עין עצלה, אמבליופיה, היא עין שבה הראייה לא התפתחה באופן תקין בילדות, וכתוצאה מכך נעשית פחות בשימוש ביחס לעין השנייה. עין עצלה לא תמיד מלווה בפזילה, אך פזילה לאורך זמן בהחלט יכולה להוביל להתפתחות עין עצלה.
בין 2-5% מהאוכלוסייה לוקים בתסמונת, ומדובר בתופעה שכיחה.
טיפול בעין עצלה מתאפשר רק עד גיל 5, והגיל המיטבי לביצוע הבדיקה הוא עד גיל 3. חשוב לדעת כי אבחנה מאוחרת יכולה להוביל לירידה בראייה שלא ניתנת לתיקון, ולכן יש חשיבות מרבית לאבחון בזמן.
Shutterstock | Kukurund
עין עצלה תסמינים
כיוון שפעוטות לרוב לא מודעים לכך שהם לא רואים טוב, יש להיות ערים להתפתחות הסימפטומים, גם אם הילדים אינם מתלוננים עליהם.
• קושי באומדן מרחקים – מתבטא בקושי בתפיסת חפצים במרחב (כמו תפיסת כדור), בהיתקלות בחפצים ובנפילות מרובות.
• פזילה פנימה, החוצה, למעלה או למטה של אחת העיניים (לרוב הפזילה תופיע בעין העצלה).
• עכירות של עדשת העין (קטרקט).
• צניחת אחד העפעפיים (פטוזיס), כך שחלק מהעין נשאר מכוסה ומפריע לראייה.
• קושי לראות ממרחק – מתבטא במאמץ לראות מרחוק ובהתקרבות לטלוויזיה או ללוח.
• ילדים גדולים יותר עלולים להתלונן שהם לא רואים טוב בעין אחת, או להתקשות בפעולות הדורשות חדות ראייה (קריאה, כתיבה, ציור וכו').
סיבות וגורמי סיכון
עין עצלה בילדים עלולה להיגרם מפגיעה באחת העיניים תוך כדי תהליך ההתפתחות הטבעי שלהן במהלך ההריון, הלידה או הינקות. במצב בו יש פגיעה, המוח לומד להתעלם מהתמונה שמגיעה מהעין הפגומה ומסתמך בהדרגה אך ורק על התמונה שמגיעה מהעין החזקה. ההסתמכות על העין החזקה בלבד מחליש עוד יותר את העין העצלה, ולכן קיימת חשיבות גבוהה לאבחון מוקדם ולהתערבות מהירה.
בדיקות עיניים שגרתיות יסייעו לזיהוי עין עצלה ובעיות עיניים נוספות בילדיכם. מומלץ לבקר אצל רופא עיניים לילדים במסגרת טיפת חלב או במסגרת תחנות לבריאות הילד בגילאי חצי שנה, 3 ו-6.
סיבוכים אפשריים
במידה והעין העצלה לא מטופלת בילדות, ייתכן והילד יתקשה בעתיד להגיע לראייה שווה בשתי העיניים, מצב הנקרא "בעיה בראייה המרכזית". מצב זה עלול לפגוע ביכולות כמו קריאה, כתיבה, שימוש במחשב ואף למנוע מהילד לקבל רישיון נהיגה בעתיד.
במצבים חריגים הפגיעה יכולה להיות בלתי הפיכה ואף להוביל לאובדן ראייה. בנוסף, עין עצלה לא מטופלת עלולה להוביל לפזילה.
טיפולים ותרופות
עין עצלה היא מצב הפיך שניתן לטיפול, אך חשוב לזכור כי טיפול בעין עצלה יהיה אפקטיבי רק עד סיום התקופה הקריטית של התפתחות העין, קרי לפני גיל 5. בנוסף, כיוון שלעיתים יש צורך בשימוש ברטיות, ככל שהילד צעיר יותר, כך הטיפול יהיה קל יותר עבורו ועבור הסביבה.
בשלב ראשוני של הטיפול חשוב להבין מדוע הפזילה הופיעה ולטפל במקור הגורם לבעיה. כך, לעיתים קרובות משקפיים מתאימות לתיקון הראייה עשויות לסייע לטיפול בעין העצלה.
עם זאת, לעיתים יש צורך בהתערבות כירורגית על מנת לפתור את הבעיה (כמו במצבים של צניחת עפעף או פזילה). ברוב המקרים, לאחר הטיפול במקור הפזילה יהיה צורך בחסימת הראייה לחלק משעות היממה. החסימה יכולה להתבצע באמצעות רטיות או באמצעות טיפות עיניים המטשטשות את הראייה.
כמו כן, ייתכן ויומלץ על ביצוע תרגילי עיניים, הכופים על מוח המטופל לראות דרך העין העצלה. חשוב לקחת בחשבון כי אמנם תרגילים לעין עצלה מועילים לרוב במהלך שלב האבחון, אך הם עם יכולים לסייע בגורמים עצמם המובילים לעין עצלה, כמו פזילה. משך הטיפול נע לרוב על פני תקופה של חצי שנה עד שנה.
למרות הקושי שבטיפול עבור הילד והסביבה הקרובה, חשוב לדעת כי ללא טיפול מתאים הילד יכול לסבול מליקוי ראייה משמעותי בהמשך חייו.
מניעה
הדרך הטובה ביותר להימנע מנזקים ארוכי טווח של עין עצלה היא הקפדה על ביצוע בדיקות עיניים בגילאים המומלצים (חצי שנה, 3 ו-6), על מנת להגיע לאבחון מוקדם ככל הניתן ולטפל בבעיה ביעילות, כל עוד העין בשלבי ההתפתחות שלה וטרם הגיעה להבשלה מלאה.
עדי שלום
הטיפות שציינת הינן מקבוצת התרופות נגד דלקת שאינן סטרואידים. נהוג להשתמש בטיפות באלו במקרים מסויימים לאחר ניתוח קטרקט על מנת להקטין הסיכון להיווצרות בצקת ברשתית לאחר הניתוח וכן במצבי דלקת מסויימים. וולטרן הינה יותר וותיקה בארץ ומחירה זול יותר.
בהצלחה
שלום רב
שמי ילנה. אני בת 58 . לפני כ30 שנה עברתי ניתוח קרטוטומיה.
בתקופה אחרונה יש ירידה בראיה בעין שמאל בעיקר ולא ניתן לפתור את הבעיה בעזרת משקפיים. יש גם קטרקט. קראתי שניתוח לקטרקט לא פשוט אם יש צלקות בקרנית לאחר קרטוטומוה.
מה הפתרון לאנשים כמוני?
שלום,
עברתי ניתוח קטרקט בלייזר בעין ימין והושתלה לי עדשה לראייה למרחק,
לאחר הניתוח הראיה בעין זו למרחק אני לא רואה כל חד ומקרוב לא רואה טוב.
לגבי העין השניה הציע לי הרופא לשים עדשה למרחק מחשב.
האם זה מומלץ והאם בכל מקרה אצטרך משקפי קריאה ?
שלום,
הפעלתי כיריים קרמיות חדשות "רגילות" על המקסימום (לא אינדוקציה) וחיפשתי את האפשרות לטיימר כיבוי כי עמדתי להניח סיר, עד שמצאתי את האפשרות כי אני לא מכיר את הכיריים לקח לי משהו כמו חצי דקה, בזמן הזה הכירה הייתה חשופה (ללא סיר עליה) וניתן היה לראות את גוף החימום זוהר באדום מהחום מתחת לזכוכית והרגשתי היטב את החום מגיע לפנים, האם יש סיכון כלשהו מהחום/מהקרינה לעיניים במבט לכיוון כיריים קרמיות למשך זמן כזה של חצי דקה-דקה? הבנתי שהטמפרטורה של הכירה יכול להגיע גם ל-700-800 מעלות.
תודה
עברתי ניתוח קטרקט והושתלה לי עדשה טורית שכוונה לראיה מיטבית ממרחק, בעין השנייה אנותח בעוד שבועיים והתוכנית היא לשתול עדשה טורית שתכוון לראייה מקרוב.
אני חושש מהסתגלות למצב בו העיניים יהיו מפוקסות למרחקים שונים.
האם קיים טווח היפרפוקלי חופף שמקל על המוח להסתגל למצב זה.
אני די חושש מהעניין.
עד הניתוח השתמשתי במשקפיים ביפוקל ללא קושי
אודה על מידע בעניין.
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
מונו ויז'ן
מוטי05/08/2023 | 09:40
עברתי את הניתוח ואני שלושה ימים עם ראיית מונו ויז'ן ואני מוצא שזה גורם לי לסחרחורת ותחושה כללית לא נוחה, אני מבין שיש תקופת הסתגלות למצב .
כששתי העינים פקוחות אני רואה היטב אבל קיימת תחושה שיש לפקס את העיניים מחדש בכל מבט למרחק שונה.
העין שרואה לקרוב מאוד מטושטשת למרחק וקיימת תחושה של "כובד על העין"
מעין תחושה לא נוחה שיש על העין מעין משקל יחסית לעין שרואה היטב מרחוק.
האם מרחק הראייה ישתפר בעין זו עם הזמן ?
האם ניתן לחייג את העדשה בשנית לרחוק בניתוח ?
במידה ולא אסתגל למצב , ( אולי בגלל שיש לי נטיה לבדוק את ההפרש בין העיניים כל הזמן..) האם משקפי מולטיפוקל יכולים להוות פתרון שיאזן את העיניים ויקל עלי?
תודה על המענה.