דלג לתוכן

בדיקת מנומטריה של הוושט והאנורקטום (Manometry of the esoplagus and ano-rectum)

2 דקות קריאה
מנומטריה היא בדיקה המיועדת למדוד את הלחץ בחלל איבר חלול, את תנועתו ואת רגישותו. הבדיקות המיושמות ביותר הן המנומטריה של הוושט ושל האנורקטום (פי הטבעת, רקטום).

מנומטריה של הוושט
המזון נדחף במורד הוושט, אל תוך הקיבה, בעזרת התכווצויות פעילות. שרירים סוגרים נמצאים בתחילת הוושט ובסופו, ושני אזורים אלה של לחץ גבוה סוגרים את הוושט בין פרקי האכילה. בעת האכילה, נפתחים הסוגרים על מנת לאפשר למזון להגיע לקיבה.

כדי לתעד את לחץ הוושט והסוגרים מחדירים דרך האף מכשיר בדיקה דק, מצויד בחיישני-לחץ. הוא יורד אל תוך הקיבה, ומוצא לאחר מכן באיטיות. בדיקה זו אינה כרוכה בכאב. הבדיקה מבוצעת בחולים המתלוננים על קושי בבליעה (דיספגיה) לאחר שנשללה פגיעה אורגנית. הבדיקה נערכת על מנת לבדוק זרימה חזרה (רפלוקס) במקרים של תסמינים יוצאי דופן, או כאשר נכשל הטיפול בתרופות, לפני ניתוח או לפני החדרת מכשיר מד pH. הבדיקה מבוצעת גם על מנת לחקור את מקורם של כאבים בבית החזה, לאחר שנשללה בעיה שמקורה בלב.

מנומטריה של האנורקטום
פי הטבעת והרקטום הם איברים המעורבים בתהליך הטלת הצואה ובשליטה על עשיית הצרכים. באמצעות מנומטריה בודקים רגישות רקטלית ולחץ פי הטבעת במנוחה ובכיווץ. בבדיקת מנומטריה מודדים גם את פתיחת פי הטבעת בעת ניפוח בלון ברקטום על מנת להדגים נוכחות צואה. מנומטריה מבוצעת במקרים של עצירות לאחר שלילת פגיעה אורגנית ולאחר שהטיפול הראשוני נכשל. לעיתים קרובות עלול להיראות בבדיקה כיווץ של פי הטבעת במקום פתיחה בעת ניסיון להתרוקן, או תחושה מופחתת של הרקטום.

במקרים של חוסר שליטה בפי הטבעת, מבצעים מנומטריה על מנת לאבחן לחץ נמוך של פי הטבעת במנוחה ו/או בלחיצה, בעיה של רגישות רקטאלית או בעיית קואורדינציה, ועל מנת לאבחן את מקור הבעיה. על פי ממצאיה של בדיקה זו שוקלים אם יש צורך בביופידבק כטיפול למידה מחדש במקרים של עצירות או של אי-שליטה בהטלת צואה.

ד"ר מרק באר גבל

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר אילנה דריאל
ד"ר אילנה דריאל תזונה ודיאטה
5
( 10 חוות דעת )
"אילנה מלאה בידע כרימון, אדיבה מאד. לא חוסכת בהסברים . לכל מי שרק מחפש עזרה אני ממליצה בחום. גם מבחינת המחיר אילנה הוגנת מאד. ❤️"
 רון סמרה
רון סמרה רפואה סינית
4.9
( 16 חוות דעת )
"אדם רגיש ואיכפתי. קשוב מאוד. ניתן לפנות אליו גם בוואטסאפ ויש מענה מהיר אחרי הדקור אני הולכת ומרגישה טוב יותר. אני בתהליך וייצובו עם רון מסייע לי רבות."
פרופ' רן אורן
פרופ' רן אורן גסטרואנטרולוגיה
4.9
( 24 חוות דעת )
"פעם ריאשונה שאני מרגישה שרופא מסביר פנים נעים הליכות ורגיש למטופלת מושלם אכפתי שואל מיתענין ומתוק פשוט מושלם רופא שבאמת בא לטפל במטופלים באכפתיות במקסימום אמליץ עליו בחום אם כאלה רופאים נעים ואכופים טיפול מושלם"

שאלות ותשובות

שאלות מתוך פורום רפואה סינית ומערכת העיכול

בניהול אסף עזרא - יעל
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו