פורום פסיכיאטריה - עמוד 1438
פרופ' ערד קודש
5.0
( 9 חוות דעת )
פרופ' ערד קודש מנהל את מערך שירותי בריאות הנפש בקופת חולים מאוחדת, לשעבר מנהל מחוז ירושלים והשפלה במכבי שירותי בריאות. כמו כן הוא משמש כאיש סגל בפקולטה למדעי הבריאות והרווחה באוניברסיטת חיפה ופרופסור בחוג בריאות נפש קהילתית.
בעבר היה אחראי על מחלקת אישפוז יום במרכז לבריאות הנפש לב השרון.
במסגרת מרפאתו מטפל פרופ' קודש במגוון הפרעות: הפרעות חרדה, הפרעות במצב הרוח ודיכאון, פסיכוזות וסכיזופרניה הפרעות אישיות, הפרעות פסיכיאטריות של הגיל המבוגר.
מרפאתו של פרופ' קודש מאפשרת גם טיפול מרחוק באמצעות שיחות וידאו, דבר המאפשר הנגשת הטיפול לאזורים מרוחקים ולבעלי מגבלות המרותקים לביתם.
כחלק מתפיסת הטיפול בקשיש מבצע פרופ' ערד קודש ביקורי בית.
פרופ' ערד קודש משמש כמומחה בתחום הפסיכיאטריה ונותן חוות דעת משפטית עבור בתי המשפט.
-
רזין וסרוטונין
מרים 10/05/2011 | 21:57האם ניתן לשלב רזין (פנטרמין) עם ציפרלקס או סימבלתה? האם שילוב זה יפחית מתופעות הלוואי של הציפרלקס/סימבלתה אשר גורמים לי לירידה בחשק מיני והגברת התיאבון? ומה עדיף ציפרלקס או פרוזק או סימבלתה (בנוסף לרזין) מבחינת פחות תופעות לוואי של ירידה בחשק המיני ועליה בתיאבון? תודה, מרים.הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
איסור שילוב רזין עם תרופות סרטונרגיות
דר' קרני רובין 11/05/2011 | 18:58למרים שלום, ככלל, רזין היא תרופה שכלל איננה תמימה. היא עשויה אף להיות מסוכנת. אשר לשילוב איתה, עם תרופות המעלות את רמות סרוטונין, כגון: נוגדי דיכאון ממשפחת ה SSRI, SNRI, נוגדי דיכאון טריציקליים וטטראציקליים, אגוניסטים לקולטן לסרוטונין ואלקלואידים של ארגוט: שילוב תרופות אלו עם פנטרמין עלול לגרום לתסמינים כגון: אי-שקט, חרדה, בלבול, עלייה בחום הגוף, הזעת יתר. מומלץ, בכל לשון של המלצה, להימנע משילוב זה. הרבה יותר בטוח להוסיף לתרופה מקבוצת ה-SSRI's טרזידון או ויאגרה לפני קיום יחסי מין. אשר להשמנה, זה מאוד אינדבידואלי, ואולם פרוזאק בדרך כלל אינו גורם להשמנה. תרופה נוספת שאינה גורמת להשמנה זה האיקסל, ועד כמה שידוע לי היא פחות משפיעה על הנושא המיני. אפשרות אחרת היא להשתמש ב-5 מ"ג אביליפיי אשר כמעט ואין לו אפקט של השמנה והוא לא גורם לירידה בחשק המיני. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
רזין וסרוטונין
מרים 12/05/2011 | 20:27ד"ר קרני שלום רב, תודה רבה על התייחסותך והמענה המאוד מסייע עבורי. נראה לי שחשוב שאציין כי בעבר לקחתי ציפרלקס ולוסטרל אשר היו מאוד יעילים עבורי מבחינה רגשית (אני סובלת מאו-סי-די ורגישות יתר המתבטאת בתחושת עצבנות וחוסר שקט לעיתים קרובות מהממוצע ועוד). אך לצערי גרמו לי לאבד את החשק המיני שלי והציפרלקס הגביר לי את התיאבון. ללא קשר לתרופות אלה, יש לי בעיית תיאבון מוגבר בעיקר למתוק ולכן לקחתי רדוקטיל במשך כשנתיים והוא היה מצוין עבורי וסייע לי לשמור על משקל גוף תקין. כעת הורד הרדוקטיל מהמדפים ולכן עברתי לרזין לצורך ויסות התיאבון, אך נותרתי עם תחושת רגישות היתר והאו-סי-די ולא ניתן לשלב עם הרזין את תרופות הssri's . השאלה שלי היא האם קיים שילוב של תרופה לויסות התיאבון עם תרופה נוגדת חרדה כגון הssri's (וללא פגיעה בחשק המיני)? ניסיתי את האיקסל ומבחינה רגשית הוא לא היה יעיל עבורי כמו הציפרלקס והלוסטרל אבל ניסיתי רק במשך חודש וויתרתי כי הוא גם פגע לי בחשק המיני. רמוטיב איני יכולה לקחת משום שמפחית מיעילות הגלולות למניעת הריון שאני לוקחת. ולגבי אביליפיי הבנתי שזו תרופה אנטי פסיכוטית ולא נוגדת חרדה ולכן לא ברור לי כיצד יכולה לסייע לי? ושוב, תודה רבה על המענה מרים.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
טיפול ב-OCD והשמנה
דר' קרני רובין 16/05/2011 | 13:11למרים שלום, התרופות היחידות שעוזרות ל-OCD הן ה-SSRI's ובמינון גבוה. תרופות שמורידות את רגישות היתר הן הפאבוקסיל והפרוזאק. הפרוזאק, בדרך כלל, איננו גורם לעלייה במשקל ולפעמים להפך, ואילו הפאבוקסיל לפעמים גורם לעלייה ולפעמים לא (כמובן שגם מדובר בהרגלי אכילה). אשר לחלק המיני, הפרוזאק גרוע מהפאבוקסיל. לפעמים עוזר להוסיף טרזודיל לפני קיום יחסי המין וגם ויאגרה עוזרת אף לנשים. לעיתים הנושא המיני מסתדר במשך הזמן. אני סבורה שמאוד חשוב שתלכי לטיפול התנהגותי קוגניטיבי שיכול לעזור עם ה-OCD וגם עם רגישות היתר, ואולי להפחית את כמות ה-SSRI's שאת נזקקת לו. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
תודה רבה!!!!
מרים 16/05/2011 | 17:23ד"ר קרני, סייעת לי רבות וברצוני להודות לך על ההתייחסות המקצועית שניכר בה רצונך לסייע מכל הלב. תודה רבה :) מרים.הוסף תגובה
-
-
פסיכוזה ובוחן מציאות
דוד 15/05/2011 | 13:22שלום רב ד"ר האם אדם יכול להיות פסיכוטי למשל מחשבות שווא שצוחקים עליו ועדיין בוחן המציאות שלו יהיה תקין ?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
פסיכוזה ובוחן המציאות
דר' קרני רובין 16/05/2011 | 17:00לדוד שלום, כל עוד יש תובנה ובוחן המציאות הוא תקין, זה לא פסיכוזה. ההבדל בין פסיכוזה לבין מצב כמו שאתה מתאר הוא שבפסיכוזה לא ניתן היה לשכנע אותך שלא צוחקים עליך, ואילו אותך ניתן לשכנע שזה לא כך. לכל היותר, זה חוסר ביטחון עצמי. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
עצה דחופה
טובי 15/05/2011 | 12:14אני סובל מהפרעת חרדה ולאחרונה עברתי ניתוח בעמוד השדרה ומאוד לא רגוע אני נעזר במטפל התנהגותי קוגניטיבי ומרגיש שזה עוזר אבל איני יודע אם לפנות לפסיכיאטר ולחזור לטיפול תרופתי שקיבלתי בעבר והפסקתי אנא תנו לי עצה האם נכון לשלב או לא מצבי הנפשי לא טוב לדעתי תזכו למצוותהוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
ניסיון לתת עצה
דר' קרני רובין 16/05/2011 | 16:56לטובי שלום, לעניות דעתי, כאשר בן אדם נמצא במצוקה כמו לאחר ניתוח ובווודאי ניתוח בעמוד השדרה, כדאי לשלב בין טיפול תרופתי לבין טיפול התנהגותי קוגניטיבי. עדיף להשתמש בכל התותחים במצב שכזה ולשפר את המצב הנפשי ואת יכולת ההתמודדות. בברכת החלמה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
דיכאון, חרדות ומה שביניהם
יעל 14/05/2011 | 19:21שלום, אני רווקה בת 45, ללא קשרים חברתיים ומשפחה (למעט הורים מבוגרים). אקדמאית ועובדת כפקידה. סובלת מחרדות קשות שלושים שנה! (כולל חרדה חברתית קשה) המלוות בדיכאון שהולך ומחריף ככל שהשנים עוברות והתחושות הנפשיות לא משתנות. בנוסף, אני סובלת מהשמנת יתר (110 ק"ג). הגעתי לטיפול תרופתי לפני 10 שנים - ניסיתי פרוזק, אפקסור במינון 225 מ"ג, סימבלטה במינון 90 מ"ג ועכשיו, לאור הטבה חלקית מאוד שהיתה בכל התרופות הקודמות - אני על 20 מ"ג של ציפרלקס, מזה שבעה שבועות. איני מרגישה כמעט הטבה - אני מאוד מיואשת מהעתיד הצפוי לי, מחשבות מציקות לי כל הזמן, מרגישה זעם רב, חוסר סבלנות לסובב אותי, עגמומית וכמעט לא נהנית מדבר, כועסת על מר גורלי, ממשיכה ברוטינת קיום סתמית. האם לדעתך כדאי לי לעלות למינון של 40 מ"ג ציפרלקס בעוד מספר שבועות או להוסיף 1 מ"ג של ריספרדל? האם יש בכלל סיכוי שארגיש אי פעם שהמוח שלי נקי ממחשבות טורדניות? ומה בדבר תחושות הדכאון וחוסר הקבלה העצמית? האם הכדורים יעזרו גם כאן? אני למודת שנות סבל רבות ולא ממש רואה את האור בקצה המנהרה. בתודה על התייחסותך, יעלהוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
תשובה
דר' קרני רובין 16/05/2011 | 16:42ליעל שלום, אין ספק שכאשר לוקחים טיפול צריך למצות אותו, וזה אומר לעלות את המינון. לא הייתי עולה מעבר ל-30 מ"ג ציפרלקס, במידה ומינון זה לא יעזור - ניתן להוסיף 5 מ"ג אביליפיי (תחילה 2.5 ואח"כ לעלות ל-5). זה לפעמים עושה את הטריק. לא עד הסוף ברור לי האם מדובר אצלך בדיכאון או ב-OCD, את מדברת על מחשבות טורדניות. האם ייתכן ומדובר ב-OCD? מה מצב בלוטת התריס שלך? לפעמים תת פעילות, אפילו תת פעילות מוסווית, יכולה לגרום לעמידות לטיפול נוגד דיכאון. גם במקרים בהם הפעילות היא בגבול התחתון של הנורמה, ניתן להוסיף T3. עוד שאלה, נתת את הדוגמה של סימבלטה 90 מ"ג. מדוע לא עלו ל-120 מ"ג? לפעמים העוד 30 מ"ג עושה את ההבדל שמתחילים לראות את האור שבקצה המנהרה. קשה לי להתייחס מעבר לכך מאחר וחסרים לי פרטים רבים. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
המשך טיפול לאחר אישפוז
אלעד 14/05/2011 | 16:42שלום רב אדם (מאובחן עם OCD) שאושפז בניגוד לרצונו במחלקה סגורה והשתחרר כעבור חצי יום ללא עילה להמשך האישפוז. מתבקש להגיע למעקב (נוטל תרופה אנטי פסיכותית) אצל פסיכיאטר כשבוע מיום האישפוז. איננו מרוצה מהטיפול שניתן לו ומעוניין לעבור לטיפול אחר כיצד עושה זאת? מה סמכויות הפסיכיאטר האם יכול לכפות עליו נטילת הטיפול הקיים ו/או למנוע ממנו מעבר לטיפול אצל מישהו אחר?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
תשובה
דר' קרני רובין 16/05/2011 | 16:34לאלעד שלום, איני מבינה מה הבעיה. אם אין הוראת טיפול מרפאתי כפוי, אין שום בעיה לעבור לרופא אחר ואין דרך לכפות על אותו אדם לקחת טיפול. פשוט עושים את זה. דרך אגב, טיפול ב-OCD הינו טיפול בתרופת SSRI במינון גבוה ולאורך זמן. בתקופה הראשונה, ניתן לעזור מעט בתרופה אנטי פסיכוטית במינון נמוך כדי להוריד את עוצמת החרדות. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
תופעה של הזעות בשינה מכדורים
הילה 14/05/2011 | 09:04שלום, שמי הילה ורציתי מאוד לדעת אם יש קשר לנטילת פבוקסיל שלוקחת כבר כמה שנים ולמקטימל בסביבות חצי שנה, להזעות תוך כדי שינה.עליי לציין שהזעות שבחיים לא היו לי וממש קמה ספוגה זיעה כמעט מדי לילה. התופעה החלה אחרי שהתחלתי לנטול לקטימל. פסיכיאטר שלי אמר שהעניין קשור לפבוקסיל? אני מאוד סובלת! אודה לתשובה בהקדם, תודה ושבוע טוב, הילההוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
הזעות בשינה
דר' קרני רובין 16/05/2011 | 16:24להילה שלום, הפסיכיאטר שלך צודק, כל ה-SSRI's יכולים לגרום להזעה מסיבית ובכלל זה, הפבוקסיל. העובדה שהתחלת להזיע דווקא אחרי שהוסף למיקטל אולי מצביעה על איזשהי אינטראקציה ביניהן, אשר לא מצאתי לה עדות, אשר גורמת לעלייה ברמות הפבוקסיל. אשר ללמיקטל, לא מצאתי עדות לכך שהוא גורם להזעות. השאלה היא, מדוע דרוש הלמיקטל? אולי כדאי להפסיק אותו ולראות אם ההזעות יפחתו. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
שילוב תרופות ,תשובה דחופה
מני 13/05/2011 | 16:02לאחר 11 שנה של לקיחת סרוקסט 20 ל 5 שנים ואז עלייה ל40 עד היום הוסיפו לי ונלפאקסין 150 xr מכיוון שהייתי מאושפז היום תודה לאל אני מרגיש טוב השאלה שלי היא האם השילוב הנל של סרוקסט 40 +ונלפאקסין 150 xr הוא נורמלי ולא נוגד אחד את השני? לא שמעתי מימיי על שילוב כזה אודה לך מאד אם תעני במהרה.הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
מחכה לתשובה בבקשה דחוף
מני 14/05/2011 | 00:10הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
שילוב תרופות
דר' קרני רובין 16/05/2011 | 14:25למני שלום, לא כתבת לי בן כמה אתה ומה הסיבה שאתה מקבל את הטיפול. גם אני לא שמעתי על שילוב זה, אך כן על שילובים של אפקסור עם לוסטרל ואפקסור עם וולבוטרין. השאלה היא לא האם שמענו על שילוב שכזה, אלא האם הטיפול עוזר לך. אם הטיפול עוזר, אז גישתי היא שלא משנים סוס מנצח גם אם הטיפול לא הכי שכיח. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
אבילי וזיפרקסה
טל 12/05/2011 | 21:03דוקטור שלום רציתי לשאול האם התרופה זיפרקסה שנלקחת כבר שנים יכולה לגרום לאיבוד שליטה על השתן אצל גברים? האם מדיכאון אפשר לאבד את השליטה על השתן ? במטרה לשפר את המצב קיבלתי תוספת של אביליפי כרגע מינון של 5 מג שאליו הגעתי בהדרגה האם השילוב של 2 תרופות אלו הוא טוב לקולות ומדוע כל פעם שאני עולה במינון נמוך באביליפי אני מקיא ומסתחרר במשך יומיים? אני מודה לך מאוד אנא האירי את עיני בנושא.הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
תופעות לוואי נדירות ביותר
דר' קרני רובין 16/05/2011 | 14:01לטל שלום, להפתעתי, גיליתי שבשי אחוז מהמטופלים בזיפרקסה מופיעה אי שליטה על השתן, לעומת אחוז אחד כאשר נותנים פלצבו (כדור בלי כלום). כלומר, מדובר בתופעת לוואי נדירה ביותר. עד היום טרם נתקלתי בה. באנשים קשישים בהם הדיכאון יכול להתבטא כדמנציה (התופעה נקראת פסאודו דימנציה), יכולה להופיע אי שליטה על הסוגרים כחלק מהתמונה. אני לא מכירה תופעה זו במצבים דכאוניים אחרים. אחת מתופעות הלוואי הנדירות של אביליפיי זו הקאות. מה קורה? אתה אוסף רק את תופעות הלוואי הנדירות ביותר?! ניתן לשלב אביליפיי עם זיפרקסה, כשהיתרון שלו הוא שהוא מונע את עליית הפרולקטין. השילוב של אביליפיי עם ריספרידל עוד יותר יעיל כנגד הקולות, כאשר תוך כדי כך אין את העליה של הפרולקטין. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
שילוב מירו 30
עדן 12/05/2011 | 08:34שלום ד"ר. אני מקבל VIEPAX XR במינון 225 מ"ג כנגד חרדה מתמשכת. ישנו שיפור קל אך לצערי לא משמעותי. טיפול בעבר בתרופה RECITAL עד מינון מירבי במשך כמה חודשים ולא עזר ואף גרם להחמרה. הומלץ לי להוסיף ל-VIEPAX גם כדור MIRO במינון 30 מ"ג. האם כדור MIRO יעיל נגד חרדה מתמשכת ללא דיכאון? תוך כמה זמן ניתן לבחון אפקטיביות התרופה? והאם אין סכנה בשילוב התרופות יחד?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
טיפול בחרדה
דר' קרני רובין 16/05/2011 | 13:31לעדן שלום, אין סכנה בשילוב מירו עם אפקסור (וויאפקס), ואולם, מירו יעיל מאוד בהפרעות בשינה ובפתיחת התיאבון ונראה לי כי אילו אינן בעיותיך. במידה ו-300 מ"ג וויאפקס לא יועילו במשך חודש ימים הייתי מנסה, כמובן בהתייעצות עם המטפל שלך, להחליף את הוויאפקס עם סימבלטה. בנוסף, מאוד עוזר לטיפול בחרדה, טיפול התנהגותי קוגניטיבי. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
למה רסיטל לא עוזר לי?
דניאל 11/05/2011 | 23:09אני מטופל בהתחלה ליפני שנה וחצי על 40 מיליגם והעלתי בהמלצת הפסיכאטר ל 60 ואני חווה עדיין תסמינים של חרדה שזה אומר דפיקות לב מואצות וצורך להיתנשף כל 2 3 דק ולחץ באיזור החזה שזה תסמינים של חרדה כניראה לא?? מה אני צריך לעשות אשמח מאוד אם תעני לי ... נ.ב יש לציין שאני לא סובל מדיכאון עובד והכל בסדר חוץ מהחרדה הזאת מה עושים?...הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
טיפול בחרדה
דר' קרני רובין 16/05/2011 | 13:26לדניאל שלום, התסמינים שאתה מתאר הם של חרדה. לעיתים, עוזר לעבור מהגנריקה לתרופת המקור, במקרה זה הציפרמיל, ולפעמים לבן דוד של אותה תרופה, כמו למשל ללוסטרל (סרטרלין). בנוסף, במיוחד בחרדות, עוזר מאוד טיפול התנהגותי קוגניטיבי. דרך הטיפול היא בעצם ללמוד לשנות את החשיבה מחשיבה קטסטרופלית לחשיבה יותר ריאלית וללמוד טכניקות להתמודד עם החרדה. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
נושאים מרכזיים
-
מחלות קשורות
-
סכיזופרניה גבולית
-
הריון מדומה
-
טיפולים וניתוחים קשורים
-
טיפול קבוצתי
-
גמילה מעישון
-
בדיקות קשורות
-
דופמין בשתן ב-24 שעות
-
קארבאמאזפין
-
תרופות קשורות
-
לבומפרומאזין
-
ציפרלקס
-
מונחים קשורים
-
אקופרקסיה (פעולת הדהוד)
-
אישיות סכיזואידית
רופאים בתחום
ד"ר סמואל זיתון
פסיכיאטריה
5.0
( 14 חוות דעת )
"ד"ר סמואל זיתון הקשיב לי בתשומת לב רבה. והוא נתן לי תרופה שעזרה מהר מאוד. אני מאוד אסירה תודה לו על עזרתו. הוא רופא נפלא."
פורומים נוספים בתחום
פורוםפסיכיאטריה
בפורום פסיכיאטריה ניתן להתייעץ עם פרופ' ערד קודש, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום פסיכיאטריהפורוםפסיכוגריאטריה
בפורום פסיכוגריאטריה ניתן להתייעץ עם ד"ר עופר בר, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום פסיכוגריאטריה
פרופ' ערד קודש
ד"ר עופר בר