הבליעה התקינה מורכבת מארבעה שלבים: 1. שלב ההכנה, בו סוג המזון, מידת צמיגותו, גודלו וצורתו מזוהים. המזון המוצק נלעס וממוקם בחלל הפה כך שיוכל להיבלע. 2. שלב הפה, הלשון נעה ומעבירה את תוכן המזון לאחור. 3. שלב הלוע, סגירת פתחי דרכי הנשימה ופתיחת השריר הסוגר את הכניסה לוושט. שרירי הלוע דוחפים את המזון אל חלל הוושט הפתוח. 4. שלב הוושט, בו עובר המזון לכל אורך הוושט, ובדרך כלל תוך כ-10 שניות מגיע לקיבה. באופן תקין איננו חשים בבליעה.
דיספגיה היא תחושה של עיכוב או הפרעה במעבר תוכן המזון הנבלע מהפה אל הקיבה. התלונה השכיחה היא של מזון ה"נתקע", "נעצר" או "לא יורד". קושי בבליעה שכיח למדי, ומופיע בכ-10% מהאוכלוסייה בדרגות חומרה שונות.
דיספגיה מחולקת לשני סוגים לפי המיקום האנטומי: הפרעה ממקור פה וגרון (Oropharyngeal), וממקור הוושט (Esophageal).
הפרעה בבליעה ממקור פה וגרון: הפרעה זו, נובעת מפגיעה בתפקוד העצבי ו/או השרירי של הפה והגרון. חולשה או הפרעה בתיאום פעילות השרירים הלוקחים חלק בתהליך הבליעה - שרירי הפה, הלשון, הגרון והלוע. קושי כזה בתהליך הבליעה מופיע במחלות נירולוגיות, כמו לדוגמה, פרקינסון, פוליו, בעקבות אירוע במוח וכן במחלות שריר שונות. חולים הלוקים בפגיעה בשלב זה של הבליעה, יתקשו בתחילת תהליך הבליעה, ישתעלו ו/או יהיו להם אירועי שאיפה (שאיפת תוכן מזון או רוק אל תוך דרכי הנשימה) והתפתחות מחלות ריאות על רקע זה.
הפרעה בבליעה ממקור ושט: מצב זה, יכול להיגרם כתוצאה מהפרעה חסימתית, לדוגמה, גידולי ושט, היצרויות שפירות וסעיפים בוושט. מחלות הפוגעות בתנועתיות הוושט יגרמו אף הן להפרעה בבליעה כמו לדוגמה אכלזיה (במחלה יש הפרעה בהרפיית סוגר הוושט התחתון ובהתכווצות שרירי גוף הוושט), מחלות הפוגעות בגלי התכווצות הוושט, מחלת החזרה קיבתית-ושטית (Gastroesophageal reflux disease), בה חומצה העולה מהקיבה לוושט גורמת לגירוי ופגיעה בתפקוד הוושט ולקושי בבליעה כתוצאה מכך. מחלת הסוכרת, בה יש פגיעה עצבית ושרירית בוושט ועוד. הלוקים, בסוג זה של הפרעה בבליעה, יתלוננו בדרך כלל על תחושת מזון התקוע בוושט ואינו יורד.
ד"ר איתן ברדן
האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
-
אבחון ובדיקות
-
טיפולים ותרופות
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: אני בת 42. זה שלושה חודשים שיש לי תחושה של גוש בגרון. עשיתי כמה בדיקות כמו בדיקת גסטרוסקופיה, בדיקת אף-אוזן-גרון וצילום ושט, ובכולן התוצאות היו תקינות. קיבלתי מרופא גסטרואנטרולוג נירבקסל, ומרופא כללי קיבלתי ציפרלקס. המצב אינו משתפר ויש לי תחושה של
-
שאלה: אני בת 59. בבדיקת דם בעקבות כאבי בטן נמצא אצלי הליקובקטר פילורי והוא עדיין לא טופל. בינתיים התחיל אצלי שיעול יבש שמופיע פתאום ומורגש כמו גירוד בגרון. השיעול מופיע בעיקר בשכיבה בלילה, אך גם במצב ישיבה או עמידה. אני מרגישה כאילו חנק בגרון. האם יש קשר בין שני הדברים?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
- גסטרוסקופיה - בדיקה של מערכת העיכול
- צילום רנטגן
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- טיפול תרופתי
-
מחלות קשורות
- דיזנטריה אמבית
- קשיי עיכול
- מחלת מנייר
- סרטן המעי הגס
- תסמונת עורק מזנטרי עליון
מאמרים בנושא דיספגיה
בליעת מזון נחשבת לרובנו כפעולה מובנת מאליה, אך היא מורכבת מתיאום בין מערכות שרירים ועצבים באזור הפה, הגרון והוושט. ... לכתבה המלאה