דלג לתוכן

תנגודת לאינסולין

Insulin resistance
המומחים של Infomed מסבירים:
בשנת 1889 ערך מינקובסקי ניסוי בכלבים והוכיח כי כריתה שלמה של הלבלב מובילה לעלייה ברמת הסוכר בדם, להפרשתו בשתן, לקטוזיס ולמוות. הדמיון הרב בין הסתמנות קלינית זו וסוכרת, הוביל אז לראשונה להשערה כי קיים קשר בין סוכרת ולבלב. בשנת 1922, פירסמו בנטינג ובסט את מחקריהם אשר מהם עלה כי הזרקת תרכיז מלבלב, לכלבים אשר נכרת מהם הלבלב, מסייעת להם לשרוד.

היעדרו של החומר אשר הופק מהלבלב, הלוא הוא האינסולין, נתקבל במהרה על ידי מרבית החוקרים כסיבה היחידה להתפתחות סוכרת. רק לאחר 27 שנים, בשנת 1949, הוטל לראשונה ספק, על ידי Himsworth, לגבי יעילות האינסולין לגבי חולים מסוימים. Himsworth גם היה הראשון אשר טבע את המושגים "רגיש לאינסולין" ו"לא רגיש לאינסולין", על סמך התגובה ברמת הסוכר בדם למתן אינסולין מייד לאחר העמסת סוכר. בהמשך, דיווח Himsworth על תמיכתו בתיאוריה שלפיה לא חוסר של אינסולין, כי אם חוסר רגישות לאינסולין, הוא הסיבה לסוכרת אצל חלק מהחולים. לא זו בלבד, אלא שקבע כי יש שני סוגים של חולי סוכרת בהתאם למצבם הקליני:

1. חולי סוכרת רגישים לאינסולין הנוטים לפתח קטוזיס (כיום סוכרת מסוג 1).

2. חולי סוכרת שאינם רגישים לאינסולין, אינם נוטים לפתח קטוזיס, וגילם יחסית מבוגר יותר (כיום סוכרת מסוג 2).

בשנת 1960, עם שיפור ביכולת לבצע בדיקות אינסולין, התגלה שאכן לחולי סוכרת אשר מחלתם נתגלתה בגיל יחסית מבוגר, לא רק שלא חסר להם אינסולין, אלא שלעיתים יש להם אינסולין בכמויות גבוהות יותר מאשר לאלו שאינם חולי סוכרת. כך הגיעו להוכחה מדעית חד-משמעית כי "הרקמות של חולי סוכרת מבוגרים (המכונה כיום סוכרת מסוג 2), אינן מגיבות לאינסולין כפי שמגיבות רקמותיהן של אלו שאינם חולי סוכרת".


קראו עוד:  בדיקת סוכר בדם ופענוח תוצאותיה



על סמך העובדות שהוצגו, ניתן כיום להגדיר תנגודת לאינסולין כמצב שבו ריכוז נתון של אינסולין מביא לתגובה ביולוגית קטנה מהתקין.

האינסולין מיוצר בתאי הבטא בלבלב, מועבר משם לזרם הדם ודרכו מגיע לרקמות. על כן, אירועים שונים עלולים להשפיע עליו בכל אחד מן האתרים שהוא נמצא בהם, ולשבש את יכולתו לפעול:

1. בתאי בטא מיוצר האינסולין תחילה כ-Pre pro insulin אשר הופך במהירות ל-Pro insulin ומרביתו הופך ל-Insulin וגם ל-C-Peptide. בתסמונות מסוימות המאופיינות בכך שתהליכי ייצור האינסולין לוקים בחסר מלידה של אנזימים מסוימים, עלול להיווצר סוג של אינסולין בעל יעילות ירודה.

2. בזמן הקצר יחסית (עד כ-10 דקות) שבו האינסולין מסתובב בזרם הדם, הוא עלול להיפגע מחומרים שונים:
א. הורמונים בכמויות גבוהות מהתקין, כגון הורמון גדילה, רסיסטין, גלוקו-קורטיקואידים, קטכולאמינים, גלוקגון וכן הורמון המופרש מן השיליה.
ב. לא הורמונים, כגון חומצות שומן חופשיות אשר רמתן בחולי סוכרת גבוהה, בעיקר בשמנים שביניהם, וכן נוגדנים כנגד אינסולין.

3. תפקידו החשוב ביותר של האינסולין הוא לסייע לסוכר לעבור מזרם הדם אל תוך התאים ברקמות הזקוקות לו. מעבר זה כרוך בכניסת המולקולה של הסוכר אל הקולטנים הנמצאים על פני קרום התא הקולט. קולטנים אלו הם איברונים המורכבים מחלק הנמצא מחוץ לתא, מחלק החודר את קרומו ומהחלק התוך-תאי. תהליך העברת מולקולת הסוכר מהדם אל פנים התא מותנה בתפקודו התקין של הקולטן, על כל מרכיביו. הפרעה בתפקוד הקולטן מהווה את הסיבה העיקרית והשכיחה ביותר להתפתחות תנגודת לאינסולין, החל ממספר קטן של קולטנים וכלה בחסר של חומרים ואנזימים חיוניים ההכרחיים לביצועו התקין של תהליך מעבר הסוכר, מהדם אל פנים התא.

חולי סוכרת מסוג 2 לוקים בתנגודת לאינסולין שנים רבות לפני שמתפתחת אצלם סוכרת. גם שמנים ללא סוכרת לוקים בתנגודת לאינסולין.

כאשר מופיעה תנגודת לאינסולין ופעולת האינסולין אינה יעילה, הגוף מייצר כמות גדולה של אינסולין, על מנת להתגבר על התנגודת. מצב זה מכונה היפראינסולינמיה והוא מהווה בסיס להתפתחות יתר-לחץ-דם, להפרעה בשומני הדם, לעלייה במשקל ולנטייה לקרישיות-יתר. לאחר מספר שנים שבהן הגוף מצליח לייצר אינסולין בכמות מספקת על מנת להתגבר על התנגודת, תאי הבטא מגיעים למצב של תשישות, ואז כמות האינסולין פוחתת והולכת, ובמקביל רמות הסוכר בדם מתחילות לעלות. מצב זה מגדיר את תחילת הסוכרת.
  • טיפולים ותרופות

    הטיפול היעיל ביותר להורדת תנגודת לאינסולין הוא בירידה במשקל ובביצוע פעילות גופנית הדרגתית ובאופן סדיר. תרופות כמו גלוקופג' (גלוקומין) ואבנדיה, פועלות במנגנונים שונים להורדת התנגודת לאינסולין.

המומחים שלנו לפנימית ואנדוקרינולוגיה

יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר עופר מרקוביץ מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים ויולדות בבית חולים מאיר כפר סבא, מנהל פורום ממצאים חריגים ומומים בעובר בבית חולים מאיר כפר סבא
קראו עליי עוד
כירורגיה
פרופ' פרנסיס סרור
5.0
( 8 חוות דעת )
"חוויה מצויינת!שירות מעולה!"
קראו עליי עוד
רפואת שיניים
ד"ר גבי לביא רופא שיניים, מומחה לרפואת הפה, מוסמך לביצוע היפנוזה רפואית וכן לשימוש בגז צחוק
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לפנימית ואנדוקרינולוגיה>

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

מאמרים בנושא תנגודת לאינסולין

להזין את העור בחורף דרך הצלחת
להזין את העור בחורף דרך הצלחת
איילת מריה מיטש, מערכת אינפומד מאת: איילת מריה מיטש, מערכת אינפומד 27/01/2014

שומן מתקשר הרבה פעמים למשהו שיש להימנע ממנו כמה שאפשר. מסתבר שצריכת שומן נכונה יכולה להפוך אותנו לבריאים ויפים יותר... לכתבה המלאה

האם אבוקדו עשוי למנוע את התפתחותה של מחלת הסוכרת?
האם אבוקדו עשוי למנוע את התפתחותה של מחלת הסוכרת?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 14/11/2019

אבוקדו הוא לא רק עוד תוספת טעימה ואקזוטית לדיאטה: הפרי הירקרק מכיל מולקולת שומן שעשויות להפחית את הסיכוי לתנגודת לא... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו