דלג לתוכן

ריסוק אבנים אורטרוסקופיה (Ureterscopy)

Ureterscopy

מתאים לטיפול ב:

  • עווית כלייתית
  • ציסטינוריה
  • המטוריה
  • אבנים בדרכי השתן
המומחים של Infomed מסבירים:
הכליות מסננות את הדם שלנו ומפרישות ממנו חומרים לא נחוצים בעזרת נוזל השתן. השתן מועבר מהכליות לשלפוחית השתן דרך שופכנים (באנגלית ureter). במצבים בהם יש חשש לפגיעה בשופכנים, ניתן להשתמש באורטרוסקופיה – פרוצדורה הבוחנת את השופכנים.

הפרוצדורה מתבצעת על ידי אורולוג (מומחה למחלות בדרכי השתן), ללא ביצוע חתך, על ידי הכנסת טלסקופ דק (2 מ"מ) דרך השופכה אל שלפוחית השתן ומשם לאחד השופכנים. לאורך כל הבדיקה, הרופא רואה את הנתיב בו עובר הסיב האופטי וכן יכול לכוון את כיוון ההתקדמות שלו.

אחת הסיבות השכיחות ביותר לביצוע אורטרוסקופיה היא אבנים בדרכי השתן ובמיוחד לאבנים במחצית התחתונה של השופכן, בפרט באזור הכניסה של השופכן לכיס השתן. עם התקדמות הטכנולוגיה, מיוצרים טלסקופים קטנים יותר המאפשרים חדירה של האורטרוסקופ לחלקים העליונים של השופכן, שהם צרים יותר. את האבן נהוג להוציא בעזרת סל מיוחד שניתן להכניס במכשיר.
כאשר האבן גדולה ואי אפשר לשלוף אותה שלמה, ניתן לפרק אותה בעזרת לייזר, גלי קול או אנרגיה חשמלית. חלקי האבן מוחדרים לסל הזעיר (0.3 מ"מ) ובעזרתו מוצאם החוצה.
לשיטה זו אחוזי הצלחה מרשימים של מעל 90% ובנוסף היא מתבצעת לרוב במרפאה, ללא צורך באשפוז. בחלק מהמקרים נוצרת היצרות באזור בו הייתה האבן ולכן בזמן ארטרוסקופיה מוחדר סטנט השומר על השופכן פתוח בזמן ההחלמה. את הסטנט מוציאים לאחר שבוע עד שבועיים.

הכנה לבדיקה

ההליך מתבצע בהרדמה כללית. לכן חשוב לא לאכול או לשתות 6 שעות לפני הבדיקה. על חולים הנוטלים תרופות המשפיעות על קרישת הדם (מדללי דם) כמו קומדין, הפרין, אספירין, או תרופות נוגדות דלקת אחרות להפנות את תשומת לב הרופא לנושא ולברר מתי עליהם להפסיק את התרופות לפני ביצוע ההליך. בנוסף, יש לבצע בדיקת שתן כדי לוודא שהשתן סטרילי לפני שמתחילים בטיפול.

לאחר הטיפול

בחלק מהמקרים, יש צורך בהשגחה של 24 עד 48 שעות לאחר ההליך. בשעות שלאחר מכן, עלולה להיות צריבה בזמן מתן השתן. זוהי תגובה נורמאלית המוקלת על ידי שתייה מרובה או נטילת משככי כאבים. במשך יומיים שלושה, עלול להופיע דם בשתן כתוצאה מפציעה של השופכנים. כאשר הושאר סטנט בתוך השופכן, יש להקפיד ולא למשוך את החוט אליו הוא מחובר, מה שעלול לגרום לשליפה מוקדמת מדי של הסטנט ולפגוע בתהליך ההחלמה התקין.

סיבוכים אפשריים

- זיהומים בדרכי השתן - מתבטאים בכאבים וצריבה במתן שתן הנמשכים מעבר למספר שעות. נהוג לתת אנטיביוטיקה לאחר הטיפול כדי למנוע זיהום.
- פגיעה בשופכנים - עלולה להיווצר בגלל תנועה לא נכונה של האורטרוסקופ או בגלל המעבר של האבן עצמה. במקרים נדירים ביותר, הפגיעה היא משמעותית וגורמת לקרע בשופכן המחייב תיקון ניתוחי.
- דימום

    רופאים בתחום

    אורולוגיה
    פרופ' אמנון זיסמן אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
    קראו עליי עוד
    אורולוגיה
    ד"ר עודד קסלר רופא מוהל ואורולוג ילדים ונוער בכיר.
    קראו עליי עוד
    אורולוגיה
    ד"ר איתי ורדי מנהל השירות לאורולוגיה זעיר פולשנית, בית חולים מאיר, כפר סבא
    קראו עליי עודלקביעת תור

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא ריסוק אבנים אורטרוסקופיה

    אבנים בדרכי השתן: האם ניתן לטפל ללא ניתוח?
    אבנים בדרכי השתן: האם ניתן לטפל ללא ניתוח?
    ד"ר גנאדי זליצ'נקו מאת: ד"ר גנאדי זליצ'נקו 28/07/2020

    3-10% מהאוכלוסייה סובלת מאבנים בדרכי השתן, שמקורן בהתגבשות מלחים אשר נמצאים בשתן בריכוז גבוה. טיפול חדשני באמצעות ג... לכתבה המלאה

    מהן דרכי הטיפול באבנים בכליות או בדרכי השתן?
    מהן דרכי הטיפול באבנים בכליות או בדרכי השתן?
    ד"ר אולג לוי מאת: ד"ר אולג לוי 30/06/2021

    היא נחשבת לאחת מהמחלות הנפוצות ביותר בעולם המודרני ככלל ובישראל בפרט. מדוע מתפתחת מחלת אבנים, אילו סימפטומים יעידו ... לכתבה המלאה

    שאלות מתוך פורום בעיות בזיקפה, אימפוטנציה

    בניהולו של ד"ר נחום זילבר
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו