הפרעות במחזור הוסת (Menstrual Disorders)
הפרעות במחזור הוסת (Menstrual Disorders)
במאמר זה נתייחס להפרעות מסוג אל וסת בהם אין הופעה של וסת או בשפה המקצועית אמינוריאה.
את האמינוריאה נהוג לחלק לראשונית- בה לא הופיע מעולם המחזור החודשי עד גיל 16 לבין שניוני- בו הופיע המחזור ונפסק. הגורם הנפוץ ביותר לאמינוריאה בקרב נשים בריאות ופעילות מינית הוא הריון.
מלבד הריון ישנם גורמים רבים לאמינוריאה שהינה סימפטום למצב אחר ולא מחלה בפני עצמה. בדרך כלל המצב שגורם להעדר הווסת אינו חמור אך ההמתנה להופעת הדימום או לבירור הסיבה להופעה שלו עלולה להיות מורטת עצבים.
את האמינוריאה נהוג לחלק לראשונית- בה לא הופיע מעולם המחזור החודשי עד גיל 16 לבין שניוני- בו הופיע המחזור ונפסק. הגורם הנפוץ ביותר לאמינוריאה בקרב נשים בריאות ופעילות מינית הוא הריון.
מלבד הריון ישנם גורמים רבים לאמינוריאה שהינה סימפטום למצב אחר ולא מחלה בפני עצמה. בדרך כלל המצב שגורם להעדר הווסת אינו חמור אך ההמתנה להופעת הדימום או לבירור הסיבה להופעה שלו עלולה להיות מורטת עצבים.
סימפטומים
אמינוריאה כשלעצמה היא סימפטום ולא מחלה.האמינוריאה הראשונית מוגדרת כחוסר הופעה של המחזור החודשי עד גיל 16. אמינוריאה שניונית היא חוסר הופעה של מחזור חודשי, באישה שהופיע אצלה מחזור בעבר, למשך ארבעה עד שישה חודשים.בכל אחד מהמצבים האלו מומלץ לפנות לצורך קבלת בירור וטיפול רפואי.
כתלות בגורם לאמינוריאה עלולים להיות סימפטומים נוספים כמו עליה בכמות השיער בגוף (hirsutism), כאבי ראש, הפרעות בראייה, הפרשת חלב מהשד וירידה במשקל.
סיבות וגורמי סיכון
האמינוריאה הראשונית היא שכיחה יותר וקיימים לה סיבות אפשריות רבות:• הריון- הסיבה השכיחה ביותר להפסקת המחזור החודשי בקרב נשים בגילאי הפוריות שהינן פעילות מינית. בזמן ההיריון העובר עובר השרשה ברירית הרחם ולכן הגוף מונע תמת של הרירית ולא מופיע הדימום החודשי.
• טיפול למניעת היריון- גלולות למניעת היריון מונעות את הופעת המחזור החודשי וגם מהרגע שמפסיקים לקחת אותם עשויים לחלוף עד שישה חודשים טרם המחזור יופיע שוב בצורה סדירה. גם טיפולים הניתנים בהזרקה או שמוחדרים לנרתיק יכולים למנוע הופעה של מחזור למשך פרקי זמן ממושכים.
• הנקה- בזמן הנקה למרות שקיים ביוץ הדימום החודשי עשוי שלא להופיע. חשוב להדגיש שאי הופעת דימום אינה אומרת בהכרח שאי אפשר להרות בתקופת ההנקה.
• מתח- מתח נפשי קשה יכול להשפיע על בלוטת יותרת המוח ולגרום לשיבוש בפעילות התקינה. ההורמונים שמופרשים מבלוטה זו אחראים על גירוי הביוץ והמחזור החודשי. לאחר שהמתח הנפשי חולף המחזור יחזור לסידרו.
• תרופות- תרופות נוגדות דיכאון, נוגדות פסיכוזה, סטירואידים וכימותרפיה.
• הפרעות הורמונאליות- סיבה שכיחה היא תסמונת השחלה עם הציסטות המרובות בה יש רמות גבוהות של אסטרוגן ופרוגסטרון במהלך כל החודש. רמות ההורמונים הגבוהות פוגעות בתפקוד התקין של יותרת המוח ומונעות את הופעת הביוץ והמחזור. נשים אלו בדרך כלל סובלות מעודף משקל דימומים כבדים בזמן המחזור, אקנה וגם שיעור יתר.
• תת משקל- אצל נשים בעלות משקל גוף נמוך במיוחד או הסובלות מהפרעות אכילה כמו אנורקסיה או בולימיה מופיע ירידה בתפקוד המערכת ההורמונאלית שמובילה לאמינוריאה.
• מאמצים גדולים- אצל נשים העוסקות באופן אינטנסיבי בפעילויות ספורט כמו באלט, ריצה למרחקים, התעמלות קרקע או כל ספורט אחר בעל עצימות גבוהה קיימות הפרעות בסדירות המחזור החודשי. ההפרעה אצלן נגרמת ממספר סיבות וביניהם מתח נפשי, כמות שומן נמוכה בגוף והוצאה אנרגטית גבוהה.
• תת תריסיות- ירידה בפעילות של בלוטת התריס יכולה לגרום לחוסר הופעת מחזור במנגנון של השפעה ישירה על הורמוני המין או בצורה עקיפה בעקבות השפעה על רמות הפרולקטין ביותרת המוח.
• גידולים ביותרת המוח- אדנומה או פרולקטינומה יכולים הם גידולים שמסוגלים לפגוע בפעילות הרגילה של הבלוטה ובהפרשת הורמוני המין.
• הצטלקות של הרחם- תסמונת אשרמן מופיעה אצל חלק מהנשים לאחר ביצוע של פרוצדורה ברחם כמו הפלה מסוג D&C ניתוח קיסרי או טיפול בגידולים. בתסמונת זו מתפתחת רקמת צלקת על פני רירית הרחם שמונעת את התחלופה הטבעית של הרירית שגורמת לדימום החודשי.
• אי ספיקה ראשונית של השחלה- נקרא גם הופעה מוקדמת של גיל הבלות. מצב בו הביציות נגמרות בגיל מוקדם יחסית (לפני גיל 40) ולכן המחזור החודשי נפסק.
אמינוריאה שניונית היא נדירה יותר היא עלולה להופיע מסיבות דומות להופעה של אמינוריאה שניונית או בעקבות:
• חוסר באברי רביה פנימיים- קיימים מצבים בהם הפרעה כלשהי בזמן ההתפתחות העוברית גורמת לחוסר התפתחות של איברים פנימיים כמו רחם צוואר רחם או נרתיק.
• חסימה מבנית של הנרתיק יכולה לגרום לכך שהדימום החודשי לא יופרש החוצה וכך נראה כאילו המחזור החודשי לא קיים.
אבחון ובדיקות
הבדיקות המשמשות לאבחנה של אמינוריאה משתנות כתלות במצב בכללי של החולה ובגילה. הבירור הרפואי עשוי לכלול בדיקת הריון, בדיקה גניקולוגית מקיפה, בדיקה פיזיקאלית כללית, בדיקות דם הכוללות רמות הורמונים ותפקוד בלוטת התריס. כאשר הבירור לא מניב פירות קיימות בדיקות מיוחדות:- בדיקת גירוי פרוגסטין במהלכה במשך שבעה עד עשרה ימים לוקחים הורמון סינטטי מסוג פרוגסטין ובודקים האם הפסקה שלו גורמת להופעת דימום.
- בדיקות הדמיה שונות כולל אולטראסאונד CT וMRI להדמיה של בעיות מבניות באברי הרבייה או בבלוטת יותרת המוח.
- בדיקה פולשנית לאברי הבטן בגישה לפרוסקופית (חור בדופן הבטן דרכו מוכנסת מצלמה) או היסטרוסקופית (מצלמה המוחדרת דרך פתח הנרתיק אל חלל הרחם).
טיפולים ותרופות
הטיפול תלוי בגורם הראשוני להפרעה. והוא יכלול הנחיות לשינוי אורח חיים- אם הגורם הוא מתח נפשי או בעיה במשקל, טיפול תרופתי- אם הבעיה היא בבלוטת התריס או הפרעות הורמונאליות, טיפול ניתוחי- כאשר זה בעקבות גידול ביותרת המוח.בכל מקרה חשוב להקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת, פעילות גופנית והפחתת מתחים ולחצים מיותרים. במידה וישנה הפרעה בסדירות המחזור כדאי לתעד את המחזורים כך שבפגישה עם הרופא תוכלי להציג מידע אמין שיסייע בפיתרון הבעיה.
שאלות ותשובות
- האם המחזור בצבע חום הוא תקין ? לקראת סוף המחזור נהיה צבע ירוק- ירקרק?
- האם יש קשר בין רמת שומנים נמוכה להפסקת המחזור החודשי? יש לי טריגליצרידים - 75 (בזמן שכתוב שמומלץ 150) וכולסטרול - 128 (בזמן שכתוב שמומלץ 200) ובשנה האחרונה הפסקתי לקבל מחזור (אחרי 4 שנים רצופות), האם יש קשר? ואם כן, איך ניתן לשנות את המצב?
- האם ייתכן שיש ביוץ אך אין מחזור, כלומר אין אחרי 14 יום דימום אבל יש הפרשות רגילות במשך כל החודש?
- עד לפני כחודש השתמשתי בגלולות דיאנה להסדרת המחזור, ובהמשך כאמצעי מניעה. החודש זאת הפעם הראשונה שלא התחלתי חפיסה חדשה. לאחר שהפסקתי להשתמש, המחזור איחר לי בשבוע. הייתי אצל הגינקולוג והוא שלל הריון, אך נתן לי כדורים בשם פרימולוט נור שצריכים לגרום למחזור שלי להגיע. בנוסף הוא נתן לי לפני כחודש כדורים בשם אוטרוגסטן שנועדו לקצר לי את המחזור, מפני שככל הנראה אני מפספסת את הביוץ שלי (שמירת נידה). מספר שאלות- מהם בדיוק הכדורים הראשונים לזירוז המחזור? האם אוכל להיכנס להריון למרות השימוש בהם? האם אני יכולה להשתמש בשני הכדורים במקביל? האם השימוש בדיאנה במשך תקופה של כשנתיים וחצי עלול לגרום לקושי כלשהו בכניסה להריון? דבר נוסף- ככל הנראה ברגע שהפסקתי שימוש בגלולות למניעת הריון, המחזור חוזר להיות לא סדיר. האם זה מצביע על קושי עתידי בכניסה להיריון, ומה האופציות העומדות בפני כדי להסדיר את המחזור ללא גלולות?
- לפני כמה חודשים גילו שאני חולה במחלה PCOD . ממה שהבנתי התסמינים הם שיעור, השמנה, וסת לא סדירה. ברצוני לדעת אם יש לזה קשר לסוכרת, ואם בגלל המחלה יכולה להתפתח לי סוכרת.
- כבר מספר שנים אני משתמשת בגלולות למניעת הריון מסוג פמינט. כל השנים הרגשתי נפוחה, ותמיד חשבתי שזה בגלל תזונה לא נכונה, אך לאחרונה הבנתי שזה יכול להיות בגלל שהגלולות לא מתאימות, במיוחד לאחר שנכנסתי לדיאטה מבוקרת וקשה שלא הובילה לתוצאות משמעותיות. לפני שנתיים התחילו לי דימומים בין המחזורים, לא משהו רציני אלא ממש מעט וללא כאבים. פניתי לגינקולוג שאמר שזה שום דבר, ושאם הדבר יחזור על עצמו, יש להחליף את סוג הגלולה. הדבר חזר על עצמו מספר פעמים, אחת לחודשיים-שלושה, ויחד עם הדימומים, הנפיחות התגברה והורגשה גם בימים בהם לא הייתי במחזור, ונוספו להם כאבים אשר דמו לכאבי מחזור. ניגשתי שוב לרופא אשר במקום להחליף לי את סוג הגלולה, הוסיף לי גלולת אסטרוגן הנקראת אסטרופם , שאותה לקחתי בשבוע הראשון של הגלולות יחד עם הפמינט למשך 4 חודשים רצופים. בתקופה זו הרגשתי מצויין, ללא כאבים, ללא דימומים והרבה פחות נפוחה. אבל ברגע שהפסקתי עם האסטרוגן חזרו לי הדימומים, והפעם בצורה חמורה יותר. הדימומים החלו כשבוע וחצי לפני שסיימתי את החפיסה. הדימום היה כבד, ולוה בנפיחות וכאבים חזקים, כך שבעצם, במקום להמשך 5 ימים, נמשך מחזור כשבועיים וחצי. הפעם הוחלט להחליף לי את הגלולות מפמינט ליסמין. האם הרגשת הנפיחות במהלך כל החודש אכן יכולה לנבוע מגלולה לא מתאימה? אני קצת חוששת לקחת גלולות למניעת הריון מסוג יסמין, מכיוון שקראתי שהן פחות בטוחות מגלולות אחרות. האם זה נכון? איך עושים את המעבר מפמינט ליסמין? לסיים את פמינט ורק לאחר השבוע של המחזור להתחיל את יסמין? או שעדיף להתחיל את יסמין ישר לאחר סיום פמינט? האם במהלך כל תקופת שינוי הגלולות אני מוגנת?
- שאלה ראשונה - אני משתמשת בהתקן נחושתי למניעת הריון. האם אפשר להיכנס להריון ? מהם הסיכויים לכך ? שאלה שניה - יש לי בכל חודש 3 ימים של לכלוכים עד שהמחזור מגיע, ואח"כ מחזור של עוד 8 ימים . זה נראה לי הרבה מאוד. מה דעתך
- אני לא מקבלת מחזור כבר תקופה ארוכה - כחצי שנה (אני בת 14), וגם לפני כן המחזור לא היה סדיר. לדעתי אני אוכלת נכון ואף מקפידה על תזונה ופעילות גופנית. אשמח אם תעזרו לי לפתור את הבעיה.
- המחזור שלי באופן עקרוני החל בגיל 17. אין לי מחזור סדיר בכלל ואני לא לוקחת גלולות. מידי פעם קורה שאין לי מחזור לכמה חודשים, ואף קרה שלא היה לי מחזור 12 חודשים. לא מכבר נתן לי הרופא שלי גלולות, וכשראיתי שאיתן אינני מסתדרת חדלתי לקחת אותן, שוב המחזור נעלם ושוב נתן לי לפני חודשיים וחצי גלולות להחזרת המחזור ואז לאחר שישה ימים היה לי מחזור. לאחר 28 יום שוב היה מחזור ועכשיו שבוע וחצי לאחר המחזור הסדיר השני שלי יש לי מעין דימום לא ברור. זה לא מחזור, זה דימום קל ובלתי מובן כבר כמה ימים. הוא התחיל בכך שקצת גירד לי באיזור בפנים ושורף לי בחוץ. חשוב לי לציין כי יש לי בן זוג קבוע ליחסי מין ואנו נעזרים תמיד בקונדום. ממה יכול לנבוע הגירוד ואח"כ הדימום הזה ? איך ניתן להגדיר את הדימום הזה ? האם זהו מחזור ? האם תהינה לי בעיות פוריות בעתיד לכשארצה ללדת ילדים ? אני נרתעת שמא גלולות גורמות לנזק גדול, האם בכך שאני לוקחת גלולות אני גורמת לנזק גדול יותר ?
- אני בת 14 וקיבלתי מחזור לפני 7 חודשים. בחודש הזה זה כבר היום ה-30 ועדיין לא קיבלתי. תגידו לי בבקשה ממה זה יכול להיות, ומה אני צריכה לעשות.