אי ספיקת צוואר הרחם (Incompetence of uterine cervix) היא אחת הסיבות השכיחות להפלות, בעיקר בשליש השני של ההריון, וגם ללידות מוקדמות. המשמעות של אי ספיקת צוואר הרחם היא אי ספיקה (התרחבות או פתיחה) של הפה הפנימי של הצוואר (Internal cervical os) או התקצרות הצוואר לפני המועד, שמסכנים את המשך ההריון.
פרופ' משיח שלמה
סיבות וגורמי סיכון
אי ספיקת צוואר הרחם יכולה להיות מולדת. אולם פגם לידה זה נדיר למדי, הוא עלול להימצא אצל נשים שהיו חשופות לתרופה בשם (DES (Diethylstilbesterol בהיותן עובר ברחם אמן. תרופה זו הייתה מקובלת בשימוש בעבר לתמיכה בהריון עבור נשים שסבלו מהפלות חוזרות.
אך ברוב המקרים אי ספיקת צוואר הרחם היא תולדה של הרחבת צוואר הרחם לצורך סיוע בלידה או ביצוע הפלה מלאכותית (גרידה). בתהליך ההפלה המלאכותית יש צורך בהרחבת הצוואר לשם ריקון הרחם. לפעמים, גם טראומה, נזק או פעולות כירורגיות אחרות בצוואר הרחם עלולות לגרום להתפתחות אי ספיקת צוואר הרחם בהריון.
קיימות שתי שיטות להרחבת צוואר הרחם:
בשיטה שאינה נכונה מרחיבים את צוואר הרחם באמצעות מרחיבים מתכתיים הנדחפים לתוך הרחם, לעיתים בכוח, ואשר עלולים לגרום נזק לסיבים האלסטיים של הצוואר ולהביא לאי-ספיקה בו בעתיד. בשיטה הראויה הנהוגה כיום במרבית בתי החולים המבצעים הפלות, מכניסים לצוואר, שעות ספורות לפני ריקון הרחם, אמצעי הנקרא למינריה. הלמינריה הוא ענף של צמח שיש לו תכונות היגרוסקופיות, כלומר הוא צובר נוזלים ומתרחב בהדרגה ובאיטיות כך שאינו גורם נזק לפה הפנימי של הצוואר. לעיתים נדירות יותר נגרמת אי-הספיקה בעטיין של הפלות טבעיות, או נזקים לצוואר הרחם עקב לידה קשה ומכשירנית.
טיפולים ותרופות
כאשר מאבחנים אי ספיקת צוואר הרחם, מטפלים על ידי תפירת הצוואר (Cercloge) במידה שקיימת סכנה להמשך ההריון.
הטיפול כרוך בניתוח פשוט ו"גאוני" שבוצע לראשונה על ידי מנתח-גינקולוג הודי בשם שירודקר (Shirodkar), ועבר עם השנים מספר שיפורים. בשיטה זו מכניסים תפר מלאכותי העשוי מחומר הנקרא מרסילון (ניתן לתפור גם בתפר משי או בכל חומר אחר) לרקמת הצוואר כדי שיקיף ("יחבוק") את הצוואר בגובה הפה הפנימי של הצוואר לערך, וימנע על ידי כך את פתיחתו של הצוואר.
כאשר מאובחנת אי ספיקת צוואר הרחם בטרם הריון, נעשית התפירה בצורה בררנית בשבועות מוקדמים של ההריון (15-12). אם האבחון לא היה מוקדם ואי-הספיקה אובחנה בשל קיצור צוואר הרחם בבדיקת על-שמע במהלך ההריון, ניתן לבצע גם תפירת צוואר מאוחרת, אולם סיכוייה של זו להצליח קטנים יותר.
מוציאים את התפר על פי רוב בשבוע ה-38 להריון, וברוב המקרים אפשרית גם לידה לדנית.
"עדי מטפל נעים וקשוב
הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
שלום ד"ר,
ביצענו בדיקת מי שפיר למרות שלא נמצאים בהתוויה ולא הייתה סיבה מיוחדת, הצ'יפ נמצא תקין אך נמצאו "אזורים רבים של LOH בגודל כולל של 51Mb המהווים כ-1.85% מהגנום", האם יש צורך בריצוף אקסום או שזה תוצאה שגרתית ותקינה? נודה לעצתך, תודה!
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
גם אנחנו
עדי10/11/2024 | 14:39
הי מור, מה בחרתם לעשות בסוף? אנחנו בסיטואציה דומה ואשמח לשמוע מה עשיתם (נעשה גם ייעוץ גנטי כמובן)
הוסף תגובה
מה עשיתם בסוף?
עדי10/11/2024 | 14:38
אנחנו בסיטואציה דומה, אשמח לדעת מה בחרתם לעשות (נעשה כמובן גם ייעוץ גנטי)
הוסף תגובה
קיבלנו תוצאה דומה
מור 23/10/2024 | 00:40
היי רועי, גם בתוצאות מי שפיר שלנו הצ׳יפ יצא תקין אבל ישנו LOH בכרומוזום 13 באורך 51MB שכולל 259 גנים. מה המליצו לכם לעשות? האם ביצעתם אקסום? תודה על המענה
שלום, אתמול ביצעתי דיקור מי שפיר והעובר היה בקרבת המחט, זה היה נראה שהגפיים שלו נוגעות במחט. הרופא אומר שהבדיקה עברה תקין ויכול להיות שהוא נגע טיפה במחט, האם זה יכול להיות מסוכן? אם יש בעיה אני אדע עליה במהלך ההריון? תודה!
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
שאלה
ירדן08/11/2024 | 23:28
תודה על התשובה המהירה, אשמח להסבר לגבי זה, איך זה לא מסוכן אם המחט נוגעת ביד? האם היא לא חדה? הייתי שמחה לדעת את העומק מאחורי התשובה :)
בת 44 בשבוע 10 אחרי ivf, שהחל כהיריון תאומים ובשבוע 8 הפסיק הדופק לאחד העוברים. מתכוונת לעשות כמובן דיקור מי שפיר.
האם במצבי ניתן לעשות גם בדיקת Nipt (לצורך קבלת תשובה מוקדמת יותר מבדיקת מי השפיר (כמובן מתוך ידיעה כי זו בדיקת סקר) או שבשל העובדה שאחד העוברים נפל הסיכוי ל-false positive גבוה יותר והבדיקה לא אמינה/ מומלצת.
היי :) אני בשבוע 18+5 וקיבלתי אתמול תוצאות של חלבון עוברי. באופן כללי תוצאות הבדיקות שלי הן: שקיפות עורפית: 3.4
PAPP-A : 2MOM
hCG שליש ראשון: 2.81MOM
AFP: 0.93MOM
hCG שליש שני: 2.34MOM
uE3: 0.89MOM
סיכון משוכלל לתסמונת דאון 1:5
סיכון מחושב לטריזומיה 18 1:10000
מעבר לכך ביצעתי בדיקת Nipt שנקראת Top Verifi שיצאה תקינה
אני מאוד חוששת מבדיקת מי שפיר ונוטה לא לעשות אותה, האם הסיכון לדעתך לבעיות אצל העובר גבוה בהתחשב בתוצאות הבדיקות הללו? תודה רבה