דלג לתוכן

בדיקת רגישות החיידק לאנטיביוטיקה (antibiotic susceptibility test)

2 דקות קריאה
בבדיקה זו בודקים את הרגישות של חיידק שבודד לתכשיר אנטיביוטי. אחת הבעיות החשובות והנפוצות ברפואה המודרנית היא עמידותם של חיידקים לתכשירים אנטיביוטיים: שימוש עודף ולא מושכל באנטיביוטיקה ברפואה ובתעשייה הביא לכך שחלק ניכר מהחיידקים הגורמים למחלות עמידים לשורה ארוכה של תכשירים אנטיביוטיים. בזיהומים קשים, או בזיהומים שאינם מגיבים לטיפול אנטיביוטי מקובל, מבודדים את החיידק ובודקים את רגישותו לאנטיביוטיקה. יש כמה שיטות לבצע בדיקה זו:
א. שיטת הדיסקה: שיטה זו היא הפשוטה הזולה והמקובלת ביותר. זורעים את החיידק על קרקע מזון מיוחד שהוטמנו בו כמה דיסקיות, כשבכל דיסקית יש כמות ידועה של אנטיביוטיקה ספציפית. גודל ההילה שנוצרת סביב הדיסקה (עקב עיכוב צמיחת החיידק) קובע את רגישות (או עמידות) החיידק לתכשיר האנטיביוטי הספציפי.
ב. מבחן E-test: שיטה זו מניבה תוצאות קצת יותר מדויקות משיטת הדיסקיות. בתרבית לתוכה זורעים את החיידקים טומנים מקלון מקרטון שלאורכו יש ריכוז אנטיביוטיקה הולך ועולה. מתקבלת הילה בצורת אליפסה התלויה ברגישות החיידק לאנטיביוטיקה. על המקלון מצויין ריכוז האנטיביוטיקה בכל מקום, וכך ניתן לחשב את ריכוז האנטיביוטיקה המינימלי שיביא להכחדת 90% מהחיידקים. (MIC - Minimal Inhibitory Concentration)
ג. בדיקת MIC: כאמור, MIC הוא הריכוז המינימלי של אנטיביוטיקה שיביא להכחדת 90% מהחיידקים. בבדיקה זו זורעים את החיידקים למבחנות קרקע מזון שבתוכן יש ריכוז ידוע של אנטיביוטיקה. אחרי שרואים באילו מהמבחנות צמחו חיידקים ובאילו עוכבה צמיחתם ניתן לחשב במדויק את ה- MIC.

אזהרות

סיכון: בלקיחת דם: שטף דם תת-עורי באתר לקיחת הדם (במידה ומתפתח ניתן לשים קרח על האזור); בלקיחת שתן או מוגלות אין בדרך כלל כל סיכון.

הריון: אין בעיות מיוחדות

הנקה: אין בעיות מיוחדות

תינוקות וילדים: אין בעיות מיוחדות

קשישים: אין בעיות מיוחדות

נהיגה: אין בעיות מיוחדות

אלכוהול: אין בעיות מיוחדות

תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה: נטילת תכשיר אנטיביוטי לפני לקיחת הדגימה לתרבית עשויה לפגוע ביכולת להצמיח את החיידק; יש ליידע את הרופא על נטילת אנטיביוטיקה לפני הבדיקה.

פענוח תוצאות

במבחן הדיסקים:
S (sensitive) - החיידק רגיש לאנטיביוטיקה הנבדקת
I (Intermediate) - החיידק רגיש במידה בינונית לאנטיביוטיקה הנבדקת. ניתן לתת את האנטיביוטיקה כשהיא מגיע לריכוז גבוה מאוד באתר המזוהם, למשל, מתן פניצילין בזיהום בדרכי השתן. כשברור שצריך יעילות גבוהה וריכוז גבוה, כמו בזיהום בקרומי המוח, אין להסתפק במתן אנטיביוטיקה זו.
R (Resistance) - החיידק עמיד לאנטיביוטיקה הנבדקת.

בבדיקת E-test ובבדיקת MIC:
מתקבל מספר שהוא ה- MIC: משווים את המספר המתקבל למספר הנמצא בטבלאות מומחים. אם המספר גדול מהמספר המופיע בטבלה, החיידק עמיד לאנטיביוטיקה שנבדקה.


רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר ורד ליבנה
ד"ר ורד ליבנה נוירולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"לדר' ליבנה הגענו בהמלצת רופא המשפחה לאחר שהיה בהרצאה של דר' ליבנה לרופאים בקהילה. הרופאה הקדישה לי ולביתי (בת 18) את כל הזמן הנחוץ (כמעט שעה), בדקה את כל המסמכים שהבאנו עוד בזמן הביקור, הפנתה את ביתי לעוד בדיקה נוספת - מבחן MOXO (לא כלול בסל) ונתנה לנו את המייל הפרטי שנשלח לה את תוצאות הבדיקה בשביל שתפענח אותה. עוד אציין שבהמשך גם קיבלנו הקלות למבחן הפסיכומטרי. אני רוצה להודות לדר' ליבנה וממליץ עליה בחום."
ד"ר גבי לביא
ד"ר גבי לביא רפואת שיניים
רופא שיניים, מומחה לרפואת הפה, מוסמך לביצוע היפנוזה רפואית וכן לשימוש בגז צחוק
פרופ' משה פפא
פרופ' משה פפא כירורגיה
מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא רגישות החיידק לאנטיביוטיקה

מתח וחרדה בהריון - מסוכנים לך ולעובר?
מתח וחרדה בהריון - מסוכנים לך ולעובר?
סיון יוכפז, מערכת אינפומד מאת: סיון יוכפז, מערכת אינפומד 04/02/2013

כיצד מתח וחרדה משפיעים על הריון ובריאות העובר? האם מצבים נפשיים אלו מסוכנים יותר בחודשים הראשונים להריון או לקראת ס... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו