דלג לתוכן

בדיקת צילום בטן (Abdominal x-ray)

צילום בטן, צילום בטן ריק, צילום בטן בעמידה ושכיבה (Abdominal x-ray) ערוץ זכויות רפואיות
3 דקות קריאה

צילום בטן הינו בדיקת הדמיה המייצרת תמונה של הבטן באמצעות הקרנתה בקרינת רנטגן. הקרניים עוברות דרך הבטן ונקלטות בפלטה המכילה סרט הרגיש לקרינה זו. 

הבדיקה נעשית ע"י טכנאי רנטגן והתמונה מועברת אל הרופא כתמונה (על פילם או כתמונה ממוחשבת) שמפענח אותה. הרופא המומחה לפענוח צילומי רנטגן (בין השאר) הינו רופא הדימות (רנטגנולוג). 

רופאים בהתמחויות אחרות, בעיקר כירורגים, נוהגים גם הם לפענח צילומי בטן, ומתייעצים ברנטגנולוג במידת הצורך. יתרונותיו העיקריים של צילום בטן הם זמינותו הרבה, חשיפה מועטה לקרינה ומחירו הזול. חסרונו העיקרי הוא רגישות נמוכה למדי לרוב המצבים בבטן, למעט מספר מצבים דחופים.

אוכלוסיות בסיכון

עוברים של נשים בהיריון העוברות את הבדיקה וילדים. קיים סיכון קטן בצילום בטן באוכלוסיות אלה כתוצאה מהחשיפה לקרינה, מכיוון שאוכלוסיות אלה רגישות יותר לקרינה. 

רמת הקרינה עקב צילום בטן גבוהה יותר מזו של צילום חזה אך נמוכה מבדיקות אחרות כמו בדיקת CT. באוכלוסיות אלו מעדיפים לרוב לבצע אולטראסאונד של הבטן.

מחלות קשורות

חסימת מעיים, התנקבות איבר של מערכת העיכול, גידולים של מערכת העיכול, כיב קיבה ותריסריון, עצירות כרונית, אבנים בכליות, מחלת מעי דלקתית.

מתי עושים את הבדיקה?

בשל האופי המיוחד של איברי הבטן, צילום הבטן טוב לאבחון מספר קטן של מצבים דחופים אך לא מצבים רבים אחרים. לכן, בדיקה זו נפוצה בעיקר במיון ובמוקד לשלילת אותם המצבים.

צילום בטן מתבצע גם במצבים הבאים:

·             מציאת סיבה לכאבי בטן, בחילות, עצירות.
·             איתור של חסימת מעיים
·             איתור של התנקבות של איבר של מערכת העיכול
·             איתור של אבני צואה הנובעות לרוב מעצירות כרונית
·             איתור של אבנים בכליות או בדרכי השתן
·             איתור גופים זרים הקולטים קרינה (כמו מטבעות) שנבלעו, הוחדרו לפי הטבעת או חדרו לבטן מבחוץ.
·             לאחר פעולות חודרניות הכרוכות בהכנסת צינורות או צנטרים, על מנת להעריך את המיקום של הצינור שהוכנס, והאם יש צורך לתקן את מיקומו.



איך להתכונן לבדיקה?

אם את בהיריון יש לדווח לרופא השולח על כך וכן לטכנאי הרנטגן.

לרוב צילום בטן אינו מבוצע בזמן היריון, ובמקומו מבצעים אולטרא-סאונד של הבטן. אם בוצע לך חוקן בריום או לקחת תרופות המכילות ביסמוט (המופיע בתרופות ללא מרשם להקלת כאבי בטן) ב-4 ימים האחרונים עליך להודיע לרופא, מכיוון שהם קולטים קרינה ועלולים להפריע לבדיקה.


אופן ביצוע הבדיקה

צילום בטן סטנדרטי מבוצע בשתי תנוחות: שכיבה על הגב ועמידה. פציינטים שאינם מסוגלים לעמוד יתבקשו לשכב על צידם. הטכנאי יבקש ממך לרוב להסיר את הבגדים והתכשיטים (כולל פירסינג) שעלולים להפריע לצילום. 

הטכנאי יניח את הפלטה במקום המיועד ואת שפורפרת הרנטגן יכוון מן הצד השני. הוא יבקש ממך לא לזוז, מכיוון שתזוזה פוגעת באיכות הצילום.

אחרי הבדיקה

אין הנחיות מיוחדות.

פענוח תוצאות

לרוב, אם הפענוח של צילום בטן תקין, הוא לא יהיה מפורט.

פענוח תקין: 

פיזור גזים תקין/אויר עד הרקטום, ללא פלסי אויר נוזל, ללא אויר חופשי בחלל הבטן. דופן המעיים תקין. לא נצפו אבנים. ללא מיימת או הצטברות של נוזלים.

פענוחים לא תקינים נפוצים:

·             פעולה חודרנית (דוגמת קולונוסקופיה). מצב זה לרוב דורש התערבות ניתוחית. לחלופין, אם עברת ניתוח בטן בימים האחרונים, ממצא זה יכול להיות תקין ואינו מעיד על בעיה.
·             לפעמים ניתן לראות הצטברות של נוזלים בבטן. נוזלים יכולים לנבוע משחמת של הכבד, אי ספיקת לב, זיהום, גידול או דימום תוך בטני.


המאמר נכתב על ידי ד"ר שי אופיר

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר ערן זיתן
ד"ר ערן זיתן גסטרואנטרולוגיה
ד"ר ערן זיתן, מנהל היחידה והמרכז למחלות מעי דלקתיות, מרכז רפואי העמק
ד"ר הדר מורן לב
ד"ר הדר מורן לב גסטרואנטרולוגיה ילדים
מומחית בגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים
ד"ר חורחה פפר
ד"ר חורחה פפר גסטרואנטרולוגיה
מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא צילום בטן

לנקות בלי לסכן את הבריאות
לנקות בלי לסכן את הבריאות
מרגנית בניש, מערכת אינפומד מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד 07/03/2013

חג הפסח עומד בפתח וכמדי שנה בתקופה זו, רבים מאיתנו עסוקים בניקיון קפדני של הבית. חשוב מאוד לשמור על כללי בטיחות, אש... לכתבה המלאה

לעכל את ארוחות החג בלי בעיות
לעכל את ארוחות החג בלי בעיות
מרגנית בניש מערכת אינפומד מאת: מרגנית בניש מערכת אינפומד 01/09/2013

כאשר הקיבה תחת עומס, פעמים רבות נסבול מבעיות כמו צרבת, נפיחות, גזים, שלשול, עצירות וריח רע מהפה. כל מה שאתם צריכים ... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו