לקראת ט"ו בשבט – אגוזים וגרעינים שאתם חייבים לאכול
בדרך כלל בט"ו בשבט, כולם מדברים על פירות יבשים. אבל גם לאגוזים וגרעינים חלק בחגיגה, ומבחינה בריאותית חלק אולי חשוב יותר שכדאי לשים לב אליו כל השנה.
2 דקות קריאה
בדרך כלל בט"ו בשבט, כולם מדברים על פירות יבשים. אבל גם לאגוזים וגרעינים חלק בחגיגה, ומבחינה בריאותית חלק אולי חשוב יותר שכדאי לשים לב אליו כל השנה.
אגוזים
אגוזי מלך גם מסייעים לתנועתיות המעיים, תחושת שובע, מחלות לב וכלי דם, מעלים את רמת הכולסטרול הטוב ומורידים את הכולסטרול הרע, מאזנים את רמת הסוכר בדם ומסייעים בהוצאת רעלים מן הגוף.
המגנזיום המצוי באגוזי מלך מסייע לפעילות השרירים ומערכת העצבים.
ערך תזונתי: 550-690 קלוריות ל-100 גרם.
שקדים
ישנם שני סוגי שקדים - מתוקים ומרים. המתוקים משמשים למאכל, לדברי מתיקה ומאפה. במרים משתמשים לאחר הרחקת החומצה הציאנית על ידי השרייתם במים רתוחים. שקדים מרים מכילים יותר חלבון ופחות שומן משקדים מתוקים. מהשקדים ניתן להכין ממרח שקדיה לילדים.
שקדים מכילים סידן, אשלגן, מגנזיום, אבץ, חומצה פולית, ויטמין C ו-K, וסיבים תזונתיים.
כמו כן שקדים מסייעים למניעת מחלות לב וכלי דם, הורדת כולסטרול, ועשויים להאט התפתחות סרטן המעי הגס והריאות.
ערך תזונתי: מכילים 597 קלוריות ל–100 גרם.
בוטנים
בוטנים הם למעשה ממשפחת הקטניות המבשילים בקרקע. הבוטנים קרובים יותר לאפונה מאשר לאגוזים. רוב גידולי הבוטנים בעולם משמשים לייצור שמן בוטנים. בוטנים מכילים ויטמין B ו-E, ברזל, חומצה פולית, סידן וכן הינם דלים בנתרן.
מסייעים להורדת רמות ההומוציסטאין אצל גברים (בהיותן גבוהות עלולות להוביל לחסימת עורקים ומחלות לב).
ערך תזונתי: מכילים 600 קלוריות ל–100 גרם.
זרעי פשתן
זרעי פשתן מכילים 33%-43% שמן רב בלתי רווי מסוג אומגה 3 (75%), ויטמין A,B,D ו-E, מינרלים שונים, 20% חלבון וסיבים תזונתיים.
הסגולות הרפואיות של זרעים בכלל וזרעי פשתן בפרט היו מוכרות ליוונים. היפוקרטס המליץ עליהם לשיכוך דלקות, הודות לתכונות האנטי-דלקתיות שלהם. כמו כן, זרעי פשתן מסייעים למחלות לב וכלי דם, מניעת עצירות (נחשבים כמשלשל קל), ריפוי חיצוני של פצעים בחבישה או קומפרס, מסייעם בהקלה על תופעות גיל המעבר, משפרים תפקודים קוגניטיביים, בעיות עור כמו אקזמה, תומכים במערכת החיסון, שיעול ובעיות הורמונליות.
חומצות השומן שמכילים זרעי פשתן רגישות להתחמצנות, ולכן רצוי לטחון אותם לפני השימוש. אם אתם קונים זרעי פשתן טחונים, לא מומלץ להשתמש בהם לאחר שבועיים. הטחינה יכולה להתבצע במטחנת קפה או תבלינים ולשמור במקרר. מינון מומלץ הוא 2-3 כפות ביום ורצוי לשתות כוס מים בסמוך.
ערך תזונתי: מכילים 520 קלוריות ל–100 גרם.
גרעיני דלעת
גרעיני דלעת מכילים 30%-35% שומן רב בלתי רווי, סידן, ברזל, וויטמיניB ובעיקר אבץ המסייע במקרים של ערמונית מוגדלת, איזון רמת הסוכר בדם, פריון הגבר, זיכרון, ריפוי פצעים, שיפור תאי העור וחיזוק מערכת החיסון.
ערך תזונתי: מכילים 565 קלוריות ל–100 גרם.
זרעי שומשום
משמשים כמקור לשמן וכחומר גלם לייצור טחינה וממתקים. עשירים בשומן רב בלתי רווי, חומצה אמינית מתיונין, ויטמינים מקבוצת B ו- E, סידן וברזל.
מסייעים להורדת כולסטרול, ומניעת טרשת עורקים. רצוי לקנות שומשום מלא ולטחון אותו משום שאחרת אינו מתעכל בשלמותו.
ערך תזונתי: 597 קלוריות ל–100 גרם.
גרעיני חמנייה
בעבר שימשו כמזון לציפורים ולאחר מכן להפקת שמן . בעלי ערך תזונתי גבוה מקור לחלבונים, עשירים במתיונין (חומצה אמינית חיונית ) מכילים ויטמינים מקבוצת B, E, ברזל וסידן , חומצות רב בלתי רוויות . מסייעים להורדת כולסטרול.
ערך תזונתי: מכילים 569 קלוריות ל–100 גרם.
מאת: ד"ר (N.D) ענת גרינשטיין, נטורופתית
אגוזים
ישנם סוגים שונים של אגוזים כמו אגוזי פקאן, אגוזי מקדמיה, אגוזי קשיו, אגוזי ברזיל ועוד. כאשר אגוזי המלך מוכרים ונאכלים יותר מאשר שאר האגוזים. אגוזי מלך קרויים גם אגוזי מוח בשל צורתם. אגוזים עשירים בשומן רב בלתי רווי, אשלגן, מגנזיום, אבץ, סלניום, סיבים תזונתיים, חומצה פולית, וויטמיני B.
אגוזי מלך גם מסייעים לתנועתיות המעיים, תחושת שובע, מחלות לב וכלי דם, מעלים את רמת הכולסטרול הטוב ומורידים את הכולסטרול הרע, מאזנים את רמת הסוכר בדם ומסייעים בהוצאת רעלים מן הגוף.
המגנזיום המצוי באגוזי מלך מסייע לפעילות השרירים ומערכת העצבים.
ערך תזונתי: 550-690 קלוריות ל-100 גרם.
שקדים
ישנם שני סוגי שקדים - מתוקים ומרים. המתוקים משמשים למאכל, לדברי מתיקה ומאפה. במרים משתמשים לאחר הרחקת החומצה הציאנית על ידי השרייתם במים רתוחים. שקדים מרים מכילים יותר חלבון ופחות שומן משקדים מתוקים. מהשקדים ניתן להכין ממרח שקדיה לילדים.
שקדים מכילים סידן, אשלגן, מגנזיום, אבץ, חומצה פולית, ויטמין C ו-K, וסיבים תזונתיים.
כמו כן שקדים מסייעים למניעת מחלות לב וכלי דם, הורדת כולסטרול, ועשויים להאט התפתחות סרטן המעי הגס והריאות.
ערך תזונתי: מכילים 597 קלוריות ל–100 גרם.
בוטנים
בוטנים הם למעשה ממשפחת הקטניות המבשילים בקרקע. הבוטנים קרובים יותר לאפונה מאשר לאגוזים. רוב גידולי הבוטנים בעולם משמשים לייצור שמן בוטנים. בוטנים מכילים ויטמין B ו-E, ברזל, חומצה פולית, סידן וכן הינם דלים בנתרן.
מסייעים להורדת רמות ההומוציסטאין אצל גברים (בהיותן גבוהות עלולות להוביל לחסימת עורקים ומחלות לב).
ערך תזונתי: מכילים 600 קלוריות ל–100 גרם.
זרעי פשתן
זרעי פשתן מכילים 33%-43% שמן רב בלתי רווי מסוג אומגה 3 (75%), ויטמין A,B,D ו-E, מינרלים שונים, 20% חלבון וסיבים תזונתיים.
הסגולות הרפואיות של זרעים בכלל וזרעי פשתן בפרט היו מוכרות ליוונים. היפוקרטס המליץ עליהם לשיכוך דלקות, הודות לתכונות האנטי-דלקתיות שלהם. כמו כן, זרעי פשתן מסייעים למחלות לב וכלי דם, מניעת עצירות (נחשבים כמשלשל קל), ריפוי חיצוני של פצעים בחבישה או קומפרס, מסייעם בהקלה על תופעות גיל המעבר, משפרים תפקודים קוגניטיביים, בעיות עור כמו אקזמה, תומכים במערכת החיסון, שיעול ובעיות הורמונליות.
חומצות השומן שמכילים זרעי פשתן רגישות להתחמצנות, ולכן רצוי לטחון אותם לפני השימוש. אם אתם קונים זרעי פשתן טחונים, לא מומלץ להשתמש בהם לאחר שבועיים. הטחינה יכולה להתבצע במטחנת קפה או תבלינים ולשמור במקרר. מינון מומלץ הוא 2-3 כפות ביום ורצוי לשתות כוס מים בסמוך.
ערך תזונתי: מכילים 520 קלוריות ל–100 גרם.
גרעיני דלעת
גרעיני דלעת מכילים 30%-35% שומן רב בלתי רווי, סידן, ברזל, וויטמיניB ובעיקר אבץ המסייע במקרים של ערמונית מוגדלת, איזון רמת הסוכר בדם, פריון הגבר, זיכרון, ריפוי פצעים, שיפור תאי העור וחיזוק מערכת החיסון.
ערך תזונתי: מכילים 565 קלוריות ל–100 גרם.
זרעי שומשום
משמשים כמקור לשמן וכחומר גלם לייצור טחינה וממתקים. עשירים בשומן רב בלתי רווי, חומצה אמינית מתיונין, ויטמינים מקבוצת B ו- E, סידן וברזל.
מסייעים להורדת כולסטרול, ומניעת טרשת עורקים. רצוי לקנות שומשום מלא ולטחון אותו משום שאחרת אינו מתעכל בשלמותו.
ערך תזונתי: 597 קלוריות ל–100 גרם.
גרעיני חמנייה
בעבר שימשו כמזון לציפורים ולאחר מכן להפקת שמן . בעלי ערך תזונתי גבוה מקור לחלבונים, עשירים במתיונין (חומצה אמינית חיונית ) מכילים ויטמינים מקבוצת B, E, ברזל וסידן , חומצות רב בלתי רוויות . מסייעים להורדת כולסטרול.
ערך תזונתי: מכילים 569 קלוריות ל–100 גרם.
האם המאמר עניין אותך?
דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
מאת: מערכת אינפומד
09/07/2024
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית על...
לכתבה המלאה
ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד
02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה
אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד
06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד
25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד
12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה
זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה
לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד
04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה
האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד
27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה