטיפול במלואו .גם אם חל שיפור בהרגשה, הזיהום המקורי עלול עדיין להיות קיים, והוא עלול לחזור אם מפסיקים את הטיפול מוקדם מדי.מינון עודף
לא סביר בהזרקה, משום שהטיפול נעשה תוך ניטור קפדני. לגבי תכשירים אחרים, מנה עודפת מקרית אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים, יש ליידע את הרופא.אזהרות
הריון
אין להשתמש בתכשירי גנטמיצין מבלי להיוועץ ברופא.הנקה
יש להיוועץ ברופא לפני השימוש.תינוקות וילדים
יש צורך בהפחתת המינון בהתאם לגיל ולמשקל.אלכוהול
מומלץ להגביל את כמות השתייה, אלכוהול עלול להגביר את תופעות הלוואי של תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כליה
- הפרעות בשמיעה
- חולשת שרירים
- תגובה אלרגית לאמינוגליקוזידים בעבר
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
תופעות לוואי
תופעות לוואי הן נדירות, אך אלה המופיעות עם מתן זריקות עלולות להיות קשות. יש לדווח מיד על סחרחורת, איבוד שיווי משקל (ורטיגו), שמיעה פגומה וריבוי שתן. תגובות אלרגיות, הכוללות פריחה וגרד, הן תסמינים העלולים להופיע עם כל התכשירים המכילים גנטאמיצין.פרטי תגובה עם תרופות אחרות
[הערה כללית]: תרופות רבות מגבירות את הסיכון של איבוד השמיעה ו/או אי ספיקת הכליות עם גנטאמיצין. תרופות אלה כוללות אמינוגליקוזידים אחרים, אנטיביוטיקות מסוג צפאלוספורינים, פורוסמיד, ציקלוספורין, ציספלאטין, נאומיצין, ו- ונקומיצין.השפעת שימוש ממושך
התרופה אינה ניתנת בדרך כלל לתקופה מעל 10 ימים. קיים סיכון של השפעות שליליות על השמיעה, שיווי המשקל והתיפקוד הכלייתי. ניטור: בטיפול בהזרקה יש לבדוק רמות התרופה בדם ותפקודי כליות.נמצא כמרכיב בתרופות הבאות
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אמא שלי בת 83 ובסך הכל בריאה, ובעיקר עירנית וחדה מבחינה קוגניטיבית ברמה שהלוואי עלי בגילה. בזמן האחרון היא החליטה שהיא רואה ציפור בבית, היא אפילו הרגישה אותה מסתבכת בשיער שלה. אחי ואני הפכנו את הבית ואין שום ציפור ואני משוכנע לחלוטין שגם לא הייתה. עד לפני כחצי שנה,למשך תקופה של קרוב לשנה, היא ראתה בבית חרקים גדולים. היא יכלה לתאר אותם בפרוטרוט. במהלך אותה שנה ריססנו את הבית שלוש פעמים, כולל ריסוסים שאנשים לא יכולים לעמוד בהם, שלא לדבר על בעלי חיים. פירקנו והרכבנו מחדש את הארון בחדר השינה שלה מכיוון שהיא טענה שהם יוצאים מתחת הארון. בהתייעצות עם רופא המשפחה שלה הוא אמר שמדובר בתופעה ידועה בגיל הזה ויש תרופה שמונעת את הדמיונות האלה. היא לא הייתה מוכנה לשמוע על תרופה וטענה שאחי ואני חושבים שהיא משוגעת. הרופא ניסה להגניב לה את התרופה לתרופות אחרות שהיא לוקחת, אבל היא עלתה על זה ולא הסכימה אפילו לקבל ממנו את המרשם (כפי שאמרתי - היא עירנית וחדה בצורה בלתי רגילה לגילה). שאלותי הן: 1. האם אפשר לקבל הסבר על התופעה, במידה והיא ידועה? מהו הטיפול, תופעות לוואי וכו'? 2. מהן דרכי ההתמודדות במצב זה, בדגש על הטקטיקה שיש לנקוט מולה כשהיא רואה דברים כאלה. האם להגיד לה שמדובר בדמיונות או לשחק איתה את המשחק ולחפש ציפורים בבית וכדומה?
- אני בת 42. יש לי שן בינה בלסת התחתונה מימין שזה כמה שנים "מתעוררת" וגורמת לי כאבים נסבלים. נאמר לי במשך השנים, על ידי כמה רופאי שיניים, שיש לעקור אותה עקירה כירורגית כיוון שאין לה מקום לבקוע לגמרי, ושמסיבה זו היא דוחפת את שאר השיניים. הופניתי לעקירה כירורגית בבית חולים עקב קרבה לעצב. קבעתי תור לעקירה, לא בהתלהבות גדולה, אלא מתוך המחשבה שאם כמה רופאים אמרו שיש לעקור אותה, זה כנראה נכון. היגעתי לבית החולים ביום המיועד, ולתדהמתי, הרופא המליץ לא לעקור את השן. הוא אמר שטענתם של רופאי השיניים האחרים שבדקו אותי, שאין לשן מקום לבקוע, אינה נכונה, השן אינה ממשיכה לבקוע (אז איך אפשר להסביר כי במשך השנים יש לי "יותר ויותר שן", כלומר משהו קורה שם - מה זה אם לא בקיעה?). הוא אמר גם שלא נכון שהשן דוחפת את השיניים האחרות. לשאלתי, איך הוא מסביר את העובדה שאני מרגישה כי רווח שהיה לי בין שיניים אחרות נסגר מעט, השיב הרופא שמחקרים הראו כי הלסת הוא המקום עם הכי הרבה שינויים בגוף מבחינה גרמית. בקיצור, הרופא נתן לי להבין שמסיבות לא ענייניות (כלכליות) הפנו אותי רופאים לבית חולים, ושלדעתו אין שום הצדקה לעקירה זו. למותר לציין שיצאתי מאוד מבולבלת. אשמח לשמוע את דעתכם, בעיקר לגבי הטענות של הרופא.
- בני (18) סובל מהזעת יתר בכפות הידיים. בחודשים האחרונים נוספה גם הירדמות של קצות האצבעות. בדיקות שהוא עשה (רנטגן צווארי, אולטרסאונד והולכה חשמלית) לא הראו קשר בין הדברים. אנו שוקלים אופציה של ניתוח כדי להתגבר על בעית ההזעה. האדם היחיד שאנו מכירים שעשה ניתוח כזה מצטער ואומר שנגרם לו סבל גדול והבעיה לא נפתרה כליל. 1. האם ייתכן קשר בין הבעיות ? 2 . האם ניתן לקשר אותנו עם אנשים שעברו ניתוח כזה ? 3. האם לניתוח יש השלכות תפקודיות אחרות ? 4 . האם יש עוד אופציות לטיפול ? 5 . לאיזה רופא עלינו לפנות במטרה לבדוק את בעית ההירדמות ?
- יש לי חברה שמכורה לסחוג, ממש באופן אובססיבי. רציתי לדעת האם אכילת יתר של סחוג עלולה לפגוע בטווח הרחוק. אכילת הסחוג אצלה היא ברמה של צירופו לכל מאכל ובכל שעות היום.
- האם בתרופה להפסקת עישון בשם champix יש רכיב בשם אופיאטין?
- התבקשתי על ידי גורם לא מישראל (גרמניה) לשלוח תוצאות בדיקות דם. ביצעתי את הבדיקות בישראל, וכשקיבלתי את התוצאות ראיתי שחלקן לא נמדדו ביחידות המצוינות בטופס הגרמני. האם אפשר ל"תרגם" תוצאות מסוג יחידות אחד לאחר? ואם כן אז איך?
- אני בת 66. לפני 3 ימים הייתי בבריכה של מים קרים. מאז יש לי מדי פעם דקירות בבטן התחתונה, פעם מצד ימין ופעם מצד שמאל. האם זה קשור לדרכי השתן? מה עלי לעשות?
- אני בן 68. בשל תופעת חום תת-פיברילי, הופניתי על ידי האורולוג לבצע בדיקת שתן כללית. הכל נראה תקין, אבל אחת התוצאות מדאיגה אותי: Erythrocytes(U) 10 cell /ul האם זה מצביע על מצב לא תקין?
- אני בן 43. זה שבועיים יש לי צריבה במתן שתן והפרשה של טיפה בודדת לבנה עם היקיצה בבוקר. במשך היום יש הפרשה חלשה מאוד, שקופה בדרך כלל, נראה כאילו אלו שאריות של שתן שלא התרוקן. לא תמיד נשאר עודף שלא יוצא. עשיתי בדיקת שתן והיא היתה תקינה, ובדיקה להפרשה לל
- אני בת 39 בהריון בשבוע ה-26. לאחרונה עשיתי בדיקות דם ושתן. בבדיקת דם נמצאה התוצאה Lymphocytes % 17,2 ובבדיקת שתן Leucocytes (U) 100. האם יש משמעות לתוצאות אלה?