דלג לתוכן

הפרעות בוויסות החושי

הפרעה בוויסות החושי , הפרעות בויסות החושי | Sensory Regulation Disorder
המומחים של Infomed מסבירים:

תאר לעצמך שהיית חווה כל ריח כאילו הוא נמצא מתחת לאפך או שעל מנת שתרגיש במגעה של בת זוגך היא הייתה צריכה להפעיל כוח. הסיבה לכך שתופעות אלו אינן שכיחות היא הוויסות החושי - התהליך בו נקלטים גירויים חושיים מהסביבה. הוויסות החושי של מרבית האנשים תקין ויעיל, כך שגירויים אינם נחווים כחלשים או חזקים מדי. הפרעות בוויסות החושי מאופיינות בפגיעה בוויסות זה.

מהן הפרעות בויסות החושי?

ההפרעות בוויסות החושי יכולות להופיע בחושים שונים: מגע, ראייה, שמיעה, טעם, ריח, והמודעות והתחושה של מיקום הגוף ותנועתו בחלל.

תינוקות וילדים הסובלים מתת-רגישות או רגישות-יתר באחד החושים או יותר, מתקשים בשל כך לארגן את עולמם הפנימי ולהגיב לסביבתם בצורה תואמת. ילדים אלה סובלים מהפרעות בוויסות החושי וחווים גירויים שונים בצורה חזקה ומאיימת, או בצורה חלשה ובלתי מספקת. תינוקות אלו עלולים להתקשות לשמור על חיוניות וערנות, לקיים אינטראקציה עם אחרים ולהתמודד עם מתחים. הם נוטים לבכות ולהגיב בחוסר שקט או מצוקה ליציאה מהבית ולפעילויות שונות. לרגישות ביטויים שונים - חלק מהתינוקות לא יכולים לסבול מגע בעוד שאחרים צריכים מגע עמוק וחזק כדי להירגע. יש תינוקות שיגיבו לריחות חזקים ואילו אחרים יסבלו מתנודות ויחושו ברע בכל נסיעה במכונית.

אבחון הפרעות בוויסות החושי החל להתפתח בשנים האחרונות. הפרעות אלה נחשבות למולדות, וקשורות למערכת העצבים של הילד ולטמפרמנט שלו. מקובל לסווג הפרעות מסוג זה לשלוש קטגוריות: הפרעה בויסות החושי מסוג רגישות יתר, הפרעה בויסות החושי מסוג תת-רגישות והפרעה בויסות החושי מהסוג האימפולסיבי. בכל קטגוריה מתייחסים לשלושה מאפיינים של התינוק: סוג הקשיים בעיבוד החושי, הקשיים המוטוריים ודפוס ההתנהגות האופייני.

לקשיים אלו השפעה נרחבת על תחומים שונים במהלך התפתחותו של הילד- ההתפתחות הרגשית, הקוגניטיבית, החברתית והמוטורית עלולות להיפגע או להתעכב אם בשל רגישותו הייחודית, הילד חווה תסכול מתמשך במפגש עם העולם. ההורים, שלעיתים חווים בעצמם תסכול עקב הקושי של ילדם, יכולים להקל עליו להתאים את הגירויים בסביבתו לרגישותו הייחודית, בעזרת ייעוץ והכוונה.

טיפול

למרות שכיחותן של הפרעות בוויסות החושי, הורים ואף אנשי מקצוע רבים אינם מודעים לקיומן. במקרים רבים לא ניתנת האבחנה המתאימה, והסביבה לא מבינה את הרגישות המיוחדת של הילד. השלב הראשון והחשוב ביותר הוא האבחנה, אשר בהתאם אליה ניתנים ייעוץ ותמיכה להורים ולסביבה על מנת לעשות התאמות לילד ולעזור לו להתמודד.

בנוסף, קיימות היום מספר שיטות המסייעות בהתמודדות עם הפרעות בוויסות החושי ובפיתוח את מערכת החישה העצבית. לדוגמא, שיטת האינטגרציה החושית עובדת על וויסות המערכת התחושתית באמצעות משחקים מגוונים, המשלבים התנסויות וגירויים שונים כמו נדנדות, טרמפולינות, משחקי חול ומים, כדורים, עיסוי, שמנים ארומאטיים ועוד. תוך כדי משחק הילד נהנה, מפתח את מערכת החישה העצבית ולומד לעבוד בצורה המתאימה לו. התוכנית מותאמת באופן אישי לצרכיו של הילד.

    המומחים שלנו לטיפול באמנויות, יצירה והבעה וילדים

    פסיכיאטריה
    ד"ר מיכאל ינקו
    4.7
    ( 117 חוות דעת )
    "רופא מקצועי מאוד"
    קראו עליי עוד
    אונקולוגיה
    ד"ר רונן ברנר מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
    קראו עליי עוד
    עור ומין
    ד"ר טליה מאיר מומחית ברפואת עור
    קראו עליי עודלקביעת תור
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו