דלג לתוכן

בדיקת PCR להרפס סימפלקס ווריצלה זוסטר (HSV/VZV PCR)

כאב
2 דקות קריאה
הרפס סימפלקס (HSV) ו-וריצלה זוסטר הם נגיפים ממשפחת נגיפי ההרפס בעלי DNA דו-גדילי, המהווים שניים מהזיהומים הנגיפיים הנפוצים בבני אדם. נגיף ה-HSV כולל שני סוגי הרפס עיקריים: הרפס סימפלקס 1 והרפס סימפלקס 2. הדבקה ב-HSV 1 קורית בדרך כלל בשנים הראשונות לחיים על ידי הפרשות מזוהמות מהסביבה, בעוד ש-HSV 2 מועבר בעיקר במגע מיני. לאחר הדבקה ראשונית, הנגיף מוצא את דרכו לקצוות עצבים אזוריים ונע לאורך אקסון העצב עד לגוף העצב, שם הוא יכול להישאר חבוי במשך שנים לאחר ההדבקה. נגיף הווריצלה נפוץ בילדים וגורם לאבעבועות רוח, בעוד שבמבוגרים ובמוחלשי חיסון נוטה לגרום לשלבקת חוגרת. בבדיקה זו ניתן לדגום את הדם ולזהות את החומר הגנטי של הנגיפים כעדות לזיהום[1] [2].

יד עם כפפת לטקס כחולה אוחזת במבחנת דם של בדיקת PCR להרפס סימפלקס ווריצלה זוסטר
צילום: shutterstock | Saiful52

מטרת הבדיקה

הבדיקה נועדה לשמש ככלי עזר מהיר באבחנת חשיפה וזיהום בנגיפי ה-HSV וה-[3]VZV.

מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות

זיהום על ידי הרפס סימפלקס – זיהום בעל שלושה שלבים עיקריים: שלב מוקדם ברקמה אפיתליאלית כגון ריריות ועור; שלב רדום בתאי העצב שיכול להימשך שנים; שלב הזיהום החוזר (רה-אקטיבציה) – התפרצות הנגיף שעלולה להופיע בתגובה לדיכוי חיסוני, גיל מתקדם ועוד[2].

הביטוי הקליני של זיהום ב-HSV תלוי בסוג הנגיף:
 
  • זיהום על ידי [4]HSV 1:
  • יכול להיות א-סימפטומטי או להתבטא בתשישות, בחוסר תיאבון, בדלקת גרון, בדלקת חניכיים ובחלל הפה, בשלפוחיות וכיבים בחלל הפה, בחום, בכאב בקשריות לימפה אזוריות.
  • זיהום על ידי HSV 2[4]:
    • מתבטא לרוב בהופעה של נגעים שלפוחיתיים בעלי בסיס אדמומי שמתכייבים באזור איברי המין ולעתים גם באזורים חוץ-גניטליים, לצד חום, קשריות לימפה רגישות וכאב אזורי.

    זיהום על ידי נגיף הוריצלה זוסטר כולל זיהום ראשוני הגורם לאבעבועות רוח ומופיע בעיקר בילדים בשנים הראשונות לחיים, ורה-אקטיבציה – התעוררות סימפטומטית של הנגיף לאחר תקופה בה היה רדום בגוף, הגורמת לשלבקת חוגרת במבוגרים ובמוחלשי חיסון[1].

    התסמינים הנפוצים באבעבועות רוח כוללים פריחה וסיקולרית מפושטת, חום, עייפות, כאב ראש ואובדן תיאבון[5].

    התסמינים הנפוצים בשלבקת חוגרת כוללים כאב שורף או דוקר באזור ממוקד (לרוב באחד או שני צידי הבטן או החזה) פריחה אדומה וכואבת המופיעה כמספר ימים לאחר מכן, התפתחות שלפוחיות ולעתים גם גירוד[6].
     

    אוכלוסיות בסיכון

    מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה וכאשר קיים חשד לזיהום או התפרצות של אחת מהמחלות המצוינות. התפרצות ורה-אקטיבציה של הנגיפים נפוצה יותר במטופלים מבוגרים ובאלה המקבלים טיפול מדכא חיסון. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[1].

    אופן ביצוע הבדיקה

    לא נדרשת הכנה מוקדמת לבדיקה. הבדיקה מתבססת על לקיחת דם ורידי ככל בדיקת דם סטנדרטית. תוצאות יגיעו לרוב תוך ימים בודדים[7] [8].

    אזהרות

    סיכון: הבדיקה כרוכה בסיכון מינימלי ביותר לדימום, המטומה, התעלפות, סחרחורת וזיהום מקומי. [9]

    פענוח תוצאות

    [1]
    תוצאה שלילית
    תוצאה זו מעידה על היעדר החומר הגנטי של הנגיף בדם, ממצא התומך בשלילת זיהום באחת מהנגיפים.

    תוצאה חיובית
    תוצאה זו מעידה על הימצאות החומר הגנטי של אחד מהנגיפים בדם, ממצא התומך באבחנת זיהום בנגיף (בהתאם לתוצאות הבדיקה). הבדיקה יודעת להבדיל בין נגיף ה-HSV לנגיף ה-VZV וכן בין HSV-1 ו-HSV-2.

    רמת סיכון:

    הכי נמוך
    רופאים בתחום
    ד"ר פיטר בלה
    ד"ר פיטר בלה רפואת כאב
    מומחה ברפואת כאב
    ד"ר מאיר בן נון
    ד"ר מאיר בן נון רפואת כאב
    מנהל יחידת כאב לשעבר בית חולים מאיר כפר סבא
    ד"ר איליה גולדינפלד
    ד"ר איליה גולדינפלד רפואת כאב
    מומחה בהרדמה ומומחה ברפואה לשיכוך כאב

    שאלות מתוך פורום מרפאת מטיילים רמב"ם

    בניהולו של ד"ר עמי נויברגר
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו