דלג לתוכן

טיפול הורמונלי בתחילת גיל המעבר מונע מחלות לב וכלי דם

טיפול הורמונלי בתחילת גיל המעבר מונע מחלות לב וכלי דם

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 19/07/2007
2 דקות קריאה
שני מחקרים חדשים קובעים חד משמעית: טיפול הורמונלי בתחילת גיל המעבר אכן מסייע במניעת מחלות לב וכלי דם.

"מלחמת ההתשה" המתנהלת בחמש השנים האחרונות בין תומכי הטיפול ההורמונלי לנשים בגיל המעבר לבין מתנגדי הטיפול, הוכרעה בניצחונם של התומכים. שני מחקרים חדשים קובעים חד-משמעית, שטיפול הורמונלי הניתן בשלב מוקדם, מייד עם הפסקת המחזור, מסייע במניעת מחלות לב וכלי דם. זאת בנוסף להקלה שהטיפול מעניק לנשים הסובלות מתסמיני גיל המעבר.

המחקרים התפרסמו בחודשים האחרונים בשני כתבי עת רפואיים מובילים: JAMA, ו-New England Journal of Medicine, והם שמים סוף לבלבול ולמחלוקות שהחלו עם פרסומו של מחקר WHI בשנת 2002.

ד"ר גדעון קופרניק מן האגודה הישראלית לטיפול בגיל המעבר הגיב על תוצאות המחקרים באומרו: "הממצאים האלה מחזקים את ההמלצה הקלינית של האגודה להתחיל בטיפול הורמונלי חלופי מייד עם הפסקת הווסת, בלי קשר לגיל הכרונולוגי. כדאי לנשים להתחיל בטיפול מייד עם הפסקת הווסת, כדי להקל על התסמינים של גיל המעבר וכדי להקטין את הסיכון למחלות לב, כלי דם ואוסטאופורוזיס. כאשר מתחילים בטיפול ההורמונלי בשלב מאוחר יותר, האיברים כבר סובלים תקופה ארוכה ממחסור בהורמונים, ולכן הם נחלשים ומזדקנים. עם זאת, אפשר להתחיל בטיפול גם בשלב מאוחר יותר תוך מעקב רפואי שיוודא שהטיפול אינו גורם נזק".

החוקרים שהתנגדו מודים: הטיפול עוזר
כאמור, במשך שנים רבות נחשב הטיפול ההורמונלי למגן מפני מחלות לב וכלי דם, עד שבשנת 2002 פורסם מחקר אמריקאי גדול (WHI) שטען, בין היתר, כי שימוש ממושך בהורמונים מזיק ללב. בעקבות אותו מחקר נפתח ויכוח חריף בין התומכים למתנגדים לטיפול הורמונלי בגיל המעבר. הוויכוח הזה מסתיים כעת עם פרסום עיבוד חדש של הנתונים מאותו מחקר בכתב העת-JAMA על ידי אותם חוקרים שערכו את המחקר המקורי משנת 2002, ובו הסתייגות מהמסקנות שפורסמו על ידיהם וגרמו לחשש מהטיפול ההורמונלי.

החידוש בעיבוד הנוכחי הוא בבחינה נפרדת של השפעת הטיפול ההורמונלי על נשים בגילים השונים. העיבוד החדש בא על רקע הביקורת העיקרית שנמתחה בזמנו על מחקר WHI המקורי על גילן הממוצע של המשתתפות בו, 63, כלומר 18 שנה לאחר תחילת גיל המעבר. בדיווח הנוכחי מדגישים החוקרים, כי יש להבחין בין נשים שקיבלו טיפול הורמונלי בשלב מוקדם ובין אלו שקיבלו אותו בשלב מאוחר. החוקרים מודים כעת כי אצל הנשים שהשתתפו במחקר WHI וקיבלו טיפול הורמונלי מוקדם, אכן נצפתה ירידה בשכיחות מחלות בלב וכלי דם, וכן נצפתה ירידה בתמותה, ומכאן שמתן הורמונים בשלב מוקדם אכן מגן על הלב.

מחקר נוסף מחזק את הממצאים
חיזוק נוסף לממצאים אלה נמצא במחקר אחר שמתפרסם ב- New England Journal of Medicine וקובע שטיפול הורמונלי שניתן לנשים בתחילת גיל המעבר מקטין משמעותית את הסתיידות כלי הדם של הלב, ובכך מפחית את הסיכון למחלת לב.

במסגרת מחקר זה נבדקו 1064 נשים בגילאי 50 עד 59 במשך למעלה מ-7 שנים. חלקן טופלו באסטרוגן בלבד וחלקן בפלצבו. באמצעות בדיקת CT של עורקי הלב נבדקה כמות הסידן ששקעה על כלי הדם של הלב שלהן, ומהשוואת הממצאים עלה כי הטיפול ההורמונלי הפחית באופן משמעותי את שקיעת הסידן על פני דפנות כלי הדם המזינים את הלב. ועל ידי כך הפחית משמעותית את הסיכון לפתח חסימת כלי הדם של הלב (אתרוסקלרוזיס).

https://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/297/13/1465

https://content.nejm.org/cgi/content/abstract/356/25/2591


[19/07/2007]

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' אליזבט הלף און
פרופ' אליזבט הלף און פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"אני מטופל אצל פרו״פ הלף כבר מספר שנים, מעריך מאוד את המקצועיות והאיכפתיות."
ד"ר ערן זיתן
ד"ר ערן זיתן גסטרואנטרולוגיה
ד"ר ערן זיתן, מנהל היחידה והמרכז למחלות מעי דלקתיות, מרכז רפואי העמק
פרופ' עמירם ניר
פרופ' עמירם ניר קרדיולוגיה
מנהל היחידה לקרדיולוגית ילדים ומומי לב במבוגר, המרכז הרפואי שערי צדק, ירושלים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו