האם אנחנו זקוקים למוצרי חלב?
מאמר חדש שפורסם באחד מכתבי העת המובילים לרפואת ילדים, חושף נתונים חדשים על יעילותם ונחיצותם של מוצרי חלב מעמיד בשאלה את מקומו של חלב הפרה, על כל סוגיו, בתזונת האדם.
3 דקות קריאה
מאמר חדש שפורסם באחד מכתבי העת המובילים לרפואת ילדים חושף נתונים חדשים על יעילותם ונחיצותם של מוצרי חלב, ומעמיד בשאלה את מקומו של חלב הפרה על כל סוגיו, בתזונה שלנו.
המאמר, שפורסם לפני כחודש (יולי 2013) על ידי פרופסור דיוויד לודויג, מומחה לרפואת ילדים ותזונה ופרופסור וולטר ווילט, ראש מחלקת תזונה באוניברסיטת הרווארד, בכתב העת JAMA PEDIATRICS , דן בהמלצה המסורתית לצרוך 3 מוצרי חלב ביום ומוצא חוסר הצדקה מדעית להמלצה זו.
מגיפת ההשמנה במדינות המערב לא פסחה על ישראל, המדורגת במקום החמישי בעולם בהשמנת ילדים. מאחר ומשקאות ממותקים נמצאו קשורים להשמנה, האגודה האמריקאית לרפואת ילדים וארגונים נוספים, המליצו להגביל צריכת משקאות עתירי קלוריות, למעט משקאות המבוססים על חלב דל שומן, שיש אף הממליצים לצרוך שלוש מנות חלב ליום.
ידוע כי שומן רווי הוא גורם סיכון למחלות לב, והרציונל למעבר לחלב דל שומן הוא בהפחתת כמות השומן הרווי שהאדם נחשף אליו. אך כשמוציאים את השומן מהחלב, המוצר פחות טעים ופחות משביע, ולכן למוצרי חלב דלי
שומן רבים, מוסיפים סוכר על מנת לשמר את הטעם. ואכן ישנה עלייה בצריכת חלב ממותק בשנים האחרונות.
הבעיה היא שכאשר מחליפים את השומן הרווי בפחמימות מזוקקות כדוגמת סוכר, הדבר מעלה את רמת הטריגליצרידים בדם, וזה כשלעצמו מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, כך שיצא שכרו בהפסדו.
כמו כן מזונות דלי שומן הם בדרך כלל פחות משביעים, וילדים מפצים על כך בצריכת כמויות גדולות יותר של מזון לצד החלב (עוד קורנפלקס, עוד עוגייה), ותוספת הסוכר למוצר בוודאי אינה עוזרת למיגור מגפת ההשמנה.
הכותבים מציינים כי הסיבה הבריאותית המרכזית שבגינה נהוג עדיין לעודד צריכת מוצרי חלב, היא היותם של מוצרי חלב מקור לסידן, החשוב לבריאות העצמות. אך סידן ניתן להשיג בשפע ממקורות אחרים, לרבות תזונה מלאה מן הצומח, שם הסידן מגיע עם סיבים תזונתיים, וללא השומן הרווי שנמצא בחלב.
מעבר לכך, ברחבי העולם שיעור השברים בעצמות נמוך יותר דווקא באוכלוסיות שאינן צורכות חלב בהשוואה לאוכלוסיות צורכות חלב .ישנם מחקרים המראים שלא רק שחלב אינו עוזר לחיזוק העצמות, אלא הוא אף עושה את הפעולה ההפוכה ופוגע בהן. הספרות הרפואית חלוקה בנושא זה ועדיין לא נאמרה המילה האחרונה.
הכותבים מוסיפים כי חלב פרה נועד במקור לגרום לגדילה מהירה ביותר של הוולד, על מנת שיגיע במהירות לגודל שימנע את טריפתו, והרכבו הוא כזה שמאותת לתאי הגוף לגדול במהירות. לדוגמא, אחד מהדברים שקורים בגוף לאחר צריכת חלב היא עלייה בדם של פקטור הגדילה Insulin like growth factor 1. חשיפה לפקטור גדילה זה, נמצאה כגורם סיכון להתפתחות סרטן ערמונית וסוגי סרטן אחרים. דו"ח הקרן העולמית לחקר הסרטן פרסם בשנת 2007 כי ייתכן שצריכת מוצרי חלב מעלה את שכיחות וחומרת סרטן הערמונית (אם כי יתכן שמפחית סיכון לסרטן המעי).
בנוסף, בתעשיית החלב הפקת חלב מפרות מבוצעת במהלך הריונות והמלטות תכופים, וכתוצאה מכך יש בחלב רמות גבוהות של הורמוני מין נקביים, ויש אנשי מקצוע בעולם הרפואה הקושרים זאת לבגרות מינית מוקדמת הקיימת היום בילדים, וכן לסרטן השד וסרטן השחלות.
עוד אומרים הכותבים כי לאדם אין צורך תזונתי בחלב בעלי חיים, שהוא מזון חדש יחסית אבולוציונית בתזונה האנושית. האדם המודרני קיבל את כל צרכיו התזונתיים אלפי שנים לפני ביות חיות המשק ושימוש בחלב בעלי חיים כמרכיב בתזונה. גם היום ישנן אוכלוסיות בעולם שאינן צורכות חלב או ממעטות בצריכתו, אם מסיבות ביולוגיות (חוסר לקטוז), ואם מהעדפות תרבותיות או אי זמינות של החלב.
מסקנותיהם הבולטות של כותבי המאמר
1. את ההמלצה לצרוך שלושה מוצרי חלב ביום יש להחליף בהמלצה לצרוך אפס מוצרי חלב ביום עד שניים או שלושה לכל היותר.
2. לאנשים שתזונתם מאוזנת וכוללת ירקות, קטניות, אגוזים וגרעינים, החסרונות בתוספת חלב לתזונה עולים על היתרונות והדבר אינו תורם לבריאות.
3. יש להימנע מלהמליץ על החלפת חלב מלא בחלב דל שומן, ויש להתמקד בהגבלת צריכת מוצרי החלב הממותקים.מאת: ד"ר גילה בן דוד, מומחית ברפואת נשים ופוריות וד"ר צביה שיפר, מומחית ברפואת ילדים ותינוקות
המאמר, שפורסם לפני כחודש (יולי 2013) על ידי פרופסור דיוויד לודויג, מומחה לרפואת ילדים ותזונה ופרופסור וולטר ווילט, ראש מחלקת תזונה באוניברסיטת הרווארד, בכתב העת JAMA PEDIATRICS , דן בהמלצה המסורתית לצרוך 3 מוצרי חלב ביום ומוצא חוסר הצדקה מדעית להמלצה זו.
מגיפת ההשמנה במדינות המערב לא פסחה על ישראל, המדורגת במקום החמישי בעולם בהשמנת ילדים. מאחר ומשקאות ממותקים נמצאו קשורים להשמנה, האגודה האמריקאית לרפואת ילדים וארגונים נוספים, המליצו להגביל צריכת משקאות עתירי קלוריות, למעט משקאות המבוססים על חלב דל שומן, שיש אף הממליצים לצרוך שלוש מנות חלב ליום.
ידוע כי שומן רווי הוא גורם סיכון למחלות לב, והרציונל למעבר לחלב דל שומן הוא בהפחתת כמות השומן הרווי שהאדם נחשף אליו. אך כשמוציאים את השומן מהחלב, המוצר פחות טעים ופחות משביע, ולכן למוצרי חלב דלי
שומן רבים, מוסיפים סוכר על מנת לשמר את הטעם. ואכן ישנה עלייה בצריכת חלב ממותק בשנים האחרונות.
הבעיה היא שכאשר מחליפים את השומן הרווי בפחמימות מזוקקות כדוגמת סוכר, הדבר מעלה את רמת הטריגליצרידים בדם, וזה כשלעצמו מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, כך שיצא שכרו בהפסדו.
כמו כן מזונות דלי שומן הם בדרך כלל פחות משביעים, וילדים מפצים על כך בצריכת כמויות גדולות יותר של מזון לצד החלב (עוד קורנפלקס, עוד עוגייה), ותוספת הסוכר למוצר בוודאי אינה עוזרת למיגור מגפת ההשמנה.
הכותבים מציינים כי הסיבה הבריאותית המרכזית שבגינה נהוג עדיין לעודד צריכת מוצרי חלב, היא היותם של מוצרי חלב מקור לסידן, החשוב לבריאות העצמות. אך סידן ניתן להשיג בשפע ממקורות אחרים, לרבות תזונה מלאה מן הצומח, שם הסידן מגיע עם סיבים תזונתיים, וללא השומן הרווי שנמצא בחלב.
מעבר לכך, ברחבי העולם שיעור השברים בעצמות נמוך יותר דווקא באוכלוסיות שאינן צורכות חלב בהשוואה לאוכלוסיות צורכות חלב .ישנם מחקרים המראים שלא רק שחלב אינו עוזר לחיזוק העצמות, אלא הוא אף עושה את הפעולה ההפוכה ופוגע בהן. הספרות הרפואית חלוקה בנושא זה ועדיין לא נאמרה המילה האחרונה.
הכותבים מוסיפים כי חלב פרה נועד במקור לגרום לגדילה מהירה ביותר של הוולד, על מנת שיגיע במהירות לגודל שימנע את טריפתו, והרכבו הוא כזה שמאותת לתאי הגוף לגדול במהירות. לדוגמא, אחד מהדברים שקורים בגוף לאחר צריכת חלב היא עלייה בדם של פקטור הגדילה Insulin like growth factor 1. חשיפה לפקטור גדילה זה, נמצאה כגורם סיכון להתפתחות סרטן ערמונית וסוגי סרטן אחרים. דו"ח הקרן העולמית לחקר הסרטן פרסם בשנת 2007 כי ייתכן שצריכת מוצרי חלב מעלה את שכיחות וחומרת סרטן הערמונית (אם כי יתכן שמפחית סיכון לסרטן המעי).
בנוסף, בתעשיית החלב הפקת חלב מפרות מבוצעת במהלך הריונות והמלטות תכופים, וכתוצאה מכך יש בחלב רמות גבוהות של הורמוני מין נקביים, ויש אנשי מקצוע בעולם הרפואה הקושרים זאת לבגרות מינית מוקדמת הקיימת היום בילדים, וכן לסרטן השד וסרטן השחלות.
עוד אומרים הכותבים כי לאדם אין צורך תזונתי בחלב בעלי חיים, שהוא מזון חדש יחסית אבולוציונית בתזונה האנושית. האדם המודרני קיבל את כל צרכיו התזונתיים אלפי שנים לפני ביות חיות המשק ושימוש בחלב בעלי חיים כמרכיב בתזונה. גם היום ישנן אוכלוסיות בעולם שאינן צורכות חלב או ממעטות בצריכתו, אם מסיבות ביולוגיות (חוסר לקטוז), ואם מהעדפות תרבותיות או אי זמינות של החלב.
מסקנותיהם הבולטות של כותבי המאמר
1. את ההמלצה לצרוך שלושה מוצרי חלב ביום יש להחליף בהמלצה לצרוך אפס מוצרי חלב ביום עד שניים או שלושה לכל היותר.
2. לאנשים שתזונתם מאוזנת וכוללת ירקות, קטניות, אגוזים וגרעינים, החסרונות בתוספת חלב לתזונה עולים על היתרונות והדבר אינו תורם לבריאות.
3. יש להימנע מלהמליץ על החלפת חלב מלא בחלב דל שומן, ויש להתמקד בהגבלת צריכת מוצרי החלב הממותקים.
הכתבה נכתבה בשיתוף ד"ר צביה שיפר, מומחית לרפואת ילדים ותינוקות
האם המאמר עניין אותך?
ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד
02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה
אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד
06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד
25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד
12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה
זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה
לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד
04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה
האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד
27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה
5 דרכים להימנע מטחורים
מאת: מערכת אינפומד
18/04/2022
המצות עושות לכם עצירות? מפחדים שיצאו לכם טחורים? יש כמה דרכים פשוטות ויעילות שיכולות להקטין את הסיכון להופעה חוזרת ...
לכתבה המלאה