פורום פסיכיאטריה - עמוד 1442
פרופ' ערד קודש
5.0
( 9 חוות דעת )
פרופ' ערד קודש מנהל את מערך שירותי בריאות הנפש בקופת חולים מאוחדת, לשעבר מנהל מחוז ירושלים והשפלה במכבי שירותי בריאות. כמו כן הוא משמש כאיש סגל בפקולטה למדעי הבריאות והרווחה באוניברסיטת חיפה ופרופסור בחוג בריאות נפש קהילתית.
בעבר היה אחראי על מחלקת אישפוז יום במרכז לבריאות הנפש לב השרון.
במסגרת מרפאתו מטפל פרופ' קודש במגוון הפרעות: הפרעות חרדה, הפרעות במצב הרוח ודיכאון, פסיכוזות וסכיזופרניה הפרעות אישיות, הפרעות פסיכיאטריות של הגיל המבוגר.
מרפאתו של פרופ' קודש מאפשרת גם טיפול מרחוק באמצעות שיחות וידאו, דבר המאפשר הנגשת הטיפול לאזורים מרוחקים ולבעלי מגבלות המרותקים לביתם.
כחלק מתפיסת הטיפול בקשיש מבצע פרופ' ערד קודש ביקורי בית.
פרופ' ערד קודש משמש כמומחה בתחום הפסיכיאטריה ונותן חוות דעת משפטית עבור בתי המשפט.
-
ששאלה חשובה מאד בהקשר לנכות נפשית.
בר 30/04/2011 | 13:31שלום רב, אני בן 19 וחצי. מטופל פסיכיאטרי מגיל 10. הייתי מאובחן על חרדה ודכאון כילד/נער ותסמונת טוראט. את הטיפול הפסקתי בגיל 17 מהסיבה שרציתי להיות מגויס לצבא כמו כולם הדבר לא צלח ולכן הפסקתי את הטיפול באופן עצמאי. לאחר מס' ימים בודדים קיבלתי פטור נפשי על דיכאון מגו'רי ודיכאון קליני. עברתי מעל 15 מקומות עבודה בשל סכסוכים ואי הסתגלות חברתית פוטרתי מכולם בתוך פחות משנה. חזרתי למעקב פסיכיאטרי עד לפני 4 חודשים והחלטתי לפנות לעזרה בהכרה בביטוח לאומי. מלאתי את כל הטפסים וצירפתי את המסמכים הבאים: 1.אישור שהייתי מטופל בפנימיה מגיל 10-15 2.אישור שהייתי מטופל עד בגילאי 17 3.אישור פטור נפשי מהצבא בגיל 18 וחצי 4.אישור שאני במעקב פסיכיאטרי בבריאות הנפש 5.חוות דעת פסיכיאטרית שנעשתה על ידי פסיכיאטר מומחה בעלת 3 עמודים שמתארת רקע קשה מאד, מסביר על הדיון עצמו ומסכם וממליץ על 70 אחוזי נכות על הפרעות פסיכונוירוטיות. היא אבחנה פוסט טראומה ודכאון מגו'רי וציינה שאין לשלול תהליך של הפרעת מאניה דיפרסיה או תהליך של סכיזופרניה. היא תיארה בעצם את כל המחשבות האובדניות והניסיונות התאבדות,מסבירה שאני מאד חושד בסביבה, מצב רוח ירוד, סיוטים, הסתגרות,ריקנות ועוד... ותיארה בעצם את כל מה שאני עובר ומרגיש. ובכל מקרה בסופו של דבר כתבה שבשל מצבי הנפשי ותפקוד נמוך סך נכותי הוא 70 אחוז. עכשיו כבר הגשתי את כל הטפסים בעצם. וכל מה שנותר זה להמתין לוועדה הרפואית. על פני השטח אני יודע ומובן לי שמגיע לי את ההכרה. ידוע לי שביטוח לאומי מערים קשיים גם כן. האם על פי מה שנכתב לדעתכם ידחו ואצטרך להגיע לוועדת ערער [כמו שקורה בהרבה מהמקרים]? אשמח לדעה של אחד המומחים.הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
תשובה
דר' קרני רובין 04/05/2011 | 16:43לבר שלום, סביר להניח שהוועדה תכיר בכך שאתה נכה נפש, קשה לדעת איזה גובה של אחוזים היא תיתן. אם תקבל פחות ממה שאתה חושב שמגיע לך, צריך לערער ולנסות שאחוזי הנכות יועלו בהתאם למגיע לך. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
שאלות נוספות על שילוב אפקסור ווולבוטרין
עידן 28/04/2011 | 23:29-האם סביר שוולבוטרין יגרום לתשישות במהלך היום, האם זה יכול להיות בגלל השילוב עם אפקסור? -כמה זמן צריך לחכות עם השילוב הזה כדי להחליט שהתשישות היא לא תופעת לוואי של הסתגלות (חולפת)? -עד כמה בעייתי השילוב של אפקסור, וולבוטרין, וריטלין ביחד? -ושאלה אחרונה: האם תופעת הTD שהוזכרה בפורום לאחרונה בהקשר חוסמי דופאמין, יכולה להגרם גם בגלל וולבוטרין ו/או ריטלין בשימוש ממושך? כרגע אני נוטל אפקסור 37.5 מ"ג ליום, וולבוטרין 150מ"ג ליום וריטלין בין 30 ל60 מ"ג ע"פ הצורך ליום. המון תודה מראש, ואלף שבחים על הפורום המעולה ועבודתך המקצועית!הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
שילוב של אפקסור, וולבוטרין וריטלין
דר' קרני רובין 03/05/2011 | 19:53לעידן שלום, 1. בדרך כלל, אין עייפות מתמשכת לשילוב. בוודאי שעייפות כזו לאחר כ-3 שבועות איננה שייכת לשילוב. 2. עייפות יכולה לנבוע מכמות של ריטלין שהיא נמוכה מדי. אינני יודעת את משקלך, אך סביר להניח ש-30 מ"ג ליום זה מינון נמוך מדי ומכאן יכולה לנבוע עייפותך. 3. המינון של האפקסור הוא מזערי ואיני מבינה את הרציונל שמאחוריו, במיוחד לאור העובדה שהוא משולב עם וולבוטרין במינון הנמוך. האם יש לכך הסבר? בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
חרדה
ירון 28/04/2011 | 20:00שלום רב, במידה ואדם מסויים ייחשף למצב מסוכן מבחינה אובייקטיבית (לא רק סובייקטיבית) באופן חוזר ונשנה, האם לטווח הארוך הוא כבר לא יפחד מהסיטואציה הספציפית הזו וחרדתו תפחת ואף תיעלם מהסיטואציה/הגירוי הספציפי הזה? כלומר האם מערכת העצבים תתרגל ותפסיק לשדר אזעקה (חרדה) לאיום הזה?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
הסתגלות ל"איום"
דר' קרני רובין 03/05/2011 | 19:43לירון שלום, הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי בנוי על כך שהמוח לומד להגיב לדבר שהכי עוזר לו. דהיינו, במקרה של סכנה סובייקטיבית, אם אתה נחשף למצב של סכנה או דבר שמעורר חרדה ובורח - תהיה הנצחה של התגובה של בריחה שמורידה את החרדה. אם, מצב שני, תישאר מול הסיטואציה שמעוררת את החרדה/פחד, המוח ילמד שאחרי זמן מה החרדה מתחילה לרדת בצורה של עקומת גאוס. בפעם הבאה החרדה תהיה קטנה יותר ובפעם אחרי זה עוד יותר קטנה. במילים אחרות, מערכת העצבים באמת מתרגלת ומפסיקה לשדר אזעקה לאיום. האמת היא, שגם במצבים של סכנה אמיתית יש הסתגלות עם הזמן שבנויה על אותו מנגנון. מקווה שעניתי לך על מה שניסית לשאול, חבל שאיני יכולה לצייר לך את הדבר. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
ציפרלקס
28/04/2011 | 07:51שלום רב אני מתחילה טיפול בציפרלקס עקב דיכאון והתקפי חרדה שמהם אני סובלת בנוסף אני נוטלת קונצרטה 54 מ"ג לטיפול בהפרעת קשב האם זה מסוכן לשלבם יחד?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
ציפרלקס
דר' קרני רובין 03/05/2011 | 19:14שלום, אין בעיה בשילוב שתי התרופות. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
הפרעת חרדה מתמשכת
יאיר 27/04/2011 | 20:54שלום.אני בן 29 סובל מהפרעת חרדה מתמשכת. ניסיתי טיפול בציפראלקס עד למינון 20 מג' במשך מספר חודשים ללא כל הטבה ואף החמרה. הועברתי לויאפקס XR במינון 75 -150 מ"ג שוב ללא הטבה מורגשת. כרגע מזה 3 חודשים נוטל את הויאפקס XR במינון 225 מ"ג,שוב ללא שינוי מורגש ומשמעותי. הרופא המטפל(פסיכיאטר)ממליץ להמשיך עם הויאפקס XR במינון 225 מ"ג בנוסף לקחת גם "מירו" במינון 30 מ"ג כדי לחזק את ההשפעה. האם השילוב מקובל,בטוח ואפשרי?אני חושש מסינדרום סרוטונין... האם אכן המירו יכול לעזור משמעותית לטיפול בהפרעת חרדה או שיש לשקול הפסקת הויאפקס לגמרי ובמקום לחזקו עם מירו לעבור לתרופה אחרת (כמו סרוקסט למשל)?אודה להתייחסותך.הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
טיפול בהפרעת חרדה
דר' קרני רובין 03/05/2011 | 19:07ליאיר שלום, בראש ובראשונה, ברצוני לציין כי וויאפקס, מנסיוני, פחות יעילה מ-SSRI's אחרים כטיפול נוגד חרדה. בדרך כלל, כדאי לשלב טיפול תרופתי ב-SSRI's או סימבלטה בשילוב עם טיפול התנהגותי קוגניטיבי. השילוב של מירו עם וויאפקס די נפוץ. בדרך כלל משתמשים במירו ככדור שעוזר להירדמות, יש לציין שהוא גם גורם טוב להשמנה. מאחר ואתה כבר על וויאפקס, אני לא כל כך מבינה מדוע לא להעלות את מינון הוויאפקס ל-300 מ"ג, לפחות. ניתן לנסות SSRI's אחרים או סימבלטה, אולם לדעתי רק לאחר מיצוי התרופה - וזה אומר העלאת המינון וזה להיות תקופה מספיק ארוכה על המינון הזה. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
שימוש תרופה מקבוצת SSRI ונשירת שיער
גיל 27/04/2011 | 15:33שלום רב, רציתי לדעת אם יכול להיות קשר בין שימוש בתרופה ממשפחת SSRI לנשירת שיער? תודההוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
חוסר קשר בין SSRI's לבין נשירת שיערות
דר' קרני רובין 03/05/2011 | 18:59לגיל שלום, התופעה של נשירת שיערות כתוצאה מטיפול ב-SSRI's אינה מוכרת לי, ולא מצאתי לה סימוכין בספרות. כתוצאה מהפרעות אכילה לפעמים רואים תופעה זו. אולי נשירת השיערות עליה אתה מדבר קשורה להתפתחות של הפרעות אכילה, במיוחד בתחילת הטיפול. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
טיפול בכדורים
דורית 26/04/2011 | 04:03שלום ,שמי דורית רציתי לדעת האם התחלת טיפול בכדורים בבני בן ה 13 על מנת לטפל בבעיית חרדה, אמור להימשך לאורך זמן או שזה יכול להיות משהו חולף?כלומר טיפול תרופתי פסיכיאטרי אמור להימשך לכל החיים (אם מתחילים)או יכול להיות משהו חולף עד לאיזון ולהפסקה?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
טיפול בחרדות בילד
דר' קרני רובין 26/04/2011 | 20:05לדורית שלום, 1. אינני פסיכיאטר של הילד, ואין ספק שיש מקום להתייעץ עם פסיכיאטר של הילד. 2. בחרדה ניתן לטפל באופן יעיל בכדורים או בטיפול התנהגותי קוגניטיבי, והטוב מכל - בשילוב של שניהם. 3. במידה והטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי יעיל, הוא יכול לתת כלים שלא להיכנס לחרדות בהמשך, גם בלי כדורים. 4. לא ניתן כיום לחזות מה יהיה בעתיד הרחוק, בשלב זה לדעתי בנך צריך אכן לקבל את הטיפול התרופתי אך גם לקבל טיפול התנהגותי קוגניטיבי. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
באותו עניין
דורית 30/04/2011 | 00:31תודה לך דר' קרני על תשובתך ,אך עדיין לא ברורה לי הנקודה האם התחלת טיפול בכדורים פסיכיאטרים היא עניין בלתי הפיך?כלומר ,האם מי שמתחיל לקחת כדורים צריך להמשיך אותם במינונים שונים ובואריאציות אחרות ,כל החיים ?או שיש מצב שניתן לקבל תרופה נקודתית שלאחר איזון ניתן יהיה לרדת במינון עד להפסקתה ולחזרה לחיים רגילים בלעדיה ?אשמח לקבל את תגובתך ... לילה טובהוסף תגובה
-
אני חושב
ע 30/04/2011 | 17:36שדר' רובין התכוונה ששתי האפשרויות קיימות תאורטית, אך זה תלוי במטופל באופן אינדיבידואלי, ולכן אי אפשר לחזות את העתיד. ההמלצה היא להתחיל עכשיו גם תרופות וגם טיפול קוגניטיבי ולקוות שיהיה אפשר להוריד את התרופות לגמרי בשלב מסויים אחרי איזון מלא ובהמלצת פסיכיאטר. אך אי אפשר לחזות את העתיד.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
תמיכה בתגבת ע
דר' קרני רובין 01/05/2011 | 14:17לדורית שלום אכן ע נתן לך תשובה מדוייקת. אכן שתי האפשרויות קיימות תאורטית, אך זה תלוי במטופל באופן אינדיבידואלי, ולכן אי אפשר לחזות את העתיד. ההמלצה היא להתחיל עכשיו גם תרופות וגם טיפול קוגניטיבי ולקוות שיהיה אפשר להוריד את התרופות לגמרי בשלב מסויים אחרי איזון מלא ובהמלצת פסיכיאטר. אך אי אפשר לחזות את העתיד. בברכה דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
טיפול בכדורים
דורית 01/05/2011 | 22:44תודות לך דר' ולכל השאר . יש לי עוד שא' אך אסתפק בתשובותייך הרגע.הוסף תגובה
-
-
ויאפקס ווולבוטרין
שירי (חסוי) 25/04/2011 | 18:25שלום, אני בת 30, מטופלת כ-3 חודשים עקב דיכאון בויאפקס 75 מ"ל בלילה כי הוא גורם לי לעייפות רבה, שמתי לב כי מאז תחילת הטיפול העליתי משמעותית במשקל - 4-5 ק"ג, מה שמוסיף להרגשתי הלא טובה. הפסיכיאטרית הוסיפה לי וולבוטרין 150 מ"ל ואמרה כי התכונות של תרופה זו יגרמו לירידה במשקל ועם לקיחתה בבוקר יהיו לי יותר אנרגיות וארגיש עירנית יותר - מה שאכן נכון. האם אין התנגשות בין שתי התרופות? האם באמת אוריד במשקל? האם עדיף לי להפסיק לחלוטין את הטיפול בויאפקס בלילה ולהמשיך רק עם הוולבוטרין?..אני לא מסוגלת להתמודד עם השמנה בשום אופן. אודה אם תעזרו לי...:)הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
ויאפקס ווולבוטרין
דר' קרני רובין 26/04/2011 | 20:01לשירי שלום, 1. אין התנגשות בין שתי התרופות. 2. כדאי לבדוק את תפקוד בלוטת התריס שלך, מאחר ועליה במשקל ממינון כה נמוך של וויאפקס הינה נדירה. 3. יש פה שתי שאלות: האם תפסיקי לעלות במשקל - התשובה היא שקרוב לוודאי שכן. השאלה השניה, היא האם תרדי במשקל מעצם השילוב - בדרך כלל ירידה במשקל דורשת דיאטה (שינוי אורחות חיים). 4. אם השילוב של וויאפקס עם וולבוטרין (שניהם במינון נמוך) הוא יותר טוב עבורך, אז אולי כדאי לעבור לאיקסל או לסימבלטה במקום לקחת שילוב. 5. נראה לי כי מן הראוי שתתייעצי עם הפסיכיאטרית שלך. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
אוטיזם
שרה 25/04/2011 | 16:30דר' קרני שלום! בני בן 28 סובל מאוטיזם היתה תקופה שהוא היה שהוא היה מקבל רספרידל ובגלל שנעשה אלים החליפו לו לזיפרקס 12 מ"ג + איטומין 20 מ"ג , בשנתיים אחרונות הוא לא אלים , אך הוא מסתובב בלי הפסקה ומדבר לעצמו וסובל מאי שקט רציני לא יושב כמעט בכלל. לפסיכיאטר המטפל בו אין פתרון. אודה מאד לעזרתך.הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
טיפול באוטיזם
דר' קרני רובין 26/04/2011 | 19:56לשרה שלום, מאוד קשה לענות מבלי לראות את בנך, ומבלי לדעת את כל הסימפטומטולוגיה שלו. למשל, חשוב לדעת, האם בנך הוא מאוד כפייתי? במידה וכן, הייתי מוסיפה פבוקסיל. שאלה נוספת היא האם האי שקט שלו הוא כמו אקטיזיה? תרופות נוירולפטיות והאטיפיות בכללן, יכולות לגרום לאי שקט שגורם לחולים להסתובב כל הזמן וגם בשעה שהם יושבים, שהרגליים כל הזמן ינועו. בסיכומו של דבר, בכדי לנסות ולעזור ואינני בטוחה שאני יכולה, אני זקוקה להרבה יותר פרטים ותיאור קליני. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
-
מאניה דיפרסיה- הפסקת תרופות
טל 25/04/2011 | 05:02שלום ד"ר רובין, אובחנתי במאניה דיפרסיה לפני כ16 שנים בהיותי בת 13. כל תקופת התיכון הייתה מלווית בהתקפיה מאניה ודיפרסיה למרות הטיפול התרופתי. בגיל 19 החלפתי טיפול לריספירדל וטרגיטול, ומאז לא היה לי התקף כבר 10 שנים. אני לוקחת את הטיפול באופן קבוע. במשך השנים האלו התבגרתי מאוד, התייצבתי לחלוטין, סיימתי תואר ראשון, אני מחזיקה עבודה קבועה תוך כדי התואר השני שלי ובזוגיות מאושרת. בסוף השבוע האחרון נסענו לחופשה, ובטעות שכחתי את התרופות בבית. בניגוד לפעמים אחרות שהיה לי מאוד קשה ללא התרופות, הפעם הרגשתי בסדר, וזה כמובן העלה את השאלה האם שווה לבדוק את האופציה להוריד את התרופות לחלוטין. אני מודעת לסיכון שיש אפשרות שהמחלה תחזור להתפרץ, וזה מפחיד אותי. יחד עם זאת אם יש סיכוי שאוכל לחיות ללא התרופות, אני בטוחה שהכבד שלי יודה לי (תפקודי כבד תקינים, אבל עדיין...) אשמח לשמוע את חוות דעתך, ובנוסף אם יש לך תובנות לגבי התהליךהוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
מאניה דיפרסיה - הפסקת תרופות
דר' קרני רובין 26/04/2011 | 19:49לטל שלום, 1. מחלה מאנית דיפרסיבית היא מחלה כרונית. זה שלא הייתה נסיגה בהפסקה של התרופות במשך מס' ימים, אינו אומר דבר. 2. הפסקה של התרופות יכולה להביא להתדרדרות למצב שהיה לך ב-6 השנים הראשונות, לא בהכרח שאותן תרופות שמאזנות אותך היום ימשיכו לאזן אותך. 3. יש כיום אפשרות לאזן על תרופות חדשות, וביניהן אביליפיי. יחד עם זאת, כל החלפה של תרופה יכולה להביא בעקבותיה ירידה במצב. מסיבה זו, אני בדעה שאין מחליפים סוס מנצח, כל עוד הסוס ממשיך לנצח. 4. הייתי ממליצה שתקראי את ספרה של דר' קיי רדפילד ג'יימיסון "נפש לא שקטה". דר' קיי רדפילד ג'יימיסון היא רופאה שסבלה ממאניה דיפרסיה, ומתארת מאבקים מהסוג הזה שהחל אצלך. היא אמנם אוזנה על ליתיום, אך לדעתי ניתן ללמוד מסיפורה גם לגבי איזון על תרופות אחרות. 5. במידה ותצטרכי להחליף את התרופות, הייתי ממליצה על ניסיון עם אביליפיי, שאמנם כיום הוא בסל רק לחולים סכיזופרניים אך זו תרופה מאוד מעניינת שעובדת מאוד יפה גם ככדור אנטי דכאוני וגם ככדור אנטי מאני, וגם ככדור אנטי פסיכוטי. במינון של 10-15 מ"ג היא גורמת לאיזון טוב של חולים מאניים דפרסיביים. בתקווה שהייתי לך לעזר ובברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
-
נושאים מרכזיים
-
מחלות קשורות
-
סכיזופרניה גבולית
-
דיכאון קליני
-
טיפולים וניתוחים קשורים
-
טיפול בדיכאון וחרדה
-
טיפול EMDR
-
בדיקות קשורות
-
אבחון פסיכיאטרי
-
קארבאמאזפין
-
תרופות קשורות
-
פנפלורידול
-
תיורידאזין
-
מונחים קשורים
-
יק"ר
-
דפרסונליזציה
רופאים בתחום
ד"ר מאשה קרני
פסיכיאטריה
5.0
( 8 חוות דעת )
"פסיכיאטרית מקצועית, מאד רגישה גם לילד וגם להוריו. מסבירה את המצב היטב, נותנת מענה מהיר לבעיות בירוקרטיות שצצות, ומאד נגישה. ממליצה בחום"
פרופ' לאון גרינהאוס
פסיכיאטריה
פסיכיאטר מומחה באבחון וטיפול דיכאון, חרדה, מאניה דיפרסיה ומצבים פסיכיאטרים מורכבים-פרופסור אמריטוב האוניברסיטה העברית, לשעבר מנהל בית חולים
פורומים נוספים בתחום
פורוםפסיכיאטריה
בפורום פסיכיאטריה ניתן להתייעץ עם פרופ' ערד קודש, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום פסיכיאטריהפורוםפסיכוגריאטריה
בפורום פסיכוגריאטריה ניתן להתייעץ עם ד"ר עופר בר, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום פסיכוגריאטריה
פרופ' ערד קודש
ד"ר עופר בר