דלקת עיניים (Eye Infections)
דלקת עיניים היא מחלת עיניים שכיחה מאוד המתארת מצב של דלקת הנובעת מהדבקה נגיפית, בקטריאלית או ממקור מיקרואורגניזמי אחר, באחד מחלקי העין.
דלקת עיניים מתאפיינת בתסמינים של גרד, אדמומיות, עין דומעת, כאבים בעין וסימפטומים נוספים הגורמים למטרד רב עבור החולה. דלקות עיניים אינן מסוכנות, אולם אם מזניחים את הטיפול בהן הן עלולות להתפשט ולגרום לנזק קבוע לעין ולראייה.
סימפטומים
הסימפטומים הכלליים של דלקת עיניים הם:
• עיניים אדומות.
• גירוד מתמיד ומציק.
• תחושה של "חול בעיניים" או גוף זר אשר גורם לגירוי ולא ניתן לאיתור.
• קילוף ונפיחות של העפעפיים.
• ראייה מטושטשת.
• הפרשה מוגלתית.
• עיניים דומעות.
• כאבים.
במקרים של דלקת בלחמית העין ממקור חיידקי התסמינים הם: עיניים מגרדות, תחושת גירוי בעין, הפרשות מוגברת של נוזלים ודמעות. כמו כן, דלקת הלחמים עלולה לגרום להתנפחות העפעפיים ולקושי ניכר בפתיחת העין. במקרים של הידבקות העפעפיים כתוצאה מהפרשות, אסור בשום פנים לנסות לפתוח את העין בעזרת האצבעות, משום שפעולה זו יכולה לגרום נזק רב למבנה העין.
במקרים של דלקת עפעפיים (Blepharitis), התסמינים הם אדמומיות, נפיחות, עין צורבת, עקצוצים חדים, רגישות לאור וחספוס בעין. התסמינים עלולים להחריף לאחר שינה, משום שבמהלך השינה העין סגורה ולא מתאווררת כראוי.
לעומתן, שעורה בעין (Styes) היא אבצס בעפעף כתוצאה מדלקת. שעורה מתחילה כבליטה קטנה, אדומה ומגרדת על העפעף. הנפיחות והתסמינים מגיעים לשיאם כעבור שלושה ימים, אז הנוזלים מתנקזים החוצה והנפיחות יורדת לאיטה. תקופת ההחלמה משעורה היא כשבוע.
סיבות וגורמי סיכון
העין היא איבר חיצוני החשוף מאוד לפתוגנים רבים אשר יכולים לגרום לזיהומים. על מנת להימנע מזיהומים, לעין יש מנגנוני הגנה משלה הכוללים דמעות השוטפות את העין מגורמים זרים, וריסים ועפעפיים המשמשים כמגן פיזי מהסביבה. למרות זאת, לעיתים מזהמים מצליחים לחדור את מנגנוני ההגנה של העין, ועלולה להתפתח דלקת עיניים.
מקור הזיהום יכול להיות מקומי (לדוגמה מהעפעפיים, כמו במקרה של שעורה) או ממקום מרוחק יותר בגוף כגון הסינוסים.
דלקת העיניים השכיחה ביותר מופיעה בעקבות זיהום חיידקי (Bacterial Conjunctivitis), אך קיימים מספר סוגים של זיהומים שכיחים כגון דלקת כרונית של העפעף (Blepharitis), זיהום חיידקי מסוג Staphylococcus ושעורה (זיהום של בלוטות השומן על העפעף - Sty).
אנשים המרכיבים עדשות מגע דרך קבע נוטים לסבול יותר מדלקות עיניים בגלל החיידקים המצטברים על העדשה, ולכן חשוב לנקות את העדשות עם נוזל לחיטוי עדשות באופן קבוע.
דלקת עיניים חיידקית עלולה להיות גם תוצאה של טראומה, ניתוח עיניים ואף ליקויים במערכת החיסונית אשר לא מסוגלת להתמודד עם נגיפים וחיידקים שונים. מסיבה זו, פגיעה במערכת החיסונית היא גורם סיכון משמעותי להתפתחות דלקות עיניים.
אבחון ובדיקות
הסימפטומים האופייניים לדלקות עיניים (דמע, הפרשות וגרד) גורמים לכך שדלקות עיניים מכל סוג פוגעות בתפקוד היומיומי בצורה משמעותית. בכל מצב שבו יש חשד להתפתחות דלקת עיניים, יש לפנות בהקדם לייעוץ רפואי אצל רופא או רופאת עיניים על מנת לקבל אבחנה.
במקרה בו יש ירידה בראייה או בלט של העין, יש לפנות מידית לייעוץ רפואי.
סיבוכים אפשריים
סיבוכים של רוב דלקות העיניים הם לרוב מצב נדיר שנגרם מטיפול לקוי או מהזנחת הדלקת.
כיוון שכך, יש חשיבות גבוהה לאבחון מוקדם ולטיפול נכון.
בין הסיבוכים האפשריים כתוצאה מדלקות עיניים:
• ירידה בראייה.
• במידה ואינן מטופלות כראוי, דלקת עיניים חיידקית ושעורה עלולות לגרום לזיהום בחלקים עמוקים יותר של העין, הנקרא פריאורביטל צלוליטיס. במידה ומופיע כאב בזמן הנעת גלגל העין, טשטוש ראייה או בלט של העין החוצה, יש לפנות באופן מידי לייעוץ רפואי.
• שעורה פנימית שאינה מטופלת עלולה להפוך למצב המכונה שעורה כלואה (כלזיון, ציסטה על שם מייבומיאן), מצב המצריך טיפול אנטיביוטי ובמקרים מסוימים אף התערבות כירורגית להסרת הציסטה.
• במידה ודלקת העפעפיים נמצאת בסמיכות לאף, במידה ואינה מטופלת תיתכן התפתחות ציסטה בבלוטה המפרישה חומרים שומניים לעין. במקרים רבים הציסטה תיעלם מעצמה ללא טיפול, אך במצבים מסוימים תישקל התערבות כירורגית על מנת להסירה.
• מקרים חמורים של דלקת עפעפיים עלולים להתפתח לדלקת בקרנית (קרטיטיס), שעלולה לגרום לעיוורון בעקבות הצטלקות הקרנית.
טיפולים ותרופות
הטיפולים בדלקת עיניים משתנים ותלויים במקור הזיהום, ולכן כל חשד לדלקת עיניים מחייב פנייה לרופא/ת עיניים.
באופן כללי, כשיש חשד לדלקת עיניים ההמלצות הן:
• לשטוף ידיים היטב לפני ואחרי כל פרוצדורת הטיפול (טיפות עיניים, משחה וכו').
• להימנע משימוש באיפור.
• להימנע משימוש בעדשות מגע.
• להימנע משפשוף העין.
• במידה והדלקת התפתחה לאחר שימוש באיפור, על מנת למנוע הדבקה חוזרת מומלץ להימנע בשימוש חוזר באותו התכשיר הקוסמטי.
• מומלץ לחטא כל פריט ביגוד, מצעים או מגבות, אשר היו במגע עם העין החולה לפני שיבואו במגע עם אדם אחר.
מניעה
דלקות עיניים הן מחלות מדבקות מאוד ומועברות מאדם לאדם דרך הפרשות העין (דמעות, מוגלה ונוזלים נוספים) המכילות את הנגיף או החיידק שגרמו לזיהום. כך, אם אדם החולה בדלקת עיניים שפשף את עינו ולחץ את ידו של אדם אחר לאחר מכן, האדם הבריא נמצא בסיכוי גבוה יחסית לפתח דלקת עיניים כתוצאה מכך.
להלן מספר דרכים בהן ניתן להימנע מהדבקות בדלקת עיניים:
• יש לשטוף ידיים בקפדנות לפני כל מגע בעין.
• מומלץ להקפיד על שימוש אישי בלבד באיפור עיניים, כולל טסטרים בחנויות איפור.
• עבור אנשים המשתמשים בעדשות מגע, יש חשיבות מכרעת לשמירה על ניקיון העדשה ולשימוש בחומרי חיטוי מתאימים אחת ליום.
• משקפי שמש מסייעות להרחיק גופים זרים ונגיפים הנשאים ברוח ועלולים לגרום לדלקת עיניים.
• יש להימנע ממגע העיניים עם מים מזוהמים ממקור לא ידוע.

שאלות ותשובות
- ביומיים האחרונים יש לי דקירות מהאישון של עין ימין. כשהסתכלתי במראה שמתי לב שבאישון יש לי נקודה שחורה לעומה האישון השני שבו אין נקודה דומה. אבקש לדעת מה יכול להיות מקור הדקירות, והאם לנקודה יש קשר לכך.
- לפני כשבוע וחצי התנפחו לבתי שתי בלוטות לימפה, האחת בקדמת האוזן והשניה בצוואר. בנוסף, נוצרה דלקת בעין, שגרמה לנפיחות מסביב לעין. פנינו לרופאת משפחה והיא נתנה לה טיפות אנטיביוטיות לעין וגם אוגמנטין 850. לאחר שהמצב לא השתפר, הופנינו לבית חולים, שם עברה
- אני בן 18. יש לי שאלה בנוגע לפזילה בעיניים, ובעצם, לגבי מצב בו האישונים אינם סימטריים אחד לשני, וזה נראה כמו פזילה. עין אחת ישרה ועין שניה קצת סוטה ופונה יותר למטה, ויש מקרים יותר חמורים מזה אצל חברים שלי, להם יש עין אחת שפונה ישר ועין שניה שממש נוטה
- העפעפיים שלי נסגרים בפתאומיות, ללא סיבה, ואני לא יכול לפתוח אותם. אני חייב לחכות מספר דקות, ורק לאחר מכן הם נפתחים. מה גורם לכך, והאם יש טיפול או בדיקות מיוחדות שעלי לעבור?
- מה המדיניות לגבי תרופות בתקופה בה מנסים להיכנס להריון? אם אני עשויה להיות בהריון ועדיין לא יודעת אם אני בהריון, האם מומלץ לא ליטול תרופות? לדוגמה, כעת יש לי דלקת עיניים חריפה ואני שמה טיפות סטרואידיות, ומשחה מתחת לעין. האם להימנע?
- אני בת 31, בריאה בדרך כלל, אך סובלת לאחרונה מיתר לחץ דם. הערב אמי שמה לב שיש לי פס כתום בתוך העין, החוצה את האישון לרוחב. גם אני רואה פס זה. נראה לי תמוה מאוד. מה זה יכול להיות, והאם זה מסוכן או מעיד על מחלה?
- אני בת 60, חולת סוכרת. עברתי לפני 5 ימים ניתוח קטרקט. ביום הוצאת התחבושת הופיעה בעין המנותחת דלקת קשה. קיבלתי טיפות דתאמיצין 4 פעמים ביום, למרות שכתוב שאסור לחולה סוכרת להשתמש בהן. הדלקת עברה לעין השניה ואני סובלת מכאבים חזקים וממוגלה בעיניים. הרופא
- שאלה בנוגע להופעת שטף דם בעין. בעין ימין לפני כשבועיים צץ לי שטף דם קטן מימין לאישון ונעלם ללא כאבים לאחר שלושה ימים לערך. עתה חזר באותו מקום, אך הוא גדול יותר, ושוב ללא כאבים כלל. אני מרכיב משקפיים מספר 5.75 לראייה למרחק ללא צילינדר. אני בן 34 ובריא
- בני הקטן נולד עם קלוד הורנר סינדרום בצורה קלה, או לפחות כך אני חושבת. כמובן הוא סובל מהתופעות המוכרות: עפעף נופל, אישון אחד קטן מהשני, צבע עיניים שונה וכמובן והכי חשוב זיעה לא קיימת בצד אחד של הגוף. לצערי או לשמחתי הוא בן 17 ומאד מאד תמים, אז כמו
- אמא שלי, בת 63, התחילה לראות זבובים בשדה הראיה שלה. בהתחלה הופיעו ונעלמו תוך דקות. כיום הם לא נעלמים. הלכנו לרופא עיניים, ובעקבות בדיקתו נאמר לה שיש לה היפרדות רשתית ושאין מה לעשות, אבל שאין נזק לעין. נאמר לה שהיא צריכה להמשיך לחיות עם התופעה הזו של
מאמרים בנושא דלקת עיניים


אנחנו יודעים שהשמש מסוכנת לעור ומתמרחים בקרם הגנה. אבל מה עם העיניים? משקפי שמש נתפסים עדיין יותר כפריט אופנתי מאשר... לכתבה המלאה


מלבד בגדים, בגד ים או מגלשי סקי, תיק החפשה שלכם תמיד צריך לכלול ערכת עזרה ראשונה. תרופות שיעזרו לכם להיחלץ ממצבים ל... לכתבה המלאה