דלג לתוכן

מחקרים חדשים בתחום הסרטן - מהן ההמלצות?

לכבוד יום הסרטן הבינלאומי המצוין היום, לפניכם 4 מחקרים חדשים המציגים תוצאות חשובות עד מפתיעות על הקשר בין פעילות גופנית להישנות סרטן בילדים, טיגון עמוק לסרטן הערמונית, אלכוהול בכמות קטנה לסרטן וקטניות סרטן הרחם.

מאת: באדיבות האגודה למלחמה בסרטן
תאריך פרסום: 03/02/2013
3 דקות קריאה
כוחה של פעילות גופנית במניעת הישנות הסרטן בילדים

בישראל מאובחנים מדי שנה כ-400 ילדים בסרטן. כ-80% מהם מחלימים הודות לשיפור באיכות הטיפול. עם זאת, מחקרים מראים כי ילדים שחלו במחלת הסרטן ושרדו את המחלה מצויים בסיכון מוגבר להישנות המחלה, לתחלואה במחלות כרוניות אחרות ולתמותה במהלך חייהם. פעילות גופנית סדירה עשויה להפחית גורמי סיכון אלה.

מחקר שבוצע על ידי ד"ר גל דובנוב-רז ושות', במימון האגודה למלחמה בסרטן, מדד את כושרם הגופני של ילדים שחלו בסרטן וסיימו את הטיפולים, בהשוואה לילדים ללא מחלות רקע. במחקר השתתפו 22 ילדים.

מהמחקר עולה, כי לילדים המחלימים ממחלת הסרטן יכולת אירובית נמוכה, בהשוואה לילדים בריאים בגילם. לא נמצאה ירידה משמעותית ביכולת הלב והריאות, בקבוצת הילדים המחלימים מסרטן.
נמצא קשר חיובי בין מידת השיפור בכושר הגופני לשיפור במדד איכות החיים בחברה, עלייה במסת הגוף, צפיפות העצם ועוד.
החוקרים מסיקים, כי הכושר הגופני הירוד של המחלימים מסרטן נובע מחוסר פעילות גופנית ולא מפגיעה משמעותית בתפקוד הלב, מערכת הדם, הריאות או השריר.

לאור חשיבותה של ביצוע פעילות גופנית סדירה במחלימים, ממליצים החוקרים לאפשר לילדים המחלימים ממחלת הסרטן, ואף במהלך הטיפולים, לעסוק בפעילות גופנית ולהיות פעילים באותה מידה כמו ילדים בריאים בגילם.

המאמר פורסם בכתב העת רפואה, כרך 151, חוברת 2 , פברואר 2012.


על הקשר בין צריכת מזונות בטיגון-עמוק לסרטן הערמונית

חוקרים ממרכז המחקר Fred Hutchinson בסיאטל, ארה"ב, בדקו את הקשר בין צריכת מזונות שהוכנו בטיגון עמוק לסיכון לחלות בסרטן הערמונית.
החוקרים מדגישים, כי ישנן הוכחות לכך שבישול בטמפרטורות גבוהות עלול להעלות את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית. תוספת של שמן או שומן לבישול בטיגון עמוק עורר דאגה נוספת ולא נבדק דיו בהקשר של סרטן זה. מדובר באפשרות של היווצרות חומרים מסרטנים, כגון אלדהיד, אקרוליין אקרילמיד ועוד.

המחקר בדק 2 קבוצות של גברים: 1,549 גברים אשר אובחנו בסרטן הערמונית, מתוכם 534 אשר אובחנו בסרטן ערמונית האגרסיבי יותר ו- 1,015 גברים אשר אובחנו בסרטן ערמונית פחות אגרסיבי.

הגברים ענו על שאלון העוסק בתדירות ותכולה של המזונות שהם צורכים. הם נשאלו על צריכתם השבועית של צ'יפס, עוף מטוגן, דגים מטוגנים וסופגניות מטוגנות (doughnuts).

בקבוצת החולים נבדקו גם מאפייני האגרסיביות של מחלת סרטן הערמונית בה לקו. מאפיינים אלה כללו את דרגת התקדמות המחלה, מדד הגליסון ורמת ה-PSA בדם.

תוצאות המחקר העידו על קשר חיובי בין רמת הצריכה של צ'יפס, עוף מטוגן, דגים מטוגנים וסופגניות מטוגנות, לבין עלייה בסיכון לחלות בסרטן הערמונית.
בנוסף, רוב הממצאים הצביעו על קשר מעט חזק יותר בין צריכת מזונות אלו לסרטן הערמונית האגרסיבי.

עם זאת, החוקרים מדגישים כי בשלב זה לא ברור האם עלייה זו בסיכון נובעת מהאופן הספציפי בו הוכן המזון (טיגון עמוק), או שהוא נובע מעצם החשיפה לטמפרטורות גבוהות ו/או היבטים אחרים הקשורים לצורת החיים המערבית.

המאמר פורסם בכתב העת Prostate בתאריך 17 בינואר 2013.


אפילו שתייה מתונה של אלכוהול מעלה את הסיכון לחלות בסרטן

חוקרים מאוניברסיטאות באיטליה, קנדה, ארה"ב, איראן ושבדיה בדקו את הקשר בין שתיית אלכוהול לסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים.

הקשר בין שתיית אלכוהול בכמות בינונית או גבוהה לסיכון לחלות בסרטן המעי הגס, סרטן שד, סרטן גרון, סרטן כבד וסרטן חלל הפה והלוע ידוע ומאושש במחקרים רבים, אך מעט ידוע על הקשר בין סרטן לשתייה מתונה של אלכוהול.

החוקרים סקרו 222 מחקרים, בהם נבדקו כ-92,000 אנשים, הנוהגים לשתות אלכוהול בצורה מתונה. קבוצת הביקורת מנתה כ- 60,000 אנשים שלא שותים כלל.

בדיקה של המחקרים העלתה, שאנשים השותים אלכוהול בצורה מתונה נמצאים בסיכון גבוה ב- 17% לחלות בסרטן הפה והלוע, בסיכון גבוה ב-30% לחלות בסרטן הוושט ובסיכון מוגבר של 5% לחלות בסרטן השד.
החוקרים מעריכים כי בשנת 2004, כ- 5,000 מקרי מוות מסרטן הלוע, 24,000 מקרי מוות מסרטן הוושט ו – 5,000 מקרי מוות מסרטן השד, היו קשורים לשתייה מתונה של אלכוהול ברחבי העולם.

המאמר פורסם בכתב העת Annals of Oncology, באוגוסט 2012.


סויה, טופו ואגוזים כמסייעים במניעת סרטן רירית הרחם

חוקרים באוניברסיטת הוואי בדקו את הקשר בין צריכת קטניות, סויה, טופו ואיזופלבונים (IsoflavonesI) נוספים לסיכון לחלות בסרטן רירית הרחם.
איזופלבונים הם פיטואסטרוגנים, חומרים טבעיים דמויי אסטרוגן, הנמצאים באגוזים, פולי סויה, קטניות ועוד.

החוקרים בדקו 46,027 נשים לאחר גיל המעבר, אשר לא עברו הסרת רחם והשתתפו במחקר גדול שנערך בין השנים 1993-1996, בו סיפקו בשאלונים מידע מפורט על צריכת המזון שלהן ומשתנים אישיים נוספים. בתקופת המעקב שארכה כ-13 שנים, 489 נשים מהן אובחנו בסרטן הרחם.

לאחר שנלקחו בחשבון משתנים נוספים, כגורמי סיכון לסרטן, קבעו החוקרים שקיים סיכון מופחת לחלות בסרטן רירית הרחם בקרב נשים בעלות צריכה כללית מוגברת של איזופלבונים. סיכון מופחת זה לא נצפה בקרב מי שצרכה סויה, קטניות, או טופו בלבד, בצריכה מוגברת. כלומר, סך הצריכה של איזופלאבונים מסוגים שונים היתה המרכיב החשוב, שהפחית את הסיכון ללקות במחלה.

המחקר פורסם בכתב העת Journal of National Cancer Institute, בינואר 2012.



המאמר מבוסס על נתונים אשר הוצגו במסיבת עיתונאים שערכה האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף עם משרד הבריאות, לקראת יום הסרטן הבינלאומי של UICC.
באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
 מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia
מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia אונקולוגיה
ד"ר שולים שפיגל
ד"ר שולים שפיגל אונקולוגיה
מומחה לאונקולוגיה, לשעבר מנהל אשפוז יום אונקולוגי במערך האונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב)
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו