דלג לתוכן

אטקסיה טלאנגיקטזיה

Louis-Bar syndrome | Ataxia-telangiectasia
המומחים של Infomed מסבירים:
אטקסיה טלאנגיקטזיה היא מחלה העוברת בתורשה אוטוזומית רצסיבית, ומתבטאת בהפרעה בשיווי משקל (אטקסיה) עקב ניוון תאים במוחון, בהרחבה של נימי דם בלחמית ובעור (טלאנגיקטזיות), בליקוי במערכת החיסון ובהתפתחות של גידולים ממאירים.
למחלה שונות קלינית. גיל ההופעה, חומרת המהלך הקליני ותוחלת החיים משתנים במידה ניכרת במשפחות שונות.
בצורתה החמורה ביותר מתחילה המחלה בשנה הראשונה לחיים בהפרעה בתנועות העיניים, ובמעקב אחר עצמים בתנועה (אפרקסיה). במהלך העשור הראשון לחיים מתחילות הפרעות בשיווי משקל המחמירות והולכות, כאשר בהדרגה, ובדרך כלל רק בתחילת העשור השני לחיים, מאבדים החולים כליל את יכולתם ללכת. מופיעות הפחתה בהבעות הפנים, ירידה ברפלקסים של הגידים, והתפתחות כיווצים במיפרקים השונים. התמונה מזכירה שיתוק במוח.
התרחבות נימי דם בעיניים ובעור מתחילה בדרך כלל אחרי גיל חמש אך הפגם אסתטי בלבד, ואין הפרעה תפקודית.
לחלק מהחולים יש ליקוי בייצור נוגדנים מסוגים מסוימים, בלוטת ההרת מנוונת והרקמה הלימפטית אינה מפותחת. לחולים נטייה לזיהומי גתות הפנים (סינוסים) ולדלקות ריאה נישנות. עם השנים מתפתחים גידולים ממאירים, בעיקר מסוג לימפומה.
מרבית החולים נפטרים בעשור השלישי לחיים, אך יש חולים שהאריכו ימים עד לעשור השישי לחייהם.
אפידמיולוגיה: יש חוקרים הסבורים שהמחלה היא הגורם השכיח ביותר לאטקסיה מתקדמת בילדים. שכיחות המחלה מוערכת ב-1:100,000 באוכלוסייה ושכיחות הנשאים ב-1:200. באוכלוסיות שמרובים בהן נישואי קרובים המחלה עלולה להיות שכיחה יותר. בארץ המחלה תוארה ביהודים יוצאי מרוקו ותוניסיה, כאשר שכיחות הנשאים בקרב יוצאי מרוקו היא כ-1:60. המחלה נמצאה גם בקרב אוכלוסיות המיעוטים ובשכיחות נמוכה מאוד בעדות אחרות.
בדיקות מעבדה: הפגם הגנטי גורם לרגישות-יתר לקרינה מייננת (קרינת רנטגן), וניתן לגלותו גם בנשאים אשר לא ניכרים בהם סימני המחלה. בדיקה זו אינה מבוצעת לצרכים קליניים. הדגמת ירידה בערכי הנוגדנים בדם, והדגמת ערכים גבוהים של חלבון אלפא עוברי מסייעים לאבחון. שיעור הלימפוציטים בדם מופחת. בבדיקת כרומוזומים ניתן לעיתים למצוא שברים ושינויי מבנה. אצל בני משפחות ובקבוצות אתניות שמוכרת בהן מוטציה, ניתן לבדוק ישירות את הפגם בגן. המוטציה האופיינית ליוצאי צפון אפריקה (103C→T) ניתנת לגילוי בתבחין סקירה.
גנטיקה: המחלה עוברת בתורשה אוטוזומית רצסיבית. לפיכך משנולד צאצא חולה, סיכון ההישנות בהריונות הבאים הוא 25%. הגן של המחלה שהתגלה על ידי פרופ' יוסף שילה וצוותו מאוניברסיטת תל אביב, נקרא ATM. הגן מקודד חלבון בעל תפקיד מפתח בבקרה של חלוקת התאים ותיקון נזקי קרינה, אך תפקידו המלא עדיין אינו ידוע.

פרופ' משה פרידמן
  • טיפולים ותרופות

    המחלה איננה ניתנת לריפוי. יש להימנע מצילומי רנטגן. הטיפול כולל אנטיביוטיקה למניעת זיהומים ופיזיותרפיה. טיפול בתרופות ובקרינה בשינויים ממאירים, חייב להיעשות בזהירות ובמינון מזערי. מתן נוגדנים שנוי במחלוקת. טיפול באמצעות השתלת תאי עובר או תאי גזע במוח לא נבחן באופן מבוקר. אבחון טרום-לידתי כולל אבחון לפני ההשרשה ותכנון המשפחה, מוצעים למשפחות שבהן שני ההורים נשאים של הפגם בגן. בדיקות מתאימות מוצעות במכונים הגנטיים בארץ, הן למשפחות שנולד להן יילוד חולה, והן כבדיקת סקר בתשלום.

המומחים שלנו לנוירולוגיה

נוירולוגיה
ד"ר מיקי הר-גיל
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר הר-גיל מקצועי מאוד, רגיש לסיטואציה, אמפתי ויסודי."
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר דוד אוריון מנהל מחלקה לשבץ מוחי ומחלות נוירווסקולרית, בי"ח שיבא, תל-השומר
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר ורד ליבנה
5.0
( 7 חוות דעת )
"לדר' ליבנה הגענו בהמלצת רופא המשפחה לאחר שהיה בהרצאה של דר' ליבנה לרופאים בקהילה. הרופאה הקדישה לי ולביתי (בת 18) את כל הזמן הנחוץ (כמעט שעה), בדקה את כל המסמכים שהבאנו עוד בזמן הביקור, הפנתה את ביתי לעוד בדיקה נוספת - מבחן MOXO (לא כלול בסל) ונתנה לנו את המייל הפרטי שנשלח לה את תוצאות הבדיקה בשביל שתפענח אותה. עוד אציין שבהמשך גם קיבלנו הקלות למבחן הפסיכומטרי. אני רוצה להודות לדר' ליבנה וממליץ עליה בחום."
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לנוירולוגיה>

מאמרים בנושא אטקסיה טלאנגיקטזיה

מרפאה ארצית לחולי A-T (אטקסיה טלאנגיקטסיה) בישראל
מרפאה ארצית לחולי A-T (אטקסיה טלאנגיקטסיה) בישראל
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 13/06/2007

מרפאה ארצית לחולי A-T (אטקסיה טלאנגיקטסיה) בישראל לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו