- אינפומד
- טיפולים וניתוחים
- ניתוח פתיחת גולגולת, קרניוטומיה
ניתוח פתיחת גולגולת, קרניוטומיה (Craniotomy)
ניתוח פתיחת גולגולת הוא סוג של ניתוח מוח. זהו הניתוח הנפוץ ביותר להסרת גידולים מהמוח. כמו כן, ניתן לבצע אותו לצורך הסרת קריש דם (המטומה), להשתלטות על דימום מכלי דם חלש, דולף (מפרצת מוחית), לתיקון מום עורקי-ורידי (חיבורים לא נורמלים של כלי דם), לניקוז מורסה (אבצס) במוח, להפחתת לחץ בתוך הגולגולת, לביצוע ביופסיה, או לבחינת המוח.
אבחנה/הכנה
מאחר והפגיעה היא במוח, המנתח משתמש בהדמיה, על מנת לזהות את הפגיעה באופן מוחלט.
סריקה של המוח ניתן לבצע בדרך כלל באמצעות:
· טומוגרפיה ממוחשבת CT
· הדמיה בתהודה מגנטית MRI
· תרשים כלי דם
לפני ניתוח פתיחת גולגולת המטופל עשוי לקבל תרופות להרגעת החרדה ולהקטנת הסיכון לפרכוסים, לנפיחות ולהתפתחות זיהומים לאחר הניתוח.
קיים קשר בין תרופות לדילול הדם (קומדין, הפארין, אספירין) ותרופות נוגדות דלקת ללא סטרואידים (איבופרופן, מורטין, אדויל, אספירין, נפרוסין, דייפרו) ובין עליה בהיווצרות של קרישי דם לאחר הניתוח. יש להפסיק את השימוש בתרופות אלו לפחות שבעה ימים לפני ניתוח פתיחת גולגולת, על מנת לעצור את פעולתן לדילול הדם.
בנוסף המנתח יזמין בדיקות מעבדה שגרתיות, או מיוחדות על פי הצורך.
על המנותח להיות בצום (מזון ומשקאות), מחצות הלילה שלפני יום הניתוח. בחדר הניתוח מגלחים את ראשו של המנותח, ממש לפני תחילת הניתוח.
סיכונים
המנתח ידון עם המנותח על סיכונים אפשריים, הקשורים בהליך של ניתוח פיתחת גולגולת.
ניתוחי ראש עלולים לגרום לדימום, לקרישי דם, לאצירת נוזלים הגורמת לנפיחות (בצקת), או לפגיעה בלתי מכוונת ברקמת עצב נורמלית.
אצל מטופלים מסוימים עלולים להתפתח זיהומים. פגיעה ברקמת מוח נורמלית עלולה לגרום לנזק באזור מוסים במוח וכתוצאה מכך לפגיעה בתפקוד המוח. פגיעה בתפקוד המוח באזורים מסוימים עלולה להוביל לבעיות בזיכרון.
דוגמאות נוספות לנזקים שעלולים להיגרם כתוצאה מהליך של ניתוח פתיחת גולגולת כוללות בין היתר חירשות, ראיה כפולה, חוסר תחושה, שיתוק, עיוורון, או אובדן חוש הריח.
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: מה יעילות הטיפול בהקרנה ממוקדת לחולי אקרומגליה. יש לי גידול מפריש הורמון גדילה, אני אחרי 2 ניתוחי היפופיזה, מטופלת בזריקות ובכדורים, אך עדיין לא מאוזנת. ידוע לי כי בתל השומר מטפלים בהקרנה - מה הסיכוי / סיכונים ואיפה יש אינפורמציה לגבי אחוז ההצלחה
-
שאלה: לחברתי גילו גידול סרטני במוח. אתמול עשו לה ניתוח להוצאת נוזלים. עכשיו היא מרגישה יותר טוב. ברצוני לדעת, במה עזרו הרופאים בכך שהוציאו נוזל מיותר? האם אפשר לחיות עם הסרטן? וכמה זמן?
-
שאלה: אני בת 72. בבדיקה אצל רופא אף-אוזן-גרון שלחו אותי לבדיקת CT, ושם מצאו לי במקרה מנינגיומה. עקב זאת נשלחתי גם לבדיקת MRI, ולפיה אכן יש לי "מנינגיומה במעבר הקרניו-צרביקלי עם האדרה אחידה בגדוליניום, גורמת ללחץ על החלק האחורי של המעבר הקרניו-צרביקל
-
שאלה: לפני כ-3 שנים עברתי ניתוח ראש ואובחנה אצלי קברנומה בגזע המוח. הרופא המנתח לא הוציא את הקברנומה לבקשתי, בשל הסיכונים. אני בהריון בחודש השלישי, וברצוני לדעת אם הסיכונים עולים בזמן ההריון?
-
שאלה: אבקש "תרגום" של מונחים שהופיעו בתוצאות בדיקת MRI שעברתי: קרניופרינגיומה לאחר ניתוח והקרנות. ניתוח טמפורלי, שינויים פיברוטיים, אזור התהליך בסופרה סלרי.
-
שאלה: ברצוני לקבל אינפורמציה על חצויי מוח - סיבות לניתוח , מידת הסיכון, השפעות על תפקוד יומיומי וכו'.
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
מחלות קשורות
- סרטן המוח
-
בדיקות קשורות
- CT, סי טי
- בדיקת MRI
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- ניתוח מעקפים
- צנתור לב טיפולי
- שתל כלי דם
- ניתוח כלי דם
מאמרים בנושא ניתוח פתיחת גולגולת, קרניוטומיה
-
חסות
המוח שלנו הוא איבר מסועף, מלא בחלקים חיוניים שכל פגיעה בהם עלולה לפגוע גם בתפקוד היומיומי שלנו. מסיבה זו, כאשר יש צ... לכתבה המלאה
אנשים רבים שעברו אירוע מוחי או סובלים ממחלות נוירולוגיות, כגון טרשת נפוצה או ניוון שרירים, עלולים לסבול מתסמונת הגו... לכתבה המלאה