מוצרי חלב שמנים קשורים לתמותה מסרטן השד
מחקר חדש בדק לראשונה את ההשפעה של צריכת מוצרי חלב דלי שומן בהשוואה למוצרי חלב עתירי שומן, על אחוזי ההישרדות של נשים הסובלות מסרטן השד לאורך השנים. הממצאים: נשים שאובחנו בסרטן השד וצרכו מוצרי חלב עתירים בשומן העלו את הסיכון שלהן למות מהמחלה.
המחקר נערך על ידי ארגון הבריאות האמריקני קייזר פרמננטה (Kaiser Permanente) פורסם בכתב העת הרשמי של המכון האמריקני לסרטן (JNCI).
מחקרים קודמים הראו כי חשיפה ארוכה להורמון המין הנקבי אסטרוגן עלולה לגרום להתפתחות של סרטן השד. רמות האסטרוגן במוצרי החלב בעולם המערבי גבוהות, מפני שמקור רוב רובו של החלב הוא מפרות בהיריון. רוב האסטרוגן בחלב מצטבר בשומן, לכן ככל שאחוזי השומן גבוהים יותר - כך גם שיעור האסטרוגן בחלב גבוה יותר.
לצורך המחקר, גייסו החוקריםבין השנים 1997-2000 1,893 נשים אשר אובחנו כחולות סרטן השד בשלב מוקדם, כשנתיים לפני כניסתן למחקר. עם תחילת המחקר, מילאו הנשים שאלונים אשר בדקו בדקדקנות את הרגלי התזונה שלהן וכך עשו גם כעבור 6 שנים ובתום המחקר, 12 שנים לאחר מכן. הנשים נשאלו אודות הרגלי צריכת החלב שלהן בשנה החולפת, הכמויות שהן צורכות, סוג מוצרים שנוהגות לאכול, תוך בירור אחוזי השומן במוצרי החלב שצורכות.
החוקרים מצאו כי אחוזי התמותה מסרטן השד ומסיבות אחרות בקרב נשים אשר נהגו לצרוך שיעור גבוה של מוצרי חלב עתירי שומן היה גבוה מזה של נשים אשר הקפידו על אחוזי שומן נמוכים. החוקרים ראו כי הסיכון לתמותה מסרטן השד בקרב נשים אשר נהגו לאכול לפחות מוצר חלב עתיר שומן ביום היה גבוה ב- 49% מזה של אלו אשר צרכו חלב רזה. נתון נוסף שהתגלה היה כי הסיכון לתמותה בקרב צרכניות החלב השמן מסיבות שונות, כגון מחלות לב וכלי דם, היה גבוה ב- 64% מזה של אלו שצרכו מוצרי חלב רזים.
מוצרים שהוגדרו במחקר כעתירי שומן הם: שמנת, קצפת, חלב שמן, חלב משומר, פודינג, גלידה, מוס, עוגות גבינה, גבינות שמנות ויוגורט שמן. לדברי החוקרים, ההמלצה הכללית, גם ללא קשר לסרטן השד, היא להמעיט במוצרי חלב עתירי שומן ולשמור על תזונה מאוזנת ובריאה.
החוקרים מציינים כי מחקר זה נותן מענה לנשים רבות אשר לאחר שלקו במחלה פונות לרופאים ומומחים נוספים במטרה לדעת מה מותר ומה אסור להן לאכול. כיום, אומרים החוקרים, אפשר כבר להמליץ על תזונה של מוצרי חלב דלים בשומן לנשים הסובלות מסרטן השד.