אי ספיקת צוואר הרחם (Incompetence of uterine cervix) היא אחת הסיבות השכיחות להפלות, בעיקר בשליש השני של ההריון, וגם ללידות מוקדמות. המשמעות של אי ספיקת צוואר הרחם היא אי ספיקה (התרחבות או פתיחה) של הפה הפנימי של הצוואר (Internal cervical os) או התקצרות הצוואר לפני המועד, שמסכנים את המשך ההריון.
פרופ' משיח שלמה
סיבות וגורמי סיכון
אי ספיקת צוואר הרחם יכולה להיות מולדת. אולם פגם לידה זה נדיר למדי, הוא עלול להימצא אצל נשים שהיו חשופות לתרופה בשם (DES (Diethylstilbesterol בהיותן עובר ברחם אמן. תרופה זו הייתה מקובלת בשימוש בעבר לתמיכה בהריון עבור נשים שסבלו מהפלות חוזרות.
אך ברוב המקרים אי ספיקת צוואר הרחם היא תולדה של הרחבת צוואר הרחם לצורך סיוע בלידה או ביצוע הפלה מלאכותית (גרידה). בתהליך ההפלה המלאכותית יש צורך בהרחבת הצוואר לשם ריקון הרחם. לפעמים, גם טראומה, נזק או פעולות כירורגיות אחרות בצוואר הרחם עלולות לגרום להתפתחות אי ספיקת צוואר הרחם בהריון.
קיימות שתי שיטות להרחבת צוואר הרחם:
בשיטה שאינה נכונה מרחיבים את צוואר הרחם באמצעות מרחיבים מתכתיים הנדחפים לתוך הרחם, לעיתים בכוח, ואשר עלולים לגרום נזק לסיבים האלסטיים של הצוואר ולהביא לאי-ספיקה בו בעתיד. בשיטה הראויה הנהוגה כיום במרבית בתי החולים המבצעים הפלות, מכניסים לצוואר, שעות ספורות לפני ריקון הרחם, אמצעי הנקרא למינריה. הלמינריה הוא ענף של צמח שיש לו תכונות היגרוסקופיות, כלומר הוא צובר נוזלים ומתרחב בהדרגה ובאיטיות כך שאינו גורם נזק לפה הפנימי של הצוואר. לעיתים נדירות יותר נגרמת אי-הספיקה בעטיין של הפלות טבעיות, או נזקים לצוואר הרחם עקב לידה קשה ומכשירנית.
טיפולים ותרופות
כאשר מאבחנים אי ספיקת צוואר הרחם, מטפלים על ידי תפירת הצוואר (Cercloge) במידה שקיימת סכנה להמשך ההריון.
הטיפול כרוך בניתוח פשוט ו"גאוני" שבוצע לראשונה על ידי מנתח-גינקולוג הודי בשם שירודקר (Shirodkar), ועבר עם השנים מספר שיפורים. בשיטה זו מכניסים תפר מלאכותי העשוי מחומר הנקרא מרסילון (ניתן לתפור גם בתפר משי או בכל חומר אחר) לרקמת הצוואר כדי שיקיף ("יחבוק") את הצוואר בגובה הפה הפנימי של הצוואר לערך, וימנע על ידי כך את פתיחתו של הצוואר.
כאשר מאובחנת אי ספיקת צוואר הרחם בטרם הריון, נעשית התפירה בצורה בררנית בשבועות מוקדמים של ההריון (15-12). אם האבחון לא היה מוקדם ואי-הספיקה אובחנה בשל קיצור צוואר הרחם בבדיקת על-שמע במהלך ההריון, ניתן לבצע גם תפירת צוואר מאוחרת, אולם סיכוייה של זו להצליח קטנים יותר.
מוציאים את התפר על פי רוב בשבוע ה-38 להריון, וברוב המקרים אפשרית גם לידה לדנית.
"עדי מטפל נעים וקשוב
הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
היי אנחנו בהזרעה ראשונה יום שני הייתי עם זקיק של 17 ביום רביעי קיימנו יחסים 13/11הרגשתי כאבי ביוץ ובדיקת ביוץ שהראתה חיובית שלפי הבנתי אם בדיקה מראה חיובית זה אומר שהיום הבא זה הביוץ , ביום חמישי הזרקתי אובטירול יום שישי הייתה הזרעה היום יש לי כאבים כמו ביוץ האם הגיוני ? והאם ההזרעה יצאה בסדר לפי התאריכים?
כאבי ביוץ לא מצביעים בהכרח על ביוץ ויכולים להופיע גם בגדילת הזקיק וגם אחרי הביוץ - עדיף להסתמך על שילוב של אוטראסאונד ובדיקת דם. במקרה שלך הביות כנראה היה (על סמך בדיקת הביוץ) בין חמישי לשישי - האוביטרל פחות שינה - בכל מקרה נראה שההזרעה היתה בזמן.
אישה בת 38, ללא בעיות ידועות, ללא הריונות קודמים. גבר בן 42, ללא בעיות ידועות, זרע תקין. עברנו 3 הזרעות. הרופא המטפל המליץ "לקחת חודש לתת לגוף לנוח" ואז להתחיל IVF. להבנתנו, 3 הזרעות זה לא מעט אבל עדיין בטווח יחסית תקין (?) ולכן שוקלים הזרעה רביעית לאחר חודש המנוחה לפני שפונים ל-IVF.
תודה
היי
בטא ירדה ל31 לאחר הריון שלא התפתח ונפל בשבוע 6.
הבדיקה נעשתה 10 ימים אחרי התחיל הדימום של ההפלה.
האם יש צפי למתי יתרחש הביוץ בבטא כזו?
ביוץ יכול להתרחש כשבטא עוד לא התאפסה או שהמועד משתנה בהתאם לרמת הבטא?
תודה
אני סובלת משחלות פוליציסטיות, השנה היה לי מחזור רק 4 פעמים. מחזור קודם לקחתי לטרזול ביום החמישי למחזור במשך חמישה ימים. נעזרתי במעקב זקיקים ולא הצלחתי להכנס להריון. לאחר חודשיים היום אני ביום הראשון של המחזור והרופא לא עונה לי כבר שבועיים. וגם לא המזכירה שלו. האם זה בסדר שוב לקחת ביום החמישי לטרזול? יש לי כדורים בבית אני רק רוצה לדעת אם מותר לקחת בפעם השניה. אני מתוסכלת ולא רוצה לפספס את ההזדמנות כי מחזור אצלי זה נדיר.
שלום, אני בטיפול עם גונל והיום הבדיקות דם היו גבוהות מעל 3000 ו4 זקיקים בין 15-17. הרופא שלי המליץ לוותר על החודש בגלל סיכון לריבוי עוברים. אבל חבל לי בייחוד שלא הגעתי לכאלה תגובות בחודשים קודמים. האם להמשיך עם זריקת אוביטרל ? מה הסיכונים?