המשמעות של בדיקת CPK והתנאים הרצויים לבדיקתה
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

אני חייל בן 20. לפני כשבוע הרגשתי חולשה שהובילה לאחר כיומיים להתקף חד של כאבים בשרירים ובחזה. נלקחתי לחדר מיון ושם אשפזו אותי לאחר שבבדיקת הדם רמת ה- CPK שנמצאה היתה 4800. לאחר לילה באשפוז כשאני מחובר לאינפוזיה ה- CPK שלי עלה ל-6000. לא עסקתי בפעילות

תשובה:
אני יוצא מנקודת הנחה שאתה בחור בריא בדרך כלל, ללא בעיות של לחץ, השמנה או מחלת כליות. סביר להניח שבבית החולים בו אושפזת בעקבות כאבי החזה עברת בירור שכלל אק"ג ובדיקות דם שהראו אנזימי לב ברמה תקינה ושללו ארוע בלב. תוצאות בדיקת רמת ה-CPK אינן חד-משמעיות, וגורמים רבים יכולים להשפיע על עליהן, ולכן מקובל לבדוק בנוסף לרמת ה-CPK גם מדדים אחרים אחרות כדי שיתנו שיאשרו את הדברים עליהם מצביעות תוצאות הבדיקה. לא מגיעים לאבחנה על סמך בדיקת CPK אחת. כדי להגיע בבדיקה לרמות ה-CPK אמינות נדרשת מנוחה מוחלטת, קרי, המנעות מביצוע פעילות ספורטיבית, לא רק מאומצת אלא כל פעילות ספורטיבית הכוללת גם הליכה מרובה, וגם קיום יחסי מין או אוננות, ומומלץ לבצע את הבדיקה לאחר שינה טובה בלילה שלפניה. גם לחץ נפשי פוגם באמינות הבדיקה, ובכלל, כל דבר שבגללו יכול הגוף להיות במצב של מתח ואי-שקט נפשי או פיזי. רמת ה-CPK בגוף יכולה לכוון למגוון בעיות, אך הן תמיד מופיעות יחד עם תוצאות בדיקות וסימפטומים נוספים. הדבר שידוע בביטחון הוא שרמות גבוהות של CPK בדם מכבידות על פעולת הכליות ויכולות לפגוע בהן, ולכן הטיפול הראשוני, ללא קשר לסיבת העלייה, הוא שתיית מים מרובה. אני ממליץ לך לעבור בירור נוסף של רמת ה- CPK בגוף בעוד כמה חודשים, לוודא שכל הגורמים שצויינו לא ישפיעו על הבדיקה, ולראות את הדינמיקה של התוצאה החוזרת. ד"ר גיל טאובר - אינפומד