בנזואיל פראוקסיד (Benzoyl peroxide)
מידע נוסף
שמות מסחריים
בנזואיל פראוקסיד הינו תכשיר בקטריוסטטי (מעכב צמיחת חיידקים) וקומודוליטי (הורס קומודונים - פותח ומנקז את הנקודות השחורות) לשימוש מקומי כטיפול באקנה קל עד בינוני.
קיימים תכשירים מסחריים שונים בארץ בריכוזים שונים כאשר הריכוזים הגבוהים, להבדיל מהנמוכים, כוללים אפקט קומודוליטי בנוסף לפעילות הנוגדת חיידקים. התכשירים זמינים בצורות מתן שונות, כגון: תכשירי לחות, תרחיצים לפנים, סבונים וג'לים מייבשים. קיימים תכשירים המשלבים בנזואיל פראוקסיד עם חומרים אנטיביוטיים במגמה לשפר את היעילות הנוגדת חיידקים. דוגמא לכך היא שילוב של בנזואיל פראוקסיד עם קלינדאמיצין. להבדיל מהתכשירים הכוללים בנזואיל פראוקסיד לבדו תכשירים אלו דורשים מרשם רופא.
תופעות הלוואי העיקריות כוללות: גירוי מקומי ואדמומיות שלרוב חולפות זמן קצר לאחר תקופת ההסתגלות לתכשיר. כ- 1%-3% מהאוכלוסייה רגישים לתכשיר ועלולים לפתח דלקת עור ממגע שתצריך הפסקת טיפול.
משך הטיפול תלוי בשיפור במצב האקנה. לאחר חודש של שימוש מומלץ להתייעץ עם רופא או רוקח ולהעריך את המצב.
מידע
אופן נטילת התרופה
ג'לתדירות וזמן נטילה
פעם עד פעמיים ביום. לרוב, יש להתחיל טיפול פעם ביום ולאחר מספר ימים למרוח פעמיים ביום.טווח המינון
ריכוזו של בנזואיל פראוקסיד בתכשירים השונים נע בטווח של 2.5-10%.תחילת ההשפעה
שיפור במצב העור צפוי להתקבל תוך 4-6 שבועות. באם אין שיפור בטווח זמן זה יש לפנות לרופא.משך ההשפעה
השפעה מתקבלת כל זמן בו קיים שימוש בתכשיר.תזונה
אין הגבלות.אחסון
מתחת ל-25 מעלות צלזיוס.
מנה שנשכחה
יש להשתמש מייד כשנזכרים. אם קרב הזמן לטיפול הבא, דלג על הטיפול שנשכח והמשך כרגיל. אין למרוח מנה כפולה.הפסקת התרופה
באם אין שיפור תוך מספר שבועות או במקרה של רגישות יתר לתכשיר יש להפסיק הטיפול ולפנות לרופא המטפל.מינון עודף
סביר להניח שמנה עודפת מקרית לא תגרום בעיות. ריכוזים גבוהים של החומר עלולים לגרום לגירוי, עקצוץ, והתקלפות מוגברת של העור. יש לשטוף את העור ולהוריד את הג'ל ככל האפשר.
אזהרות
הריון
אין להשתמש אלא אם הרופא אישר את השימוש.
הנקה
אין להשתמש אלא אם הרופא הורה זאת. אם הרופא הורה על שימוש, אין למרוח את הג'ל על החזה, כדי למנוע חשיפה של התינוק לתרופה.תינוקות וילדים
אינו מיועד בדרך כלל לילדים מתחת לגיל 12 שנים.קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
לא צפויה השפעה.אלכוהול
לא צפויות בעיות מיוחדות.דווח לרופא במקרה של
- עור מגורה ואדמומי
- דלקת עור
- הריון
- הנקה
- רגישות בעור
תופעות לוואי
תופעות לוואי
תופעות הלוואי הנפוצות כוללות: גירוי קל או עיקצוץ, יובש, אדמומיות, קילוף, תחושת צריבה. הרגשת חום בעור או אדמומיות בשבועות הראשונים של השימוש בתכשיר. בנוסף, באופן שכיח, עלולות להופיע תופעות של גרד, גירוי, פריחה בעור וכאב. תופעות אלו לרוב חולפות זמן קצר לאחר תקופת ההסתגלות לתכשיר. במקרה של צריבה חזקה, התקלפות מוגברת של העור, גירוד או נפיחות, שלפוחיות בעור- - יש להפסיק השימוש בתכשיר ולפנות לרופא להתייעצות. לבנזואיל פראוקסיד יש יכולת הלבנה, על כן יש להימנע ממגע עם שיער ואריגים (כמו בגדים, מצעים, מגבות), כמו כן יש להימנע מחשיפה מוגברת לשמש או לקרינת UV ממקורות אחרים (כמו מיטת שיזוף) כיוון שהעור רגיש מאוד לאור השמש במהלך הטיפול בבנזואיל פראוקסיד.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
תכשירים אחרים לטיפול בעור: תכשירים הגורמים לייבוש יתר של העור, כגון: סבונים, תכשירי ניקוי ותכשירים המכילים אלכוהול, וכן תכשירים הגורמים לגירוי וקילוף העור. מומלץ להתייעץ עם הרופא או עם הרוקח לפני השימוש בתכשירים אלו בשילוב עם בנזואיל פראוקסיד.
השפעת שימוש ממושך
לא צפויות בעיות מיוחדת, אולם שימוש ממושך על גבי שטחי עור גדולים עלול להביא לספיגה סיסטמית של התרופה ולתופעות לוואי בלתי רצויות.נמצא כמרכיב בתרופות הבאות
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- איך מטפלים באקנה?
- בבדיקת CT שנערכה לי התגלו L3-4 אנולוס מעובה ללא לחץ על השק. L4-5 פוטרוזיה לטרלית שמאלית עם לחץ על הפורמין. L5-S1 פוטרוזיה לטרלית מימין עם לחץ על הפורמין. ספינל סטנוזיס גרמית צנטרלית. מפרקי הפסטריים והריצסים הלטרלים שמורים. השק התקלי בקו האמצע.
- האם אפשר לקחת חומצה פולית יחד עם גלולות למניעת הריון?
- אני בשבוע ה-17 להריון. האם זהו החודש הרביעי או החמישי?
- בתי בת הארבע עברה לפני כ- 8 חודשים 3 התקפי פרכוס בתוך כחודש. אשר על כן אובחנה כחולת אפילפסיה (בדיקות EEG תקינות) והוחל במתן טגרטול, CC X 3
- מה הסיבות לגרד ולכאב בפי הטבעת אצל ילד בן 6, בעיקר בלילות, לא מתולעים?
- אימי סובלת ממחלת נפש מזה כ- 9 שנים כיום היא נוטלת את התרופות הבאות: קלופיקסול , לוריבן, ונלא , פקסט ופרוטאזין. רציתי לדעת כמה דברים עקב בעיה חמורה שאליה נקלעו: א. אם ידוע לכם כיצד ניתן לבצע בדיקות תלות בתרופות. ב. כיצד ניתן לבדוק נקודות A.D.L. (בדיקת תפקוד ). ג. לפי הבנתי התרופה לוריבן הינה תרופה שאסור לקבל לתקופות זמן ממושכות אימי נוטלת אותה במשך 5 שנים במינון של בין 3-5 כדורים ביום.
- רציתי לדעת אם ישנם טיפול או תרופה שיעזרו לעוברים המוחזרים לרחם לאחר הפריה להשריש את עצמם. אני ביצעתי בדיקה הנקראת פיפל. האם יש אפשרות רפואית לתמיכה נוספת כדי להגדיל את הסיכויים של ההשרשה ברחם?
- בעקבות שיעול חזק, בשעה שהריאות נשמעו נקיות, נערכה לבני בן החודשיים וחצי ספירת דם. כמה ערכים היו חריגים: RBC 3.59 HB 10.3 HCT 30.3 PLT 642 HYPO 4.4 MONO/ABS 0.8 כמו כן, בעקבות חשד של הרופא שיש בעיה בבלוטת התריס, נבדקה רמת ה- TSH והתוצאה היתה 1.27. רציתי לדעת מה משמעות התוצאות, ואם יש איזושהי בעיה?
- כיצד ניתן להידבק בדלקת רירית הרחם ?