פורום טיפולי פוריות - עמוד 1510
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי, מומחה בגניקולוגיה, מחלוצי ההפריה החוץ גופית בארץ.
פרופ' אשכנזי ייסד וניהל את היחידה להפריה חוץ גופית בבית חולים השרון, עד לאיחודה עם היחידה בבית חולים בילינסון. בנוסף לפעילותו ביחידת ה- IVF, ניהל וקידם גם את היחידה לפוריות הגבר של בית חולים השרון יחידה שרשמה לזכותה הישגים מרשימים וזכתה למוניטין רב.
כיום פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי משמש כסגן מנהל היחידה בבלינסון – מרכז רבין שכיום הינה היחידה הציבורית הגדולה בארץ, ומרצה בכיר
בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב.
פרופ' אשכנזי מפרסם שנים רבות בספרות המקצועית הבין לאומית הטובה ביותר. מאמריו עוסקים בתחום פוריות
האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית, הן בהיבט הקליני והן בהיבט המחקרי. עד כה פרסם פרופ' אשכנזי למעלה מ-100 מאמרים בתחומים אלו.
במחקריו נבדקו השפעת תרופות שונות לגרימת ביוץ על שיעורי ההריונות, השפעת פרמטרים השונים של הזרע על איכות ההפריה, העוברים, וההצלחה בטיפולי IVF. בנוסף התמקדו מחקריו בתסמונת השחלות הפוליציסטיות, השפעת גורמים סביבתיים ואורח חיים, על תוצאות הטיפול בהפריה חוץ גופית ושיעורי ההצלחה.
עיסוקו רב השנים של פרופ' אשכנזי בהיבטים השונים של פוריות הגבר הביא לשיתוף פעולה פורה עם פרופ' משיח ויחד הם הקימו את בנק זרע הפרטי החדש והמודרני בישראל סופרם (סופר ספרם).
את טיפולי ההפריה החוץ גופית (IVF) פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי מבצע במטופליו בבית חולים אסותא בתל אביב ובנוסף מבצע:
אבחון ליקויי פוריות - צילום רחם, היסטרוסקופיה, לפרוסקופיה, השבחת זרע, הזרעות, בחירת מין הילוד.
הפריה חוץ גופית, תרומת ביציות פונדקאות, הקפאת ביציות.
בנק זרע - תרומת זרע, הקפאת זרע לשימור ולגיבוי ל IVF.
פיפל, גרידה, הפסקת הריון, הפלה נדחית.
מעקב הריון- תפירת צוואר הרחם, דיקור מי שפיר, אולטרא סאונד הריון, שקיפות עורפית.
ניתן להפנות שאלות לפרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי פורום טיפולי פוריות >
כתבה במאקו: כשל חוזר בהשתרשות: החידושים האחרונים באבחון ובטיפול שכדאי להכיר
קבלת קהל:
יום שני וחמישי
15:30-20:00
יום שלישי
17:30-20:00
אפשרויות חניה:
כחול לבן ברחוב עם Pango או Cello
כמו כן יש חניה מתחת לבנין או חניון רגיל ברחוב הנ״ל אחרי מס׳ 2, חניון אחוזות החוף
יש הנחה לתושבי תל אביב
-
קרישיות
בר 07/02/2018 | 18:07שלום דר אני מטופלת פוריות אחרי הפלה נדחית הריון מחוץ לרחם והריון כימי. הרופאה שלחה אותי לבצע בדיקות APC RESISTANCE 2.90 PROT-S ANTIGEN (FREE 94% RVVT-LAC ratio 1.20 SCT-LAC ratio 1.00 ANTITHROMBIN-III 105% PROTEIN C ACTIVITY 151 פה יש חריגה מהנורמה, הנורמה היא 70-140 FIBRINOGEN 414 גם פה יש חריגה הערכים הם מ170-410. CONTROL PTT 27.5 APTT-sec 23.1 PT-INR 0.92 יש עוד כמה בדיקות שעדיין בעבודההוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
המשך שאלה
בר 07/02/2018 | 18:08דרך אגב עשיתי גם בדיקות דם כלליות ספירת דם מחלות זיהומיות כגון צהבת מחלת הנשיקה hav בדיקת שתן לסוכר והכל יצא תקין ב"ההוסף תגובה
-
תשובת מומחה
בינתיים מסתמן שהכול תקין
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 08/02/2018 | 13:58הוסף תגובה
-
המשך קרישיות
בר 08/02/2018 | 18:31תודה על המענה הגיעו עוד תוצאות ANTI CARDIOLIPIN IgG 1.6 A.B2 GLYCOPROTEI IgG 1.4 ANTI CARDIOLIPIN IgA 0.5 ANTI CARDIOLIPIN IgM 0.4 A.B2 GLYCOPROTEI IgM 0.5הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
כנ״ל
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 08/02/2018 | 22:37הוסף תגובה
-
-
זינט אנטיביוטיקה
נולי 07/02/2018 | 15:54פרופסור אתמול אוביטרל לוקחת פרוגינובה ומחר מתחילה דופסטון נהייתה לי דלקת בשתן והרופא נתן לי מאתמול זינט האם יכול לפגוע לי בטיפול החודש ????😏😑הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
לא סביר
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 08/02/2018 | 13:59הוסף תגובה
-
-
בדיקת דם
שיר 07/02/2018 | 13:25היי, האם כדאי לקיים בדיקת דם לבדיקת בטא השבוע ביום שאמור להיות בין 13-15 לאחר ביוץ(לא יודעת את היום המדויק אבל זה אחד מהם) או לחכות עוד כמה ימים לשבוע הבא? מה אמורה להיות הבטא בשלב זה?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
תחכי עוד יומיים וכל ערך מכל 50 עשוי להצביע על היריון בהתהוותו
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 07/02/2018 | 15:28הוסף תגובה
-
פחות מ50 זה לא
שיר 07/02/2018 | 15:47הריון? אז לחכות לראשון?פחת מ50 זה לא הריון?הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
פחות-עלול להיות היריון לא תקין
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 08/02/2018 | 13:59הוסף תגובה
-
-
פרופיל הורמונלי לפני ivf ראשון
לולי 05/02/2018 | 16:53פרופ' אשכנזי שלום אני בת 37 מנסה להיכנס בצורה טבעית 8 חו' (זרע תקין לחלוטין אצל בעלי ), ביצעתי לפני חודש פרופיל הורמונלי חלקי - fsh-17, amh-0.27. lh-8 ביום השלישי למחזור , עכשיו ביצעתי פרופיל מלא ביום השני למחזור - fsh-12 e2-307 פרוגסטרון- 2.3 lh-6.3 פרולקטין-154 dhea-s- 2.47 tsh- 2.21 מעקב זקיקים :יום רביעי למחזור fca עובי רירית:4.3 סדירה קו אמצע :כן ללא נוזל דוגלס שחלה ימנית: גודל זקיק 1 13מ"מ נצפו 5 זקיקים שחלה שמאלית: נצפו 4 זקיקים קטנים . אני לפני אישור לivf בפעם הראשונה , מה המלצותיך לפרוטוקול טיפול ברזרבה שחלתית נמוכה? מה הסיכויים שלי? האם זה לא מעט זקיקים לשאיבה בהמשך? אודה לך על תשובתךהוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
הנתונים ההורמונאלים מרמזים על רזרבה שחלתית נמוכה
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 06/02/2018 | 15:13הוסף תגובה
-
ivf
לולי 06/02/2018 | 15:15מה המלצותיך לטיפול לפני הפריההוסף תגובה
-
המשך לשאלה ivf וחידוד
לולי 08/02/2018 | 12:06עם תוצאות כאלו עם איזה הורמונים היית ממליץ להתחיל על מנת להגדיל את הסיכויים לשאיבה גדולה ואיכותית ? תודההוסף תגובה
-
תשובת מומחה
רזרבה שחלתית ירודה
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 08/02/2018 | 13:27להלן פרוטוקול שהצעתי במאמר אחרון שפרסמתי השבוע: תגובה שחלתית ירודה: זוהי השיטה שתסייע בהצלחת טיפולי הפוריות נשים הסובלות מתגובה שחלתית ירודה, מתקשות להיכנס להריון וחוות קשיים בטיפולי פריון המתבצעים בעזרת השראת ביוץ. טיפול חדשני המשלב מספר תרופות אנדרוגניות (המבוססות על הורמוני מין גבריים), נמצא כיעיל מאוד בקרב נשים אלה ואף יכול להגשים את חלום המשפחה: כל המידע החיוני רזרבה שחלתית נמוכה, היא מצב של תת פוריות הנוצר כתוצאה מכמות ירודה של זקיקי ביציות וכתוצאה מכך של ביציות בשחלות. נשים הסובלות מרזרבה שחלתית ירודה מתקשות בדרך כלל להרות ואף חוות קשיים בהצלחת טיפולי הפריון. למעשה, ירידה בכמות הביציות בשחלה נפוצה בקרב נשים בגיל מבוגר יותר, אך היא עלולה להתרחש בכל גיל בשל סיבות שונות, בניהן ניתוחים או בעיות בריאותיות שונות. רזרבה שחלתית נמוכה מהווה אתגר משמעותי בכל הנוגע לטיפולי פוריות. מהם הקריטריונים להגדרת תגובה שחלתית נמוכה, אילו טיפולים קיימים כיום ומהו הטיפול המשולב שמגדיל באופן משמעותי את הסיכוי להצלחת טיפול הפוריות? מומחה מסביר. כיצד מגדירים תגובה שחלתית ירודה? בשנת 2011, בבולוניה שבאיטליה, הוגדרו שלושה קריטריונים מרכזיים לצורך קביעת מצב בו נשים סובלות מתגובה שחלתית ירודה. למעשה, קביעת תגובה שחלתית ירודה מחייבת עמידה בלפחות שניים משלושת הקריטריונים שהומלצו: 1. גיל מתקדם או גורם סיכון אחר שעשוי להביא לתגובה שחלתית ירודה. 2. תגובה ירודה בתפקוד השחלתי במקרים קודמים – הפקה של פחות משלוש ביציות בטיפול קודם במסגרת הפרוטוקול הקונבנציונלי להשראת ביוץ. 3. תבחיני רזרבה שחלתית בלתי תקינים, antral follicle count (AFC)- מדובר במצב בו מספר הזקיקים בסיסי הקיים נמוך מ-5-7 זקיקים, ורמת ההורמון AMH (Anti Mullerian Hormone) בגוף האישה נמוכה מ- 0.5-1.1ng/ml כיצד ניתן לטפל בתגובה שחלתית ירודה? במשך השנים הוצעו תכשירי עזר רבים על מנת לשפר את התגובה השחלתית בזמן טיפולי זריקות להשראת ביוץ (גונדוטרופינים), אך עד כה לא נמצאה אסטרטגיית טיפול אולטימטיבית שעשויה לשפר מהותית את התוצאות במצבים אלה. שימוש בהורמונים אנדרוגנים מספר מחקרים בספרות הצביעו על היתרון הטיפולי במתן תוספות אנדרוגיניות, כמו –DHEA,rLH,HCG, LETREZOL,או טסטוסטרון תת עורי. תוספים אלה מעלים את רמת הטסטוסטרון (הורמון המין הזכרי) בגוף ובכך עשויים לשפר את התגובה השחלתית בעת הטיפול בתכשירים להשראת ביוץ (גונדוטרופינים) בקרב נשים הסובלות מתגובה שחלתית ירודה. הטסטוסטרון חיוני לקיום התהליך ההורמונלי בשחלות (הנקרא גם סטרואידוגיניזה), ורמה מוגברת של ההורמון במרקם התוך זקיקי תורמת לתגובה משופרת של הזקיקים וכך גם לתגובה שחלתית טובה יותר לטיפול השראת הביוץ. כתוצאה מכך מספר הביציות המופק רב יותר, מתקיימת עלייה במספר העוברים המופקים ובכמות ההריונות. שימוש בהורמונים אנדרוגנים משפרים את התגובה השחלתית בזמן טיפולי הפריון המתבצעים בעזרת השראת ביוץ שימוש בלטריזול לטריזול היא תרופה המשמשת להעשרת הזקיקים באמצעות שימוש בהורמוני מין גבריים (אנדרוגנים). התרופה, הוכחה במספר מחקרים כמעלה את רמת הטסטוסטרון ואנדרוסטנדיון (הורמונים אנדרוגנים) בקרב נשים הסובלות מתגובה שחלתית ירודה, זאת בהשוואה לנשים שלא טופלו באמצעותה. שימוש בפרגניל פרגניל היא תרופה המכילה את הורמון ההריון, המוכר כ- בטא HCG. התרופה ניתנת בהזרקה ולאחר כ-36 שעות ממועד מתן התרופה מתרחש הביוץ.תכשיר הורמונאלי זה מנוצל גם לצורך ייצוב התגובה של הקולטנים בתאי התמיכה של הזקיקים בשחלה, לעידוד צמיחת הזקיקים בשחלה ולהעלאת תגובת הזקיקים המצויים בה.למעשה התברר שהשימוש בתכשיר משפר גם תגובת הזקיקים לטיפולי הפוריות ללא פגימה במרקם ההורמונלי שלהם שימוש באנדרוגנים הניתנים באמצעות מריחה על גבי העור אנדרוגנים הניתנים באמצעות מריחה על גבי העור, נמצאו במחקרים כמשפרים את התגובה ההורמונלית בצורה משמעותית, וכתוצאה מכך גם מצריכים מינונים נמוכים יותר של זריקות להשראת הביוץ. למעשה, הטיפול המקדים באנדרוגנים בקרב נשים שהוגדרו כסובלות מתגובה שחלתית ירודה, הביא ככל הנראה להעצמת הרגישות של השחלה לזריקות השראת הביוץ ושיפר את תפוקת הביציות. מחקרים נוספים אף הראו שהטיפול האנדרוגיני המקדים הניתן באמצעות מריחה על גבי העור שיפר גם את מספר הביציות הבשלות, הביציות המופרות, ואת מספר העוברים האיכותיים המופקים, וכך גם העלה משמעותית את שיעור ההריונות בקרב נשים הסובלות מהבעיה. טיפול אנדרוגיני משולב כדי להעצים את התגובה השחלתית לטיפולים להשראת הביוץ, מתבצע שימוש בשלושה אמצעים המשמשים לצורך העלאת רמת האנדרוגנים בשחלה במקביל: מתן משולב של לטריזול, מתן אנדוגניים תת עוריים וזריקות HCG: אסטרטגיית הטיפול כוללת שני שלבים: השלב הראשון השלב הראשון יחל חודש לפני הטיפול הייעודי להפריה. במהלכו מתבצעת העשרה של השחלה בהורמונים אנדרוגיניים באמצעות: 1. מתן אנדרוגינים בצורת ג'ל למריחה הנספג דרך העור התכשיר – mg, 25 AndroGel הניתן במריחה כל יומיים החל מהיום הראשון למחזור. 2. מתן Letrozole 2.5 mg מידי יום . 3. מתן hCG 2500 IU (פריגניל) פעמיים בשבוע. בנוסף, בשלב הראשון ניתן גם טיפול הורמונאלי תחליפי של אסטרוגן בשלב ראשון ואסטרוגן ופרוגסטרון בשלב שני,כדי ליצור מעגל הורמונאלי מחזורי בחודש ההכנה לטיפול הייעודי(השלב הראשון). השלב השני עם קבלת המחזור, יחל טיפול ייעודי להשראת ביוץ, עד להבשלת הזקיקים. לאחר מכן תינתן זריקת זריקת HCG אשר יוצרת את מועד הביוץ, ולאחר 36 שעות ניתן יהיה לשאוב את הביציות לצורך ביצוע ההפריה החוץ גופית. פרוטוקול הטיפול החדשני, מציע שימוש מקביל בשלושה מסלולים שונים, זאת כדי להעלות את סיכויי הצלחת טיפול ההפריה החוץ גופית בקרב נשים הסובלות מתגובה שחלתית ירודה. שיטה זו להעצמת התגובה השחלתית עשויה לשפר באופן מהותי את מספר הביציות המתקבלות בעקבות הטיפול ,את שיעור ההפריה,ואת שיעור העוברים המתקבלים וכפועל יוצא את שיעור ההריונות באותן נשים הסובלות מתגובה שחלתית ירודה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
ראי תשובתי בנדון
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 08/02/2018 | 13:39הוסף תגובה
-
-
פרופבור שלום אוביטרל
נולי 06/02/2018 | 14:34כפי שאמרת לי היום לקחת את זריקת האוביטרל מתי הכי מומלץ לקחת אותה ?? אמרו לי בשעות הערב לתשובתך אודה.הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
העיתוי לפי מועד ההזרעה או שאיבת ביציות במקרה של הפריה חוץ גופית
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 06/02/2018 | 15:09הוסף תגובה
-
פרופסור זה ע"פ יחסים אז מתי ?
נולי 06/02/2018 | 15:42אמר לי היום לקחת את האוביטרל והיום ומחר יחסים השאלה מתי לקחת הכי טוב ?הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
לקראת הערב
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 07/02/2018 | 15:46הוסף תגובה
-
-
אוביטרל ב16:50
נולי 06/02/2018 | 17:20אם הזרקתי בעשרה ל5 בערב כמה זמן התרחש ביוץ ?אני קיבלתי זריקה ואני ע"פ יחסים אמרו לי היום ומחר לקיים השאלה מתי בדיוק לעשות את זה בשביל לא לפספס ?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
קיימי יחסים ביומיים העוקבים לזריקה מתי שתחפצי
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 07/02/2018 | 15:43הוסף תגובה
-
-
פרוגינובה ודופסטון אחרי אוביטרל
לולי 06/02/2018 | 18:16אחרי הזרקת אוביטרל אמר לי הרופא ביום השני ליחסים להתחיל בנוסף לפרוגינובה לקחת דופסטון אני אמורה לקחת יחד באותו זמן או אחד בבוקר אחד בערב ???הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
לא חשוב העיקר שתקחי
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 07/02/2018 | 15:42הוסף תגובה
-
-
טיפולivf
שרה 01/02/2018 | 20:17לקראת טיפול ivf 6 עם רזרבה שחלתית נמוכה. בכל שאיבה כ3 זקיקים מופרים . התחלתי טיפול עם דקפפטיל שבוע לפני קבלת וסת,ביום השני לוסת התחלתי טיפול פרגובריס 450 יחידות לאחר 5 ימים ב26.1 בוצע us רירית 4.5 מ"מ ללא זקיקים. פרוגסטרון קטן מ0.3 E2-71.79 Lh-7.9 ב29.1 רירית 7 מ"מ זקיקים קטנים. פרוגסטרון 0.85 E2- 88.75 Lh-4.8 ביום 1.2 רירית 7.1 מ"מ ללא זקיקים. פרוגסטרון קטן מ0.3 E2 -139.95 Lh- 5.2 הרופא ביקש ממני להתחיל ממחר צטרוטיד ו300 גונאל .... האם הטיפול החודש אבוד לי?? מדוע לא נצפים זקיקיםהוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
התגובה הנה מעוכבת מאוד
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 04/02/2018 | 15:15הוסף תגובה
-
בדיקות לפני הפריה
שרה 06/02/2018 | 18:57בדיקות דם שבוצעו היום פרוגסטרון 0.44 E2 - 396.29 Lh- 3.1 רירית רחם 11 מ"מ זקיק אחד 15, זקיק נוסף 9 האם עפ"י הנתונים היה ביוץ? אני לוקחת צטרוטיד הרופא אמר שהשאיבה תהיה ביום שישי.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
עדין לא התרחש ביוץ
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 07/02/2018 | 15:42הוסף תגובה
-
-
רירית הרחם דקה
Katkat 06/02/2018 | 19:01שלום רב פרופסור. לפני כחודש הפסקתי ליטול גלולות מכיוון שהחלטנו לנסות להכנס להיריון - אני בת 31 לידה 1 קייסרית לפני כ 8 שנים. היריון שנפל בחודש אוגוסט . לציין שאני סובלת מדלקות בדרכי השתן באופן קבוע לאחרונה כל בערך חודשיים. אירוע פיאלוניפריט לפני כחודשיים ועכשיו הכאבים בבטן תחתונה גרמו לי להגיע למוקד לרפואה דחופה ששם נאמר לי שיש לי pid זה כבר אירוע שלישי1קרה מייד לאחרה היריון שני באוגוסט לפני כשנה וחצי עם אשפוז ומתן תרופות דרך הוריד מכיוון שהגוף שלי לאהגיב לאנטיביוטיקה. אני במעקב אורולוג שהמליץ לי על טיפול מונע במקרודנטין פעם ביום. יותר מכאבים שאני חשה מלחיצה אותי אובדה שבבדיקת אולטראסאונד במוקד מסרו לי שרירית הרחם שלי דקה ו pid גורמים לבעיות פוריות. אני לא יודעת מה אלי לעשות ומאיפה להתחיל לטפל באצמי מפחדת שוב מאכזבה והפלה ולחוצה מאוד . מה אלי לעשות מאיפה להתחיל?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
רירית רחם
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 07/02/2018 | 15:41רחם בריא, עם רירית בעובי המתאים, חיוני להתפתחות הריון - החל מהשתרשות הביצית המופרית וכלה בגדילה תקינה של העובר. אבל מה קורה אם אתם עושים את הכול נכון, אך רירית הרחם דקה מדי? חלון ההזדמנויות להשתרשות העובר ברירית הרחם מתקיים בין הימים 19-23 במחזור סדיר, בן 28 ימים. תזמון הפרשת ההורמונים ושיתוף הפעולה בין גורמים המשפיעים על מבנה התאים ברירית הרחם מביאים להתפתחות מתאימה שלה ומכשירים אותה לקלוט את הביצית המופרית (בלסטוציסט). מהם השלבים בצמיחת רירית הרחם? רירית הרחם מתחילה לצמוח ולהתעבות מיד עם קבלת המחזור ובהמשך השלב הפוליקולרי (החלק הראשון של המחזור, שלב ההתפתחות של הזקיק, שנמשך עד הביוץ), בהשפעת האסטרוגן. לאחר הביוץ, בעקבות הפרשת הפרוגסטרון, רקמת רירית הרחם נעשית צפופה ואחידה יותר. התחדשות רירית הרחם בכל מחזור תלויה באספקת הדם דרך רשת כלי הדם שבשכבה הבסיסית שלה, הנושרת בכל מחזור עם קבלת הווסת. רשת כלי הדם ברירית חושפת אותה לחמצן בלחץ חלקי גבוה. יחד עם צמיחת הרירית הפונקציונלית על גבי שכבת רירית הרחם הבסיסית, יורד לחץ החמצן בצורה משמעותית ומאפשר את השתרשות העובר. אולם כשרירית הרחם נשארת דקה והלחץ החלקי של החמצן בשכבת הרירית הפונקציונלית נשאר גבוה, נמנעת הפרשת גורם הקרוי VEGF (או vascular endothelial growth factor). האחראי להתפתחות כלי הדם של הרירית, וכתוצאה מכך ישנה התפתחות דלה של רירית הרחם ונוצרים רדיקלים חופשיים הפוגעים בעובר ומונעים את השתרשותו. מהו עובי רירית הרחם הרצוי לקליטת הריון? אפשר להעריך את מצב רירית הרחם, כגון עובי ומבנה התאים, וכן זרימת הדם בתוכה לקראת מועד ההשתרשות, בעזרת אולטרסאונד וגינלי (מתבצע על ידי מתמר דק מיוחד דרך הנרתיק). העובי המינימלי של רירית הרחם שנדרש להשתרשות תקינה של העובר הוא בסביבות 7 מ"מ, למרות שדווחו הריונות גם כשעובי רירית הרחם היה 4 מ"מ בלבד. ראוי לציין ששיעור ההשתרשות עולה משמעותית כשעובי רירית הרחם גדול מ-9 מ"מ. מהם הגורמים לרירית רחם דקה מדי? ישנם מספר מצבים המשפיעים על עובי רירית הרחם ועלולים לפגום בהתעבותה: 1. רמות נמוכות של אסטרוגן בריאות רירית הרחם ותקינות המחזור בכלל תלויות ברמות מספיקות של אסטרוגן. אצל נשים שסובלות מאל-וסת (חוסר במחזור בגיל פוריות) גם רירית הרחם תהיה דקה יותר בשל רמות נמוכות של הורמון האסטרוגן. הטיפול: מתן אסטרוגן לבד או בשילוב עם הורמונים אחרים ובדיקת התגובה של רירית הרחם. אם הטיפול אינו יעיל, יתכן שישנה בעיה באספקת הדם לרירית הרחם או שקיים נזק לרקמת הרירית. 2. בריאות לקויה של הרחם נזקים בעקבות פעולות כירורגיות בחלל הרחם (כמו גרידה, ניתוחי פוליפים ברחם, תיקון מחיצות, ניתוח קיסרי), זיהומים כרוניים, מחלות מין או מחלות דלקתיות של האגן (שפוגעות בחצוצרות, שחלות או הרחם) עלולים להוביל לירידה באספקת הדם לרירית הרחם ולגרום לנזק רקמתי (לפעמים גם לשכבת הרירית הבסיסית) ולצלקות ברחם,הפוגעים בתפקודו וביכולת השתרשות העובר. לפעמים הנזק נרחב כל כך עד שהוא גורם להידבקויות תוך רחמיות ומצריך ניתוח. במצב של הידבקויות בתוך הרחם יינתן למטופלת אסטרוגן בטבליות לבליעה או דרך הנרתיק למשך מספר שבועות, לפני ואחרי הניתוח, לצורך הכנת רירית הרחם. 3. אספקת דם לקויה לרירית הרחם בעיות באספקת הדם לרירית הרחם עלולות לפגוע בהתפתחותה, העיבוי שלה ושל בלוטות המרכיבות אותה, ולגרום לה להישאר דקה, כך שלא תוכל לקלוט את הביצית המופרית. ישנן סיבות שונות לירידה באספקת הדם לרחם:כמו במצב של שרירני רחם: השרירנים עצמם, ההסתיידות שלהם, או הטיפול בהם עלולים ליצור לחץ על כלי דם המזינים את רירית הרחם, ולשבש את אספקת הדם לאזורים מסוימים של הרחם. 4. שימוש באיקקלומין לאיקקלומין (כלומיפן) יש אפקט אנטי-אסטרוגני והוא מוביל להגברת הפרשה של ההורמונים GnRH ו- FSH, בתקווה להביא בסופו של דבר לביוץ. אך שימוש חוזר במספר מחזורי טיפול באיקקלומין גורם להצטברות אחת הנגזרות שלו בגוף ועלול להפחית את יכולת האסטרוגן לעודד את התעבות רירית הרחם עד שישה שבועות לאחר סיום הטיפול. 5. חשיפה ממושכת לגלולות או לפרוגסטרון שימוש ממושך בתכשירי פרוגסטרון או נטילת גלולות למניעת היריון עם ריכוז פרוגסטרון גבוה קשורים להתנוונות רירית הרחם. ככל שהאישה השתמשה בתכשירים אלו זמן רב יותר, כך הסיכון לרירית רחם דקה גדול יותר. 6. רקע בלתי מוסבר ייתכנו מקרים של רירית רחם דקה באופן כרוני על רקע בלתי מוסבר. מהן שיטות הטיפול המקובלות לשיפור רירית רחם דקה מטרת הטיפול הינה הגברת זרימת הדם לרירית הרחם באופן ישיר או עקיף, במטרה להביא לשיפור איכות רירית הרחם ועובייה. הדבר נעשה בעזרת חומרים הבאים: 1. אספירין במינון נמוך (אם כי סקירת מחקרים עדכניים מצאה כי לשיטה זו אין עדיפות מבחינת שיעור ההשתרשות). 2. פנטוקסיפילין שמשפר את זרימת הדם, עם או בלי ויטמין E, עשוי לשפר את הצמיחה של רירית הרחם ואת שיעור ההשתרשות. 3. סילדנפיל (כן, החומר הפעיל של ויאגרה!), תרופה המרחיבה כלי דם וכך משפרת את אספקת הדם לאברי הרבייה והרחם. טיפול זה יעיל גם לאחר ניתוח להפרדת הידבקויות תוך רחמיות. 4. הוספת ויטמין E (עם או בלי ארגינין) משפרת את תגובת האפיתל הבלותי של רירית הרחם ומעודדת יצירת כלי הדם המזינים את הרירית. מהן השיטות החדישות לשיפור רירית הרחם? מחקרים עדכניים מצביעים על אמצעים חדישים לשיפור התפקוד של רירית הרחם, שלא הגיבה לטיפולים הקודמים: 1. עירויים חוזרים לרירית הרחם עם G-CSF - Granulocyte colony-stimulating factor: מדובר בחומר שיכול לגייס תאי אב לאזור הפגוע ברירית הרחם ולעבות אותה. הוא ניתן ביום מתן זריקת הביוץ (HCG) ויומיים מאוחר יותר, לפני החזרת העוברים לרחם. הזלפה איטית של החומר לרחם עשויה לשפר את התגובה של רירית הרחם ולסייע להליך ההשתרשות. 2. שימוש בתאי אב (stem cells): שימוש בתאי אב ממקור עוברי או מרקמה כלשהי בגוף עשוי להביא להתמיינות תאי האב המושתלים ברירית הרחם לתאי רירית רחם. טיפול זה עשוי להצמיח רירית תקינה באזור הפגוע, למשל לאחר גרידה או ניתוחים, ובכך לאפשר עיבוי טוב יותר של רירית הרחם ולשפר את שיעור ההריונות המתקבלים במצבים של רירית פגועה ודקה. מספר עבודות מדעיות שהופיעו לאחרונה מצביעות על הפוטנציאל הטמון בשימוש בתאי אב ממוח העצם למשל BMSC (או bone marrow mesenchymal stem cells).הוסף תגובה
-
-
זריקת דקפפטיל 3.75 מ"ג
מיכל 07/02/2018 | 02:07סובלת מדימום מוגבר במחזור עקב שרירנים ברחם נטלתי גלולות והן גרמו לי לקרישיות דם, כרגע נוטלת גם קסרלטו לדימום דם שמגביר שוב את דימום המחזור. הרופא המליץ לי לקחת הקסאקפרון או זריקת דקפטטיל, לגבי הזריקה יש לי מה לחשוש מהתופעות לוואי שרשומות בעלון כי זה מאוד מלחיץ אותי?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
חזקה על הרופא דיז’ון את הטיפול האופטימאלי בנסיבות הספיציפיות של המקרה שלך
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 07/02/2018 | 15:33הוסף תגובה
-
נושאים מרכזיים
-
מחלות קשורות
-
לידה שקטה
-
גלי חום
-
טיפולים וניתוחים קשורים
-
הקפאת ביציות
-
התקן תוך רחמי IUD
-
בדיקות קשורות
-
הורמון מעורר זקיק FSH
-
בדיקת על-שמע (אולטרסאונד) בהריון
-
תרופות קשורות
-
ליסוריד
-
נורפלוקסאצין
-
מונחים קשורים
-
גורם צוואר-הרחם
-
דלקת רירית הרחם (אנדומטריטיס)
פורומים נוספים בתחום
פורוםטיפולי פוריות
פורום טיפולי פוריות מנוהל ע"י פרופ' יעקב אשכנזי, מומחה בתחום הפריון, פוריות האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית. היכנסו עכשיו והתייעצו עם מומחה/ית!
לפורום טיפולי פוריותפורוםהריון ולידה
פורום הריון ולידה ניתן להתייעץ עם ד"ר עמנואל אטלי, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום הריון ולידהפורוםביוץ והזרעה
פורום ביוץ והזרעה מנוהל ע"י ד"ר גיל ירושלמי, רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית, מרכז רפואי ע״ש חיים שיבא, תל השומר. היכנסי עכשיו והתייעצי עם מומחה/ית!
לפורום ביוץ והזרעהפורוםנסיון
בפורום נסיון ניתן להתייעץ עם ד"ר רופא ניסיון, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום נסיוןפורוםסחרחורת וטינטון (רעשים באוזניים)
בפורום סחרחורת וטינטון (רעשים באוזניים) ניתן להתייעץ עם ד"ר יעקב בן דוד, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום סחרחורת וטינטון (רעשים ...פורוםדיקור מי שפיר וסיסי שליה
בפורום דיקור מי שפיר וסיסי שליה ניתן להתייעץ עם ד"ר יוסי הר-טוב, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום דיקור מי שפיר וסיסי שליה
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
ד"ר עמנואל אטלי
ד"ר גיל ירושלמי
גב' יאנה - בדיקה קורן
ד"ר יעקב בן דוד
ד"ר יוסי הר-טוב