פורום פסיכיאטריה - עמוד 1470
פרופ' ערד קודש
5.0
( 9 חוות דעת )
פרופ' ערד קודש מנהל את מערך שירותי בריאות הנפש בקופת חולים מאוחדת, לשעבר מנהל מחוז ירושלים והשפלה במכבי שירותי בריאות. כמו כן הוא משמש כאיש סגל בפקולטה למדעי הבריאות והרווחה באוניברסיטת חיפה ופרופסור בחוג בריאות נפש קהילתית.
בעבר היה אחראי על מחלקת אישפוז יום במרכז לבריאות הנפש לב השרון.
במסגרת מרפאתו מטפל פרופ' קודש במגוון הפרעות: הפרעות חרדה, הפרעות במצב הרוח ודיכאון, פסיכוזות וסכיזופרניה הפרעות אישיות, הפרעות פסיכיאטריות של הגיל המבוגר.
מרפאתו של פרופ' קודש מאפשרת גם טיפול מרחוק באמצעות שיחות וידאו, דבר המאפשר הנגשת הטיפול לאזורים מרוחקים ולבעלי מגבלות המרותקים לביתם.
כחלק מתפיסת הטיפול בקשיש מבצע פרופ' ערד קודש ביקורי בית.
פרופ' ערד קודש משמש כמומחה בתחום הפסיכיאטריה ונותן חוות דעת משפטית עבור בתי המשפט.
-
מטופלת בסרנדה 150 מ"ג ליום
מיכל 12/12/2010 | 22:29שלום,אני מטופלת בסרנדה במשך שנה וחצי,קרוב לשנתיים האם פרק זמן זה ארוך מידי לשימוש בתרופות מסוג זה?זה יכול לגרום נזק לטווח הארוך?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
בטיחות טיפול בלוסטרל 150 מ"ג
דר' קרני רובין 17/12/2010 | 15:43למיכל שלום, ניתן לטפל בלוסטרל במשך שנים ללא נזקים לטווח ארוך. ניתן לפעמים לרדת מעט במינון, תלוי מה היא ההפרעה. כדאי שתתייעצי עם הפסיכיאטר המטפל. לוסטרל היא תרופת האם. ללוסטרל 2 גנריקות (תרופה גנרית היא תרופה המכילה חומר פעיל כמו בתרופת המקור): סרטרלין וסרנדה. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
מתנה חיבוק ומגע עם מטפל?????
דני 10/10/2010 | 16:51שלום רב! האם מותר לתת למטפל או מטפלת(פסיכולוג או פסיכולוגית ) מתנה? איזה מתנה?אני מתכוון למתנה ככה סתם, בלי קשר לסיום או פרידה? ולרגל פרידה? האם אפשר לבקש ולקבל חיבוק מהפסיכולוג(או פסיכולוגית=זכר או נקבה)? ולרגל פרידה וסיום????או מגע?לחיצת יד?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
למה לא ?
? 12/10/2010 | 17:10אני בטיפול כבר שנתיים אצל פסיכולוגית מדהימה שמידי פעם בכדי לתת הרגשה טובה נותנת יד או חיבוק חברי לפני היציאה בדלת תלוי מה טיב היחסים בינכם בעיני אין נורמה שאומרת שאסור בהצלחההוסף תגובה
-
חיבוק למי ומתי .
לילך 12/12/2010 | 15:24זה לא תמיד כדאי היות ואחר כך יכולה להיבצר תלות רגשית עמוקה במטופל ולצאת מזה מאוד קשה .אלא אם כן זה לא יכול לגרום לביקוש גובר של עוד ועוד ......... כוונתי אך ורק בנים לבנים .ובנות לבנות .אם קרה קושי בטיפול פגיעה של מטופלת כמובן שאם זה יהיה שייך אז כדאי ואפילו רצוי לתת חיבוק ואזאי הקשר רק יעמיק ויהיה טוב יותר . בהצלחה לילך פסיכולוגית א.כ.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
מתנה, חיבוק ומגע עם המטפל
דר' קרני רובין 17/12/2010 | 15:32לדני שלום, אני מסכימה עם מה שנאמר. ככלל, אין מקום לתת מתנה למטפל ככה סתם. איני רואה כל רע בתשומת לב קטנה בחגים ובוודאי בפרידה, אך הדבר נתון לחילוקי דעות. אשר לחיבוק וללחיצת יד, אני מסכימה עם מה שכתבו לך. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
מאניה דיפרסיה תורשה
לירון מלכה 12/12/2010 | 11:15מה הם סיכויי התורשה של המחלה בדרגה שניה? אמו של בן זוגי חולה במחלה אך בן זוגי, בריא (מעולם לא לקה בהתקף מסוג כלשהו , לא דיכאון ולא מאניה)הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
מאניה דיפרסיה ותורשה בדור השני
דר' קרני רובין 17/12/2010 | 15:28ללירון שלום, מאניה דיפרסיה היא מחלה עם מרכיב גנטי. הסיכוי של אדם ממוצע לחלות בה הוא כ- 1.5%. מי שיש לו הורה אחד חולה, סיכוייו לחלות עולים ל- 10%. סיכוייו של ילד של הורה שלא חלה אך סבתו הייתה חולה הם כמעט כמו הסיכויים של כל אחד באוכלוסיה לחלות ( כ-3%). אני ממליצה כי תפנו לייעוץ גנטי כדי לקבל תשובות מדויקות יותר. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
זיבן
אד 11/12/2010 | 20:49אני מנסה להיגמל מעישון ונוטל זיבן, נאמר לי (לא ע"י רופאת המשפחה) שהתרופה גורמת לאימפוטנציה. רציתי לדעת האם אכן זו ת"ל של התרופה?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
זיבן
דר' קרני רובין 17/12/2010 | 15:06לאד שלום, בין תופעות הלוואי הנדירות ביותר של וולבוטרין, שזה זיבן ארוך פעולה, מצאתי תופעת לוואי זו. נראה לי כי כאשר מדובר בזיבן לצורך הפסקת עישון וטיפול קצר מועד, הסכנה מכך שואפת לאפס. אין לי ספק כי העישון מסכן אותך הרבה יותר. אני מוכרחה להגיד שלא פגשתי תופעת לוואי זו תוך טיפול עם וולבוטרין. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
זיפרקסה
לאה אדטו 11/12/2010 | 15:38בנבי בןה-37 לוקה בסכיזופרניה מזה 15 שנה, ב-5 השנים הראשונות הוא קיבלת תרופות מהדור הישן כגון : קלופיקסול ומיני זריקות שלא איזנו אותו, מזה כ-10 שנים הוא נוטל זיפרקסה שמאד עוזרת לו והוא יציב ומאוזן לחלוטין, אך לאחרונה התגלה שיש לו רמה גבוהה של טריגליצרידים בדם וכן מעט סוכרת, לדברי הפסיכיאטר חייבים להחליף לו את התרופה. אני מלאת חששות שלא תשוב הפסיכוזה כמו לפני עשור, מה ניתן לתת לו כטיפול חלופי?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
החלפת זיפרקסה
דר' קרני רובין 17/12/2010 | 15:01ללאה שלום, לא כתבת איזה סוג סכיזופרניה יש לבנך והאם הוא השמין מאוד כתוצאה מהטיפול. כמו כן, לא ציינת אם הגיע למצב של טרום סכרת. ככלל, לדעתי, יש 2 תרופות שעשויות להתאים לו. אחת זו הריספרדל, במיוחד זריקות Risperdal Consta אשר עשויות להקל על המצב ואולם במידה והוא השמין מאוד - נכנסה כיום לסל תרופה חדשה שנקראת Abilify. היא למעשה בסל כבר מתחילת שנת 2010 אך נכנסה לקופות רק בימים אלה בגלל ענייני אישורים. התרופה כמעט ואינה גורמת להשמנה, אינה מעלה שומנים בדם, אינה מעלה פרולקטין ויש לה אפקט מאזן על מצב הרוח כמו לזיפרקסה. על פי הנחיות הסל, הקופה אמורה לספק אותה במידה והיה כישלון על ריספרדל או גורמת לתופעות לוואי בלתי נסבלות. בקופות שונות יש עדיין קשיים שונים בנושא. אנא התייעצי עם הרופא המטפל שלו. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
תופעה לא ברורה...
אלי 10/12/2010 | 09:48שלום ד"ר רובין, אני סובלת מקשיים רגשיים, לחץ, דכאון וחרדות, אבל מנסה בשנה האחרונה להתמודד בעצמי עם המצב לפני שאני ניגשת לטפל בעצמי בתרופות (אני בת 22). בחודשים האחרונים הייתי בלחץ מתמיד ודי קשה, שגם גרם לנשירת שיער, פריחה וכאבי שרירים. אתמול, דווקא בימים בהם מסתיימת התקופה הקשה, הרגשתי מוזר בערב. בהתחלה חשבתי שאני חולה, אבל מצב הרוח שלי היה מוזר, עולה ויורד, בכי וכו', וכשהלכתי לישון הרגשתי מאוד משונה, כאילו שאני לא תופסת את המציאות טוב, בכיתי, הרגשתי זעם, וכאילו שאני לא שולטת באישיות שלי. לא נרדמתי כל הלילה. האם יתכן שזו הייתה סוג של התמוטטות עצבים, שנפרקו כל הדברים שהרגשתי בזמן המשבר הארוך הזה, או שיתכן שזה היה משהו מורכב יותר? אף פעם לא הרגשתי כזה חוסר שליטה באישיות שלי, הרגשתי כאילו שאני בהשפעת כדור או תחת איזו השפעה כימית לא מוצלחת... תודה.הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
המשך
אלי 10/12/2010 | 09:56אוסיף גם שהייתי בטיפול פסיכולוגי כמה שנים בכמה מסגרות ולא הצלחתי באמת להיעזר בו. (כלומר, הנסיון שלי לטפל בעצמי לאורך השנים לא היה "עצמאי"). במסגרת הזאת הציעו לי להעזר בנוגדי דכאון וחרדה, אבל רציתי לחכות עם זה ולבדוק את מקור הדברים עם עצמי, לפחות למשך פרק זמן מסוים.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
מנגנון הגנה נורמלי
דר' קרני רובין 10/12/2010 | 18:50לאלי שלום, התופעה שאת מתארת הינה למעשה תופעה נורמלית הנגרמת על ידי מנגנון הגנה מאוד יעיל ונקראת דפרסונליזציה ודראליזציה. רואים שימוש במנגנון זה בחיילים הנמצאים בשדה הקרב והם כאילו שם ולא שם, וכן בניצולים של זוועות. צורה זו של תגובה מאוד שכיחה בילדים ומופיעה במבוגרים כאשר הם במצוקה. נראה לי כי את משלמת מחיר מאוד כבד במאבק שלך לא לקבל תרופות. ההתנגדות לקבל תרופות מאוד אופיינית לחולים עם חרדות בשל הצורך לשליטה. ברצוני להזכיר לך כי כאשר נוטלים תרופה, או לא נוטלים אותה, מי ששולט זו את ולא התרופה. את מכניסה אותה לפה או לא מכניסה אותה לפה. התרופות האלה אינן משנות אישיות. אשר לטיפול פסיכולוגי, הטיפול היעיל במצבים אלה הוא טיפול התנגותי קוגנטיבי. מאוד קשה לעבור אותו ללא טיפול תרופתי, אך הוא בהחלט יכול להוות רקע לניסיון להפסקת הטיפול בהמשך. אני לכשעצמי, מאמינה כי החיים קצרים וחבל לבזבז אותם על מאבק מהסוג שאת עוברת וכי אין לי ספק שיש לך דברים רבים שהיית יכולה לעשות באנרגיה שאת מאבדת במאבק זה. הייתי ממליצה כי תפני לפסיכיאטר כדי שיכוון אותך לטיפול. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
תודה רבה, (ושאלה נוספת)
אלי 11/12/2010 | 00:26שלום ד"ר קרני, תודה רבה על התשובה. אני עדיין לא בטוחה, אבל אשמח אם תוכלי להמליץ לי, על פסיכיאטר (נדמה לי שמוטב פסיכיאטרית) טובים באזור תל אביב שיוכלו להתאים גם לבעלי תקציב מוגבל יותר. האם את עצמך מקבלת שלא באופן פרטי? אני מניחה שזה לא המקום לדון בזה בהרחבה, וקשה לדבר על זה על רגל אחת, אבל הקושי העיקרי שלי עם השימוש בתרופות הוא שראיתי בסביבתי שהתופעות (בעיקר דכאון וחרדה) הופיעו שוב, פעמים רבות, לאחר סיום השימוש בתרופה, גם אם שנה או יותר אחרי. הרגשתי שהתלות הפסיכולוגית נשארת גם אם אין תלות של ממש בתרופה - החולה יודע שאת התקף הדיכאון הקודם הוא לא צלח בלי תרופות, אז למה שיצלח את זה הנוכחי? ומה קורה אם ההתקף השני עמיד לתרופה ודורש מינון גבוה יותר, וכו'. אלה דברים שראיתי, והרגשתי שזה סוג של מעגל. החשש הוא שהאמון שלך ביכולת שלך להתמודד עם הדברים יורדת, וכך גם יכולתך להתמודד איתם. אם תרופה מטפלת בסימפטומים, ולא בבעיה - האם זו לא המשמעות של תלות? אני גם מודה שעוצמת הקשיים שאיתם אני מתמודדת דווקא הם שגורמים לי לחשוש מתרופות - אני מעדיפה להתמודד איתם פנים אל פנים וקשה לי לחשוב עליהם כעל דבר שאני "מחביאה" מעצמי וחוששת שיתפרץ - זה נשמע אולי תיאורטי, אבל ככה הם נשמעים לי מפחידים פי כמה. במלים אחרות, אם להיות כנה, קשה לי לראות את עצמי מתנהלת בעולם חופשייה לחלוטין מחרדה חברתית, נניח. היום קוראים לזה חרדה חברתית ופעם קראו לזה ביישנות, אבל זה חלק מהאופי שלי ותמיד היה. כמו שגם יתרונותי הם חלק ממני. וכמה עמוק שלא אחביא את זה, אני יודעת שזה יעלה שוב... סליחה שהארכתי...הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
תלות פסיכולוגית בתרופות
דר' קרני רובין 11/12/2010 | 01:09דיכאון זו הפרעה ביאולוגית עם גליות ואכן את צודקת שההפרעה יכולה בהחלט לחזור. המקובל הוא כי בגל הראשון ניתן להפסיק את התרופה ואילו בגל השני אם יש סיפור משפחתי מומלץ להמשיך בטיפול התרופתי. בגל השלישי מומלץ לא להפסיק את הטיפול גם אם אין סיפור משפחתי. לחרדה מנגנון ביאולוגי דומה וזה למעשה ביטוי של המנגנון באיזורים שונים של המוח. כך לפעמים יש רק דיכאון, לפעמים יש רק חרדה ולפעמים יש חרדה עם דיכאון ואין לכך משמעות לגבי תוצאות הטיפול. על פי רב הפסקת הטיפול וחידושו אינה גורמת לירידה באפקטיביות של הטיפול. לעיתים נדירות יש צורך לעלות מעט במינון. אשר לשאלתך לגבי - אני מטפלת באופן פרטי בלבד. אם תרצי תוכלי להתקשר אלי לנייד. ראי מספרו באתר שלי. בברכה דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
גמילה מריספרדל
אמא מודאגת 07/12/2010 | 18:52אני אם לנער, שניסה להתאבד. נשלל ממנו דיכאון, פרודרום או מצב פסיכוטי ובכל זאת החלו לתת לו ריספרדל. בני הוא ילד צמחוני ואנמי בעל דימומים מהאף. תמוהה בעיני ההחלטה לתת לו ריספרדל 3 מ"ג אשר הינו בעל תופעות לוואי הגורמות לאנמיה ולנטיות אובדניות. האם ניתן להפסיק לו את הריספרדל? וכיצד? כרגע בני עדיין בבית חולים ומסרבים לשחררו הבייתה על אף שהינו לא רוצה להיות שם וכך גם אנו לא רוצים שיהיה שם. האם יש דרך להוציאו משם?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
גמילה מריספרדל
דר' קרני רובין 10/12/2010 | 18:12לאמא האלמונית שלום, אינני יודעת בן כמה בנך ולכן אינני יכולה לענות לגבי זכותך להוציא אותו מאשפוז או לא. אני גם לא יודעת מה הסיבה שהוחלט דווקא על טיפול זה, ולכן אינני יכולה לחוות את דעתי לגבי עצם הטיפול. כדאי לנסות להבין זאת מרופאיו. אשר לאנמיה, אנמיה כתוצאה מהטיפול בריספרידל, הינה תופעה נדירה (מופיעה בפחות מ-1%). נראה לי כי לגבי האנמיה, צריך להבין את מקורה ולטפל בה לכשעצמה בלא קשר לטיפול בריספרידל. יצויין כי בצמחונים הרבה פעמים יש אנמיה כתוצאה ממחסור בויטמין B12 ולכן חשוב לבדוק זאת, אם אכן יש חסר להוסיף לו ויטמין B12. אשר לאובדנות, אכן בין תופעות הלוואי הנדירות של תרופה זו מדווח גם על כך ומצויין כי מסיבה זו יש לתת את התרופה בהתחלה תוך השגחה צמודה. קרוב לוודאי שזו אחת הסיבות שהרופאים מסרבים לשחרר את בנך וזאת בכדי לשמור עליו בכדי שלא יפגע בעצמו. ההחלטה על סוג הטיפול בבית החולים נעשית על ידי רופאי המחלקה. ניתן לדבר עם הרופא המטפל או מנהל המחלקה ולהשיג בפניו את השגותייך לגבי הטיפול. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
תודה רבה דר' קרני
אמא אלמונית 10/12/2010 | 18:58הוסף תגובה
-
-
אבחון הפרעה דיסוציאטיבית
נתי 10/12/2010 | 12:15האם ניתן לאבחן הפרעות דיסוציאטיביות באמצעות שאלונים מובנים? ואם כן אילו?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
אבחון הפרעה דיסוציאטיבית
דר' קרני רובין 10/12/2010 | 18:53לנתי שלום, אין לי מושג על איזה הפרעה דיסוציאטיבית אתה מדבר ומדוע דרושים שאלונים לצורך כך. אולי תפרט, אז אוכל לענות לך ולנסות לעזור לך. חשוב גם להבין באיזה מצבים מופיעה ההפרעה הדיסוציאטיבית, האם במצבי לחץ? בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
הפסקת רסיטל והשפעות לוואי
ליאן 10/12/2010 | 09:58היי, נטלתי ריסטל במשך כשנה, חצי כדור ליום. בחודשיים האחרונים, לפי המלצת רופא על מנת להפסיק עם הכדור, עברתי לחצי כדור פעם ביומיים, לפני כ-4 ימים הפסקתי לקחת את הכדור. רציתי לדעת מה יכולות להיות תופעות הלוואי. יש לציין שכשהתחלתי לקחת את הכדור היו לי מעט תופעות לוואי כגון בחילה, יובש בפה, שינה מרובה.הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
הפסקת רסיטל
דר' קרני רובין 10/12/2010 | 18:39לליאן שלום, לאחר הפסקה של טיפול ואפילו במינון נמוך, יכולה בהחלט להיות חזרה של הסיבות אשר בגינן התחלת את הטיפול, אך מאחר והפסקת, לדעתי יש מקום לחכות ולראות. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
תגובה בין תרופתית ?
גילבר 10/12/2010 | 15:09שלום ד"ר , רציתי בבקשה לדעת אם קיים סיכון לתגובה בין תרופתית בין ליתיום ואתופן( תרופה אנטי דלקתית ) ? הנני מטופל בליתיום 600 מ"ג מזה למעלה מעשרים שנה . מזה מספר שבועות הנני סובל מדלקת של השריר ברגל ימין הגורמת לי כאבים חזקים . אורטופד טוען שזוהי התרופה המתאימה למצבי . ואילו הרוקח טוען שקיים סיכון להרעלת ליתיום . מה דעתך ? בתודה גניקוהוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
תגובה בין תרופתית
דר' קרני רובין 10/12/2010 | 18:36לגילבר שלום, נוגדי דלקת לא סטרואידיים, אשר האתופאן הוא אחד מהם, עלולים להעלות רמות ליתיום בדם, ולהגביר את הסיכון להרעלה. הסבירות לאינטראקציה זו גבוהה יותר בשילוב בין ליתיום לאינדומתאצין או פירוקסיקאם. נדרש ניטור קפדני יותר של רמות ליתיום. עם ניטור קפדני של רמות הליתיום בתחילת הטיפול ניתן לתת את שני הטיפולים ביחד, אך יש לדווח לרופא שדרוש ניטור לעיתים דחופות יותר. כמו כן, יש לדווח לרופא במידה ומבחינים בתופעות לוואי מיוחדות כגון: טשטוש, סחרחורת, בלבול, חולשה וקוצר נשימה. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
נושאים מרכזיים
-
מחלות קשורות
-
הריון מדומה
-
סכיזופרניה גבולית
-
טיפולים וניתוחים קשורים
-
התמודדות אובדן
-
תיאום טיפול פסיכיאטרי בקהילה
-
בדיקות קשורות
-
אבחון פסיכודיאגנוסטי
-
קארבאמאזפין
-
תרופות קשורות
-
כלורפרומאזין
-
נוילפטיל (פריציאזין)
-
מונחים קשורים
-
אישיות סכיזואידית
-
ביפולרי
רופאים בתחום
ד"ר נטלה בלינסון
גריאטריה
לשעבר מנהלת מחלקה גריאטרית בבית חולים ברזילי, כיום מנהלת מחלקה לקביעת נוהלים וסטנדרטים בגריאטריה, משרד הבריאות, אגף גריאטריה
פורומים נוספים בתחום
פורוםפסיכיאטריה
בפורום פסיכיאטריה ניתן להתייעץ עם פרופ' ערד קודש, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום פסיכיאטריהפורוםפסיכוגריאטריה
בפורום פסיכוגריאטריה ניתן להתייעץ עם ד"ר עופר בר, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום פסיכוגריאטריה
פרופ' ערד קודש
ד"ר עופר בר