בדיקת עמידות נגיף ה- HIV (HIV resistance test)
החלבון (המהווה בעצם את האנזים אותו מעכבת התרופה המעכבת את הנגיף) בנוי מיחידות המכונות חומצות אמינו. יחידות אלו ממוספרות על-פי מקומן בשרשרת החלבון. שינוי בחומצות הגרעין (למעשה, שינוי בגנים - מוטציה) מביא לשינוי בחומצת האמינו במקום מסוים והחלפתה באחרת, להוספת חומצת אמינו או להסרת חומצת אמינו. שינויים אלו מביאים לשינוי במבנה החלבון וגורמים לכך שהתרופה לא תשפיע עליו יותר או תשפיע במידה פחותה. לעיתים גורם השינוי לכך שהחלבון לא יווצר כלל ואז הנגיף אינו ישתכפל או לא יתפקד כהלכה.
את העמידות של הנגיף לתרופות ניתן לבדוק באחת משתי שיטות: בדיקה גנוטיפית ובדיקה פנוטיפית. בבדיקה הגנוטיפית, שהיא הבדיקה העיקרית הנעשית בארץ, בודקים את השינויים הגנטיים שהתרחשו בנגיף ומהם מסיקים לאילו תרופות עמיד הנגיף. פענוח המוטציות השונות אינו פשוט כיוון שעמידות אינה עניין מוחלט (של כן או לא), לעיתים די במוטציה בודדת כדי לגרום לעמידות ניכרת ולעיתים יש צורך במוטציות רבות על מנת שהנגיף אכן יהיה עמיד לתרופה. בבדיקה הפנוטיפית, שהיא הרבה יותר יקרה ומסובכת לביצוע, ונעשית רק בכמה מעבדות מומחים בעולם, מדגירים את הנגיף בתרבית תאים מיוחדת עם התרופות השונות ובודקים את ריכוז התרופה הנחוץ לעיכוב הנגיף. ככל שריכוז התרופה גבוה יותר כך הנגיף עמיד יותר לתרופה זו.
אזהרות
סיכון: שטף דם תת עורי באתר לקיחת הדם (במידה ומתפתח ניתן לשים קרח על האזור)
הריון: אין בעיות או השפעות מיוחדות
הנקה: לא מומלץ לנשים הנושאות את נגיף ה- HIV להיניק
תינוקות וילדים: אין בעיות או השפעות מיוחדות
קשישים: אין בעיות או השפעות מיוחדות
נהיגה: אין בעיות או השפעות מיוחדות
אלכוהול: אין בעיות או השפעות מיוחדות
תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה: הפסקת תרופות לפני ביצוע הבדיקה עשויה לגרום לכך שהנגיפים העמידים לתרופה ייעלמו מהדם ובמקומם תהיה עלייה בנגיפים הרגישים לתרופה. שינוי זה עשוי להביא לכך שלא תהיה כל משמעות לבדיקת העמידות. לכן, מומלץ להמשיך ולקחת את התרופת עד נטילת הדם לבדיקה.
פענוח תוצאות
בבדיקה הגנוטיפית: הרופא והחולה מקבלים דיווח ממוחשב עם רשימה המורכבת מאות, מספר ואות נוספת. המספר מציין את המקום המקורי של חומצת האמינו בה מדובר, האות הראשונה מציינת את חומצת האמינו המקורית והאות השנייה את חומצת האמינו שהחליפה את החומצה המקורית בעקבות המוטציה. למשל, m184i מציין כי החומצה האמינית מתיונין במקום 184 בשרשרת החלבון הוחלפה באיזולאוצין. החלפה זו גרמה לכך שהנגיף יהיה רגיש פי אלף פחות לתרופה לאמיבודין בהשוואה לנגיף שלא עבר מוטציה זו. פירוש התוצאות אינו קל כיוון שקיימות הרבה מוטציות וכל אחת משפיע על הנגיף במידה שונה. חלק מהמוטציות אף עשויות לגרום לנגיף להיות עמידות יותר לתרופות אחדות אך רגישות יותר לתרופות אחרות. קיימות תוכנות מחשב המסייעות בידי הרופא להתמצא בסבך המוטציות.בבדיקה הפנוטיפית: מתקבל מספר המצויין כ- IC50 והכוונה היא לריכוז התרופה הדרוש לעיכוב של 50% בשכפול הנגיף. IC90 מציין את ריכוז התרופה הדרוש לעיכוב של 90% בשכפול הנגיף. לכל תרופה יש ערכים סגוליים משלה ועל כן רשומים בדף התוצאות הערכים הרצויים (ערכי הביקורת) עבור התרופה שנבדקה. אם ערך זה עבור הנגיף יצא נמוך מערך הביקורת, הנגיף רגיש לתרופה שנבדקה.
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- האם נכון להגדיר נשא HIV שמטופל ונמצא תחת השגחה רפואית בשם "חולה איידס"? מדוע רק בארץ משתמשים במונח "חולה איידס", כאשר בכל האתרים המקצועיים בחו"ל אין משתמשים כלל במילה AIDS, ואף פעם לא כותבים על נשאי המחלה כעל "חולים"
- כיצד אוכל לדעת אם התינוק שלי נדבק בנגיף ה- HIV?
- האם ההידבקות בנגיף ה- HIV היא שונה אצל נשים וגברים?
- אני בן 27. רציתי לדעת מתי מומלץ לבצע בדיקת קומבו לאיידס. מה אמינות בדיקה זו? חלק מהרופאים טוענים שהבדיקה מהימנה לחלוטין אם היא מבוצעת כ-3 שבועות לאחר המגע החשוד, בעוד שחלק מהרופאים מזלזלים בבדיקה זו. מה נכון ולמי עלי להאמין? אני יודע שבדיקה זו אינה
- כיצד יכול התינוק שלי להידבק בנגיף ה- HIV לפני או במהלך הלידה?
- מהי הידבקות סב - לידתית בנגיף ה- HIV?
- רציתי לדעת אם קיום יחסי מין בפעם הראשונה בלי קונדום יכול לגרום להידבקות במחלות? האם יש צורך בבדיקה? כל קיום יחסי מין ללא קונדום עשוי להדביקך במחלות המועברות בהעברה מינית. לחיידקים ולנגיפים המועברים בהעברה מינית לא אכפת אם זו הפעם הראשונה שאת מקיימ
מאמרים בנושא בדיקת עמידות נגיף ה- HIV
מחלת איידס- שלבים בהידבקות במחלה לכתבה המלאה
כמה עובדות על איידס, HIV ודרכי ההדבקה הידועות לכתבה המלאה