דלג לתוכן

בדיקת נוגדני עגבת (Syphilis Antibodies)

3 דקות קריאה

בדיקת נוגדני עגבת (סיפיליס) מטרתה לבדוק האם קיימים בדם נוגדנים כנגד החיידק המחולל- Treponema Pallidum, המצביעים על הדבקה קודמת במחלה. מחלת עגבת הינה בעיקרה מחלת מין מדבקת ביותר. נשים בהריון החולות במחלה יכולות להעבירה לעובר דרך השליה, ולגרום לעגבת של היילוד (congenital syphilis). 

הדבקה בעגבת מתבטאת בשלושה שלבים:

עגבת ראשונית (מוקדמת)- ההדבקה באה לידי ביטוי בשלב מוקדם, ע"י הופעת פצעים עם גלד (chancre sores) באזור איברי המין או הפה.

עגבת שניונית- כמספר חודשים לאחר החשיפה, מופיעה פריחה אופיינית בכפות הידיים והרגליים, יבלות במפשעה, חום, ירידה במשקל ועוד. 

עגבת שלישונית- החמורה ביותר, יכולה להתבטא בבעיה עצבית או מוחית, וכן בהפרעה לבבית.
בדיקת הנוגדנים אינה בודקת חיסון למחלה, כיוון שלא קיים חיסון ידוע, אלא באם התרחשה הדבקה קודמת לצורך אבחון בלבד. הבדיקה נעשית ע"י לקיחת דגימת דם פשוטה.

אוכלוסיות בסיכון

על נבדקים אשר נגועים במחלות זיהומיות, המועברות דרך הדם, כגון צהבת (הפטיטיס),HIV וכו' ליידע על כך את הצוות הרפואי לפני הבדיקה. מחלות זיהומיות אינן מהוות התוויית נגד לביצוע הבדיקה, אולם על הצוות הרפואי לנקוט באמצעי זהירות למניעת הדבקות.

מחלות קשורות

עגבת ראשונית ( primary / early syphilis), עגבת שניונית (secondary), עגבת שלישונית (tertiary), עגבת של היילוד (congenital). 

מתי עושים את הבדיקה

את הבדיקה עושים במספר אינדיקציות:

בחשד להדבקה בעגבת, לצורך מתן טיפול, למשל, כאשר מופיעים פצעים באזור איברי המין, הדומים לפצע אופייני של עגבת. סימפטומים או סימנים מכוונים אחרים המצריכים בדיקה לאבחון: חום, הגדלת קשריות לימפה, פריחה, תופעות נוירולוגיות ועוד.

כמו כן, נהוג לבדוק נוגדני עגבת אצל האם בהריון או לפני הריון, כחלק מבדיקת סקר לזיהומים מולדים, על מנת למנוע העברה לעובר.

איך להתכונן לבדיקה

אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה.


אופן ביצוע הבדיקה

בדיקת נוגדני עגבת נעשית ע"י לקיחת דגימת דם. הבדיקה מבוצעת כאשר זרוע הנבדק מושטת הפוכה על גבי משטח ישר או שולחן. הבודק מהדק רצועת גומי סביב החלק העליון של הזרוע, על מנת לעצור את זרימת הדם ביד, בכדי למנוע דליפה מוגברת של דם מאזור הדקירה. 

לאחר מכן, הנבדק מתבקש לכווץ את כף היד לאגרוף, פעולה שמסייעת לבודק במציאת כלי דם טוב ללקיחת הדגימה, לרוב וריד באזור המרפק או האמה. 

לעיתים לוקחים את הדגימה מאזור גב כף היד. כאשר מאתרים וריד שנראה מתאים בגודלו, מחטאים את האזור ע"י מטלית ספוגה באלכוהול ודוקרים את הוריד ע"י מחט דקה, שמחוברת למבחנה, למזרק או ל"פרפרית" בדיקה. הפעולה מעט לא נעימה וגורמת לכאב קל בשל הדקירה. 

בהמשך הבודק שואב את כמות הדם הרצויה אל תוך מבחנת בדיקה מיוחדת. 

בסיום השאיבה, מוצאת המחט בזריזות מן הוריד, ויש ללחוץ מייד על אזור הדקירה ע"י מטלית, בכדי למנוע היווצרות שטף דם באזור. משך הבדיקה כ-5 דק'. המבחנה נשלחת למעבדה מיוחדת לצורך סריקה לרמת נוגדנים.

אחרי הבדיקה

ניתן להפסיק ללחוץ על אזור הבדיקה לאחר כ-2-3 דק' או כאשר פוסק הדימום. לרוב מתפתח שטף דם קל באזור הדקירה, שחולף תוך מס' ימים ואינו דורש טיפול. 

לעיתים נדירות עלול להתפתח שטף דם משמעותי, כואב ונפוח באזור הדקירה, ויש לדווח על כך לרופא, על מנת לשלול זיהום באזור הוריד (פלביטיס), אשר דורש טיפול.

פענוח תוצאות

תוצאות בדיקת נוגדני עגבת מגיעות לרוב תוך 2-3 ימים. 

התוצאות מפרטות האם קיימים בדם הנבדק שני סוגי נוגדני עגבת,  IgG ו-IgM לסמן VDRL.

תוצאות תקינות:

IgG negative + IgM negative (לעיתים יופיע כ-VDRL negative): מעולם לא הייתה הדבקה בחיידק. אין סכנה בכניסה להריון.

תוצאות לא תקינות:

IgM positive + IgG negative: הדבקה לאחרונה לראשונה בחיים. בעייתי בעיקר אצל נשים בהריון או המתכננות הריון בקרוב, ומצריך בירור נוסף על מנת להעריך אם העובר נדבק. מצריך טיפול אנטיביוטי.

IgM negative + IgG positive: הייתה הדבקה בעגבת בעבר. לעיתים יינתן טיפול.

IgM positive + IgG positive: הייתה הדבקה בעגבת בזמן האחרון, עד מספר חודשים לפני. אצל נשים בהריון או המתכננות הריון בקרוב להתייעץ לגבי הערכת העובר. בנוסף מצריך טיפול אנטיביוטי.

המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר שרון פינצי
ד"ר שרון פינצי עור ומין
5.0
( 32 חוות דעת )
"אמינה , מקצוענית עם תוצאות נפלאות . והרגשתי שאני בידיים נכונות וטובות.♥️🌷"
ד"ר קרן בן ארי - מעוז
ד"ר קרן בן ארי - מעוז עור ומין
מומחית ברפואת עור
ד"ר יהונתן קפלן
ד"ר יהונתן קפלן עור ומין
4.8
( 103 חוות דעת )
"הרגשתי שהבעיה מטופלת במהירות הראויה, שיש מעקב צמוד על המקרה, המועדים, וכל הצרכים. הרגשה של טיפול יעיל ומקצועי."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

שאלות מתוך פורום מחלות עור של העריה והנרתיק

בניהול ד"ר שרון פינצי
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו