דלג לתוכן

שום, בצל: האם ירקות אלו עשויים להפחית את הסיכון לסרטן השד?

מחקר חדש בדק את השפעתה של צריכת שום ובצל בקרב נשים בפורטו ריקו, וטוען כי ירקות אלו עשויים להפחית משמעותית את הסיכון לסרטן השד. האמנם? הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/10/2019 תאריך עדכון: 08/12/2019
2 דקות קריאה

מעבר לטעם העשיר שלהם, שום ובצל הוזכרו לא פעם כבעלי יתרונות בריאותיים בהקשר של מחלות שונות, בהן סוכרת, מחלות לב ואף סרטן. 

בהקשר של סרטן, מספר מחקרים חקרו את הקשר שבין צריכת שום ובצל ובין הסיכון לסרטן קולורקטלי, סרטן הקיבה וסרטן הפרוסטטה. באופן כללי, מחקרים אלו מצאו כי ככל שאנשים צורכים יותר שום ובצל, כך קטן הסיכוי שלהם לפתח אחד מסוגי סרטן אלו.

לצד כל אלו, עדיין לא נעשה מחקר מקיף יותר שנעשה על הקשר שבין צריכת שום ובצל וסרטן השד. כעת, מחקר חדש של אוניברסיטת המדינה של ניו-יורק שבבאפלו, אשר פורסם בכתב העת Nutrition and Cancer, בדק קשר זה באוכלוסיית נשים בפורטו ריקו. למה דווקא בפורטו ריקו? משום ששיעור הלוקות בסרטן השד במדינה זו הוא נמוך ביחס לארה"ב. בנוסף, באי זה ישנה צריכה מוגברת של רוטב סופריטו, המורכב מכמויות גדולות של שום ובצל. 


קראו עוד: גילוי מוקדם של סרטן השד: הבדיקות שחשוב שתכירי 

שום, בצל וסרטן השד

לצורך המחקר, החוקרים בחנו תיעודיים קליניים של 314 נשים בגילאים 30 עד 79 אשר חלו בסרטן השד בין השנים 2008-2014. בנוסף, החוקרים בחנו 346 נשים בקבוצת בקרה, שתאמו מבחינת גיל ואזור גיאוגרפי, אך היו ללא היסטוריה של סרטן, מלבד סרטן העור שאינו מלנומה.

החוקרים נעזרו בשאלונים כדי ללמוד על דפוסי התזונה וצריכת השום והבצל של המשתתפות, כולל צריכה של סופריטו. לאחר מכן השתמשו החוקרים במתודה המאפשרת למצוא קשר בין צריכה של שום ובצל ובין הופעה של סרטן השד, תוך התאמת גורמים כגון גיל, השכלה, היסטוריה משפחתית, BMI, מצב עישון ועוד.

67% סיכון מופחת לסרטן השד

החוקרים מצאו קשר הפוך בין צריכה בינונית וגבוהה של שום ובצל לבין מקרים של סרטן השד, וזאת בהשוואה לצריכה נמוכה של ירקות אלו. במילים אחרות – נמצא כי צריכה מוגברת של שום ובצל עשויה להגן מפני סרטן השד באוכלוסיית המחקר.

בחינה של צריכת הסופריטו לבדו הראתה כי נשים שצרכו אותו לפחות פעם ביום היו בעלות 67% סיכון מופחת לסרטן השד, בהשוואה לאלו שלא צרכו כלל.

שום ובצל מונחים על משטח עץ, מחקר חדש מצא כי צריכה יומית שלהם מפחיתה סיכון לסרטן השד ב-67%


מה יש בשום ובצל אלו שעשוי להפחית את הסיכון לסרטן השד?

קיימים מעט מחקרים על סרטן השד בפורטו ריקו, ומחקר זה, שהוא שיתוף פעולה בין פורטו ריקו לארה"ב, רצה לבחון מדוע שיעור החולות במדינה זו נמוך ביחס לארה"ב, ואף נמצא במגמת ירידה, בעוד שבארה"ב שיעור החולות הולך וגדל.

למרות שזהו מחקר תצפיתי שאינו מסביר את המנגנון שמאחורי הממצאים, החוקרים משערים שתרכובות ההפלבונולים והאורגנו-גופרית המצויות בשפע בבצל ובשום, עשויות להיות אחראיות על ההשפעה נוגדת הסרטן.

למעשה, התרכובות S-allylcysteine, diallyl disulfide ו-diallyl sulfide המצויות בשום ו-alk(en)yl cysteine sulphoxides המצויה בבצל, כבר ידועות למדע כבעלות תכונות נוגדות סרטן בבני אדם, כמו גם בבעלי-חיים, כפי שנמצא בניסויים מסוימים שנעשו על בעלי חיים.

מגבלות המחקר

אחת ממגבלות המחקר היא שהוא קטן. מספר הנשים שמעולם לא צרכו שום או בצל היה קטן מדי כקבוצת התייחסות, וייתכן כי התוצאות לא העריכו נכונה את הקשר האמיתי בין צריכות שום ובצל לסרטן השד.

יתרה מזאת, אין מתכון סטנדרטי לסופריטו והוא יכול להשתנות מאדם לאדם, ולכן לא ניתן להעריך במדויק את כמות השום והבצל שבסופריטו. זאת ועוד, סופריטו מכיל מרכיבים נוספים (כגון עגבניות, כוסברה, פלפל שחור ועוד) ומאחר שמודל המחקר לא הותאם למרכיבים אלו, לא ניתן לדעת בוודאות שתוצאות המחקר נבעו רק מההשפעה של שום ובצל. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
ד"ר שולים שפיגל
ד"ר שולים שפיגל אונקולוגיה
מומחה לאונקולוגיה, לשעבר מנהל אשפוז יום אונקולוגי במערך האונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב)
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן השד

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו