דיקלופנאק (וולטרן) (Diclofenac)
מידע נוסף
שמות מסחריים
דיקלופנאק היא תרופה נוגדת דלקת שאינה סטרואידית המשמשת כנוגד כאב ודלקת. כמו כן, התרופה ניתנת לטיפול אקוטי או כרוני במחלות מפרקים דלקתיות.
התרופה משמשת לטיפול בתסמינים הנובעים מדלקת פרקים שיגרונית (Rheumatoid Arthritis), דלקת פרקים ניוונית (ראומאטיזם) וכאבי גב.
למרות שהתרופה אינה מרפאת את המחלה הבסיסית, היא עוזרת בשיפור התסמינים והחזרת האיבר לתפקוד. בדרך כלל יש לשלב פיזיותראפיה עם הטיפול התרופתי.
לעיתים התרופה ניתנת גם לטיפול ב- gout.
תמיסה אופטלמית - דיקלופנאק בתמיסה אופטלמית ניתן לאחר ניתוח להסרת קטרקט ולטיפול וכאבים ואי נוחות בעין לאחר פרוצדורת לייזר.
בשימוש עצמי, חיצוני, מיועדת לטיפול מקומי בכאב, דלקת ונפיחות הגידים, הרצועות, השרירים והמפרקים, למשל כתוצאה מנקעים, מתיחות חבורות ו/או כאב גב. כגון בשל פגיעות ספורט. או בשל דלקות ראומטיות מקומיות של רקמה רכה. למשל דלקת הגידים.
צילום: shutterstock
אופן נטילת התרופה
טבליות, טבליות וכמוסות לשחרור מושהה, פתילות, זריקות, ג'ל, טיפות עיניים, פלסטר.תדירות וזמן נטילה
1-3 פעמים ביום, רצוי עם האוכל. כמוסה לשחרור מושהה יש לקחת פעם ביום.טווח המינון
מבוגרים: 75-150 מ"ג ליום, במנה אחת או מחולק על פני היממה ל 2-3 מנות.ילדים: 1-3 מ"ג לק"ג ליום ב- 2-4 מנות ליום.
ג'ל - ניתן להשתמש כ- 3-4 פעמים ביום. אין להשתמש על עור פצוע או עם פריחה/גירוי.
טיפות עיניים - המינון המומלץ לאחר ניתוח קטרט – טיפה אחת ארבע פעמים ביום למשך שבועיים.
תחילת ההשפעה
טבליות ופתילות: 1-4 שעות. זריקה: 30-60 דקות.משך ההשפעה
טבליות וזריקות: 6-8 שעות; כמוסה לשחרור מושהה: 24 שעות.תזונה
רצוי לקחת את התרופה עם האוכל כדי להפחית את הגירוי בקיבה.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדיםמנה שנשכחה
ניתן לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך שעתיים, קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.הפסקת התרופה
ניתן להפסיק בביטחון כאשר אין יותר צורך בתרופה. בדלקת פרקים שיגרונית יש להיוועץ ברופא לפני הפסקת הטיפול כיוון שהתסמינים עלולים לחזור.מינון עודף
מנה עודפת מקרית אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים, או אם נלקחה מנה עודפת גדולה, יש ליידע את הרופא.הריון
התרופה עוברת את השליה. מומלץ להימנע משימוש בה בזמן ההיריון, במיוחד בשליש הראשון והאחרון סמוך ללידה, כיוון שהיא עלולה לעכב את תהליך הלידה. בנוסף, היא עלולה להשפיע לשלילה על מערכת הלב וכלי הדם של העובר.
התרופה עלולה לגרום לקושי בכניסה להריון.
הנקה
בטיחות השימוש בהנקה לא הוכחה. לא מומלץ.תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בילדים ובצעירים מתחת גיל 18 שנה לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא. מתן תוך ורידי אינו מומלקשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון. המידע מוגבל.נהיגה
יש להימנע מנהיגה עד שלומדים כיצד התרופה משפיעה, כיוון שתרופה זו עלולה לגרום לסחרחורת, עייפות או ישנוניות.ניתוח והרדמה כללית
תרופה זו עלולה להגביר דימום. יש להיוועץ ברופא לפני הניתוח.דווח לרופא במקרה של
- פורפיריה
- יתר לחץ דם
- מחלת לב
- מחלת כלי דם של המח
- כיב עיכולי
- שלשול או דימום רקטלי
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- ניתוח עתידי בבטן או בדרכי המעי
- רגישות לאספירין
- תת משקל או גיל מבוגר
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
תופעות הלוואי השכיחות של דיקלופנאק כוללות גירוי במערכת העיכול, החמרה של תסמיני כיב עיכולי והחמרת סכנת הדימום ממערכת העיכול. גירוי במקום החדרה (פתילות).
לעיתים נדירות נצפתה רעילות בכבד ובכליות בחולים שנטלו תרופה זו. הפרעות נפשיות, חום וקשיון צוואר, פריחות עור חמורות, אין אונות.
תופעות לוואי שכיחות: כאבי בטן, צרבת, בחילה, הקאות, שלשול, קשיי עיכול, גזים, איבוד תאבון כאב ראש, סחרחורת, תחושת סחרור (ורטיגו), פריחה או כתמים בעור, עלייה ברמות אנזימי כבד בדם.
תופעות לוואי שאינן שכיחות: דופק מהיר או לא סדיר (פלפיטציות), כאב בחזה, הפרעות בלב, כולל התקף לב או קוצר נשימה, קשיי נשימה בשכיבה, נפיחות בכפות הרגליים וברגליים (סימנים לאי ספיקת לב), במיוחד במינון יומי גבוה לתקופה ארוכה-150 מ"ג ביום.
בשימוש חיצוני ייתכנו פריחה, גרד, אדמומיות או כאב חד של העור. במקרים נדירים תיתכן רגישות גבוהה יותר של העור לשמש.
יש להפסיק את הטיפול בתרופה ולפנות לרופא מיידית: במקרים של כאב פתאומי וחד בחזה, קוצר נשימה, קושי לנשום במצב שכיבה, התנפחות של הרגליים, חולשה פתאומית או נימול בפנים, ביד או ברגל, במיוחד בצד אחד של הגוף, איבוד פתאומי או חלקי של הראיה, קושי פתאומי לדבר או להבין דיבור, כאבי ראש פתאומיים, דימום רקטלי או שלשול דמי (לאחר שימוש בפתילות).
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/רוקח באשר לנטילת תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם וכן תוספי תזונה.
הערה כללית: דיקלופנאק מגיב עם טווח רחב של תרופות, ותגובה זו מגבירה את הסיכון של דימום ו/או כיבים במערכת העיכול. תרופות אלה כוללות נוגדי-קרישה מסוג קומארינים הנלקחים דרך הפה, קורטיקוסטרואידים, תרופות נוגדות-דלקת לא-סטרואידיות אחרות ואספירין. ליתיום: דיקלופנאק עלול להעלות רמות ליתיום בדם. דיגוקסין, מתוטרקסאט, ציקלוספורין: ריכוזיהם בדם עלול לעלות כאשר נותנים אותם יחד עם דיקלופנאק. תרופות לטיפול בסוכרת: קיים חשש שדיקלופנאק עלול לשנות את תגובת החולה לאינסולין או לתרופות אחרות לטיפול בסוכרת הנלקחות דרך הפה. משתנים מסוג פורוסמיד ותיאזידים: דיקלופנאק עלול לעכב את פעילותם של משתנים. מתן משולב עם תרופות משתנות האוצרות אשלגן עלול לעורר עלייה ברמות אשלגן בגוף.
כולסטיפול/כולסטיראמין (משמשים להורדת כולסטרול)
אין להשתמש בדיקלופנאק בשימוש חיצוני במקרה בו נלקחות טבליות דיקלופנאק או טבליות אחרות של נוגדי כאב/דלקת שאינם סטרואידים (NSAID), כמו אספירין או איבופרופן.
השפעת שימוש ממושך
בדרך כלל לא נוטלים תרופה זו לתקופות ממושכות. מכל מקום, שימוש ממושך עלול להגביר את הסכנה לדימום ממערכת העיכול.נמצא כמרכיב בתרופות הבאות
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אני מעוניינת לעזור לאחי. הוא בן 26 וסובל מהתקפי זעם ופוגע באנשים הקרובים והיקרים לו, כולל אשתו. הפגיעות הן לרוב מילוליות. הוא עדיין לא מודה שהוא זקוק לעזרה, אך כולם מסביבו בטוחים שכן. האם ניתן לעשות משהו בכפייה לפני שיהיה מאוחר?
- יש לי שלשולים כבר מספר ימים. מה עליי לאכול כדי להקל על כך? ומאילו מזונות עלי להימנע? בזמן שלשול יש הממליצים לאכול מאכלים כמו אורז או מי אורז, תפוחי אדמה, ולהימנע ממוצרי חלב. באופן כללי, כדאי להימנע ממוצרים שאתה שם לב שמגבירים את השלשול. בברכה ד"ר איציק לוי
- קיבלתי תוצאות בדיקת CT לפיהם: C4-C5 בדיסק בין-חולייתי הודגם בקע אחורי ולחץ על השק הטקלי. המבנה הגרמי - היפרטרופית פאצטים, אוסטאופיט אחורי ולחץ על השק הטקלי. C5-C6 דיסק בין-חולייתי הודגם בקע אחורי ולחץ על השק הטקלי. אני סובל מכאבים בצוואר עם הקרנה ליד ימין.
- בבדיקת קולונוסקופיה וירטואלית התגלה אצלי "גוש באדרנל השמאלי בקוטר של 2.5 ס"מ בצפיפות של מינוס 12, המתאים לאדנומה קורטיקלית". מה פירוש הדבר ומה צריך לעשות?
- אין לי כמעט תיאבון, וכשאני אוכלת - זה בכמויות קטנות, ולפעמים יש לי הרגשת בחילה. אני בת 13, המשקל שלי הוא 37 והגובה שלי הוא 1.60. אני יודעת שאוכל זה דבר חשוב, ולכן אני מנסה להכריח את עצמי לבלוע את האוכל, וכשיש לי הרגשה שאני עומדת להקיא אני עוצרת את עצמי מלהקיא ומפסיקה להכריח את עצמי לאכול. מאז ומתמיד הייתי רזה, אבל בזמן האחרון אני גם עייפה יותר וחלשה יותר, והמשקל שלי לא השתנה כבר שנתיים בערך. בזמן האחרון גם הסתגרתי בחדר, אני לא אוהבת להיות בסביבת אנשים, ואני שוקעת בדכאונות זמניים וקצרים לרוב, ובוכה הרבה פעמים. אמא שלי מודאגת שאני אדרדר לאנורקסיה, אבל אני מרגישה טוב בכלליות. האם אני מידרדרת לאנורקסיה?
- אני לוקח מפעם לפעם לוראזפאם כדי להירגע. אני מעוניין לקחת תרופה עם פעילות ממושכת. האם ניתן להסיק מהעובדה שלורזפאם עוזרת לי, איזו תרופה עם פעילות ממושכת מסוג SSRI / SNRI / MAOI תהיה יעילה עבורי?
- לא מצאתי במדריך הבדיקות את הבדיקה Hemoglobin A1C. מה משמעות הבדיקה?
- אני סובלת מהתכווצויות חזקות ברגלים. זה קורה מספר פעמים בלילה וכל התכווצות נמשכת לפחות עשר דקות. זה כואב מאוד. עליי לציין שההתכווצויות החלו מזמן, אך לא היו בתדירות ובעוצמה כאלה. אני גם סובלת מתלסמיה מינור עם רמת המוגלובין נמוכה, מתחת ל-7. הייתי רוצה לדעת אם ישנו קשר בין הדברים.
- אני בן 37. זמן קצר לאחר נטילה של ציפרלקס וריספרדל גיליתי שיש לי כאבים בפין בזמן זקפה, והיצרות והקטנת מחצית הפין העליונה. אורולוג אחד טען שכנראה זה נגרם על ידי התרופה נוגדת הדיכאון, ושניים אחרים טענו שאין קשר לתרופה. בכל מקרהף הם טוענים שזה פיירוני לאחר שבדקו ומצאו התקשויות בפין. לא נטלתי שום תרופה למעט מה שציינתי. אין לי עקמת כלל כבר שנה וחצי, הכאבים נעלמו כמעט כליל, אבל הצורה לא השתנתה. לא עברתי שום חבלה ושום טראומה בפין. אני יודע שיש מציעים להשתמש במכשיר אנדרו-פינס לעקמת ויש הצלחה רבה, אבל אצלי הבעיה אחרת. האם זה פיירוני? מה ניתן לעשות?
- אני משתמשת בקרם עיניים שמכיל רטיניל אצטט. היום נודע לי שעודף ויטמין A יכול להזיק בהריון. ברצוני להיכנס להריון. יש מקום שבו ניתן לבדוק את ריכוז הויטמין בדם??