גלאוקומה (Glaucoma)
גלאוקומה (ברקית בעברית) היא שם כולל לקבוצת מחלות עיניים אשר פוגעות בעצב הראייה. עצב הראייה, האחראי על העברת המידע מן העין אל עבר המוח, ממוקם בחלק האחורי של העין. כאשר עצב זה נפגע, קיים חשש לאובדן כושר הראייה.
אנשים הסובלים מגלאוקומה, חווים תחילה צמצום בשדה הראייה שלהם בצדי העין (הראייה ההיקפית). במידה והמחלה אינה מטופלת, אובדן הראייה הולך ומחריף, דבר אשר יכול במשך הזמן להביא לעיוורון מוחלט.
ישנם שלושה סוגים של גלאוקומה:
- גלאוקומה רחבת זווית – מחלה הדרגתית כרונית שנמשכת כל החיים, ועלולה להוביל לאובדן ראייה.
- גלאוקומה צרת זווית – מחלה חריפה ופתאומית אשר לרוב ניתנת לריפוי.
- גלאוקומה מולדת.
גלאוקומה היא הגורם השני הנפוץ ביותר לעיוורון, כך בארה"ב למשל, 9-12% מכלל העיוורים, התעוורו כתוצאה מגלאוקומה. בישראל מספר חולי הגלאוקומה מוערך ב-60-80 אלף, ומדי שנה נוספים כ-6,000 חולים חדשים.
סימפטומים
במקרה של גלאוקומה רחבת זווית, התסמין היחידי הוא אובדן כושר הראייה. במקרים רבים תחילה לא מבחינים בכך עד לשלבים בהם אובדן הראייה חמור, וזאת מכיוון שבתחילת הדרך העין שאינה פגועה מפצה על אובדן הראייה של העין הפגועה. במרבית המקרים הראייה ההיקפית נפגעת לפני הראייה המרכזית.
התסמינים של גלאוקומה צרת זווית יכולים להיות מתונים, כגון ראייה מעט מטושטשת המופיעה מדי פעם בפעם ונמשכת על פני פרק זמן קצר בלבד. התסמינים החמורים יותר המצביעים על גלאוקומה צרת זווית כוללים בין השאר הופעת טשטוש ראייה לפרקי זמן ארוכים יותר, או הופעתם של כאבים מסביב לעין. ייתכנו גם הופעות של הילות מסביב לנקודות אור חזקות, עיניים אדומות, תחושת בחילה ואף הקאות.
במקרים של גלאוקומה מולדת, התסמינים הם בדרך כלל עיניים מימיות ורגישות יתר לאור. ייתכן והתינוק ישפשף את עיניו לעיתים קרובות, יסבול מפזילה או שיחזיק את עיניו עצומות מרבית הזמן.
סיבות וגורמי סיכון
נזקים הנגרמים לעצב הראייה נגרמים בדרך כלל על ידי לחץ מוגבר בתוך העין (לחץ תוך עיני מוגבר). דבר זה יכול להתרחש כאשר ישנם עודפי נוזלים הנאגרים בתוך העין, העין בעצמה מייצרת עודף נוזלים, או שיש בעיה בניקוז הנוזלים של העין. אולם, בחלק מן המקרים, גלאוקומה אינה נגרמת כתוצאה מלחץ תוך עיני מוגבר. במקרים המדוברים לא ניתן לקבוע את הגורם לתופעה.
תיתכן גלאוקומה גם כתוצאה מחבלה בעין, מניתוח בעין או בעקבות גידול סרטני בעין. ישנן תרופות (כגון קורטיקוסטרואידים) הנמצאות בשימוש לטיפול במגוון מחלות אחרות, אשר יכולות לגרום להופעתה של גלאוקומה.
אבחון ובדיקות
הרופא המטפל ישאל שאלות לגבי התסמינים ויבצע בדיקה גופנית מקיפה. במידה והרופא המטפל יחשוד במצב של גלאוקומה, הוא יפנה את המטופל לבדיקה אצל רופא עיניים לביצוע בדיקות נוספות.
רופא עיניים או אופטומטריסט יכולים לקבוע אבחנה ולטפל במצב של גלאוקומה, אך אופטיקאי אינו מוסמך לאבחן או לטפל בה.
יש לגשת לרופא במידה ומופיעים כתמים שחורים בשדה הראייה, או במידה ולאורך זמן ישנן בעיות ראייה ההולכות ומחמירות. כמו כן, מומלץ לגשת לרופא במקרים הבאים: אנשים עם היסטוריה משפחתית של גלאוקומה רחבת זווית, אנשים בגילאים 70 ומעלה, חולי סוכרת.
תופעות נלוות וסיבוכים אפשריים
פגיעה בעצב הראיה, ובכך פגיעה בשדה הראייה עד כדי עיוורון, היא הסיבוך העיקרי של גלאוקומה.
במידה וגלאוקומה בעין אחת טופלה כנדרש, לעיתים על מנת למנוע התפתחות של גלאוקומה חריפה בעין הבריאה, הרופא יכול להמליץ על טיפול לייזר בעין זו.
סימני ההזהרה שמחייבים פניה דחופה לרופא כוללים כאבים חדים בעין, אודם משמעותי בעין, וראייה מטושטשת באופן פתאומי, המלווה בבחילות והקאות. סימנים אלו מחשידים לגלאוקומה צרת זווית חריפה. שלא כמו בגלאוקומה רחבת זווית, שם הסימן הראשוני יהיה הצטמצמות שדה הראייה .
טיפולים ותרופות
במרבית המקרים גלאוקומה מטופלת על ידי מתן טיפול תרופתי, כגון טיפות עיניים להפחתת הלחץ התוך עיני ומניעת החמרת הנזק לעצב הראייה . יש להקפיד על שימוש בטיפות העיניים על בסיס לוח זמנים יומיומי קבוע, על מנת שאלה יפעלו כראוי. ייתכן ויהיה צורך בנטילת תרופות אלו במשך כל החיים. במקרים אחרים ייתכן ויהיה צורך בטיפולי לייזר או בניתוח עיניים . במקרים של גלאוקומה חריפה (צרת זווית) יש צורך בטיפול דחוף .
אצל בני אדם מבוגרים, הטיפול אינו יכול להשיב להם את הראייה שכבר אבדה להם, אולם יש יכולת לשמר את המצב הקיים. הטיפול מיועד לעצור את ההרס בעצב הראייה על ידי הורדת הלחץ התוך עיני.
קבלת תוצאות האבחנה של גלאוקומה יכולה להיות קשה נפשית, וזאת מכיוון שייתכן ועד אשר התגלתה המחלה, החולה כבר איבד חלק מיכולת הראייה שלו. בעזרת ייעוץ והכוונה, ניתן למצוא דרכים לשמור על איכות החיים. ניתן להיעזר בעזרי ראייה שונים, כגון עזרים להגדלת אותיות מודפסות, או עזרי וידאו שונים, המסייעים בהתמודדות עם אובדן כושר הראייה. כמו כן, סיוע בסביבה תומכת עשויה להקל בביצוע משימות מטלות מסובכות.
מניעה
בשל אופייה המתון של גלאוקומה רחבת זווית, שהסימנים שלה מופיעים בהדרגתיות ולעיתים מצליחים לחמוק מתשומת הלב, מומלץ לעשות בדיקות עיניים תקופתיות מגיל 40, ולאנשים עם היסטוריה משפחתית של גלאוקומה, מגיל 20 ואילך אצל רופא עיניים. אבחנה וטיפול מוקדמים יכולים למנוע נזק לראייה.
בנוסף, הימנעות מעישון מומלצת מאחר והרעלנים שבסיגריות מזיקות לעיניים, וכן שמירה על ערכים תקינים של לחץ דם ואיזון סוכרת למי שחולה בה, יכולים למנוע הופעה או התדרדרות המחלה .
שאלות ותשובות
- האם חולה גלאוקומה יכול להשתמש בספריי סטרואידים לאף?
- אימי, בת 48, סובלת כבר יומיים ברציפות מכאב ראש חזק מאוד, במיוחד באזור הרקות. היא ניסתה לקחת כדורים שונים - אופטלגין, אדויל, אלגוליזין ועוד - וכלום לא עוזר. יש לה בחילות, אך אין קשיון עורף ואין רגישות לאור. האם יש סיבה לדאגה לגבי משהו שצריך טיפול מי
- אני בת 62. יש לי גלאוקומה, ואני מעוניינת בטיפול קוסמטי סביב העיניים. האם ניתוח עפעפיים, או לחלופין מילוי קמטים סביב העיניים, יכול לפגוע בעיניים?
- אני בן 60. נותחתי לפני יומיים ניתוח קטרקט בו הוחלפה עדשה, ובביקור אצל הרופא נמסר לי שהכל תקין. קיבלתי טיפות סטרודקס וולטרן. אני סובל גם מגלאוקומה. בעין המנותחת יש לי בצקת, ונאמר לי שזה עניין של שבועיים-שלושה. הראייה עכורה ומטושטשת, ומדאיג אותי שאני
- אבי לקח למשך תקופה ארוכה קורטיזון. האם ישנן תופעות לוואי כגון עיוורון בגין לקיחת תרופה זו?
- האם ייתכן שאחרי כניסת גוף זר לעין והתעלמות מכך, מצבה של העין מתדרדר בהדרגה מבחינת ראייה עד כדי איבוד ראייה מוחלט ובלתי הפיך בעין? האם זוהי גלאוקומה? אודה לתשובתכם המהירה. במידה ואני טועה אנא תקנו אותי ועדכנו אותי.
- אני בת 64. לפני 3 חודשים עברתי טיפול לייזר לגלאוקומה בזווית סגורה. אני סובלת מ- AMD יבש. בבדיקת OCT נמצאו הממצאים הבאים: "מבנה הרשתית וצורתה שמורים בשתי העינים, יש אטרופיה של השכבות הפנימיות והשטחה של השקע המקולרי". לגבי עין ימין נכתב ש&qu
- אני נמצאת במעקב גלאוקומה כ-10 שנים. בשנים האחרונות אני מטופלת באלפאגאן P. בבדיקה שערכתי לאחרונה היה לי לחץ 24 בעין ימין. האם יש תרופה מתקדמת יותר לשיפור המצב ולעצירת התהליך? מה יש ביכולת הרופאים לעשות? והאם אתם יכולים להמליץ על מומחים בתחום?
מאמרים בנושא גלאוקומה


כאב עיניים עלול להיות תסמין חשוב ואסור להתעלם ממנו לאורך זמן. לכתבה המלאה


הממשל בארה"ב דורש לבצע בדיקות בטיחות של אפדרה - חומר צמחי עם השפעה מעוררת, לאור טענותיהם של רופאים שהתוסף קשור עם ע... לכתבה המלאה


גלאוקומה, הסיבה הנפוצה ביותר לעיוורון בר מניעה בעולם, היא מחלה הפוגעת בעצב הראיה. עקב היעדר סימנים מוקדמים קיים קוש... לכתבה המלאה


אומרים שהעיניים הן החלון לנפש, אך מתברר שהן גם המפתח לזיהוי מצבים בריאותיים רבים. בחנו את עצמכם וגלו כמה אתם יודעי... לכתבה המלאה



-
חסות
אחד המדדים החשובים ביותר במחלות מרכז הראיה ברשתית, בגלאוקומה ובחולי סוכרת הוא הערכה של אספקת הדם מכלי-הדם הקטנים בי... לכתבה המלאה


ישנן פעילויות יומיומיות רבות אשר עלולות להרוס את משקפי הראיה שלנו מבלי שאנחנו אפילו מודעים לכך.
להלן מספר עצות ...
לכתבה המלאה


-
חסות
גלאוקומה היא מחלה הדרגתית ובלתי הפיכה בה הלחץ התוך עיני גבוה מהתקין. העלייה בלחץ התוך עיני מובילה לפגיעה בעצב הראיי... לכתבה המלאה


בעיות עיניים רבות מעידות על בעיה משמעותית הדורשת הגעה מהירה לרופא לבדיקה ולטיפול. העיניים שלנו הן איבר רגיש ביותר, ... לכתבה המלאה


אנחנו יודעים שהשמש מסוכנת לעור ומתמרחים בקרם הגנה. אבל מה עם העיניים? משקפי שמש נתפסים עדיין יותר כפריט אופנתי מאשר... לכתבה המלאה