פרוקטוז, המכונה גם סוכר פירות, הוא סוג של סוכר השייך לקבוצה המכונה סוכרים פשוטים או חד-סוכרים. פרוקטוז נחשב למרכיב, ביחד עם גלוקוז, של הדו סוכר סוכרוז (המורכב הוא מ-50% פרוקטוז ו-50% גלוקוז), המוכר יותר כסוכר לבן[1].
כמו סוכרים אחרים, בגרם אחד של פרוקטוז יש 4 קלוריות.
פרוקטוז מכונה "סוכר פירות" מאחר שהוא מופיע בפירות רבים באופן טבעי. הוא מופיע גם בדבש ובסירופים, כמו גם בירקות מסוימים.
פרוקטוז הוא הפחמימה המתוקה ביותר בטבע והיא מתוקה פי 1.2-1.8 מסוכרוז (סוכר לבן).
חילוף החומרים של פרוקטוז אינו דורש אינסולין ויש לו השפעה נמוכה על רמות הגלוקוז בדם.
צילום: shutterstock | Nitchakul Sangpetcharakun
האם פרוקטוז הוא סוכר טבעי?
פרוקטוז יכול להיות סוכר טבעי או סוכר מעובד, תלוי במקור שלו. הוא נחשב לסוכר טבעי כאשר אנו צורכים אותו ישירות ממזונות צמחיים. הוא נחשב לסוכר מעובד כאשר אנו צורכים אותו ממזונות ומשקאות ארוזים שאליהם הוסיפו במהלך הייצור סוכרים המכילים פרוקטוז (כגון סירופ תירס או סוכרוז)[2].
איך פרוקטוז מתעכל?
רוב הסוכרים עוברים חילוף חומרים בגוף בדרכים דומות. עם זאת, פרוקטוז עובד בצורה שונה מזו של סוכרים אחרים, שכן הוא אינו דורש אינסולין כדי להיספג ולכן יש לו השפעה נמוכה על רמות הגלוקוז בדם. בין אם הוא נצרך ממזונות טבעיים, ובין אם מסירופ תירס, מסוכרוז או ממקור אחר, רוב הפרוקטוז שאנו צורכים עובר חילוף חומרים בכבד, שם הוא הופך למקור אנרגיה לגוף בתהליך שאינו מצריך אינסולין. זאת בשונה מגלוקוז, שמשתחרר לזרם הדם כדי שהרקמות שלנו ישתמשו בו כאנרגיה בעזרת אינסולין[2].
האם סוכר פירות משמין?
קיימת נטייה לחשוב שצריכה של סוכר פירות משמין פחות. מחשבה זו נולדה בעקבות ויכוח שהתקיים בקרב מדעני תזונה לגבי תפקידו של פרוקטוז בבריאות.
כאשר אוכלים תזונה עשירה בקלוריות ועתירה בפרוקטוז, הכבד מקבל עומס ומתחיל להפוך את הפרוקטוז לשומן. מדענים רבים מאמינים שצריכה עודפת של פרוקטוז עלולה להוביל לרבות מהמחלות הקשות ביותר של ימינו, ובהן השמנת יתר, סוכרת מסוג 2, מחלות לב ואפילו סרטן[3].
מחקר משנת 2016 הגיע למסקנה שצריכה של סוכרים המכילים פרוקטוז יכולים להוביל לעלייה במשקל, לעלייה בגורמי הסיכון הקרדיו-מטבוליים ולמחלות במידה והם מספקים קלוריות עודפות[4].
"ד"ר קרת מקצוען בתחומו גילה בקיאות מלאה לבעיה שאיתה הגעתי אליו ..השילוב בין רופא לנטורופת והידע האישי הרב שלו בנוסף לאמפטיה וסימפטיה נתן לי הרגשה שאני בידיים הכי טובות
זו פעם שניה שאני מגיעה אליו ב7 שנים
ומרוצה מאוד מהטיפול והשיפור..ממליצה מאוד"
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
שלום דר
בחודשים האחרונים אני שם לב שאני סובל לעיתים קרובות משלשולים בשעות הבוקר, בלי קשר ברור למה שאכלתי ערב קודם. לפעמים זה קורה כמה ימים ברצף ואז נעלם לכמה שבועות.
מה יכולה להיות הסיבה לכך, האם יש מצב שאני סובל מרגישות למזון כלשהו ? יש דרך לבחון את זה עצמאית או שכדאי לבצע בדיקות מסוימות כבר בשלב הזה?
תודה מראש.
שלום יוסי, ממליצה לך לרשום במשך שבועיים מה אכלת ביום שלפני שיש שילשול. ניתן למצא לעיתים מענה משותף למזון שאתה לא מעכל היטב. במידה ולא תצליח להגיע למכנה משותף, יש בדיקות נדיפה שניתן לעשות, שיוכלו להצביע על רגישות ללקטוז או פרוקטוז.
שלום יוסי, ממליצה לך לרשום במשך שבועיים מה אכלת ביום שלפני שיש שילשול. ניתן למצא לעיתים מענה משותף למזון שאתה לא מעכל היטב. במידה ולא תצליח להגיע למכנה משותף, יש בדיקות נדיפה שניתן לעשות, שיוכלו להצביע על רגישות ללקטוז או פרוקטוז.
שלום,
אני בן 47 ובביקור אצל רופא אא"ג נאמר לי שיש לי נזלת אחורית ועליית חומציות מהקיבה (REFLUX).
מיד לאחר התחלת לקיחת אומפרדקס עשיתי בדיקות דם בהם היו לי ערכים נמוכים מהטווח בקלציום וPLT - (מעולם לא קרה בעבר). בנוסף הרגשתי שהראייה שלי קצת הושפעה לאחר לקיחת התרופה. תופעות לוואי אלו מזוהות עם תרופה זו.
מה עליי לעשות? האם יש פתרונות חלופיים?
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
תשובת מומחה
אופציות אחרות מלבד אומפרדקס עקב תופעות לוואי
שלום דני,
אני ממליצה לבקש להחליף את האומפרדקס. ישנן מספר תרופות אחרות שיכולות לעזור ללא תופעות לוואי. בנוסף, חשוב מאוד להמנע ממזונות חומציים וחריפים. ולהמנע מאכילה לפני השינה. כל אלה יעזרו להקטין באופן ניכר את תופעת הרפלוקס.
שלום ד"ר
אני מתמודד כבר תקופה עם בעיה מתמשכת במערכת העיכול של נפיחות, כאבי בטן אחרי אוכל ותחושת עייפות שנלווית לזה. ניסיתי לשנות תפריט, להוציא מאכלים חשודים, אבל זה לא ממש פתר את הבעיה.
קראתי קצת על רגישות למזון ומחלות דלקתיות של דרכי העיכול, ואני מתחיל לחשוש שאולי מדובר במשהו מעבר לרגישות רגילה.
אשמח לדעת מה ניתן לעשות בשלב הזה האם יש בדיקות מומלצות כדי להתחיל בירור מסודר, והאם יש אפשרות להגיע אליך לבדיקה במרפאה?
תודה מראש.
שלום אייל, בהמשך לתאור שלך, ממליצה להתייעץ עם רופא גסטרו, ולהמשיך בברור רפואי כדי לשלול מחלה דלקתית.
בדיקות צואה יכולות לעזור בהבנת הבעיה, וכן התאמת תזונה מדויקת יותר לצרכים כרגע.
אשמח לעזור.
ניתן לתאם פגישה במרפאה. תוכל למצא פרטים נוספים באתר. בהצלחה ובבריאות מלאה.
איך אפשר לזהות אם תסמינים חוזרים במערכת העיכול נובעים מרגישות למזון או מבעיה במעי עצמו?
אני חווה תסמינים חוזרים כמן נפיחות, כאבי בטן, גזים ולעיתים גם שלשולים או יציאות לא סדירות. זה קורה בעיקר אחרי אכילה, אבל לא הצלחתי עדיין לזהות דפוס ברור או מאכל מסוים שגורם לזה.
האם ייתכן שמדובר ברגישות למזון (כמו גלוטן או לקטוז) או שיכול להיות שמדובר בבעיה כלשהי או מצב אחר במערכת העיכול?
אודה לתשובת הד"ר.
שלום רב, השאלה טובה מאוד והתשובה יותר מורכבת. בעיקרון כשיש בעיה תפקודית של המעי, עושים אלימינציה של מחלות ואז עוברים לבדוק את נושא התגובות השליליות למזון.
הבעיה היא בדיוק כפי שציינת, שהפרעות כמתואר יכולות להיות קשורות לקושי בעיכול, מחלה דלקתית, הפרעה בחיידקי המעיים , מחסורים אנזימים ועוד. זיהוי הבעיה הוא חלק משמעותי מאד.
השימוש בממתיקים מלאכותיים ובעיקר ממתיקים כהליים, מייצר לעיתים גזים מרובים.
מלטיטול, אריטריטול, קסיליטול ודומיהם, נוטים לתסוס במעי ולייצר גזים.
בנוסף, תהליך של לעיסת מסטיק גורר הכנסת אוויר למעי שגם היא משפיעה על כמות הגזים במעי.