דלג לתוכן

תיקון המסתם המיטרלי בלב בצנתור (Complex mitral valve repair)

Complex mitral valve repair

מתאים לטיפול ב:

  • היצרות מסתם דו-צניפי (מיטרלי)
פרופ' ליאור פרל פרופ' ליאור פרל קרדיולוג בכיר במערך לקרדיולוגיה ומנהל מערך החדשנות במרכז רפואי רבין קראו עליי עוד
המומחים של Infomed מסבירים:

המסתם המיטרלי מפריד בין העלייה השמאלית של הלב- אשר תפקידה לקלוט את הדם המחומצן החוזר מהריאות, לחדר השמאלי של הלב- החלל המרכזי אשר פולט את הדם המחומצן לרקמות הגוף השונות דרך מערכת העורקים. המסתם המיטרלי נפתח בעת הרפיית שריר הלב כדי לאפשר את מעבר הדם בין שני המדורים והוא אמור להיסגר בזמן התכווצות החדר בכדי לאפשר זרימת דם בכיוון אחד- לעורקי הגוף ולא חזרה לריאות. בכ-2% מהאוכלוסייה מתפתחת דליפה של המסתם המיטרלי, תופעה אשר שכיחותה עולה עם הגיל.



MAD | Shutterstock


ישנם שני מנגנונים עיקריים המובילים להתפתחות דליפה (או "אי ספיקה") של המסתם המיטרלי:

1.דלף "ראשוני" -  בשל פגם אורגני או מבני בעלי המסתם המיטרלי.

2.דלף "שניוני" - הנגרם מפגיעה בתפקוד החדר השמאלי ועיוות המבנה הגיאומטרי של אזור סגירת עלי המסתם כתוצאה מכך.

עד לפני מספר שנים האפשרות היחידה לתיקון המסתם המיטרלי הייתה בניתוח לב פתוח. מדובר בפרוצדורה פולשנית ביותר אשר מחייבת פתיחה של בית החזה, הרדמה מלאה וחיבור למכונת לב ריאה. ניתוח זה לא ניתן לביצוע באוכלוסיות רבות עקב גיל מבוגר, כמו גם גורמי סיכון שונים. בשנים האחרונות התפתחה אפשרות לתיקון המסתם באופן מלעורי (בצנתור). ישנן מספר אפשרויות לתיקון המסתם המיטרלי בצנתור, המובילה שבהן היא פרוצדורת ה"מיטרקליפ". במסגרת פעולה זו, הגישה אל המסתם מתבצעת על ידי חדירה לווריד במפשעה בצנתור, תחת הדמיה בחדר הצנתורים. 

לאחר חדירה עדינה לווריד המפשעה, המערכת מתקדמת לאזור הלב ועוברת דרך המחיצה הבין-עלייתית (מימין לשמאל). אז מתמקמת בחדר השמאלי של הלב, ממש מתחת למסתם המיטרלי. בשלב זה מתבצעת לכידה של שני צידי המסתם, האחורי והקדמי, בכדי לבצע הפחתה משמעותית של הדלף. כל זאת נעשה תחת שיקוף ואקו קרדיוגרפיה כדי לוודא מיקום מדויק של הקליפ, שיפור בדלף ולהימנע מסיבוכים. 



מתי מתבצעת פרוצדורת "מיטרקליפ"?

פעולת המיטרקליפ תתבצע במטופלים הסובלים מדלף משמעותי במסתם המיטרלי הן בשל פגם בעלי המסתם או פגיעה שניונית בתפקודו ( דלף "שניוני").

בחולים אלה נפוצות תלונות, כמו קוצר נשימה, תחושת חנק, אי סבילות לשכיבה פרקדן, בצקות בגפיים, תחושה של חולשה וקושי הולך וגובר במאמץ. מחקרים שונים הראו כי טיפול זה מפחית את תחושת קוצר הנשימה, הסיכון לאשפוזים ואף את שיעור המוות.

האם ישנן חלופות לפעולת מיטרקליפ?

במטופלים שאינם מועמדים לניתוח, ישנה פעולה דומה שנועדה לתקן את המסתם המיטרלי, באמצעות התקן הקרוי ״פאסקל״. פעולה זו דומה למיטרקליפ אם כי ישנם מאפיינים קצת שונים של ההתקן הנ׳ל ואופן הפעולה המבדלים טכניקה זו ביחס למיטרקליפ היותר ותיק. לעת הזו, לא ידוע מהי הטכניקה העדיפה מבין השתיים לתיקון המסתם המיטרלי, ומרכזי צנתור המתמקצעים בכך, עושים שימוש בשתי הפעולות לטובת קהל המטופלים הזקוק לכך ובהתאם להתאמה והצורך הספציפי של כל מטופל/ת ומטופל/ת.

הכנות לטיפול

מטופלים המועמדים לפעולה עוברים הערכה באקו קרדיוגרפיה, לאיתור ואבחון של הדלף במסתם המיטרלי. לאחר מכן מועברים למכוני הלב המובילים בכדי לבצע הערכה מדוקדקת של מנגנון הדלף באקו קרדיוגרפיה מיוחדת המתבצעת דרך הושט. במידה והדלף משמעותי ומתאים לטיפול בצנתור- יופנו למכוני הצנתור הרלוונטיים.

כחלק מההכנה לתיקון המסתם המיטרלי בצנתור,  יש לבדוק את כשירות המטופל לפעולה. לשם כך תחילה יתבצע ראיון מדוקדק של ההיסטוריה הרפואית של המטופל, סדרה של בדיקות דם ובדיקת אק"ג. בנוסף ימולא שאלון לגבי מחלות וניתוחים בעבר ותגובות שונות לחומרי הרדמה. כמו כן, צעדים לשיפור הבריאות והכושר הגופני מומלצים לפני הניתוח, לרבות הפסקת עישון, מעבר לתזונה בריאה, התחלה של תכנית אימונים קבועה וכוו. צעדים אלה עשויים לתרום לקיצור זמן ההחלמה ולהפחית את הסיכוי לסיבוכים. 

מספר שעות לפני ביצוע הפעולה יש צורך בצום.  בדיקת אקו קרדיוגרפיה דרך הושט תתבצע לרוב ערב קודם, לשם הכנה ראויה לצנתור שעתיד להתבצע בבוקר שלמחרת. 

בזמן הטיפול

בתחילת הפעולה תינתן הרדמה מלאה או טשטוש עמוק, בכדי לאפשר ביצוע של אקו קרדיוגרפיה  דרך הושט והשתלה של הקליפ ללא סבל או תזוזה של המטופל. המכשיר מועבר דרך הוריד במפשעה, ללא צורך בחתכים, אלא באמצעות העברה של צנתר עדין. לאחר השתלת הקליפ במסתם המערכת נשלפת בעדינות החוצה ותפר בודד אוטם את הנקב המקומי שנוצר. הפעולה נמשכת באופן טיפוסי כשעה עד שעה וחצי.

אחרי הטיפול

מיד בתום הטיפול ההרדמה תיפסק והמטופל ישוב להכרה בחדר הצנתור. האשפוז שלאחר הניתוח אורך לרוב עד יומיים, במהלכו הצוות הרפואי יעקוב אחרי תפקוד המסתם המשופר, קצב פעימות הלב והחלמת הנקב הנוצר בצנתור. בנוסף, יותאם משטר טיפול תרופתי הולם ובמרבית המקרים בשעות הראשונות יש להימנע מתזוזה של אזור האגן. לאחר מספר שעות (בדרך כלל בבוקר למחרת), ניתן לקום ולהסתובב במחלקה, זאת לאחר הוצאת התפר. בשעות הראשונות תיתכן תחושה קלה של כאב וחוסר נוחות באזור המפשעה או בוושט בו הוחדר מתמר האקו'. לאחר השחרור מבית החולים יומלץ על מנוחה בבית וחזרה הדרגתית לפעילות. 

תוצאות הטיפול

לאחר ההחלמה, האורכת ימים ספורים, במרבית המקרים מופיע שיפור ניכר בתסמינים אשר הובילו לפעולה. הנשימה ויכולת ביצוע המאמצים ישתפרו וכן תתרחש ירידה במשקל בשל הפחתת הבצקות. 

חשוב לחזור לפעילות הגופנית באופן הדרגתי ולהיוועץ ברופא המטפל לפני ובמהלך תקופת ההחלמה. ניתן לחזור לנהוג ולעבוד לאחר כשבוע ימים. כמו כן, אין הגבלה על פעילות מינית לאחר תקופת ההחלמה. במרבית המרכזים יוזמן המטופל לביקורת מספר שבועות לאחר הפעולה להערכה על ידי רופא וביצוע אקו' ביקורת להערכת תפקוד המסתם. 

סיבוכים אפשריים

צנתור לתיקון המסתם המיטרלי אינו חף מסיבוכים אפשריים, אך הסיכוי להתפתחותם אינו גבוה והפעולה נחשבת בטוחה יחסית. מבין הסיבוכים הקיימים ניתן לציין: 

1.פגיעה בקרום הלב והופעה של דלקת או אף הצטברות נוזלים במעטפת הלב (הפריקרד).

2.פגיעה בכלי דם או דימום במהלך הדקירה/החדרת הצנתר למפשעה. 

3.תזוזה של עלי המסתם כך שהדלף לא משתפר או שמופיעה היצרות חדשה במסתם.

4.תגובה אלרגית כלשהי לתרופות הניתנות או לרכיבי מכשיר המיטרקליפ.

5.תופעות לוואי/סיבוכים של האקו' התוך ושטי- שריטה או כוויה של דרכי העיכול. במרבית המקרים מדובר בתופעה זמנית וחולפת.

לאחר הפעולה והשחרור לבית המטופל, יש לפנות לבדיקת רופא במקרה של הופעת התסמינים הבאים: 

1.סחרחורות, התעלפויות, דפיקות לב איטיות או מהירות.

2.חום גבוה, מעל 38 מעלות.

3.סימני דלקת באזור הצנתור – נפיחות, אודם, כאב או הפרשות.

4.הפרעות בנשימה.

5.בצקות ברגליים או ביד בצד שבו הושתל הקוצב.

6.כאבים בחזה.

הערך נכתב על-ידי  ד"ר ליאור פרלרופא בכיר במכון צנתורי הלב המערך הקרדיולוגימנהל מערך החדשנות

מרכז רפואי רבין, קמפוס בילינסון.

רופאים בתחום

קרדיולוגיה
ד"ר שירית כזום בייזר מנהלת המרפאה לקרדיולוגית ספורט, המערך לקרדיולוגיה, בית החולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
קראו עליי עוד
קרדיולוגיה
ד"ר אמנון איתן מומחה לקדיולוגיה, סגן בכיר למנהל המערך הקרדיולוגי בביה"ח כרמל מצנתר בכיר בביה"ח כרמל, בעל התמחות בפנימית ובקרדיולוגיה בביה"ח רמב"ם
קראו עליי עוד
קרדיולוגיה
ד"ר יונתן קוגן מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב, אסותא אשדוד, קרדיולוג מומחה במחלות לב והתמחות בהפרעות קצב
קראו עליי עוד

שאלות מתוך פורום מחלות לב נשים

בניהולו של ד"ר אביטל פורטר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו