דוקסאזוסין (קדקס) ((Doxazosin (Cadex)
מידע נוסף
שמות מסחריים
דוקסאזוסין הוא חומר פעיל הנמצא בתרופה בשם קדקס – אחד החומרים שחוסמים באופן בררני את הקולטנים אלפא-1 של אדרנלין.
יעיל לטיפול ב:
דוקסאזוסין (קדקס) משמש לטיפול בהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (פרוסטטה) ובלחץ דם גבוה.
הנחיות חשובות:
יש להיזהר בתחילת הטיפול או בהעלאת המינון של דוקסאזוסין (קדקס) או בנטילה בו זמנית של דוקסאזוסין (קדקס) עם תרופות לטיפול בהפרעות בזקפה בגלל הסיכון לנפילה בלחץ הדם כשקמים משכיבה לעמידה (orthostatic hypotension). רצוי להסדיר את הטיפול הקבוע בדוקסאזוסין (קדקס) לפני תחילת הטיפול בהפרעות זקפה ולהקפיד על שינוי תנוחה איטי משכיבה או ישיבה.
הרופא עשוי להמליץ על ביצוע בדיקה שגרתית לגילוי סרטן הערמונית אם אתה עברת את גיל ה-50 (או מעל גיל 40 ויש במשפחתך הקרובה מקרים של סרטן הערמונית). יש לשלול מצבים אחרים, כמו סרטן הערמונית, העלול לגרום לתסמינים זהים כמו בהגדלת יתר שפירה של הערמונית.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בדוקסאזוסין (קדקס) במקרים הבאים:
- אם את מניקה.
- אם יש אלרגיה לחומר הפעיל, למרכיבים הנוספים שבתרופה או לתרופות מקבוצת קוינאזולינים (כגון פרזוסין או טרזוסין).
- אם טרם מלאו לך 16 שנים.
- אם אתה סובל מהגדלה של בלוטת ערמונית ובעיות נוספות כמו לחץ דם נמוך, הפרעה בזרימת השתן בדרכי השתן, זיהום בדרכי השתן הנמשך לאורך זמן או אבנים בשלפוחית השתן.
- אם אובחן אצלך תת לחץ דם בעמידה, שעלול להחמיר את הירידה בלחץ הדם ולגרום לסחרחורת, כאב ראש, עייפות, טשטוש ואף עילפון במעבר מישיבה או שכיבה לעמידה.
- אם אתה סובל מאי שליטה במתן שתן (אין הרגשת צורך במתן שתן) או עצירת שתן עם או ללא בעיות בכליות.
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות. ניתן לחצות או לכתוש. יש לבלוע את התרופה עם מים.תדירות וזמן נטילה
פעם ביום. מומלץ ליטול את התרופה בשעה קבועה בבוקר או בערב. פעם ביום. עם או ללא אוכל.
טווח המינון
מנת התחלה: 1 מ"ג; מנת אחזקה: 1-16 מ"ג ליום. מנה ממוצעת: 2-4 מ"ג ליום.תחילת ההשפעה
1-4 שעות.משך ההשפעה
24 שעות.תזונה
אין הגבלות.אחסון
לשמור במקום חשוך וקריר (עד 25 מעלות), הרחק מהישג ידם של ילדיםמנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. בשום מקרה, אין ליטול מנה כפולה.הפסקת התרופה
אין לשנות את המינון או להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור.מינון עודף
סביר להניח שמנה עודפת מקרית לא תגרום בעיות מיוחדות, אך נטילת מספר טבליות עלולה לגרום למצב מסוכן.במקרה של נטילת מנת יתר או אם מופיעים חולשה, עילפון או דפיקות לב, יש לפנות מייד לרופא או לחדר מיון.
אזהרות
הריון
אין להשתמש בדוקסאזוסין (קדקס) מבלי להיוועץ ברופא. בטיחות השימוש לא הוכחה.
הנקה
אין להניק בזמן טיפול בתרופה זותינוקות וילדים
התרופה אינה מומלצת לילדים מתחת לגיל 18 שנים. בטיחות ויעילות לא הוכחו.קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
יש להימנע מנהיגה עד שלומדים כיצד התרופה משפיעה, כיוון שתרופה זו עלולה לגרום לחולשה או סחרחורת.אלכוהול
אין לשתות יין ומשקאות חריפים בזמן הטיפול בתרופהניתוח והרדמה כללית
יש לדווח למנתח או למרדים על נטילת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד
- נטילת תרופות אחרות
- גיל מעל 65.
- מחלת לב
- ניתוח עיניים (בשל קטרקט) עתידי
- רגישות למזון או תרופות
- אי סבילות לסוכרים מסויימים
תופעות לוואי
תופעות לוואי
יש להפסיק את השימוש בדוקסאזוסין ולהזעיק אמבולנס באופן מיידי בהופעת:
התקף לב, חולשה בידיים, רגליים או בעיות בדיבור העלולים להעיד על שבץ, תגובה אלרגית (המתבטאת למשל בנפיחות בפנים, בלשון, בגרון או בקנה הנשימה, (המתבטאת בחסימת דרכי נשימה)).
יש לפנות מיד לרופא אם מופיעות תופעות לוואי הבאות של דוקסאזוסין (קדקס):
כאב בחזה, תעוקת חזה, קוצר נשימה או קושי בנשימה, הפרעות בקצב הלב כגון: קצב לב גבוה/נמוך או לא קבוע, דפיקות לב חזקות, עילפון, הצהבת העור או העיניים (צהבת), ירידה בספירת תאי דם לבנים או בטסיות העלולה לגרום לזיהומים תכופים, לחבורות או נטייה לדימומים, זיקפה ממושכת וכואבת, נפיחות (בצקת) ברגליים, בקרסוליים או באצבעות הידיים.
תופעות לוואי נוספות של דוקסאזוסין (קדקס):
תופעות לוואי שכיחות: לחץ דם נמוך, סחרחורת, כאבי ראש, ורטיגו, ברונכיטיס, שיעול, זיהומים בדרכי הנשימה (אף, גרון וריאות), גודש באף, התעטשות ו/או נזלת (הנגרמים מדלקת באף), כאב בטן, בחילות והקאות, הפרעות במערכת השתן כגון: זיהומים בדרכי השתן, אי שליטה על סוגרי מערכת השתן, דלקת בשלפוחית השתן, ישנוניות, חולשה כללית, קשיי עיכול, צרבת, יובש בפה, גרד, כאב גב, כאבים בשרירים, סימפטומים דמויי שפעת.
תופעות לוואי שאינן שכיחות: דלקת בקיבה ובמעיים העלולה לגרום לשלשולים והקאות, דימום מהאף, צלצולים או רעש באוזניים, הפרעות במערכות העיכול כגון: עצירות, שלשול, גזים, הקאות, כאב או חוסר נוחות במתן שתן, תכיפות במתן שתן, דם בשתן, דלקת במפרקים (gout), כאבים במפרקים, כאב כללי, (בצקת) נפיחות בפנים, הגברת התיאבון או איבוד תאבון (אנורקסיה), עליה במשקל, כאב כללי, שינויים בתוצאות בדיקת כבד, רעד, רגישות שונה או מופחתת במגע של כפות הידיים והרגליים, חרדה, דיכאון, אי-שקט, נדודי שינה, עצבנות, הפרעות במערכת המין הגברית כגון: אין-אונות, חוסר יכולת להגיע לזקפה, פריחה, שבץ.
תופעות לוואי נדירות מאד: התכווצות שרירים או חולשת שרירים. דלקת בכבד (הפטיטיס), הפרעות בדרכי המרה, תגובה אלרגית בעור (חרלת, hives), כתמים אדומים או סגולים על העור, דימומים מתחת לעור, נשירת שיער, תחושת נימול, עקצוץ או חוסר תחושה בידיים וברגליים, עייפות, תחושה כללית לא טובה, צפצופים בנשימה, טשטוש ראייה, גלי חום, הפרעות במתן שתן, צורך במתן שתן בלילה, עלייה בכמות השתן, חוסר נוחות או הגדלת השדיים בגברים, זקפה ממושכת וכואבת, תת לחץ דם בעמידה.
תופעות לוואי ששכיחותן אינה ידועה:
פליטה ללא או עם מעט זרע בעת יחסי מין, שתן עכור לאחר יחסי מין, בעיות בעיניים במהלך ניתוח קטראקט, בחילה, הפרעות בנשימה, הפרעות בראיה, הזעת יתר, ירידה ביצר המיני, בעיה באספקת דם היקפית, הפרעות בתנועה, הפרעות בהליכה (אטקסיה), מתח שרירים גבוה, הסמקה, דלקת הלחמית/כאב בעיניים, בעיה בתיפקוד המיני, חיוורון, צימאון, רמות נמוכות של אשלגן בדם, מחלת בלוטת לימפה, כאב בשדיים, עור יבש, אקזמה, שיתוק חלקי, עוויתות, בילבול, מיגרנה, הפרעות בריכוז, סיוטים, שיכחה, אי-יציבות ריגשית, מחשבות חריגות, שינוי בתפיסת האישיות העצמית (דפרסונליזציה), הפרעה בחוש הריח, כאב אזניים, הפרעות בחוש הטעם, רגישות לאור, דמיעה לא תקינה, אי-שליטה על סוגרי מערכת הצואה, סינוסיטיס, דלקת הלוע, אבנים בכליות, זיהומים, חום, קשיחות שרירים, ירידה במשקל, החמרה בעווית הסמפונות (התכווצות של דרכי הנשימה), ירידה בחדות חושים.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
שילוב של דוקסאזוסין (קדקס) עם תרופות הבאות עלול לגרום לתגובות בין תרופתיות:
תרופות כלשהן לטיפול בהפרעות זקפה, כגון סילדנאפיל, טאדאלפיל, ורדנפיל מחשש לירידה בלחץ הדם במעבר לישיבה או לעמידה.
תרופות אחרות להורדת לחץ דם כמו פרזוצין או טראזוסין, עלולות לגרום לירידה חדה בלחץ הדם אם נלקחות יחד עם קדקס.
תרופות העלולות להשפיע על תפקודי הכבד.
תרופות לטיפול בזיהומים חיידקיים או פטרייתיים כגון קלריתרומיצין, איטרקונזול, קטוקונזול, טליתרומיצין, ווריקונזול.
תרופות לטיפול ב-HIV כגון אינדינביר, נלפינביר, ריטונביר, סקווינביר.
נפזודון, תרופה לטיפול בדיכאון.
השפעת שימוש ממושך
לא ידועהלטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- יש לי חברה שקיימה יחסי מין (היא בתולה עדיין) מאחור (אני לא יודעת איך מגדירים זאת) עם בחור שייתכן שהיה לפני כן עם בחורה אחרת. האם בצורה כזו של יחסים הוא יכול היה להדביק אותה, אם היה חולה באיידס? באיזו דרך נדבקים? האם בחורה יכולה להדביק בחור או רק בחור יכול להדביק בחורה? נגיף ה- HIV עשוי לעבור מאדם לאדם ביחסי מין מאחור (אנאליים), כמו מקדימה (וגינאליים). לא רק הבחור יכול להדביק את הבחורה, גם הבחורה יכולה להדביק את הבחור. אם הבחורה היתה עם בחור אחד שהיה עם בחורה אחת בכל חייו, הסיכון להדבקה באיידס זעיר ביותר, אך כמובן שבכל מגע מיני עם חדירה, כשמצב האיידס של בן או בת הזוג אינם ידועים, מומלץ להשתמש בקונדום. בברכה ד"ר איציק לוי
- אמא שלי חולת אפילפסיה ויש לה דלקת עצבית ביד. היא קיבלה מהנוירולוגית שלה טגרטול, ולאחר מכן נזכרה שלפני כמה שנים היא סבלה מהרעלת טגרטול. האם היא יכולה לקחת טגרטול או לא?
- באיזה מצב כדאי לגשת לייעוץ גנטי ומה בדיוק נעשה בייעוץ זה? אם כל הבדיקות הגנטיות שביצעתי לפני ההריון הראו שאני לא נשאית של אף מחלה וכל הבדיקות במהלך ההריון היו תקינות, האם יש טעם לגשת ליעוץ גנטי?
- ילדתי בתהליך מסובך ונולדה לי תינוקת מקסימה. קודם נעשה ניסיון כושל ליילד עם ואקום, ואחריו נעשה ניתוח, וכתוצאה מכך התינוקת נולדה עם ראש ארוך. ההערכה שקיבלה במבחן אפגר היה תחילה 6, ואחר כך היא עלתה ל-10. מה צריך לעשות עם הראש כדי שיהיה עגול, למרות שעכשיו המצב כבר יותר טוב? האם ללכת למרכז התפתחות הילד? מה ההיקף הטבעי של הראש לתינוק בן חודשיים או שלושה חודשים?
- לפני 6 ימים התכסה גופי בפריחה שנראית כמו עקיצות או פצעים קטנים. זה נורא מגרד וממשיך להתפשט. נקבע לי תור לרופא עור רק בעוד שבוע !! אני מורחת דרמובאט (מה שיש לי בבית). איך אוכל להקל על הגרד ?
- להלן תוצאות בדיקות שעברתי לאחר 7 ימי חום גבוה של 39.7 מעלות. האומנם זו מחלת הנשיקה? היו EBV AB VCA IgM NEG VCA IgG POS EBNA IgG NEG LATE STAGE OF PRIMARY INFECTION OR PAST
- האם בדיקת CT או בדיקת MRI יכולות לגלות פגיעה מוחית (שטפי דם וכו') שקרתה בתאונת דרכים, שבעקבותיה אבדה ההכרה, אם התאונה אירעה לפני 30 שנה? רופא פסיכיאטר קבע לי חבלת ראש, ואז לא היו בדיקות כאלו.
- לאחר ניסיון של 5 חודשים של כניסה להריון הוחלט להתחיל עם איקקלומין. מה פשר הכדורים האלה , ומה שיעור ההצלחה להיכנס להריון ובכמה זמן ?
- אני בן 22, ורק עתה אובחנתי כסובל מ- ADHD ע"י נוירולוג מומחה, שרשם לי ריטלין 10 מ"ג ליום, שאותו אני נוטל כחודש וחצי-חודשיים. אני מחפש מזה זמן רב, אינפורמציה מלאה, על תרופה זו מאחר ויש לה מתנגדים רבים, והיא שנוייה במחלוקת, ולצערי אני לא מוצא. שאלותיי אליך הם כדלקמן: 1 . איפה אוכל למצוא חומר רפואי עדכני ומלא על ריטלין, (רצוי בעברית) ? 2 . נכתב באתר שלכם ובכלל כי ריטלין עובדת בדומה לאמפיטמינים (קוקאין לדוגמה, שגורם לנזק מסויים במבנה ותפקוד המוח וכן תפקודים קוגניטיבים), האם היא גורמת לאותו נזק ? אילו שינויים היא גורמת במבנה המוח? הדבר האחרון שאני צריך זה פגיעה מוחית או ירידה בתפקוד השכלי לטווח הארוך! מה תשובתך? 3 . מהם התופעות הלוואי שאין להתעלם מהם ויש ליידע את הרופא! כל יום אני חווה משהו אחר ולא ברור לי אם אני מתאים לטיפול בתרופה 4. אני לא יודע אם התרופה פועלת ומשפרת אצלי תפקודים קוגניטיביים ? מה לעשות? האם אני צריך להגדיל מינון ? אני שוקל 55 קילו ובן 22, מהו לדעתך המינון הרצוי בשבילי ? 5 . האם יש תרופות נוספות לשימוש ? האם יש שוני בניהם בשיפור הרמה הקוגניטיבית ? מתי יודעים להחליף תרופה ?
- נבדקתי אצל גינקולוג לאחר תקופה ארוכה בה הרגשתי כאבים באיזור הרחם בזמן קיום יחסי מין ואחריהם. נבדקתי אצל רופאים רבים, ואיש מהם לא ידע לתת לי מענה. הרופא קבע שיש לי רחם עקום. אבקש מידע על רחם עקום ועל דרכי התמודדות עם הבעיה. האם זו בעיה שכיחה אצל נשים?