דלג לתוכן

חשוב שתדעו: כיצד תזונה ללא גלוטן עלולה לסכן ילדים

הורים רבים בוחרים לאמץ תזונה ללא גלוטן עבור ילדיהם, מתוך אמונה שהיא בריאה יותר. אך האם תחליפי הגלוטן באמת מזינים יותר עבור ילדים או שמדובר בטרנד ותו לא? יצאנו לבדוק

מאת: גלי שלם, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/05/2016
2 דקות קריאה

ילדים החולים בצליאק רגישים למזונות המכילים גלוטן וצריכתם עלולה לגרום להם לבעיות עיכול. מסיבה זו, הורים לילדים שאובחנו כחולים בצליאק נאלצים להרכיב עבורם דיאטה נטולת גלוטן. אך כעת מתברר שהם כבר לא לבד: יותר ויותר הורים שילדיהם אינם חולים בצליאק מאמצים עבורם תזונה נטולת גלוטן, מתוך אמונה שהדבר בריא יותר עבורם, ובכך מונעים מהם את הערכים התזונתיים המצויים בחיטה ובדגנים. במקרים רבים הורים אלה לא מתייעצים עם אנשי מקצוע, כגון תזונאים או דיאטנים, אלא עושים זאת על דעת עצמם מתוך אמונה שמדובר באלטרנטיבה בריאה יותר שעשויה למנוע מחלות. 

"אנשים רבים נוהגים לקשר תסמינים שונים, המאפיינים את תסמונת המעי הרגיז, כגון גזים וכאבי בטן, לרגישות לגלוטן או לקטוז - אך זה לא בהכרח נכון, ולרוב מדובר בעיקר בטרנדים", מסביר איתמר ישועה, תזונאי ומאמן כושר אישי. "מאחר והגלוטן מצוי בשלל מאכלים שאינם מזינים, כגון בורקסים ועוגות, יצא לו 'שם רע'. אך חשוב להבהיר כי לא כל פחמימה היא מזיקה. ישנן פחמימות רבות שהן מזינות ובריאות - והכול זה שאלה של מינון".

מדוע תזונה ללא גלוטן עשויה להזיק לילדים?

בעוד שמוצרי מזון ללא גלוטן מומלצים מאוד לילדים הסובלים ממחלת הצליאק, הם כלל וכלל אינם בריאים לילדים שאינם חולים במחלה. "ילדים הינם אוכלוסייה בגדילה ולכן הם זקוקים ליותר חלבון ושומן ממבוגרים, על מנת שמסת השריר ומסת העצם שלהם יתפתחו כראוי. מסיבה זו רצוי שסדר היום התזונתי של הילדים יהיה מורכב מכל אבות המזון ויכלול דגנים, חלבונים, שומנים, מינרליים ופחמימות", מסביר ישועה.

לא רק שתזונה עשירה הינה עדיפה לילדים, תחליפי מזון ללא גלוטן עשויים להכיל כמות גדולה יותר של שומן, סוכר או נתרן, דבר שעלול להוביל לעלייה לא רצויה במשקל. "הנחת היסוד היא שבמוצרי התחליף יש פחות קלוריות אך ההיפך הוא הנכון: תחליף לחם ללא גלוטן, למשל, לרוב מכיל יותר סוכר, מלח ושומן מקמח רגיל. זאת משום שלגלוטן יש תפקיד חשוב באפייה ובטעם. השילוב בין קמח למים יוצר כל מיני קשרים שיוצרים את החלבון, וככל שכמות הגלוטן במאפה גדולה יותר, כך ההתפחה תהיה יעילה יותר, וכדי לדמות את ההתפחה במאפים ללא גלוטן נהוג להשתמש בתחליפים שאינם מזינים בהכרח".


ילדים הם אוכלוסייה בגדילה ולכן זקוקים ליותר חלבון ושומן ממבוגרים


אם כן, גלוטן מוסיף למזון טעם, ומוצרים שאינם מכילים גלוטן "מפצים" על כך באמצעות תוספת של מרכיבים שאינם מזינים ואפילו משמינים יותר. כמו כן, מוצרי מזון ללא גלוטן מכילים פחות ויטמינים ומינרלים, בהשוואה לאלו שכן מכילים גלוטן, כך שילדים שהתזונה שלהם נטולת גלוטן עשויים לאבד סיבים, ברזל וויטמינים רבים. 


קראו עוד: על הקשר שלא ידעתם בין סוכרת לצליאק

בעיה נוספת בתזונה ללא גלוטן קשורה ל"כוכב" העיקרי של התפריט היומי: מחקר שנעשה ב- 2014 על ידי Consumer Reports חשף כי מזונות רבים ללא גלוטן מכילים מרכיבים מבוססי אורז, אשר כידוע מכיל רמות גבוהות של ארסן בהשוואה למזונות אחרים. צמח האורז נוטה לספוג ארסן ביתר קלות לעומת גידולים אחרים, ואילו ארסן אורגני מקושר כבר זמן רב לסרטן, כך שמוטב לאכול אורז במידה ולא להסתמך עליו כמזון העיקרי. 

"במידה ומישהו מעדיף להדיר את הגלוטן מהתזונה שלו, הוא בהחלט יכול לעשות כן, אך חשוב שיעשה זאת באופן נכון ומזין ויבחר בתחליפים שהערכים התזונתיים שלהם גבוהים. במקום לחם, למשל, אפשר לאכול אורז מלא, ובמקום צ'יפס - תפוחי אדמה אפויים. אמנם ניתן 'להסתדר בחיים' ללא גלוטן, אך אין כל סיבה מוצדקת לעשות כן אם לא חייבים. בייחוד כאשר תחליפים רבים למוצרים המכילים גלוטן הם לא איכותיים ולא מזינים", מסכם ישועה.


האם המאמר עניין אותך?

מצאת טעות?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
ד"ר אורנה לוין
ד"ר אורנה לוין צמחי מרפא
גברת ליטל פרידנהיין
גברת ליטל פרידנהיין תזונה ודיאטה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

אולי יעניין אותך - מאמרים נוספים בתחום ערוץ הורות ומשפחה

שאלות מתוך פורום ניקוי רעלים ותזונה טבעית

    • דוד שמן זית
      דוד 07/12/2019 | 17:56
    • דוד קולה
      דוד 07/12/2019 | 17:52
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו