חלב – כן או לא?
מצד אחד הוא מכיל חלבון, סידן ויטמינים ומינרלים. מצד שני, מחקרים קושרים אותו לשלל בעיות, ביניהן אקנה, השמנה ואוסטאופורוזיס, והפקתו בצורה התעשייתית גורמת סבל רב לבעלי החיים. אז חלב טוב לנו או רע לנו?
3 דקות קריאה
מצד אחד הוא מכיל חלבון, סידן ויטמינים ומינרלים. מצד שני, מחקרים קושרים אותו לשלל בעיות, ביניהן אקנה, השמנה ואוסטאופורוזיס, והפקתו בצורה התעשייתית גורמת סבל רב לבעלי החיים. אז חלב טוב לנו או רע לנו?
• ויטמין A - הכרחי לראיית לילה תקינה, לביטוי של גנים, למערכת הרבייה ולמערכת החיסון, ומעורב גם בתהליך הגדילה.
• ויטמין B12 - חיוני לרקמות ולאיברים שבהם מתרחש יצור רב של תאים (כמו מח העצם ומערכת העיכול). כמו כן, הוא מהותי לתפקוד תקין של מערכת העצבים, לייצור של שומנים וחלבונים ולמניעת אנמיה.
• אשלגן - חשוב לשמירת מאזן הנוזלים, האלקטרוליטים והחומציות בגוף. כך הוא שומר על תפקוד נורמלי של תאי הגוף. האשלגן עוזר במניעת עלייה בלחץ הדם כתוצאה מצריכה עודפת של מלח, ומקטין את שחלוף העצם.
• מגנזיום - משתתף בבניית העצם, מסייע בהפקת אנרגיה מהמזון. כמו כן, המגנזיום חשוב לתהליכי התכווצות והרפיית השרירים ולהעברת גירויים עצביים.
מחקרים שונים מוכיחים שלחלב סגולות רבות מלבד אספקת כמות וזמינות גבוהות לסידן ולשמירה על משק סידן תקין, כמו:
1. שמירה על משקל הגוף - מחקרים מהשנים האחרונות מראים שצריכת מוצרי חלב דלי שומן עשויה להיות יעילה יותר לירידה במשקל, להפחתת אחוזי השומן, לשיפור חילוף החומרים ולשמירה על המשקל החדש לאורך זמן.
2. צמצום הסיכון לתסמונת מטבולית ולסרטן - מחקרים חדשים מגלים שצריכת מוצרי חלב קשורה בסיכון נמוך לפתח תסמונת מטבולית (אוסף גורמי סיכון המופיעים יחד) וכן סרטן מסוגים שונים, ובפרט סרטן המעי הגס.
3. הפחתת הסיכון לסוכרת - לפי סקירת ספרות, צריכת כמות מספקת של סידן, ויטמין D ומוצרי חלב עשויה לסייע במניעת סוכרת מסוג 2.
4. מניעת מחלות לב - מוצרי חלב דל שומן מסייעים לאיזון לחץ הדם. הם גם עשויים להגן מפני מחלות לב, בזכות ההשפעה על גורמי הסיכון להן (כמו יתר לחץ דם, השמנה וכולסטרול גבוה). ארגון הלב האמריקני המליץ באחרונה על צריכת שלוש מנות מוצרי חלב דל שומן ביום.
5. השלמת תזונה – מתוך שבעה רכיבים שנמצאים בכמות בלתי מספקת בתזונה, חלב, גבינה ויוגורט מכילים ארבעה (סידן, אשלגן, מגנזיום ו-ויטמין A הנחוצים למבוגרים) ושלושה (סידן, אשלגן, מגנזיום) הנחוצים לילדים.
7. בריאות הפה - רופאי שיניים ממליצים על חלב כמשקה בטוח לשתייה בין הארוחות. צריכת חלב קשורה גם בשכיחות נמוכה יותר לעששת ודלקות חניכיים. כמו כן, הקזאין, הסידן והזרחן שבגבינה מגנים על אמייל השן.
8. משקה ספורט מיטבי - מחקרים עדכניים מראים שחלב הוא משקה מתאים לעוסקים ספורט. שתיית חלב לאחר אימון כושר או כוח מגבירה את חילוף החומרים וסינתזת החלבונים בשריר. כך השריר נבנה מהר יותר ובצורה משמעותית יותר. צריכת חלב גם יעילה במיוחד להשבת הנוזלים לגוף ולשיקום הגליקוגן בשריר.
חלב – למה לא כדאי?
מאידך, בשנים האחרונות צצים גם מחקרים הקושרים חלב לגורמים כמו:
1. השמנה - למרבה הפלא, במחקר שנעשה בארה"ב נמצא שחלב דל שומן גרם ליותר השמנה מאשר חלב מלא. נמצא כי ילדים בגילאים 9 עד 14 המרבים לשתות חלב, משמינים יותר. אבל ההפתעה המרכזית של המחקר הייתה העובדה שילדים ששתו חלב דל שומן (בעל 0%-1% שומן), היו שמנים יותר מילדים ששתו חלב מלא (3% שומן). אמנם כוס חלב מלא מכילה 150 קלוריות, כוס חלב רזה מכילה 100 קלוריות, וכוס חלב נטול שומן מכילה רק 85 קלוריות, אך החוקרים הסבירו כי הילדים שתו חלב רזה בחופשיות רבה יותר, ולכן האפקט המצטבר היה מזיק יותר מאשר בשתייה מתונה של חלב מלא.
3. אוסטאופורוזיס - יש הטוענים, בעיקר ברפואה האלטרנטיבית, שצריכת חלב עלולה להוביל לדלדול עצם (אוסטאופורוזיס) במיוחד אצל נשים בגיל הבלות ואחריו.
המתנגדים לצריכת חלב פרה מציינים רשימה ארוכה של נזקים בריאותיים הנגרמים מצריכתו, ומסתמכים על חלק מהסטטיסטיקות, ועל חלק מתוצאות מחקרים שנעשו בנושא, ושלדעתם מראים קשר בין צריכת חלב לבין מחלות שונות כגון סרטן, מחלות כלי דם ולב.
את הנתונים התומכים בצריכת מוצרי חלב, הם דוחים פעמים רבות בטענה שתעשיית החלב משקיעה כספים רבים בשיווק החלב ומוצריו, ולדעתם הגופים הללו גורמים להטיה של תוצאות מחקרים ולהטיית דעות מומחים לטובת ממצאים התומכים בצריכת מוצרי חלב.
בנוסף לסיבות הבריאותיות, ישנם אנשים שנמנעים מחלב מנימוקים מצפוניים. בין התומכים בזכויות בעלי חיים יש מתנגדים לצריכת חלב ומוצריו, כשם שהם מתנגדים לצריכת מוצרים אחרים מן החי ודוגלים בטבעונות, בנימוק שצריכת מוצרים מן החי מלווה בניצול לרעה של בעלי חיים ובגרימת סבל הן לאם והן לצאצא.
מאת: ד"ר דנה פייבל, מומחית לרפואת משפחה
כמו בכל דבר כמעט, יש שני צדדים ואמיתות - גם לטוב וגם לרע.
במשך שנים, רוב המומחים והצרכנים היללו את החלב וסגולותיו, אם כי העוסקים ברפואה משלימה לא הסכימו עם גישה זו. לאחרונה עולים הקולות נגד החלב מכל קצוות הקשת הבריאותית. אז מה בסיס ההתנגדות לחלב?
נתחיל דווקא בתכונות החיוביות של חלב, אלו שתורמות לבריאותנו -
• אנרגיה
• אנרגיה
• ויטמין A - הכרחי לראיית לילה תקינה, לביטוי של גנים, למערכת הרבייה ולמערכת החיסון, ומעורב גם בתהליך הגדילה.
• ויטמין B12 - חיוני לרקמות ולאיברים שבהם מתרחש יצור רב של תאים (כמו מח העצם ומערכת העיכול). כמו כן, הוא מהותי לתפקוד תקין של מערכת העצבים, לייצור של שומנים וחלבונים ולמניעת אנמיה.
• אשלגן - חשוב לשמירת מאזן הנוזלים, האלקטרוליטים והחומציות בגוף. כך הוא שומר על תפקוד נורמלי של תאי הגוף. האשלגן עוזר במניעת עלייה בלחץ הדם כתוצאה מצריכה עודפת של מלח, ומקטין את שחלוף העצם.
• מגנזיום - משתתף בבניית העצם, מסייע בהפקת אנרגיה מהמזון. כמו כן, המגנזיום חשוב לתהליכי התכווצות והרפיית השרירים ולהעברת גירויים עצביים.
מחקרים שונים מוכיחים שלחלב סגולות רבות מלבד אספקת כמות וזמינות גבוהות לסידן ולשמירה על משק סידן תקין, כמו:
1. שמירה על משקל הגוף - מחקרים מהשנים האחרונות מראים שצריכת מוצרי חלב דלי שומן עשויה להיות יעילה יותר לירידה במשקל, להפחתת אחוזי השומן, לשיפור חילוף החומרים ולשמירה על המשקל החדש לאורך זמן.
2. צמצום הסיכון לתסמונת מטבולית ולסרטן - מחקרים חדשים מגלים שצריכת מוצרי חלב קשורה בסיכון נמוך לפתח תסמונת מטבולית (אוסף גורמי סיכון המופיעים יחד) וכן סרטן מסוגים שונים, ובפרט סרטן המעי הגס.
3. הפחתת הסיכון לסוכרת - לפי סקירת ספרות, צריכת כמות מספקת של סידן, ויטמין D ומוצרי חלב עשויה לסייע במניעת סוכרת מסוג 2.
4. מניעת מחלות לב - מוצרי חלב דל שומן מסייעים לאיזון לחץ הדם. הם גם עשויים להגן מפני מחלות לב, בזכות ההשפעה על גורמי הסיכון להן (כמו יתר לחץ דם, השמנה וכולסטרול גבוה). ארגון הלב האמריקני המליץ באחרונה על צריכת שלוש מנות מוצרי חלב דל שומן ביום.
5. השלמת תזונה – מתוך שבעה רכיבים שנמצאים בכמות בלתי מספקת בתזונה, חלב, גבינה ויוגורט מכילים ארבעה (סידן, אשלגן, מגנזיום ו-ויטמין A הנחוצים למבוגרים) ושלושה (סידן, אשלגן, מגנזיום) הנחוצים לילדים.
6. תזונה מספקת ואיכותית - מוצרי חלב מכילים רכיבי מזון רבים: חלבון איכותי, סידן, אשלגן, מגנזיום, אבץ, ויטמינים מקבוצת B, A ו- D. החלב מספק ריכוז גבוה של רכיבי מזון חיוניים ביחס לכמות הקלוריות שבו.
7. בריאות הפה - רופאי שיניים ממליצים על חלב כמשקה בטוח לשתייה בין הארוחות. צריכת חלב קשורה גם בשכיחות נמוכה יותר לעששת ודלקות חניכיים. כמו כן, הקזאין, הסידן והזרחן שבגבינה מגנים על אמייל השן.
8. משקה ספורט מיטבי - מחקרים עדכניים מראים שחלב הוא משקה מתאים לעוסקים ספורט. שתיית חלב לאחר אימון כושר או כוח מגבירה את חילוף החומרים וסינתזת החלבונים בשריר. כך השריר נבנה מהר יותר ובצורה משמעותית יותר. צריכת חלב גם יעילה במיוחד להשבת הנוזלים לגוף ולשיקום הגליקוגן בשריר.

חלב – למה לא כדאי?
מאידך, בשנים האחרונות צצים גם מחקרים הקושרים חלב לגורמים כמו:
1. השמנה - למרבה הפלא, במחקר שנעשה בארה"ב נמצא שחלב דל שומן גרם ליותר השמנה מאשר חלב מלא. נמצא כי ילדים בגילאים 9 עד 14 המרבים לשתות חלב, משמינים יותר. אבל ההפתעה המרכזית של המחקר הייתה העובדה שילדים ששתו חלב דל שומן (בעל 0%-1% שומן), היו שמנים יותר מילדים ששתו חלב מלא (3% שומן). אמנם כוס חלב מלא מכילה 150 קלוריות, כוס חלב רזה מכילה 100 קלוריות, וכוס חלב נטול שומן מכילה רק 85 קלוריות, אך החוקרים הסבירו כי הילדים שתו חלב רזה בחופשיות רבה יותר, ולכן האפקט המצטבר היה מזיק יותר מאשר בשתייה מתונה של חלב מלא.
3. אוסטאופורוזיס - יש הטוענים, בעיקר ברפואה האלטרנטיבית, שצריכת חלב עלולה להוביל לדלדול עצם (אוסטאופורוזיס) במיוחד אצל נשים בגיל הבלות ואחריו.
המתנגדים לצריכת חלב פרה מציינים רשימה ארוכה של נזקים בריאותיים הנגרמים מצריכתו, ומסתמכים על חלק מהסטטיסטיקות, ועל חלק מתוצאות מחקרים שנעשו בנושא, ושלדעתם מראים קשר בין צריכת חלב לבין מחלות שונות כגון סרטן, מחלות כלי דם ולב.
את הנתונים התומכים בצריכת מוצרי חלב, הם דוחים פעמים רבות בטענה שתעשיית החלב משקיעה כספים רבים בשיווק החלב ומוצריו, ולדעתם הגופים הללו גורמים להטיה של תוצאות מחקרים ולהטיית דעות מומחים לטובת ממצאים התומכים בצריכת מוצרי חלב.
בנוסף לסיבות הבריאותיות, ישנם אנשים שנמנעים מחלב מנימוקים מצפוניים. בין התומכים בזכויות בעלי חיים יש מתנגדים לצריכת חלב ומוצריו, כשם שהם מתנגדים לצריכת מוצרים אחרים מן החי ודוגלים בטבעונות, בנימוק שצריכת מוצרים מן החי מלווה בניצול לרעה של בעלי חיים ובגרימת סבל הן לאם והן לצאצא.
מבולבלים? אתם לא לבד. העצה שלי: בחרו את דרך האמצע, או את הדרך שנראית לכם נכונה לכם ביותר - בריאותית, מצפונית וכדומה.
האם המאמר עניין אותך?
עלייה במשקל אחרי אוזמפיק: מה חשוב לדעת?
מאת: מערכת אינפומד
30/11/2025
אוזמפיק הפכה בשנים האחרונות לאחת התרופות המדוברות ביותר בעולם בזכות יעילותה בהפחתת משקל, אז למה חלק מהאנשים עולים ב...
לכתבה המלאה
אחרי החגים: כך תחזרו בקלות לארוחות מסודרות
מאת: מערכת אינפומד
21/10/2025
תקופת החגים הסתיימה והמקרר כבר לא עמוס בשאריות של אוכל. זה הזמן לארגן מחדש את הארוחות המשפחתיות, לחסוך זמן במטבח, ל...
לכתבה המלאה
מזמינים אושפיזין לסוכה? מסתבר שבריא יותר לאכול יחד
מאת: מערכת אינפומד
30/09/2025
מנהג האושפיזין של סוכות הוא לא רק מסורת של אירוח. מאז מגפת הקורונה אנו מבלים יותר בארוחות משפחתיות ומארחים קרובים, ...
לכתבה המלאה
10 סיבות לאכול רימון
מאת: מערכת אינפומד
09/09/2025
עשיר בנוגדי חמצון, מפחית לחץ דם, משפר את תפקוד הלב והמוח, ואפילו תורם לפוריות – מחקרים מצביעים על כך שהרימון הוא הר...
לכתבה המלאה
חלומות פז מתחילים בצלחת שלנו
מאת: מערכת אינפומד
05/08/2025
האם ידעתם/ן שמה שאוכלים במהלך היום, ובעיקר לפני השינה, יכול להשפיע לא רק על איכות השינה, אלא גם על סוג החלומות שלנו...
לכתבה המלאה
תפוח אחד ביום – כן, אבל מתי הזמן הכי טוב?
מאת: מערכת אינפומד
22/07/2025
הוא נחשב לפרי בריא במיוחד, אבל האם הזמן שבו אוכלים תפוח במהלך היום משנה משהו? מסתבר שכן! אז איך זה משפיע על העיכול,...
לכתבה המלאה
האם סוכר באמת ממכר כמו סיגריות, סמים ואלכוהול?
מאת: מערכת אינפומד
13/07/2025
כולנו אוהבים.ות להתענג על פינוק מתוק עם הקפה או אחרי הארוחה. אבל האם מדובר בחשק בלתי מזיק, או שסוכר יכול להיות ממכר...
לכתבה המלאה
מזון מעובד שיכול לעזור לך לרדת במשקל? כן, זה אפשרי
מאת: מערכת אינפומד
20/05/2025
הרזיה לא חייבת להיות מסע מייסר של בישולים והגבלות. תאמינו או לא, יש מזונות מעובדים שדווקא תומכים בירידה במשקל, אם ר...
לכתבה המלאה
כך חיידקי המעיים משפיעים על מצב הרוח שלנו
מאת: מערכת אינפומד
18/03/2025
מחקרים מצביעים על כך שבריאות המעי משפיעה ישירות על המוח ועל מצב הרוח שלנו. איך נוצר קשר בין תזונה, מיקרוביום המעי ו...
לכתבה המלאה
האם תמיד נעדיף פירות טריים על יבשים?
מאת: מערכת אינפומד
04/02/2025
קלוריות ותכולת סוכר הן לרוב הסיבות שבגללן יומלץ לבחור בפירות טריים. איזה עוד יתרונות יש לפירות טריים שאין ליבשים ול...
לכתבה המלאה