סוכר הוא מגוון של תרכובות מתוקות ומסיסות במים, הקיימות כמעט בכל הצמחים ובחלב יונקים. כמונח כימי, סוכר מתייחס בדרך כלל לכל הפחמימות, והסוכר הנפוץ ביותר הוא סוכרוז, המופיע בריכוזים גבוהים בקנה סוכר ובסלק: קנה הסוכר מכיל 7%-18% סוכר, בעוד שסלק מכיל 8%-22% סוכר. באמצעות צמחים אלו מפיקים סוכר שולחני גבישי וממתיק תעשייתי שנעשה בו שימוש במזון ובמשקאות[1].
צילום: shutterstock | Tatjana Baibakova
צריכת יתר של סוכר
לסוכר יש מוניטין שנוי במחלוקת בכל הקשור לבריאות. למרות שסוכר מופיע באופן טבעי בכל המזונות המכילים פחמימות, כגון פירות וירקות, דגנים ומוצרי חלב, כיום יצרני מזון רבים נוהגים להוסיף סוכר שולחני למזון תעשייתי כדי להגביר את הטעם או להאריך את חיי המדף. תוספת סוכר בתעשיית המזון קיימת בעיקר במשקאות קלים, מיצי פירות, יוגורטים בטעמים, דגנים, עוגיות, עוגות, ממתקים, וגם במזונות שאולי לא חשבתםן עליהם כגון מרקים, לחם וקטשופ. התוצאה היא שאנחנו צורכים יותר מדי סוכר. זה מסוכן לבריאות ועלול להוביל להשמנת יתר וסוכרת[2].
באופן מפתיע, צריכה מוגברת של סוכר עלולה להוביל גם למחלות לב. במחקר שפורסם ב-2014 נמצא קשר בין תזונה עתירה בסוכר ובין סיכון גבוה יותר למות ממחלות לב. במהלך המחקר, שנמשך 15 שנים, אנשים שקיבלו 17%-21% מהקלוריות שלהם מתוספת סוכר היו בסיכון גבוה ב-38% למות ממחלות לב וכלי דם בהשוואה לאלו שצרכו 8% מהקלוריות שלהם כתוספת סוכר. וכיצד הסוכר משפיע בפועל על בריאות הלב? נתון זה אינו ברור לחלוטין, אך נראה שיש מספר קשרים עקיפים. לדוגמה, כמויות גבוהות של סוכר מעמיסות על הכבד, שממיר פחמימות לשומן. עם הזמן זה יכול להוביל להצטברות גדולה יותר של שומן בכבד, שעלול להפוך למחלת כבד שומני, מה שתורם לסוכרת ומעלה את הסיכון למחלות לב. כמו כן, צריכת יתר של סוכר עלולה להעלות את לחץ הדם ולהגביר את הדלקת הכרונית, שני פרמטרים למחלות לב. צריכה עודפת של סוכר, במיוחד במשקאות ממותקים, תורמת גם לעלייה במשקל, בכך שהיא גורמת לגוף לכבות את מערכת בקרת התיאבון, שכן קלוריות נוזליות אינן משביעות כמו קלוריות ממזון מוצק[3].
לצד זאת, צריכה של מזונות מלאים המכילים סוכר טבעי נחשבת לבריאה יחסית, שכן היא גם מכילה כמויות גבוהות של סיבים, מינרלים חיוניים ונוגדי חמצון, ומזונות חלב מכילים חלבון וסידן.מכיוון שהגוף שלנו מעכל את המזונות האלה לאט יותר, הסוכר שבהם נותן אספקה קבועה של אנרגיה לתאים. כמו כן, צריכה גבוהה של פירות, ירקות ודגנים מלאים מפחיתה את הסיכון למחלות כרוניות כגון סוכרת, מחלות לב וסוגי סרטן מסוימים[2].
כמה תוספת סוכר מומלץ לצרוך ביום?
קשה לומר בדיוק רב כמה תוספת סוכר מומלץ לצרוך ביום, מאחר שזהו אינו רכיב תזונתי נדרש בתזונה. עם זאת, איגוד הלב האמריקאי מציע שנשים לא יצרכו יותר מ-100 קלוריות (כ-6 כפיות או 24 גרם) וגברים לא יותר מ-150 קלוריות (כ-9 כפיות או 36 גרם) של תוספת סוכר ביום[4].
כיצד ניתן להפחית בתוספת סוכר?
כדי להפחית בתוספת סוכר, מומלץ לקרוא את רכיבי המזון של מצרכים. נסו להימנע או לצמצם את הכמות או התדירות של המזונות שבהם יש כמות גבוהה של תוספת סוכר. השמות לתוספת סוכר הם[2]:
במקום משקאות תוססים או ממותקים, לכו על מים או משקאות דיאטטיים ללא סוכר או ללא תוספת סוכר. אגב, אפילו מיצי פירות ושייקים שאינם ממותקים נחשבים לעשירים בסוכר, אז הגבילו את הכמות לעד 150 מ"ל ביום.
הפחיתו בהדרגה את כמות הסוכר במשקאות חמים ובכל מזון שבו אתםן מוסיפים סוכר, עד שתוכלו להימנע מכך לחלוטין. לחילופין, עברו לממתיק.
במקום למרוח על הטוסט ריבה, נוטלה או דבש, נסו ריבה מופחתת סוכר, בננה פרוסה או גבינת דלת שומן.
נסו להפחית את הסוכר במתכונים בבית. זה עובד לרוב הדברים למעט ריבה, מרנג וגלידה.
העדיפו דגני בוקר מלאים ולא ממותקים שאינם מצופים בשוקולד או דבש.כדי להמתיק את המנה אפשר להוסיף קצת פרי כגון בננות פרוסות, פירות יבשים או פירות יער.
"ד"ר קרת מקצוען בתחומו גילה בקיאות מלאה לבעיה שאיתה הגעתי אליו ..השילוב בין רופא לנטורופת והידע האישי הרב שלו בנוסף לאמפטיה וסימפטיה נתן לי הרגשה שאני בידיים הכי טובות
זו פעם שניה שאני מגיעה אליו ב7 שנים
ומרוצה מאוד מהטיפול והשיפור..ממליצה מאוד"
היי, קראתי על שימוש בתוספי קולגן, אבקות או כמוסות שעוזרות ומשפרות בתחומים שונים, ברכיים, ציפורניים, שיער וכיוצב.
האם גלטין טהור, שעשוי מעצמות דגים, שנמכר ברשתות המזון, נגיד כף ביום עם יוגורט עושה למעשה את אותה "עבודה"?
ג׳לטין וקולגן דומים בהרכב, אבל
תוספי קולגן מפורק לפפטידים שנספגים טוב יותר ונחקרו יותר
לג׳לטין יש חומצות אמינו טובות לרקמות חיבור, אבל אין הוכחה שהוא נותן את אותה תוצאה כמו תוספי קולגן מוכנים למחקר כמו ברכיים, עור, שיער, ציפורניים
כף ג׳לטין ביוגורט יכול לתרום חלבון, אבל לא בטוח שייתן את אותה השפעה כמו תוסף קולגן שנבדק מחקרית
בברכה, רעות מוקדס N.D
היי אני נמנעת ממוצרי חלב עקב ההשפעות ההורמונליות (מתמודדת עם אנדומטריוזיס).
נתקלתי במוצרים חדשים המתיימרים להיות תחליפי חלב טבעוניים אך הם מבוססים על אלרגן שנמצא בחלב הנקרא BLG האם עדיף לי להימנע מזה? האם זה ישפיע עליי מבחינה הורמונלית?
* לדוגמא מוצרים של cowfree השייכים לשטראוס או remilk
אשמח להסבר ועזרה בעניין.
תודה!
אשמח לתשובה.
החלבון במוצרים כמו Remilk ו-CowFree זה אותו חלבון שקיים בחלב פרה, גם אם הוא מיוצר בתסיסה ולא מהחי.
אם נמנעת ממוצרי חלב בגלל עומס הורמונלי המוצרים האלה בדרך כלל פחות בעייתיים כי אין בהם שומן חלב מהחי.
אם הרגישות שלך היא לחלבון החלב עצמו (מערכת חיסון/דלקת) ייתכן שתהיה תגובה גם כאן.
אין עדיין מחקרים ספציפיים לאנדומטריוזיס, לכן ההמלצה היא לנסות בהדרגה ולעקוב אחרי תגובה אישית
קולגן הוא חלבון שהגוף שלנו מייצר באופן טבעי, אבל עם השנים הייצור יורד. מחקרים מראים שתוספי קולגן יכולים לתמוך בגמישות העור, חוזק רקמות החיבור והמפרקים, ולהפחית יובש וקמטוטים עדינים. יחד עם זאת, חשוב לדעת שאין כאן “חומר פלא” והתוצאות הן אישיות ותלויות במצב הרקמות, תזונה כוללת ובריאות כללית.
בגיל 76 ניתן בהחלט להשתמש בקולגן, והוא נחשב בטוח לרוב האנשים. הדבר החשוב הוא לבחור תוסף איכותי שמכיל פפטידים של קולגן מסוג 1 ו-3, ממקור נקי, ולשלב לצד זה תזונה עשירה בחלבון, שתייה מספקת וחשיפה מדודה לשמש.
אם יש תרופות קבועות, מחלות רקע או דלילות עצם מתקדמת, מומלץ להתייעץ לפני שימוש
שלום, אני טבעונית כ7 שנים (וכעת מניקה), האם כדאי לי לקחת אומגה 3 ואם כן האם יש משהו מומלץ?
תינוקת צמחונית בת 8 חודשים, האם כדאי לתת גם לה אומגה 3 ואם כן איך /של איזו חברה / באיזו צורה? ואותה שאלה לגבי ילידם צמחונים בני 8 ו6.
תודה
חג שמח,
מה הסיבה בגינה את רוצה לקחת אומגה 3?
אני ממליצה קודם לבצע בדיקות דם ולבדוק פרופיל שומנים .
כן חשוב בטבעונות לשים לב לאומגה 3. לרוב ממליצים על תוסף ממקור אצות זה המקור הישיר ל־DHA ו־EPA.
לתינוקת בת 8 חודשים לא נותנים אומגה 3 אלא אם יש המלצה רפואית מיוחדת. לילדים גדולים יותר אפשר לשקול תוסף אצות, בעיקר אם לא צורכים מספיק זרעי פשתן/צ’יה/אגוזי מלך.
הכי נכון לבצע בדיקות דם ולהתייעץ על מינון אישי.
הוסף תגובה
תודה על תשובתך, שאלת המשך
אלינה19/09/2025 | 19:00
למה חשבתי על זה - כי לא אוכלת דגים משם זה לרוב מגיע (גם לא ממש אוכלת צ'יה/פשתן/אגוזים).
תוצאות שלי לפני שנה וחצי: HDL 64, LDL 91.
אשמח להבין מה המטרה של בדיקת פרופיל שומנים, איזו תוצאה תצביע על צורך בתוסף אומגה?
שלום וברכה
הורי משתמשים בחליטות תי לקס שעוזרות להם להמנע מעצירויות וליציאות קלות. אני שם לב שהמוצר הולך ונעלם מהשוק וברור לי שעלינו למצא תחליף. אשמח לקבל המלצות לחליטות שמסייעול להמנע מעצירויות וליציאה קלה
תודה רבה
שלום וברכה,
אכן “תי לקס” פחות נפוץ כיום, אך יש חלופות טבעיות שיכולות לסייע: חליטות עדינות של קמומיל, שומר, אניס או ליקוריץ מתאימות לשימוש יומיומי, ולשימוש נקודתי אפשר לשקול סנה. בנוסף, תמצית אלוורה נחשבת יעילה לריכוך הצואה ולעידוד יציאות סדירות.