דלג לתוכן

בדיקת נוגדני IgG לנגיף הפרוו (PARVOVIRUS B19)

מחלות זיהומיות
2 דקות קריאה
פרוו B19 (Parvovirus B19) הוא נגיף ממשפחת נגיפי הפרוו, בעל חומר גנטי מסוג DNA חד-גדילי הגורם לאריתמה אינפקציוזום המכונה גם כ"מחלה החמישית". מחלה זו נפוצה בכל העולם ומופיעה בעיקר בילדים בגילי בית ספר, אך גם במבוגרים. הידבקות בנגיף מתחרשת לרוב בדרך נשימתית-טיפתית, אך אפשרית גם דרך מוצרי דם ובין אם לעובר דרך השליה. לאחר ההדבקה, הנגיף מתרבה בתאים של דרכי הנשימה העליונות ובהמשך חודר לדם ולאזורים נוספים בגוף. כחלק מהתגובה החיסונית, מייצרים תאי פלזמה נוגדנים נגד הנגיף. בבדיקה זו ניתן לזהות את הנוגדנים המופרשים לדם כעדות לחשיפה לנגיף ולזיהום[1].

יד אוחזת במבחנת דם של בדיקת נוגדני IgG לנגיף הפרוו
צילום: shutterstock | luchschenF

מטרת הבדיקה

הבדיקה נועדה לשמש ככלי עזר באבחנת חשיפה וזיהום בנגיף הפרוו[2].

מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות

[1]
מחלת הפרוו B19 – מחלה זיהומית נגיפית שיכולה להתבטא במספר דרכים בהתאם לזמן ההדבקה ולמצב הבריאותי של הנדבק.ת. השלב הראשון בו מופיעים תסמינים הוא שלב הפרודרום, שמתרחש עם שחרור הנגיף אל זרם הדם. במהלך שלב זה יופיעו לרוב תסמינים כלליים הכוללים:
 
  • חום.
  • כאבי ראש.
  • כאבי שרירים.
  • תשישות.

כשבוע עד שבוע וחצי לאחר הופעת תסמינים לרוב תופיע פריחה אדומה באזור הלחיים – תסמין המזוהה מאוד עם המחלה. בזמן הפריחה הנדבק.ת כבר לא מדבק.ת. לאחר מכן יכולה להופיע פריחה בעור עם העדפה לגפיים, שנמשכת כשבוע כד שלושה שבועות.

במבוגרים הביטוי הנפוץ ביותר של המחלה הוא דלקת מפרקים קטנים בידיים וברגליים.

במצב של אנמיה ממקור אחר, זיהום בנגיף הפרוו B19 עלול לגרום למשבר אפלסטי – ירידה משמעותית בספירת כדוריות הדם האדומות.
בזיהום מאם לעובר עלול להיגרם הידרופס עוברי – מצב בו הצטברות של נוזלים במספר חללים בגוף העובר פוגעים בהתפתחותו התקינה ועלולים לגרום למספר רב של בעיות בריאותיות ולעתים למוות.

אוכלוסיות בסיכון

מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה ובהופעת תסמינים המתאימים לפרוו B19[3]. נשים שנדבקו במהלך ההיריון נמצאות בסיכון מוגבר להפלה, ולעיתים רחוקות העובר עלול להיות בסיכון גבוה יותר לאנמיה עוברית או להידרופס פטאליס ( הצטברות לא תקינה של נוזלים בכמה אזורים בגוף)[4].

אופן ביצוע הבדיקה

לא נדרשת הכנה מוקדמת לביצוע הבדיקה. הבדיקה מתבססת על לקיחת דם ורידי ככל בדיקת דם סטנדרטית. תוצאות יגיעו תוך ימים בודדים[5] [6].

אזהרות

סיכון: הבדיקה כרוכה בסיכון מינימלי ביותר לדימום, המטומה, התעלפות, סחרחורת וזיהום מקומי[7].

פענוח תוצאות

[3]
תוצאה שלילית
מעידה על היעדר נוגדני IgG נגד נגיף הפרוו B19, ממצא התומך בשלילת האבחנה של המחלה.

תוצאה חיובית
תוצאה הגבוהה מטווח הנורמה ומעידה על הימצאות נוגדני IgG נגד נגיף הפרוו B19 בדם, ממצא התומך בחשיפה לנגיף בעבר או הידבקות לאחרונה ומחלה פעילה.

על מנת לקבוע באופן מדויק את מועד ההדבקה יש לבצע את הבדיקה בצימוד לבדיקת נוגדני IgM המיוצרים מוקדם יותר במהלך התגובה הדלקתית (תוצאה חיובית בבדיקת נוגדני IgM תומכת בהידבקות לאחרונה ובמחלה פעילה בהתאם לתסמינים).

רמת סיכון:

הכי נמוך
רופאים בתחום
מרפאת היכל השן
מרפאת היכל השן רפואת שיניים
4.9
( 13 חוות דעת )
"שמי אורי ולא אורן.."
ד"ר נאסים אלקרנאוי
ד"ר נאסים אלקרנאוי אורתופדיה
מומחה לכירורגיה אורתופדית
פרופ' זיו מזור
פרופ' זיו מזור רפואת שיניים
מנהל מרפאה רב תחומית ומרכז לטיפולי חניכיים והשתלות שיניים בתל אביב
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו