סרטן צוואר הרחם (Cervical Cancer)
באמצעות בדיקת פאפ ניתן ללמוד על קיומו של סרטן צוואר הרחם, כבר בשלב מוקדם של המחלה.
סימפטומים
שינוי בלתי שגרתי של התאים בצוואר הרחם, גורם לתסמינים רק לעיתים נדירות. אולם אם הצמיחה של התאים הללו מתפתחת למחלת סרטן צוואר הרחם, עלולים להופיע תסמינים.
בין היתר עלולים להופיע התסמינים הבאים:
· דימום בלתי שגרתי מהנרתיק, או שינוי בלתי מוסבר במחזור החודשי.
· דימום כתוצאה ממגע עם הצוואר הרחם, למשל בזמן קיום יחסי מין, או כתוצאה מהחדרת דיאפרגמה.
· כאב בזמן קיום יחסי מין.
· הפרשה מוכתמת בדם מהנרתיק.
סיבות וגורמי סיכון
רוב מקרי סרטן צוואר הרחם נגרמים על ידי וירוס המכונה בשם נגיף הפפילומה, או HPV. בנגיף הפפילומה נדבקים דרך קיום יחסי מין עם אדם הלוקה בו. קיימים סוגים רבים של נגיף הפפילומה, לא כולם גורמים להופעת סרטן צוואר הרחם. חלק מהם גורמים ליבלות גבשושיות באיברי המין, סוגים אחרים של הנגיף אינם מלווים בתסמינים כלשהם.
יש נשים שלוקות בנגיף במשך שנים ואינן יודעות על כך. הוא נשאר בגוף ויכול להוביל לסרטן צוואר הרחם מספר שנים לאחר ההידבקות. לכן חשוב כל כך לבצע בדיקות פאפ באופן שגרתי. בדיקת פאפ יכולה לגלות שינויים בתאים בצוואר הרחם, לפני שהם הופכים לסרטן. טיפול בשינויים אלו, עשוי למנוע סרטן צוואר הרחם.
אבחון ובדיקות
בדיקת פאפ היא בדיקה שגרתית, המשמשת לגילוי שינויים בלתי שגרתיים בתאים בצוואר הרחם ולגילוי סרטן בצוואר הרחם.
בדיקת פאפ המתבצעת באופן שגרתי היא כלי פשוט ביותר והיחיד שקיים, לצורך זיהוי וטיפול בשינויים בתאים בצוואר הרחם, לפני שהם הופכים לסרטן.
במקרה של חשש לסרטן צוואר הרחם, הרופא ישאל שאלות בנוגע להיסטוריה הרפואית המשפחתית ויבצע בדיקה גופנית, שכוללת בדיקת אגן ובדיקת פאפ. לצורך הערכת המצב וקביעת סוג הטיפול יתכן צורך בבדיקות נוספות.
הבדיקות הנחוצות לצורך אישור אבחנה של סרטן צוואר הרחם כוללות:
בדיקת קולפוסקופיה וביופסיה של רקמה מצוואר הרחם, על מנת לגלות אם התפתחו תאי סרטן על פני שטח צוואר הרחם ובאיזה מיקום.
ביופסיה של רירית צוואר הרחם (או גרידה), כדי לגלות האם קיימים תאים סרטניים בתעלת צוואר הרחם.
ניתוח חרוטי, או כריתת רקמה באמצעות לולאת תיל חשמלי (LEEP). באמצעות שיטות אלו לוקחים דגימה של רקמה מצוואר הרחם, לצורך ביצוע בדיקה מיקרוסקופית.
קולפוסקופיה וביופסיה של רקמה מצוואר הרחם ניתן לבצע באישה הרה, לצורך אישור אבחנה של סרטן בצוואר הרחם.
יש לבצע בדיקת פאפ באופן שגרתי, כחלק מהבדיקה הגניקולוגית השגרתית. בדיקת פאפ משמת לזיהוי שינויים בלתי שגרתיים במצב התאים בצוואר הרחם, המעידים על סרטן צוואר הרחם.
בדיקת פאפ היא הבדיקה היעילה ביותר למניעת התפתחות של סרטן צוואר הרחם. תאים לא נורמאלים (בלתי שגרתיים) המתגלים בבדיקת פאפ מסווגים בהתאם לשלב בו הם נמצאים. הטיפול נקבע בהתאם לסוג השינויים בתאים. במקומות שונים בעולם תאים לא נורמאלים מסווגים על פי שיטת בת'סדה (TBS).
טיפולים ותרופות
סרטן צוואר הרחם שמתגלה בשלבים המוקדמים של המחלה, על פי רב ניתן לריפוי. במידה והסרטן התגלה בשלב מוקדם מאד, אף קיים סיכוי ללדת ילדים לאחר הטיפול.
הטיפול ברוב השלבים של סרטן צוואר הרחם כרוך בהסרה של התאים הסרטניים וכתוצאה מכך לא ניתן עוד ללדת ילדים.
טיפולים אלו כוללים:
· כריתת רחם (היסטרקטומי) והסרה של קשרי לימפה מאזור האגן, כולל כריתה של השחלות והחצוצרות, או ללא צורך בכריתתן.
· הקרנות.
· כימותרפיה.
כמות הטיפולים נקבעת בהתאם לכמות התאים הסרטניים שצמחו. כמו כן, קיימת אפשרות לשילוב בין מספר שיטות טיפול.
מניעה
בדיקת פאפ היא השיטה הטובה ביותר לגילוי שינויים במצב התאים בצוואר הרחם, שעלולים להוביל לסרטן בצוואר הרחם. בדיקת פאפ שגרתית כמעט תמיד תגלה שינויים כאלו, עוד לפני שהם מתפתחים לסרטן. חשוב מאד להיות במעקב רפואי ולקבל טיפול, לאחר כל תוצאה של בדיקת פאפ, שמצביעה על מצב שאינו תקין.
הנגיף הגורם להיווצרות סרטן צוואר הרחם מועבר במהלך קיום יחסי מין. הדרך הטובה ביותר להימנע ממחלה המועברת במהלך קיום יחסי מין, היא להימנע מקיום יחסי מין. במידה ומקיימים יחסי מין, יש להקפיד על מין בטוח, באמצעות שימוש בקונדום ובהגבלת מספר בני הזוג.
הקרנות הן שיטת הטיפול הסטנדרטית בשלבים מסוימים של סרטן צוואר הרחם, לעתים קרובות משלבים הקרנות יחד עם ניתוח. הקרנות, הן שימוש בקרני רנטגן בגלים גבוהים, לצורך חיסול של תאים סרטניים והקטנה של גידולים.
הקרינה יכולה להגיע ממכונה שנמצאת מחוץ לגוף (טיפול הקרנה חיצוני), או מחומר מקרין (רדיואיזוטופים), המוחדר דרך הנרתיק אל אזור צוואר הרחם, בו נמצאים התאים הסרטניים, באמצעות צינוריות פלסטיק דקות (ברכיתרפיה תוך חללית).
שאלות ותשובות
- החיסון נגד סרטן צוואר הרחם מורכב משלוש זריקות. נניח שקיבלתי רק את הזריקה הראשונה. האם יש הגבלת זמן עד שאני יכולה להיכנס להריון מיום קבלת הזריקה?
- אני בת 23. האם יש תופעות לוואי לחיסון נגד סרטן צוואר הרחם? האם יש מקרים בהם החיסון אינו מומלץ? האם יש סכנת מוות כתוצאה מחיסון כזה?
- קראתי בעיתון שאם לוקחים גלולה למניעת הריון מעל 10 שנים ברציפות, הדבר מגביר משמעותית את הסכנה לחלות בסרטן צוואר הרחם. האם זה נכון? קראתי גם שיש חיסון נגד סרטן צוואר הרחם, שאושר על ידי משרד הבריאות רק לבנות 26 ומטה. מה עושים אם אני בת 28? ודבר אחרון, ה
- אני בשבוע 21 להריון. התגלו אצלי פוליפים בצוואר הרחם, חלקם מדממים. הוצא פוליפ אחד בגודל כ- 1.5 ס"מ. במידה והפוליפ אכן סרטני - האם אפשר לטפל בי מבלי להזיק לעובר? האם ניתן לחכות עם הטיפול בי עד ללידת התינוק? מהם האחוזים לגידול סרטני אצל נשים שהתגלה אצל
- האם ידוע על קשר כלשהו בין הורדת שערות בלייזר באזור המפשעה לבין סרטן צוואר הרחם?
- עשיתי בעבר בדיקת פאפ ולא נמצא שום דבר. לפני שביצעתי את הבדיקה ועד היום אני עם אותו בן זוג. האם זה אומר שגם לא יימצא וירוס הפפילומה? האם זה אומר שחבר שלי לא נושא אותו? אם הוא היה נושא אותו, האם היו מוצאים אצלי את הווירוס בבדיקת הפאפ היו כשהוא רדום?
- לאחר בדיקת פאפ של צוואר הרחם ומציאת פוליפ בצוואר הרחם, קיבלתי את התוצאות הבאות. מה הן אומרות? focal cin 2. יש היפרפלזיה מיקרוגלנדולרית של הרירית הצווארית ומטפלזיה קשקשית לא בשלה. קולפוסקופיה תקינה לחלוטין. בוצעו ביופסיות המדגימות hpv ללא דיספלזיה
- אני בן 27. התפתחה אצלי קונדילומה בעטרת הפין. האם קונדילומה במקום זה מסרטנת? האם הווירוס הזה בכלל מסרטן אצל גברים? האם יש צורך לעבור בדיקה להימצאות קונדילומות במקומות נוספים, כגון הפה והלוע או פי הטבעת? אם אם יש לי את הנגיף, האם זה משנה איפה יש לי קונ
- כיצד מאבחנים סרטן צוואר הרחם?
- מהם היתרונות והחסרונות של הניתוח הלפרוסקופי לכריתת רחם על פני ניתוח בגישה פתוחה?
מאמרים בנושא סרטן צוואר הרחם


הכיסוי יכלול עשרות תרופות שלא נכללו בסל הבריאות, אך לא יכלול תרופות מאריכות או מצילות חיים לכתבה המלאה


למרות שהיה ידוע כי לא כל החולים יקבלו מענה מהרחבת סל התרופות, על פי האגודה לזכויות החולה ניתן למנוע את היקף האפליה ... לכתבה המלאה