סרטן השד הוא מחלה המתבטאת בגידול ממאיר ברקמות השד. המחלה נוטה להופיע בעיקר בנשים, אך יכולה להופיע גם אצל גברים, אם כי הרבה פחות.
סרטן השד הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים בעולם המערבי וישנם סוגים שונים של סרטן השד. אבחון מוקדם של סרטן השד הוא פרמטר מכריע בהחלמה מן המחלה – ככל שהאבחון מוקדם יותר, כך גדל הסיכוי להחלמה מן המחלה.
בשנת 1975 גילוי סרטן שד משמעותו הייתה כריתת שד מלאה – הסרה מוחלטת של כל רקמת השד יחד עם בלוטות הלימפה הנמצאות בבית השחי והשרירים שמתחת לשד. ב- 30 השנים האחרונות, הרופאים הגיעו להישגים מרשימים בתחום הגילוי המוקדם והטיפול במחלת סרטן השד והורידו את מספר מקרי המוות מן המחלה, כמו גם את מקרי כריתות שד מלאות.
סימפטומים
המודעות והערנות לתסמינים והסימנים המוקדמים של סרטן השד יכולים להציל את חייך. כאשר המחלה מתגלה בשלבים המוקדמים שלה, מגוון הטיפולים המוצע הוא גדול יותר והסיכויים להחלמה מלאה גבוהים ביותר.
רוב הגושים המתגלים בשד אינם סרטניים. אולם, הסימן המוקדם הנפוץ ביותר לסרטן השד, הן אצל נשים והן אצל גברים, הוא הופעת גוש או עיבוי ברקמת השד. ברוב המקרים הגוש אינו מכאיב.
תסמינים אחרים של סרטן השד כוללים בין השאר:
- הפרשה שקופה או בעלת אופי דמי מן הפטמה, המופיעה לעיתים יחד עם הופעתו של הגוש בשד.
- נסיגה או הזחה של הפטמה.
- שינוי בגודל או בקווי המתאר של השד.
- פחיסה או הזחה של העור העוטף את השד.
- הופעת אודם או כעין עור מצולק על פני השד, בדומה לקליפת תפוז.
מספר מצבים רפואיים אחרים, שאינם סרטן שד, יכולים להוביל לשינוי בגודל או במרקם השד. רקמת השד היא רקמה המשתנה באופן טבעי בזמן הריון ובזמן תקופת המחזור החודשי. סיבות אפשריות אחרת להופעת גושים שאינם סרטניים (שפירים) בשד כוללים בין השאר שינויים פיברוציסטיים (fibrocystic changes), הופעת ציסטות, פיברואדנומה (fibroadenomas), זיהום או פציעה.
במידה ומצאת גוש או שינוי אחר כלשהו בשד שלך – גם במידה והממוגרפיה האחרונה שלך הייתה תקינה – פנה לרופא המטפל בך על מנת לקבל הערכה של המצב. במידה ועדיין לא עברת את גיל המעבר, ייתכן וכדאי להמתין משך זמן של מחזור חודשי אחד לפני הפנייה לרופא המטפל. במידה והשינוי בשד לא נעלם לאחר חודש ימים, יש לקבל הערכת מצב בהקדם האפשרי.
סיבות וגורמי סיכון
סרטן השד משמעותו כי מספר תאים בשד שלך התחילו להתרבות בצורה לא תקינה. תאים אלה מתחלקים בצורה מהירה יותר מאשר התאים הבריאים וייתכן כי יתחילו להתפשט (לשלוח גרורות) ברחבי רקמת השד שלך, אל תוך בלוטות הלימפה שלך ואף לאברים נוספים בגופך. הסוג הנפוץ ביותר של סרטן השד מתחיל בבלוטות ייצור החלב, אך ייתכן גם כי הסרטן יתחיל להתפתח באחת מאונות המשנה או ברקמות שד אחרות.
במרבית המקרים, אין זה ברור מה הגורם לתאי רקמת שד בריאים להפוך לתאים סרטניים. הרופאים יודעים בוודאות כי רק 5 עד 10 אחוזים מכלל המצבים של סרטן השד הם על בסיס תורשתי. ישנן משפחות אשר להן פגם בגן אחד או שניים, גן סרטן השד מספר 1 (BRCA 1) או גן סרטן השד מספר 2 (BRCA 2), והן נמצאות בקבוצת סיכון גבוהה הרבה יותר לפתח הן את סרטן השד והן את סרטן השחלות.
פגמים גנטיים נוספים – כמו גן האטקסיה טלנגיאקטזיה (ataxia-telangiectasia mutation gene), גן ה- cell-cycle checkpoint kinase 2 (CHEK-2) וכן גן מספר P 53 שהוא הגן האחראי על דיכוי גידולים – גם הם מגדילים את הסיכון שלך לחלות בסרטן השד. במידה ואחד מן הפגמים הגנטיים הללו קיים במשפחתך, קיים סיכוי של 50 אחוזים כי הפגם קיים גם אצלך.
רוב הפגמים הגנטיים המיוחסים אל סרטן השד אינם מועברים בתורשה. פגמים נרכשים אלה יכולים להיות תוצאה של חשיפה לקרינה – נשים אשר טופלו בהקרנות באזור החזה לטיפול בלימפומה בילדותן או בגיל ההתבגרות, כאשר השד נמצא בשלבי התפתחותו, הן בעלות סיכון גבוה משמעותית לפתח את סרטן השד מאשר נשים אשר לא נחשפו לקרינה מסוג זה.
השינויים הגנטיים יכולים להופיע גם כתוצאה מחשיפה לחומרים הידועים כגורמים לסרטן, כמן פחממניים מסויימים הנמצאים בטבק ובבשר אדום חרוך.
כיום החוקרים מנסים לגלות האם קיים קשר כלשהו בין המבנה הגנטי של בן אדם מסויים לבין גורמים סביבתיים אשר עלולים להגדיל את הסיכון שלו לחלות במחלת סרטן השד. ייתכן ויוכח כי לסרטן השד מספר גורמים אשר מביאים להופעתו.
גורם סיכון הוא כל דבר אשר מעלה את הסבירות שלך לחלות במחלה מסוימת. גורמי סיכון מסוימים, כמו הגיל שלך, המגדר שלך וההיסטוריה המשפחתית שלך, לא ניתנים לשינוי, בעוד שגומרים אחרים, כגון המשקל, עישון ותזונה לקויה הם גורמים הנמצאים בשליטתך.
אולם גם אם יש לך אחד או מספר גורמי סיכון אינו אומר בהכרח כי תחלי במחלת סרטן השד – מרבית הנשים החולות בסרטן השד חולות רק מכיוון שהן נשים ואין להן שום גורמי סיכון נוספים. לאמתו של דבר, עובדת היותך אישה הינו גורם הסיכון מספר אחד לחלות בסרטן השד. למרות שגם גברים יכולים לחלות במחלה, היא נפוצה הרבה יותר אצל נשים.
גורמי סיכון נוספים היכולים להעלות את הסיכון שלך לחלות בסרטן השד כוללים בין השאר:
- גיל
- היסטוריה אישית של תחלואה בסרטן השד
- היסטוריה משפחתית
- נטייה גנטית
- חשיפה לקרינה
- עודף משקל
- קבלת ווסת בגיל מוקדם יחסית
- כניסה לגיל המעבר מאוחר יחסית
- טיפולים הורמונאליים
- נטילת גלולות למניעת הריון
- עישון
- צריכה מופרזת של משקאות אלכוהוליים
- שינויים טרום סרטניים ברקמת השד
- צפיפות שד ממוגרפית
הגיל שלך והשלב של גיל המעבר בו את נמצאת יכולים להשפיע על צפיפות רקמת השד שלך. לנשים צעירות יש נטייה לצפיפות גדולה יותר ברקמת השד שלהן.
גם להורמונים יש השפעה על כך – ככל שרמות ההורמונים גבוהות יותר כך תהיה צפיפות רקמת השד גבוהה יותר בדרך כלל. למרות זאת העלייה ברמת הסיכון שלך לחלות בסרטן השד עקב צפיפות גדולה יותר ברקמת השד הינה נמוכה.
במידה והינך נמצאת בקבוצת סיכון לחלות בסרטן השד, וצפיפות רקמת השד שלך גבוהה, ייתכן ויהיה קשה לפענח את תמונות הממוגרפיה שלך, ולכן ייתכן והרופא המטפל בך ימליץ לך לבצע בדיקות סריקה נוספות.
אבחון ובדיקות
סריקות – החיפוש אחר ממצאים למחלה לפני הופעת התסמינים הראשונים – הן המפתח לגילוי מוקדם של סרטן השד, כאשר הוא נמצא עדיין בשלב שבו הוא ניתן לטיפול. תלוי בגיל שלך וקבוצות הסיכון אליהן את שייכת, הסריקות כוללות בין השאר ביצוע בדיקה עצמית של השד, בדיקת השד על ידי האחות או הרופא (בדיקה במרפאה), ביצוע ממוגרפיה או בדיקות אחרות.
1. בדיקה עצמית של השד
בדיקה עצמית של השד הינה אפשרות אחת ויש לבצע אותה בקביעות החל מגיל 20. על ידי התמקצעות בבדיקה עצמית של השד ועל ידי הכרת המרקם והמבנה של השד שלך על בסיס קבוע, ייתכן ותהיי מסוגלת לגלות סימנים מוקדמים של סרטן השד. יש ללמוד כיצד השד שלך נראה בדרך כלל, ולהיות ערה לשינויים בתחושה או במרקם של השד. במידה וגילית שינוי כלשהו, יש להביא זאת לידיעתו של הרופא המטפל בך בהקדם האפשרי. תני לרופא לבחון את צורת הבדיקה העצמית שלך על מנת לקבל עליה בקורת ועל מנת שיוכל להשיב על שאלות שייתכן והתעוררו בך.2. בדיקת השד במרפאה
במידה ויש לך היסטוריה משפחתית של תחלואה בסרטן או השתייכות לאחת מקבוצות הסיכון אשר מעלות את רמת הסיכון שלך לחלות במחלת סרטן השד, האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לך לעבור בדיקות שד במרפאה אחת לכל שלוש שנים עד הגיעך לגיל 40. לאחר מכן, האגודה למלחמה בסרטן ממליצה על בדיקה זו אחת לשנה.במהלך בדיקה זו הרופא המטפל בך יבדוק את רקמת השד שלך להימצאות גושים או שינויים אחרים בשד. הרופא המטפל יוכל לגלות גושים או שינויים שהחמצת בבדיקה העצמית שביצעת וגם יוכל להבחין בהגדלה של בלוטות הלימפה הממוקמות באזור בית השחי שלך.
3. ממוגרפיה
ממוגרפיה, אשר בודקת את רקמת השד שלך בעזרת הפקת תמונות של קרני רנטגן, היא כיום הבדיקה האמינה ביותר לגילוי מוקדם של גושים סרטניים בשד שלך עוד בטרם הרופא המטפל בך יוכל לחוש אותם במישוש ידני של השד. מסיבה זו, האגודה למלחמה בסרטן המליצה כבר שנים רבות על ביצוע סריקות ממוגרפיה באופן תדיר לכל הנשים שעברו את גיל ה- 40.ישנם שני סוגים של בדיקות ממוגרפיה:
סריקה ממוגרפית
ממוגרפיה אבחנתית
אולם בדיקות הממוגרפיה אינן מושלמות. ישנו אחוז מסוים של גידולים סרטניים – לעיתים אף גושים שאותם ניתן לחוש בבדיקה עצמית - אשר אינם מופיעים על גבי צילום הרנטגן (תוצאה שלילית שגויה).
האחוז הזה גבוה יותר אצל נשים אשר נמצאות בשנות ה-40 של חייהן. זאת מכיוון שנשים בגילאים אלה וגם נשים צעירות יותר נוטות לצפיפות גדולה יותר ברקמת השד, דבר אשר מקשה על ההאבחנה בין רקמה בריאה לרקמה חריגה.בדיקות אחרות:
גילוי בעזרת מחשב (CAD)
ממוגרפיה דיגיטלית
בדיקה MRI
4. הליכים אבחנתיים
שלא כמו בבדיקות המבוצעות על ידי סריקה, הליך אבחוני מסייע לקבוע את ולאפיין את החריגות ברקמת השד אשר התגלו בביצוע הבדיקות השגרתיות, כגון גילוי גוש על ידי מישוש השד, על ידי סריקה ממוגרפית או סריקה בתהודה מגנטית (MRI). בדיקות אלה מסייעות לרופא המטפל בך לקבוע האם תהיי זקוקה לביצוע ביופסיה והן גם יסייעו בנתינת הנחיות לאופן הביצוע של הביופסיה.5. אולטרסאונד
6. ביופסיה
ביופסיה – הסרת דגימה קטנה של רקמה לצורך ביצוע בדיקות במעבדה – הינה הבדיקה היחידה היכולה להצביע על נוכחותם של תאים סרטניים. הביופסיה יכולה לספק מידע חיוני לגבי שינויים חריגים ברקמת השד ולסייע בקביעת הצורך בניתוח, ואם ישנו צורך כזה, מהו סוג הניתוח הנדרש.
סוגי הביופסיה הקיימים הם:
· ביופסיית מחט עדינה
· ביופסיית מחט ליבה
· ביופסיה סטריאוטקטית
· מיקום חוט מתכת
· ביופסיה ניתוחית
7. בדיקה של קולטני אסטרוגן ופרוגסטרון
ניתן לבדוק תאים סרטניים אשר הוסרו במהלך ביופסיה לנוכחות קולטנים הורמונאליים. במידה ובתאים הסרטניים ישנה נוכחות של קולטני אסטרוגן או קולטני פרוגסטרון או שניהם גם יחדיו, ייתכן והרופא המטפל בך ימליץ לך על טיפול תרופתי כגון טמוקסיפן (Tamoxifen), אשר מונע מן האסטרוגן להיקשר לאזורים אלה.
8. בדיקת הדרגה
בדיקות לקביעת דרגת המחלה קובעות את הגודל ומיקום הגידול הסרטני שלך והאם הגידול התפשט למקומות נוספים. קביעת הדרגה גם מסייעת בתכנון הליך הטיפול. הסרטן מדורג בדרגות מ- 0 ועד IV.סרטן בדרגה 0 נקרא גם סרטן שד בלתי פולשני, או מקומי. למרות שאין לגידולים אלה את היכולת לפלוש לרקמת שד בריאה או להתפשט אל עבר איברים נוספים בגופך, ישנה חשיבות גדולה להסיר את הגידולים הללו מכיוון שהם עלולים להפוך בעתיד לגידולים סרטניים פולשניים.
סרטן שד בדרגות I ועד IV הינם גידולים סרטניים פולשניים אשר יש להם את היכולת לפלוש אל עבר רקמות שד בריאות ולאיברים אחרים בגופך. סרטן בדרגה I הינו גידול קטן ומקומי בעל סיכויי ריפוי גבוהים מאוד. אך ככל שעולה הדרגה כך קטנים סיכויי ההחלמה.
סרטן שד בדרגה IV, הינו גידול סרטני אשר התפשט אל מעבר לרקמות השד שלך אל תוך איברים נוספים, כגון העצמות, הריאות והכבד. למרות שלא ניתן לרפא את הסרטן בשלב זה, ישנה סבירות כי הוא יגיב היטב למגוון טיפולים, אשר יביאו להצטמקות הגידול והשארתו בשליטה למשך פרק זמן ממושך.9. בדיקות גנטיות
במידה ויש במשפחתך היסטוריה על בסיס תורשתי של סרטן השד, בדיקות דם יסייעו בגילוי גן BRCA פגום או פגמים בגנים אחרים אשר מועברים מדור לדור במשפחתך.
בדיקות אלה מניבות לרוב תוצאות שאינן חד משמעיות ועל כן יש לבצען רק במקרים מיוחדים ולאחר התייעצות עם יועץ גנטי. במידה ואינך נמצאת בסיכון גבוה של תחלואה בסרטן השד או בסרטן השחלות על בסיס תורשתי, אין לרוב המלצה לבצע בדיקות אבחון גנטיות.במרבית המקרים, אבחון גנטי הוא יעיל רק במידה ותוצאות הבדיקה יסייעו לך לבחור מהי הדרך הטובה ביותר עבורך לצמצם את הסיכון שלך לחלות בסרטן. האפשרויות נעות בין ביצוע שינויים באורח החיים שלך וביצוע בדיקות סריקה יחד עם נטילת טיפול תרופתי כגון טמוקסיפן (Tamoxifen) ועד כדי נקיטת אמצעים קיצוניים כגון כריתת שד כפולה כצעד מניעתי והסרת השחלות שלך.
טיפולים ותרופות
קבלת האבחנה שחלית במחלת סרטן השד הינה אחת מן החוויות הקשות ביותר איתן תתמודדי. בנוסף להתמודדות עם מחלה מסכנת חיים, עלייך להחליט החלטות לגבי מערך טיפולים שאינו פשוט כלל.
מומלץ להתייעץ עם הצוות הרפואי על אפשרויות הטיפול המוצעות לך. מומלץ לשקול קבלת חוות דעת שנייה ממומחה לסרטן השד במרפאה המתמחה לכך. השיחה עם נשים שעברו חוויה דומה תהייה לך לעזר רב.
קיימים מגוון טיפולים לכל אחד משלבי המחלה. מרבית הנשים יעברו ניתוח לכריתת השד בנוסף לטיפול בהקרנות, טיפול כימותרפי או טיפול הורמונאלי. ישנו גם מגוון של טיפולים ניסיוניים לטיפול בסרטן מסוג זה.
ניתוח
כיום, כריתה מלאה של השד מבוצעת לעיתים נדירות. במקום זאת, מרבית הנשים הן מועמדות מצוינות לכריתה חלקית או כריתת הגוש בלבד. במידה והחלטת על כריתה מלאה של השד, ייתכן ותשקלי ניתוח לשחזור השד.ניתוחים להסרת גידולים סרטניים בשד כוללים בין השאר:
כריתת הגוש הסרטניככלל, ניתוחים להסרת הגוש מלווה תמיד בטיפולי הקרנות לאחר מכן וזאת על מנת להשמיד את כל התאים הסרטניים אשר ייתכן ונותרו מאחור. אך במידה ומדובר בגידולים קטנים אשר אינם פולשניים, עולה השאלה במחקרים מסוימים לגבי הנחיצות של ההקרנות – בעיקר כאשר מדובר בנשים מבוגרות יותר. מחקרים אלה הצליחו להוכיח חד משמעית האם כריתת הגוש בלווי הקרנות תורמת בהכרח להארכה ושיפור בחייהן של המטופלות בהשוואה לאלה שעברו כריתת גוש בלבד.
סוגי ניתוחי כריתת שד:- כריתה חלקית או מקטעית של השד
- כריתה פשוטה
- כריתה מלאה של השד
ביופסיה של בלוטות הזקיף
מכיוון שסרטן השד מתפשט בראש ובראשונה אל עבר בלוטות הלימפה הממוקמות בבית השחי שלך, כל הנשים אשר אובחנו כלוקות בסרטן מן הסוג הפולשני צריכות לעבור בדיקה של בלוטות אלה.ביתור בלוטות הלימפה של בית השחי
במידה ובלוטת זקיף מסוימת מראה סימנים של נוכחות גידול סרטני, הרופא המנתח יסיר את כל בלוטות הלימפה הנותרות בבית השחי שלך.ניתוח שחזור השד
במידה ורצונך בניתוח לשחזור השד, שוחחי על כך עם הרופא המנתח שלך לפני ביצוע כל הליך ניתוחי. לא כל הנשים הן מועמדות טובות לניתוח לשחזור השד. מנתח פלסטי יוכל לייעץ לך לגבי מגוון תהליכים, להציג בפנייך צילומים של נשים אשר עברו הליכים שונים של שחזור השד, וביכולתך להתייעץ איתו איזה סוג שחזור הוא המתאים ביותר למקרה שלך. האפשרויות העומדות בפנייך יכולות לכלול שחזור בעזרת שתל מלאכותי או בניית שתל מרקמות שלך. הליכים ניתוחיים אלה יכולים להתבצע במהלך ביצוע הכריתה או בשלב מאוחר יותר.
סוגי שחזורים:
- שחזור עם שתלים
- שחזור בעזרת קפל רקמות עצמאי
- שחזור Deep inferiorepigastric perforator (DIEP)
- שחזור אזור הפטמה והילת השד
* באדיבות בית החולים איכילוב
טיפולי הקרנותכימותרפיה
טיפול הורמונאלי
טיפול ביולוגי
ככל שהחוקרים לומדים יותר ויותר על ההבדלים שבין התאים הבריאים לתאים הסרטניים, הולכים ומתפתחים טיפולים שהם ייעודיים לתקוף הבדלים אלה – טיפול על בסיס ביולוגי. ישנם שלושה סוגים של טיפולים ביולוגיים אשר זמינים לטיפול בסרטן השד.טיפולים אלה כוללים בין השאר:
Trastuzumab (הרצפטין Herceptin)
Bevacizumab (אבסטין Avastin)מניעה
אין דבר אשר יכול להבטיח לך כי לא תחלי במחלת סרטן השד. אך ישנם מספר צעדים אשר תוכלי לנקוט על מנת להקטין את הסיכון שלך לחלות בסרטן השד.
מניעה באמצעים כימיים
מניעה באמצעים כימיים היא שימוש בתרופות מסוימות על מנת להקטין את הסיכון שלך לחלות בסרטן השד. ישנן שתי תרופות הנמצאות בשימוש למניעת התפתחות סרטן השד אצל נשים אשר נמצאות בקבוצת סיכון ברמה גבוהה.
תרופות אלה שייכות לקבוצת תרופות המפעילים הסלקטיביים של קולטני האסטרוגן ( selective estrogen receptor modulators SERM):
Tamoxifen (Nolvadex)
Raloxifene (Evista)ניתוח כצעד מונע
למרות שמדובר בצעד קיצוני, ביצוע ניתוח כריתה כצעד מונע יכול לקטין את הסיכון לחלות בסרטן השד אצל נשים אשר נמצאות בקבוצות סיכון.
האפשרויות כוללות בין השאר:- כריתת שד כצעד מונע
- כריתת שחלה כצעד מונע
שינויים באורח החיים
נקיטת מספר צעדים הקשורים באורח החיים שלך יכולים להיות גורם משפיע בצמצום הסיכויים שלך לחלות בסרטן השד.
- שאלי את הרופא המטפל בך בנוגע לנטילת אספירין
- צמצום צריכת משקאות אלכוהוליים
- שמירה על משקל תקין
- הימנעות מטיפולים הורמונאליים ארוכי טווח
- ביצוע פעילות גופנית על בסיס קבוע
- צריכת מזונות עתירי סיבים תזונתיים
- שימת דגש על צריכת שמן זית
- הימנעות מחשיפה לחומרי הדברה
כיווני מחקר חדשים
המדענים ממשיכים לחקור בתחום פיתוח מספר טיפולי מניעה אפשריים למניעת סרטן שד ובינהם בין השאר:
חומצה רטינואית (Retinoids)
זרעי פשתן
המומחים שלנו לאונקולוגיה וכירורגיה פלסטית
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בת 17. שד שמאל שלי בגודל רגיל, אבל שד ימין שלי לא גדל למעלה משנה, ולכן אני הולכת עם חזיות שקטנות עלי, כי אחרת נוצר חלל ריק בצד ימין. האם יש לי איזו בעיה רפואית שאתם יכולים לומר שיש לי בלי שאצטרך לעשות בדיקות? אם כן, מהי?
תשובה: עם השנים מבנה השדיים משתנה. כאשר מתחילים לקחת גלולות למניעת הריון השדיים מעט משתנים, והם משתנים גם בזמן הריון. כמו כל האיברים בגופנו, נורמלי שגם גודלם של השדיים אינו שווה. אם ההבדל בגודל מאוד רציני, כדאי להיבדק אצל רופא. חשוב לשלול סיבה לא תקינה להבדלים בגודל, ולוודא שלא מדובר בגידול כלשהו הגורם להבדל. בהצלחה ד"ר נעמה זנזורי - אינפומד
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: האם התרופה הרצפטין לטיפול בסרטן השד לבדה, ללא טיפול כימי, גורמת לירידה בתרומבוציטים (ערך 106)?
תשובה: ירידה בטסיות (תרומבוציטים) אינה בין תופעות הלוואי השכיחות של הרצפטין, או בשמה הגנרי Trastuzumab. תופעות הלוואי השכיחות ביותר הן תגובות של חום וצמרמורת במהלך מתן העירוי, והן מתרחשות בעד 40% מהמטופלות. תופעות לוואי נוספות הן בחילה והקאות, שלשולים, זיהומים, שיעול, כאבי ראש, חולשה ועייפות, קוצר נשימה, פריחה וכאבי שרירים. תופעות לוואי המטולוגיות (במערכת הדם) של התרופה הן ירידה של תאי הדם הלבנים (לויקופניה) ואנמיה, ואלה נדירות בקרב מטופלות המקבלות הרצפטין בלבד, ללא כימותרפיה. 4 מחקרים שבדקו 352 נשים שקבלו הרצפטין בלבד גילו אנמיה ב-4% מהמטופלות ולויקופניה ב-3%. דיכוי מוח עצם היא תופעת לוואי נדירה, ואם היא מתרחשת, היא על פי רוב קלה. ערכתי עבורך סקירת ספרות, כדי לגלות אם קיימים תיאורי מקרים דומים בספרות. גיליתי מקרה אחד, של אישה שפתחה תרומבוציטופניה קשה 4 ימים לאחר טיפול בהרצפטין בלבד. לירידה ברמת טסיות עשויות להיות סיבות רבות. רמת טסיות של 106 היא תרומבוציטופניה קלה בלבד. כדאי לחזור על הבדיקה, כדי לראות אם הספירה עולה או יורדת, ולפנות אל הרופא המטפל שלך כדי לבדוק אם קיימות סיבות אפשריות אחרות לירידה ברמת הטסיות. ד"ר ליה עשת - אינפומד
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: מהו השוני של גידולים סרטניים בשד אשר מתפתחים אצל נשים צעירות?
תשובה:
תהליך האבחון של סרטן השד אצל נשים צעירות (אשר נמצאו מתחת לגיל 40) מסובך יותר מכיוון שרקמת השד שלהן בדרך כלל צפופה יותר מאשר אצל נשים מבוגרות יותר. בנקודת הזמן אשר בה ניתן לחוש בגוש אשר התפתח ברקמת השד של אישה צעירה, הסרטן נמצא בדרך כלל בשלב מתקדם. יתר על כן, גידולים של סרטן השד אצל נשים צעירות יכולים להיות תוקפניים יותר ורבי עוצמה, והם נוטים להגיב פחות לטיפולים. נשים צעירות אשר מאובחנות כחולות בסרטן השד הן בדרך כלל בעלות הזחה גנטית בגנים BRCA 1 ו- BRCA 2. השתהות באבחון גידולים סרטניים בשד היא בעיה נוספת. חלק גדול מן הנשים הצעירות אשר מתגלות כחולות בסרטן השד נוטות להתעלם מסימני האזהרה המוקדמים, כגון הופעת גוש בשד או הפרשות חריגות, מכיוון שהן חושבות שהן צעירות מדי בכדי לחלות בסרטן השד. מרבית הנשים חושבות כי הן צעירות מדי על מנת לחלות בסרטן השד, ונוטות לחשוב כי הופעתו של גוש מצביע על ציסטה לא מזיקה או גידול שפיר אחר. חלק מן הצוותים הרפואיים נוטים גם הם לאבחן גושים המופיעים בשדיהן של נשים צעירות כציסטות ומאמצים את גישת ה"נחכה ונראה".
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: אצל אימי התגלה סרטן שד. היא בת 70. בבדיקת אולטרסאונד התגלה תהליך מעט היפראקוגני באונה שמאלית של הכבד. האם זאת גרורה?
תשובה: אני מאמינה שיפנו את אימך לביצוע בדיקת CT על מנת לראות טוב יותר את הממצא בכבד. אם יעלה חשד אולי אף יעשו ביופסיה. זו יכולה להיות גרורה, אך מובן שזה יכול להיות גם ממצא שפיר. המשיכו את הבירור. בברכה, ד"ר נעמה ורבין - אינפומד
לפתיחה בעמוד חדש >
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
תרופות קשורות
-
פרטוזומאב
-
לאופרוליד
-
דוסטאקסל
-
אקסמסטן
-
פלואורואוראציל
-
דוקסורוביצין
-
וינקריסטין
-
אסטרוגנים מצומדים
-
גוסרלין
-
פולווסטראנט
-
פלבוציקליב (אייברנס)
-
אברולימוס
-
קאפציטאבין
-
טמוקסיפן
-
בוואציזומאב
-
פאקליטאקסל
-
גמציטאבין
-
מיטומיצין
-
לפטיניב
-
לטרוזול
-
מגסטרול
-
אנאסטרוזול
-
פלבוציקליב (אייברנס)
-
וינורלבין
-
טראסטוזומאב
-
אולפריב
-
אסטרדיול
-
מדרוקסיפרוגסטרון
בדיקות קשורות
-
ממוגרפיה
-
ביופסיה שד
טיפולים וניתוחים קשורים
-
ניתוח גידולי השד
-
כריתת דופן בבית החזה
-
ניתוח הגדלת חזה
-
טיפול תרופתי
-
כריתת גרורות
-
שחזור שד
-
כריתת שד חלקית
-
שחזור שד ללא שתלים
-
ניתוח פלסטי
-
כריתת שחלה, ציסטה שחלתית
-
כימותרפיה
מחלות קשורות
-
גידולים במעי הגס
-
גידולי ההרת
-
גידולים במיצר בית החזה
-
הזדקנות העור
-
סרטן כליות
מאמרים בנושא סרטן השד

- Facebook Messenger
- פרסומת
אנחנו רגילים לשמוע על מחלות לב וכלי דם כסיבוכים המרכזיים הקשורים להשמנה וסוכרת, אלא שבשנים האחרונות השכיחות לסיבוכי... לכתבה המלאה


- Facebook Messenger
אנחנו רגילים לשמוע על מחלות לב וכלי דם כסיבוכים המרכזיים הקשורים להשמנה וסוכרת, אלא שבשנים האחרונות השכיחות לסיבוכי... לכתבה המלאה
שאלות מתוך פורום סרטן הלבלב
סרטן לבלב (לת)
שרית 29/08/2023 | 11:47שלום לכם, אמא שלי בת 70 וכרגע קיבלנו תוצאות MRI: מסה בגוף הלבלב חשודה לתהליך גידולי גורמת לחסימת MPD עם התרחבות פרוקסימלית שלו בזנב הלבלב. לא נצפו סימני פיזור משני בבטן העליונה והאמצעית שאלותי: 1. מומחים שאוכל לפנות אליהם לקבלת המלצה מה כדאי לבצע? 2. למי ניתן להתקשר מאחר ואמא צריכה לנסוע לחול ואני מפחדת שהאירוע צריך טיפול מיידי 3. האם ניתן להסיק מכך כי אנחנו בשלב 1 וניתן לריפוי ? תודה רבה על תשובתכםהוסף תגובה
פתח בחלון חדשהתייעצות לגבי הסרת לבלב בגלל סרטן (לת)
בן שדאוג לאבא 16/08/2023 | 23:28היי, אבא שלי בן 69, מעשן, סובל מלחץ דם, ובעודף משקל. אובחן עם סרטן בלבלב בשני מוקדם, ראש הזנב, זנב הלבלב, הגדול מבין המוקדים בגודל 2 ס"מ בלבד, ראשוני מאוד. הומלץ על ניתוח להסרת הלבלב כולו, אם כי המצב נדיר שבשתי הקצוות יש סרטן ולא במוקדים נוספים, לא מצאו עוד גרורות. אשמח לדעת האם לדעתך בהתחשב בבריאותו ובאורח החיים שאחרי הניתוח, האם זה הפיתרון הנכון בשלב ראשוני שכזה?הוסף תגובה
פתח בחלון חדשCa19.9 (לת)
מארי 09/08/2023 | 20:27אני נשאית brca1 ב2003 קרצינומה insituחצוצרה ניתוח ללא טיפול ב2014 קרצינומה סגמנט 7 כבד ניתוח וטיפול כימוטרפי וביולוגי מחקר ב12.22 ca19.9 היה 4 ב2.23 קפץ ל20 וב5.23 ל35 התגלה סרטן לבלב גוף -זנב עברתי ניתוח ב 31.5 כריתה חלקית של לבלב .ראש לבלב נשאר. ב petctלפני ניתוח היה מקום אחד בלבד בלבלב פתלוגיה חאחר ניחות מראה שהוצאה הכל וגבולות נקיים ב9.7 ca19.9חזר ל 6.6 ב 1.8. קפץ שוב ל 24 וב8.8. קפץ ל 35 ב1.8. ו 8.8 עברתי סדרה 1 של 2 שבועות טיפולים כימוטרפיים אנני מבינה למה מרקר שוב עלה ל 35הוסף תגובה
פתח בחלון חדשסרטן לבלב (טיפול) (לת)
לילי 13/06/2023 | 05:02שלום, אבי אובחן ביממה האחרונה עם גידול סרטני חסימתי בראש הלבלב שהוביל לצהבת קשה עקב החסימה. בבדיקות ה ct אין גרורות. המלצת הרופאים היא כרגע להכניס סטנט לפתיחת החסימה, ולעבור ניתוח וויפל בעוד כשבועיים לאחר ירידת הצהבת. מדובר באדם בן 78 פעיל ועצמאי מאוד. להבנתי מדובר בניתוח קשה מאוד שמשפיע משמעותית על איכות החיים. אשמח להבין כמה זמן הניתוח ייתן לו ומה תהיה איכות החיים מהניסיון שלכם? מה המשמעות לא לעבור את הניתוח אלא רק לטפל בצהבת, כמה זמן יכול להיות לו?הוסף תגובה
פתח בחלון חדשכאבי בטן עליונה בעקבות ניתוח וויפל
פטר בר נור 13/06/2016 | 23:36שלום רב. מדובר באשה בת 54, שלפני 18 שנה עברה כריתת ראש+גוף לבלב בפרוצידורת וויפל, עקב סרטן אנדוקריני.כ"כ כריתת כיס מרה ומס' סנטימטרים מחלק עליון של מעי דק. אין ממצאים חדשים לנוכחות גידול פעיל.כל המדדים של בדיקות הדם תקינות, כולל סוכר. מאז ועד היום, באופן ראנדומלי, בתדירות לא קבועה של פעם ב3-4 שבועות עד אחת ליומיים, היא נתקפת בעווית קשה באיזור הבטן העליונה - סמוך לסרעפת. להגדרתה מדובר בכאב בעוצמה חזקה מצירי לידה, כאילו "החדירו סכין לוהטת לבטן".משך זמן ההתקף הוא כ-2-3 דקות. עם תום ההתקף, נותר כאב במקום, בעוצמה פחותה מבהתקף עצמו, למשך 24-72 שעות. אופי הכאב ומיקומו, מזכירים לה את התקפי הכאב, שהובילו לאיבחון הסרטן. ההתקפים באים לעתים לאחר התכופפות עמוקה או לאחר תחושת חוסר אויר - חום חיצוני. להגדרתה,יש תחושה של הפרשה פנימית, המגיעה למוח וגורמת לעירפול חושים והזעה, טרם ותוך כדי ההתקף. עד כה לא מצאה תשובה למקור או מהות הכאבים. נשמח לעצתךהוסף תגובה
פתח בחלון חדשכאבים שנה אחרי ניתוח וויפל
רות 12/05/2023 | 07:18בטן עליונה כאבים וגזיםהוסף תגובה
כאבים אחרי ניצוח ויפל אחרי שנה
רות 06/05/2023 | 10:32כאבים בטן עליונה אחרי. שנה של הניתוח מה יכולים כאבים אלה להיות ?הוסף תגובה