דלג לתוכן
המומחים של Infomed מסבירים:

רובנו רגילים לחשוב על טיפול נפשי כמבוסס על שיחה, אך בעשורים האחרונים התפתחו שיטות טיפוליות שעושות שימוש באמצעים נוספים כמו מוסיקה, דרמה, בעלי חיים ועוד. אחת השיטות הטיפוליות הייחודיות שפותחו לאחרונה היא שיטת הטבע תרפיה, שרואה מפגש עם הטבע כבסיס לעבודה טיפולית והעצמה אישית.

הריפוי שבטבע

אנתרופולוגים וחוקרי תרבויות יעידו שכבר משחר ההיסטוריה האנושית נעשה שימוש בטבע בתהליכים טיפוליים. שימוש זה רווח בטקסים שמאניים למיניהם, אך גם בתקופות מאוחרות יותר זוהו כוחותיו המרפאים של הטבע: "מנוחה בהרים" נחשבה לטיפולית, כפי שהעידה הנטייה להקים בתי מרפא רבים באזורים מרוחקים מהעיר, ואריקסון, מתלמידיו של פרויד, היה שולח את מטופליו לנוח בהרים כחלק מהתהליך הטיפולי (Berger & McLeod, 2006).

עוד לפני שהתפתחה גישת הטבע תרפיה פותחו גישות ומודלים טיפוליים שונים המתבססים על השימוש בטבע.
הטיפול האתגרי התבסס על יציאה לטבע והתמודדות עם האתגרים שבו כדי לקדם תהליכים טיפוליים כמו גיבוש קבוצתי, העצמה אישית וקבוצתית, חיזוק תחושת היכולת, פיתוח משאבי התמודדות וחיזוק כישורים חברתיים. בהתאם, התערבות טיפולית זו מכוונת בדרך כלל לקבוצות מוחלשות באוכלוסייה כנוער בסיכון, מכורים לסמים וכדומה. בשנים האחרונות נעשה שימוש בגישה טיפולית זו גם במסגרת ספורט אתגרי שאינו מתקיים בטבע (ברגר, תאריך לא ידוע).

תחום נוסף שעושה שימוש בטבע הוא הגינון הטיפולי, שמתבסס על פעילות גינון הנערכת בטבע כבסיס לשיקום, החלמה, שיפור של איכות החיים ושל מיומנויות תפקודיות וחברתיות בקרב אוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים. הגינון הטיפולי משויך לתחום הריפוי בעיסוק ומותאם לנפגעי נפש, קשישים, ילדים ונוער בסיכון/ במסגרות החינוך המיוחד, בעלי נכויות ועוד. בהתאם לצרכים והקשיים, הגינון הטיפולי תורם לשיפור מיומנויות תפקודיות, קוגניטיביות, מוטוריות, רגשיות ובין אישיות ולחיזוק חווית היכולת והביטחון העצמי.

הטיפול האתגרי והגינון הטיפולי נעזרים באמצעים שמציע הטבע כדי לבסס ולחזק מיומנויות שונות. הטבע תרפיה, לעומתם, מציעה תפיסה שונה של מקום הטבע בתהליך הטיפולי.

מהי טבע תרפיה?

טבע תרפיה היא שיטת טיפול שפותחה על ידי ד"ר רונן ברגר, בהתבסס על ההנחה כי הקשר והדיאלוג בין האדם לטבע מהווים מקור לריפוי, העצמה וצמיחה רגשית. התפיסה שבבסיס השיטה רואה בטבע כמרחב טיפולי דינאמי ומשתנה שהמפגש עמו וההתנהלות בתוכו מעלים תכנים רגשיים משמעותיים. למשל, אחד מיישומי הגישה הוא בניית "בית בטבע" אשר מאפשר העלאה של תכנים הנוגעים ל-מהו בית, עד כמה ניתן לשמור עליו, מה הוא מכיל וממה הוא בנוי, עד כמה הוא קשור לסביבתו וכדומה. במהלך הטיפול יוצא המטפל עם האדם או הקבוצה אל הטבע ובמסגרת המפגש עמו מוצעות פעילויות שונות שמותאמות לתוכנית הטיפול: פעולות "טקסיות" קבועות של הבערת מדורה והכנת תה, משימות אתגריות, חיפוש אלמנטים בטבע שאליהם המטופל חש חיבור, הליכה וטיול בטבע ועוד. העיבוד הרגשי של התכנים המתעוררים במפגש עם הטבע הוא שמהווה את הבסיס לריפוי והעיבוד הרגשי.

במקור הותאמה שיטת הטבע תרפיה לעבודה קבוצתית עם קבוצות סיכון (ילדים ונוער, בעלי צרכים מיוחדים) וקבוצות המתמודדות עם משבר (למשל, ילדים שנחשפו לחוויות טראומטיות במלחמת לבנון השנייה). עם זאת, ממשיכיו של ברגר התאימו את המודל גם לעבודה פרטנית, זוגית ומשפחתית בטבע.

    רופאים בתחום

    כירורגיה
    פרופ' אביגדור זליקובסקי
    4.9
    ( 18 חוות דעת )
    "הגענו לפרופ' זליקובסקי בהמלצה מרופא אחר. מהמילים הראשונות שלו, ישנה הרגשה של ביטחון, שלווה ורוגע. הניסיון והמקצועיות מורגשים מאוד. הקשיב, הבין מיד דאגותינו, ענה על כל השאלות. נדירים לצערי רופאים כמוהו. תודה רבה לפרופ' זליקובסקי ולצוות המרפאה!"
    קראו עליי עוד
    נוירולוגיה
    ד"ר אסתר גנלין - כהן
    5.0
    ( 14 חוות דעת )
    "הגעתי היום עם בתי לבדיקה אצל ד"ר גנלין- כהן אסתר ונפעמתי מהרגישות, ההתייחסות, הסובלנות והמענה האדיב לכל שאלה שבתי ואני העלינו בפני הד"ר. הרגשתי, כי מולי נצבת רופאה אשר רואה לנגד עיניה את טובת המטופלת ומוכנה לתת מענה מקצועי, מכיל ואיכפתי. כן ירבו רופאים כמוה!"
    קראו עליי עוד
    אורוגינקולוגיה
    ד"ר יאיר דייקן מומחה לאורוגינקולוגיה, מנהל השירות לניתוחי רצפת אגן בבית החולים מאיר
    קראו עליי עוד

    מאמרים בנושא טבע תרפיה

    משתמשים בחלב עזים לא מפוסטר נגד אפטות? כל הסכנות
    משתמשים בחלב עזים לא מפוסטר נגד אפטות? כל הסכנות
    לירון מרקוביץ, מערכת אינפומד מאת: לירון מרקוביץ, מערכת אינפומד 16/05/2016

    חלב שאינו מפוסטר נחשב לתרופת סבתא עבור כיבים בפה ומחלת הפה והגפיים, אך מדובר באחת הדרכים העיקריות להידבקות בקדחת המ... לכתבה המלאה

    אחת ולתמיד: האם כדאי להשקיע במוצרי טיפוח אורגניים לתינוקות
    אחת ולתמיד: האם כדאי להשקיע במוצרי טיפוח אורגניים לתינוקות
    מיכל הלפרין, מערכת אינפומד מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד 13/03/2016

    כל הורה רוצה את מוצרי הטיפוח הטובים והאיכותיים ביותר עבור התינוק שלו, אבל מה כדאי לקנות: אורגני? או אולי טבעי? ומה ... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו