פורוסמיד (פוסיד) (Furosemide, Fusid)
מידע נוסף
שמות מסחריים
פורוסמיד (Furosemide) הוא חומר פעיל הנמצא בתרופה בשם פוסיד (Fusid) – חומר בעל השפעה משתנת חזקה ומהירה מקבוצת משתני לולאה.
יעיל לטיפול ב:
פורוסמיד (פוסיד, Fusid) משמש לטיפול בבצקת (אצירת נוזלים) ריאות, בצקת הנגרמת בגלל אי ספיקת לב, שחמת הכבד ומחלות כליה.
בנוסף לפעילות משתנת מהירה, פורוסמיד (פוסיד, Fusid) עוזר להרחיב את כלי הדם, לכן משתמשים בו גם לטיפול בלחץ דם גבוה.
הנחיות חשובות:
כדאי שתמנעו ממעבר פתאומי משכיבה או ישיבה לעמידה בגלל ירידה בלחץ הדם וסחרחורת, שפורוסמיד עלול לגרום. כמו כן, רצוי גם להימנע מעמידה ממושכת או מפעילות גופנית מוגזמת בזמן הטיפול בפורוסמיד (פוסיד, Fusid).
בנוסף, אחת מתופעות הלוואי של פורוסמיד (פוסיד, Fusid) היא הופעת פריחה בעור עקב חשיפה לשמש, לכן מומלץ שתגנו על עצמכם באמצעות ביגוד מתאים או קרם הגנה.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש פורוסמיד (פוסיד, Fusid) במקרים הבאים:
- רגישות לפורוסמיד או למרכיבים אחרים בתרופה.
- רגישות לחומרים נוספים מקבוצת סולפונאמידים.
- אם אתם סובלים מבעיות חמורות או הכליות או מחוסר מתן שתן.
- אם פיתחתם התייבשות חמורה או חוסר איזון באלקטרוליטים.
- בלחץ דם נמוך- בנטילת תוספי אשלגן או משתנים שומרי אשלגן לטיפול בלחץ דם גבוה
- מחלת אדיסון
- הרעלת דיגיטליס
- בשינוי ברמות ההכרה ותרדמת כתוצאה משחמת הכבד
- אם את מניקה
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות, זריקות. אין ללעוס, לכתוש או לחצות את הטבליות.תדירות וזמן נטילה
פעם ביום, בדרך כלל בבוקר; במצבים של קוצר נשימה בלילה עקב אי ספיקת לב מומלץ לקחת את התרופה בשעות אחר הצהריים.טווח המינון
מבוגרים: 20-80 מ"ג ליום. ניתן להעלות את המינון עד למינון מירבי של 2 גרם ליום אם התיפקוד הכלליתי לקוי.ילדים: 1-3 מ"ג לק"ג ליום.
תחילת ההשפעה
טבליות: תוך שעה אחת. זריקות: תוך 5 דקות.משך ההשפעה
2-6 שעות.תזונה
השימוש בפורוסמיד (פוסיד, Fusid) עלול להוריד את רמת האשלגן בגוף. יש להרבות באכילת ירקות ופירות טריים העשירים באשלגן.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים.מנה שנשכחה
אין סיבה לדאגה, אך יש לקחת פורוסמיד (פוסיד, Fusid) מייד כשנזכרים. עם זאת, עדיף לדלג על המנה שנשכחה בשעות הערב, כדי לא להתעורר בלילה בגלל הצורך להשתין. יש לקחת מנה באה בזמן, אך אין לקחת מינון כפול!הפסקת התרופה
אין להפסיק טיפול בפורוסמיד (פוסיד, Fusid) בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור.מינון עודף
מנה עודפת מקרית של פורוסמיד (פוסיד, Fusid) אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים, או אם נלקחה מנה עודפת גדולה, יש ליידע את הרופא. מינון יתר יכול לגרום להתייבשות ושינויים ברמות של חומרים מסוימים בדם.
אזהרות
הריון
אין להשתמש בפורוסמיד (פוסיד, Fusid) בהריון מבלי להיוועץ ברופא.הנקה
אין להניק בזמן טיפול בתרופה זותינוקות וילדים
יש צורך בהפחתת המינון בהתאם לגיל ולמשקל.קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
יש להימנע מנהיגה עד שלומדים כיצד התרופה משפיעה, כיוון שתרופה זו עלולה לגרום לטשטוש.אלכוהול
מומלץ להגביל את כמות השתייה, אלכוהול עלול להגביר את תופעות הלוואי של תרופה זו.ניתוח והרדמה כללית
בשימוש במרפי שרירים, או מאלחשים- יש לדווח למרדים או למנתח לפחות שבועיים לפני הניתוח על נטילת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- הגדלת הערמונית (פרוסטאטה מוגדלת)
- תת נפח דם
- רמות נמוכות של חלבונים בדם
- הריון
- לחץ דם נמוך
- בעיות כבד
- מחלת כלי דם
- בעיות כליה
- מחלת לב
- נטילת תרופות אחרות
- סוכרת
- קשיי השתנה
- שיגדון
- גיל מבוגר
- בדיקות דם או שתן עתידיות
תופעות לוואי
תופעות לוואי
תופעות הלוואי של פורוסמיד (פוסיד, Fusid) נגרמות בעיקר בגלל האיבוד המהיר של נוזלים והן פוחתות עם הסתגלות הגוף לתרופה. תופעות אלה כוללות:
הרגשה כללית לא טובה, הפרעות בקיבה, סחרחורת, הזעה.
כמו כן יתכנו גם: כאב ראש, חוסר מנוחה, יובש חמור בפה או צמאון מוגבר, חולשה, נמנום, הפרעות בתחושה בידיים או ברגליים, כאב או התכווצויות בשרירים. ראיה מטושטשת, צלצולים באוזניים.
התייבשות, שינוי במאזן של נוזלים וחומרים בגוף (כגון נתרן, אשלגן, כלור, סידן ומגנזיום) הגורם ליובש בפה, אי-שקט, לחץ דם נמוך הגורם לירידה בריכוז ותגובות מואטות, קושי במתן שתן, קצב לב מהיר או לא סדיר, בחילות והקאות.
במקרים הבאים יש לפנות בהקדם לטיפול רפואי:
תגובה אלרגית- פריחה, גירוד
רגישות לאור השמש
שלפוחיות או קילוף של העור
דלקת של כלי דם, או דלקת כליה
קריש דם (גורם לכאב, נפיחות או רגישות ברגליים)
סימנים של מחלות זיהומיות (חום, כאב גרון או פצעים בפה)
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
מתן משולב של פורוסמיד (פוסיד, Fusid) עם תרופות הבאות עלול להוביל להתפתחות תגובות בלתי רצויות ולפגיעה ביעילות הטיפול:
ליתיום; סליצילאטים, כגון אספירין, נוגדי דלקת לא סטרואידליים; תרופות להורדת לחץ דם; תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית;, אמיודארון, תיאופילין, משתנים אחרים, תרופות אנטיפסיכוטיות מסוימות, נוגדי דיכאון, , תרופות אנטי-סרטניות מסוימות, משלשלים, תרופות נגד סוכרת; אנטיביוטיקה מסוג אמינוגליקוזידים וצפלוספורינים, דיגיטליס.
ניטראטים- לטיפול בתעוקת חזה, כולסטיראמין או כולסטיפול לטיפול בכולסטרול גבוה, אנטיביוטיקות לטיפול בזיהומים המשפיעות על הכליות או האוזניים (כגון צפקלור, כוליסטין, גנטאמיצין, ונקומיצין), קורטיקוסטרואידים או אנטיהיסטמינים (לטיפול בתגובות אלרגיות), תרופות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, לבודופה (לטיפול במחלת פרקינסון), גלולות למניעת היריון, אלפרוסטדיל לטיפול בכשל זקפתי
סוכראלפאט: יש לחכות לפחות שעתיים בין נטילת שתי תרופות אלה.
השפעת שימוש ממושך
בטיפול ממושך בפורוסמיד (פוסיד, Fusid) עלולים להופיע חסרים של מלחים כגון אשלגן, נתרן וסידן.ניטור: יש לבצע בדיקות תקופתיות של דם ושתן, תיפקודי כליה וכבד ושל רמות מלחים ופחמן דו-חמצני בדם.
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- האם אחזור ואלקה שוב באבני כליה?
- מה קורה כאשר נוצרות אבנים בכליה?
- אני בן 64. מה התכיפות של הטלת שתן הנחשבת נורמלית לאדם בגילי? ביום, כל שעה וחצי-שעתיים יש לי 200-150 מ"ל, ובלילה, כלומר עם שחר, אחרי כ-6-5 שעות, עד 600 מ"ל.
- בבדיקות דם שערכתי נמצאו הערכים הבאים: UREA - 89 CREATININE 1.72 URIC ACID 11.5 אני חולה FMF, , יתר לחץ דם ודלקת פרקים כרונית. ליתר לחץ דם אני מטופל בפוסיד ואלדוספירון. נאמר לי בעבר שתרופות אלו עלולות לגרום לתופעות הללו. שאר הבדיקות נמצאו תקינו
- השאלה היא עבור חמי. אובחנה אצלו שחמת כבד, יש לו גם סוכרת, הוא נאלץ לעבור ניקורים בגלל נוזלים בחלל הבטן. הוא מקבל פוסיד. השאלה היא האם ישנו איזשהו טיפול שיכול לעצור את התקדמות המחלה (גם טיפול הומיאופתי). מאוד קשה לו לעמוד על הרגלים, הוא ירד המון ב
- לפני כשלושה חודשים קמתי בבוקר והרגשתי דופק מוזר עמוק ולא סדיר יותר בכיוון הבטן, הרגשתי שהדם אוזל מראשי נשכבתי במהירות ואיבדתי את ההכרה למספר שניות- ללא פרכוסים. באותו היום הלכתי לרופא אשר קבע כי היה זה התקף וזו וגלי - מה זה אומר ? ביצע לי באותו היום א.ק.ג. - והוא נמצא תקין, ואף שלח אותי לבדיקות דם שאף הן תקינות. במשך הימים נורא נחרדתי למצב, נדודי שינה, הזעה דופק מהיר, חוסר שקט, עצבנות, פחד חשש להתקף לב (כמובן שמצידי בלבד) חלפו ימים והחלו להגיע כאבי ראש מוזרים כגון דקירות בקודקוד הראש, כאב שעובר מצד לצד במשך היום כולל ראש רגיש למגע + אאורה יומיומית - הרופא שלח אותי לבדיקות CT ראש - והן נמצאו תקינות, והוא אף שלח אותי לעוד בדיקות דם, ואף הן תקינות. עברו הימים ולא מצאתי מנוח מכיוון שהחלו לי כאבים בכל מקום, ובלילות מתקשה להירדם, ואם אני נרדמת וישנה אפילו 9 שעות אני קמה הפוכה ומבולבלת וחושבת איך "לשרוד" את היום כשאני עייפה חלשה וכואבת, בכל חלקי היום יש לי כאבים, בידיים כאב שמחליש לי את הידיים, בגב אפילו כשאני אני מתקלחת ומשפשפת את הגב יש לי כאבים פנימיים לא נעימים שמחלישים אותי אף הם, והראש, הסחרחורות, רעד פנימי בגוף, וחוסר שקט פנימי - אני תמיד חייבת להיות בתנועה כדי שלא ארגיש סחרור או רחש גוף אחר תמיד שותפים למשך כל היום. ותוצאות המעבדה שליליות. עליי לציין לפני שנתיים לערך עשיתי בדיקת eeg שנמצאה תקינה, ואף באותו הזמן הייתי אצל נוירולוג שטען שאני בפחד והביא לי כדורי הרגעה. (לכל הסיפור הזה מתווסף הספור של אבי שנפטר לפני 7 שנים ממחלת הסרטן - מגידול במוח, שמאז כל כאב הוא מבחינתי סופני) מה לעשות אני מדוכאת מבולבלת, רוצה ליהנות מהחיים לצחוק בלי לחשוב על רע, אני רוצה להרגיש טוב, עליי לציין שנתנו לי כדורי אלטרולט 10 מ"ג לאחרונה ובמקום לעזור הם החלישו אותי, ונתנו לי תחושת עילפון. אנא תעזור לי, תאיר לי את הדרך אני במצוקה קשה.
- אני עובדת בחברת תרופות, ובין היתר הפעלתי מכונה שממיינת פניטואין. בשבוע שבו עסקתי בחומר זה הרגשתי רע. סבלתי מכאבי ראש חזקים, מליחה ומבחילות. האם זה קשור לחומר שאיתו עבדתי - פניטואין? כשהייתי מגיעה הביתה בסוף היום הייתי מקיאה ומשתעלת הרבה.
- קראתי את התשובה לגבי ההבדל בין ממוגרפיה ואולטרסאונד, ובכל זאת רציתי לשאול: חברה שעברה באופן קבוע בדיקה תקופתית משולבת של ממוגרפיה ואולטרסאונד התגלתה כחולה בסרטן שד ברמה התחלתית. נאמר לה שהגוש לא התגלה בממוגרפיה אלא באולטרסאונד. מאחר ולפי הבנתי אולטרסאונד כרוך בפחות קרינה וזו בדיקה פשוטה למדי, למה אנחנו לא עוברות כל שנתיים אולטרסאונד במקום ממוגרפיה אם היא מגלה מוקדם יותר ?
- אני בת 30 ומעוניינת להרות בקרוב. אני אמא לילדה בת שנתיים. בהריון של בתי נקלטתי מיד, המחזור היה סדיר. לפני שנה התגלתה אצלי בעיה של תת-פעילות בלוטת התריס, תת-קלינית, ערך TSH היה 5.2 וערכי T4 היו תקינים. פניתי לאנדוקרינולוג שאמר שבגלל שאני חושבת על הריון, כדאי להתחיל בטיפול תרופתי במינון נמוך. רופא המשפחה אינו מסכים עם דעתו, ואומר שאין צורך בטיפול ושהוא ממליץ על מעקב בלבד. הייתי רוצה לדעת מה דעתכם בנושא, מכיוון שקראתי על הקשר בין תת-פעילות של הבלוטה לבין פגיעה אפשרית בעובר, והדבר שמדאיג אותי הוא האפשרות של פגיעה בעובר. מה דעתכם בנושא?
- לפני 6 ימים התכסה גופי בפריחה שנראית כמו עקיצות או פצעים קטנים. זה נורא מגרד וממשיך להתפשט. נקבע לי תור לרופא עור רק בעוד שבוע !! אני מורחת דרמובאט (מה שיש לי בבית). איך אוכל להקל על הגרד ?