רוצים לרדת במשקל? תפעילו מזגן
חדשות טובות לחובבי המזגנים: מחקר חדש מצא ששהייה בחדרים ממוזגים מגבירה את שרפת הקלוריות ויכולה לסייע לירידה במשקל. הסיבה לכך, היא שינויים בריכוז השומן החום בגוף כתוצאה מהחשיפה לקור. הכירו את השומן החום
חדשות טובות לחובבי המזגנים: מחקר חדש מצא ששהייה בחדרים ממוזגים מגבירה את שרפת הקלוריות ויכולה לסייע לירידה במשקל. הסיבה לכך, היא שינויים בריכוז השומן החום בגוף כתוצאה מהחשיפה לקור, המגבירים את שרפת הקלוריות ותורמים לירידה במשקל. אם כך, מלבד תזונה קפדנית ופעילות גופנית מספקת, מומלץ גם לכוון את המזגן לטמפרטורה קצת יותר נמוכה וליהנות מהיתרונות של הקור
מהו שומן חום?
שומן חום הוא חלק קטן מכלל רקמת השומן בגוף, המייצר חום על ידי שימוש בקלוריות ובסוכרים. כאשר מדברים על שומן בגוף, מתייחסים בעיקר לשומן הלבן, הנאגר במקומות אופייניים (בבטן, בישבן ועוד) ומהווה "מחסן" של אנרגיה. השומן הלבן ידוע לשמצה בכך שמלבד הפגיעה האסתטית, הוא גם קשור למחלות שונות כמו סוכרת ומחלות לב, ועל כן הוא רע לנו.
לעומת השומן הלבן, השומן החום הוא שומן "טוב", אשר "שורף" קלוריות כדי לחמם את הגוף. השומן החום נמצא בריכוזים נמוכים מאוד בעיקר בכתפיים, ותפקידו באדם הבוגר אינו ברור. בעלי חיים (ובעיקר יונקים) מרבים להשתמש בשומן החום כדי להתמודד עם קור ולחמם את גופם בזמן החורף, וככל הנראה בבני אדם, הוא במסגרת שריד אבולוציוני, אשר תפקידו בגוף אינו ברור.
חשיפה לקור 'שורפת' יותר שומן חום
מחקר חדש אשר פורסם בכתב העת Diabetes הראה שחשיפה ממושכת לקור גורמת לגוף להשתמש בשומן החום על מנת לווסת את הטמפרטורה ובכך מגבירה את שרפת הקלוריות. במהלך המחקר, המשתתפים קיימו את שגרת היום שלהם כרגיל, אך בלילה הלכו לישון בחדרים ייעודיים, בהם טמפרטורת החדר השתנתה על ידי החוקרים. לאורך המחקר, אשר נמשך מספר חודשים, בדקו החוקרים באמצעות בדיקת PET-CT את ריכוז השומן החום בגופם של הנבדקים לאחר חשיפה ממושכת לטמפרטורות שונות. החוקרים ראו שריכוז השומן החום בגוף עלה כאשר הנבדקים ישנו בטמפרטורה של 19 מעלות, וירד כאשר ישנו בטמפרטורה גבוהה של 27 מעלות.
יותר שומן חום, יותר טוב
לשינויים בריכוז השומן החום בגוף השפעה משמעותית על התפקוד הפיזיולוגי של הגוף, ולעלייה בריכוז שלו יש אפקט חיובי. מבדיקות נוספות שביצעו, גילו החוקרים שככל שריכוז השומן החום בגוף עלה, כך הרגישות לאינסולין ויכולת שריפת הקלוריות אחרי הארוחות השתפרה. כידוע, רגישות ירודה לאינסולין נחשבת לחלק חשוב בפתוגנזה של מחלת הסוכרת (מסוג 2), ושיפור ברגישות לאינסולין יכול להפחית את אירועי המחלה ולשפר את ההתמודדות איתה.
בנוסף, מחקר אחר טוען כי לאנשים רזים יש ריכוז גבוה יחסית של שומן חום לעומת אנשים שמנים, הסובלים מרמות נמוכות שלו. על כן, עלתה ההשערה כי ייתכן מאוד שקיים קשר בין כמות השומן החום לתפקוד המטבולי (חילוף חומרים) של הגוף, וכי עלייה ברמת השומן החום מסייעת לקצב מטבולי טוב יותר.
קור: מגביר את קצב חילוף החומרים
מעבר לשומן החום, חשיפה לקור מגבירה באופן משמעותי את הקצב המטבולי הבסיסי, המשפיע בצורה משמעותית על האופן בו אנו שורפים קלוריות. הקצב המטבולי הבסיסי הוא מספר הקלוריות שאנו שורפים ללא כל פעילות. ככל שהוא גבוה יותר, כך כמות הקלוריות שנשרפת מבלי שנתאמץ עולה. חשיפה לקור גורמת לעלייה משמעותית בקצב המטבולי, מכיוון שהגוף משתמש באנרגיה רבה על מנת להתחמם ולשמור על טמפרטורה תקינה. כך, שמלבד שיפור רמות השומן החום, שהייה בסביבה קרה יכולה לשפר את המאזן הקלורי ולתרום לירידה במשקל. חשוב להדגיש שאין צורך לקרר את החדר באופן קיצוני ולסבול מכך, ושהחשיפה לקור יכולה לסייע לרדת במשקל בעיקר בשילוב עם דיאטה נכונה ופעילות גופנית קבועה.
מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד