דלג לתוכן

רגישות יתר למזון

food hypersensitivity, food allergy
המומחים של Infomed מסבירים:

על פי סקרים שונים כרבע מהמשפחות מדווחות על לפחות חבר אחד במשפחה הסובל מרגישות למזון כלשהו. אולם על פי מחקרים רפואיים מבוקרים,  שכיחות רגישות היתר לסוגי מזון שונים נמוכה בהרבה. כנראה שחוסר הוודאות והידע בנושא גורם לבלבול הרב בתחום בערך הזה ננסה לעשות מעט סדר בבלאגן.

את התגובה הלא רצויה לחשיפה למזונות שונים ניתן לחלק לשני קטגוריות עיקריות:
 הראשונה היא התגובה האלרגית המבוססת על פעילות לא תקינה של מערכת החיסון בעקבות חשיפה לאלרגנים. חשיפה שכזו גורמת לתופעות מיידיות כמו הופעת בצקת ואפילו מצב של שוק אנאפילקטי ותופעות כרוניות כמו "אסטמה של העור" (atopic dermatits). 
הסוג השני הוא תגובה למזון שאינה במנגנון חיסוני כמו מצב של "חוסר סבילות" שהידוע ביותר הוא חוסר סבילות ללקטוז (חלב) או תגובות פרמקולוגיות אחרות לחומרים שבמזון כמו התגובה של הגוף לקפאין.
 

  • רגישות יתר למזון תסמינים

    השפעת אלרגית של המזון אליו האדם רגיש יכולה להופיע החל מדקות ספורות לאחר אכילת המזון ועד למספר שעות.

    לכל סוג מזון אליו קיימת רגישות יתר ישנם סימפטומים מיוחדים המאפיינים אותה אבל הסימנים הנפוצים ביותר הם:

    • אודם מקומי.

    • הופעה של סרפדת חריפה (acute urticaria).

    • בצקת מקומית.

    • כאבי בטן, בחילות והקאות.

    • שלשול.

    • נזלת אלרגית.

    • גרד בעיניים.

    • מיגרנות.

    במצבים חמורים שעלולים אפילו להתפתח לכדי סכנת חיים מופיעה קושי בנשימה, לחץ בחזה, תחושת מחנק בגרון, דופק מהיר, סחרחורת והתדרדרות למצב של איבוד הכרה. (שוק אנאפילקטי)

    הסוג השני של רגישות יתר למזון נגרם בדרך כלל מהפרעות ספיגה שונות ובדרך כלל הוא מתבטא בשלשולים כאבי בטן ותחושה של נפיחות.
     

המומחים שלנו לאלרגיה ואימונולוגיה ותזונה ודיאטה

גסטרואנטרולוגיה
ד"ר ריטה ברון מנהלת שירות נוירוגסטרואנטרולוגיה במכון הגסטרואנטרולוגי בקריה רפואית רמב''ם
קראו עליי עוד
גסטרואנטרולוגיה
ד"ר נדב אילני רופא בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד. הדסה עין כרם ומכון הגסטרו של קופת חולים כללית בירושלים
קראו עליי עוד

מאמרים בנושא רגישות יתר למזון

מהי ההשפעה המפתיעה של הסגרים החוזרים על הגוף שלנו?
מהי ההשפעה המפתיעה של הסגרים החוזרים על הגוף שלנו?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 09/05/2021

מגפת הקורונה אילצה אותנו לבלות זמן רב בבתים ולהימנע ממפגשים חברתיים. למרות שהצעדים שננקטו היו הכרחיים למניעת התפשטו... לכתבה המלאה

שבועות: האם זה טבעי לצרוך מוצרי חלב?
שבועות: האם זה טבעי לצרוך מוצרי חלב?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 16/05/2021

האם הגוף שלנו בנוי לעכל חלב ומוצרי חלב? באופן כללי, יונקים אינם צורכים לקטוז בבגרותם, אז למה בני האדם כן? התשובות בכתבה לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום נאזאל פוליפוזיס

בניהולו של ד"ר רמית מעוז-סגל
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו