דלג לתוכן

פוליציתמיה מדומה

Spurious stress polycythemia | Spurious polycythemia
המומחים של Infomed מסבירים:
ערכי המוגלובין (החלבון הנושא את החמצן בכדוריות האדומות) והמטוקריט (מדד המבטא באחוזים את הנפח היחסי של כדוריות הדם האדומות מתוך נפח הדם הכללי) גבוהים באופן חריג יכולים להצביע על קיום עודף כדוריות דם אדומות (פוליציתמיה). במקרים רבים מדובר בפוליציתמיה אמיתית, ראשונית (פוליציתמיה ורה) או מישנית. ערך המטוקריט גבוה יכול להצביע גם על פוליציתמיה מדומה (יחסית), כלומר, מספר הכדוריות האדומות בדם תקין, אולם בעקבות ירידה בנפח הפלסמה קיימת עלייה ברמת ההמטוקריט ללא עלייה ממשית בנפח הכדוריות האדומות.

בדיקת נפח הכדוריות האדומות המבוססת על הזרקת כדוריות דם אדומות המסומנות בחומר רדיואקטיבי נועדה לאבחן פוליציתמיה אמיתית לעומת פוליציתמיה מדומה, יחסית, שאינה אמיתית.

פוליציתמיה מדומה נצפית במצבים שונים כמו התייבשות עקב שלשול או מיעוט בשתייה, בקרב גברים בגיל העמידה, בעלי משקל עודף והלוקים ביתר-לחץ-דם, או על רקע של טיפול בתרופות משתנות (הגורמות לירידה בנפח הנוזלים בגוף, בעיקר בכלי הדם). במצבים אלו ההמטוקריט מוגבר, נפח הכדוריות האדומות נמצא בתחום העליון של התקן, ונפח הפלסמה - בתחום התחתון של התקן.

הקפדה על שתייה בכמות מוגברת, במיוחד בעונת הקיץ, הפסקת עישון, הפחתת משקל במקרים המתאימים, וכן המרת הטיפול בתרופות משתנות במידת האפשר, יכולים להביא לתיקון מלא או חלקי של התופעה.
  • טיפולים ותרופות

    שתייה בכמות מוגברת, במיוחד בעונת הקיץ, הפסקת עישון, הפחתת עודף משקל.

המומחים שלנו לאונקולוגיה ומשפחה

ראומטולוגיה
ד"ר אמיר שרעבי ראומטולוג בכיר במרכז הרפואי רבין
קראו עליי עוד
המטולוגיה
ד"ר ריבה פיינמן מנהלת השירות להמטולוגיה אמבולטורית רמב"ם, חיפה
קראו עליי עוד
המטולוגיה
ד"ר פרדי אביב המטולוג בכיר במרפאה המטו-אונקולוגית בבית החולים איכילוב
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לאונקולוגיה ומשפחה>

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו