סיבות לדלקות גרון חוזרות
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

אני בת 34, סובלת זה כ-3 שנים מדלקות גרון חוזרות, מנפיחות בשקדים, מחום גבוה ומכאבי ראש. בכל הפעמים שניגשתי לרופא טופלתי באנטיביוטיקה למשך שבוע עד 10 ימים: רפאפן, מוקסיפן 500 ואוגמנטין 875. הדלקות חוזרות כל חודש עד חודש וחצי. אני ממש נואשת מהעניין,

תשובה:
מגוון רחב של אורגניזמים עשוי לגרום לדלקות בגרון או בלוע (פרינגיטיס), ביניהם וירוסים, חיידקים ופטריות. אחד הזיהומים השכיחים שממנו אנו חוששים, ולכן מטפלים בו, הוא זיהום בחיידק הנקרא Strep group A. חיידק זה, אם אינו מטופל, עשוי לגרום לסיבוך הנקרא Rheumatic fever, מצב העשוי לפגוע בלב ובמפרקים. הטיפול בחיידק הוא אנטיביוטיקה. אולם על מנת לא לתת טיפול מיותר, מומלץ לבצע משטח גרון, כדי לוודא אם הוא אכן נמצא בגרון. לא ציינת אם בכל פעם שסבלת מדלקת גרון בוצע משטח גרון שהוכיח את הימצאותו של חיידק זה. אם ישנם זיהומים חוזרים ונשנים בגרון יש לבדוק כמה דברים: האם נטילת האנטיביוטיקה בוצעה בשלמותה, זאת אומרת, האם נלקחה כל המנה לפי מספר הימים הרצויים (10 ימים)? אם האנטיביוטיקה נלקחה כראוי, ותרביות חוזרות הן חיוביות לסטרפ מקבוצה A, יתכן שהאדם נשא של החיידק, זאת אומרת שהחיידק חי בגרון ואינו גורם לזיהום, וישנה סיבה אחרת לכאבים בגרון, כגון אלרגיה, חומרים מגרים ששואפים, צרבות. אבל את מציינת סימפטומים כגון נפיחות בשקדים וחום, אשר מכוונים יותר לזיהום ופחות לסיבות אחרות. טונסילקטומיה, או הוצאת שקדים, היה בעבר טיפול מקובל בילדים להפחתת זיהומים חוזרים בגרון, אך יש לציין כי במבוגרים יעילותו של טיפול זה עדיין שנויה במחלוקת. אני ממליצה לפנות לביקורת של רופא אף-אוזן-גרון על מנת לשלול סיבות אפשריות אחרות. כמו כן אני ממליצה לבדוק בבני המשפחה מצב של נשאות של החיידק בלוע. ייתכן שמדובר במצב של הדבקת "פינג פונג": שאדם אחר במשפחה נשא והוא מדביק אותך שוב ושוב. במצב כזה יש לטפל בנשא ולחסל את החיידק. בהצלחה! ד"ר שרון בר-שי - אינפומד