ציפרוטרון (Cyproterone)
מידע נוסף
שמות מסחריים
ציפרוטרון הוא חומר המעכב את פעילות ההורמונים האנדרוגנים ברקמות השונות בגוף ובנוסף מפחית את ייצור ההורמון הגברי - טסטוסטרון.
במינונים גבוהים (50-100 מ"ג ביום) הוא משמש לטיפול הורמונלי אנטי אנדרוגני ולדיכוי דחף מיני בלתי נשלט בגברים ובמינון של 10 מ"ג ביום משמש לטיפול בסימני ייצור עודף של אנדרוגנים בנשים (במצבי התפתחות של שיער עודף על-פני הגוף והפנים, העמקת הקול, נשירת שיער "גברית" והגדלת מסת השריר).
מאחר וטיפול אנטי-אנדרוגני עלול לגרום למומים מולדים, יש ליטול את תכשירי הציפרוטרון ביחד עם גלולות למניעת הריון אצל נשים בגיל הפריון. לרוב השילוב הוא עם גלולות בעלות פעילות הורמונלית משולבת (פרוגסטוגנית ואסטרוגנית) כאשר ציפרוטרון נכלל בהן במינון נמוך של 2 מ"ג לגלולה.
לפני התחלת הטיפול יש לעבור בדיקות כלליות כולל בדיקה גניקולוגית. יש לשלול בוודאות קיום הריון לפני התחלת הטיפול בתרופה.
נשים המטופלות בציפרוטרון בשילוב עם אסטרוגן ו/ או שילוב מתאים של אסטרוגן ופרוגסטרון, לא צריכות ליטול אמצעי מניעה נוסף ("גלולה") בזמן הטיפול.
במצבים של שיעור יתר ברמה בינונית ואקנה הטיפול בגלולה משולבת המכילה ציפרוטרון במינון מופחת מספיקה. שימוש נוסף הוא כטיפול הורמונלי בסרטן הערמונית.
במינונים גבוהים ובשימוש ממושך יש חשש לפגיעה בכבד ולירידה בהפרשת קורטיזול מיותרת הכליה. עקב כך יש צורך לערוך בדיקות דם סדירות וכן תפקודי כבד ותפקודי יותרת הכליה.
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות .תדירות וזמן נטילה
מומלץ ליטול הטבליה בזמנים קצובים. משך הטיפול יקבע אינדיבידואלית ע"י הרופא ועשוי להימשך מספר חודשים.טווח המינון
לטיפול באקנה ובשיעור יתר בינוני בנשים - 2 מ"ג של ציפרוטרון בתכשיר אחד המשלב ציפרוטרון עם אתינילאסטראדיול , עבור מחזור של 21 יום והפסקה של שבוע. לטיפול הורמונלי אנטי-אנדרוגני בנשים - 10 מ"ג של ציפרוטרון ( 15 טבליות) ינתן בשילוב עם התרופה דיאנה או אסטל. יש להתחיל לקחת את שני התכשירים ביום הראשון של המחזור (היום ה 1- של הדימום) כך שיוצא שממשיכים ליטול את הדיאנה או האסטל בלבד במשך ששת הימים שלאחר שנגמרו 15 הטבליות של הציפרוטרון. לאחר 21 יום של לקיחת הטבליות באה הפסקה של 7 ימים בלקיחת הטבליות ובתקופה זו יתרחש דימום הווסת. וכך ממשיכים למחזור נוסף. לטיפול הורמונלי אנטי-אנדרוגני בגברים - 50 מ"ג פעמיים ביום. לטיפול בסרטן הפרוסטטה- 200-300 מ"ג ביום בחלוקה ל-2-3 מנות.תחילת ההשפעה
כתלות במינון ובהתוויה.משך ההשפעה
כתלות במינון ובהתוויה.תזונה
יש ליטול התרופה עם הארוחה.אחסון
בטמפרטורה הנמוכה מ-30 מעלות צלזיוס.
מנה שנשכחה
במידה ונשכחה מנה יש לקחתה מייד כשנזכרים אלא אם הגיע הזמן למנה הבאה ואז יש לדלג ולהמשיך כרגיל. בקרב נשים הנוטלות טיפול משולב עם גלולות למניעת הריון - במידה ונשכחה טבליה יש לקחתה תוך 12 שעות לכל המאוחר. אם עברו יותר מ 12 שעות מזמן הנטילה הרגיל, תיתכן ירידה במהימנות פעילות הטבליה למניעת הריון במחזור זה. בכל מקרה יש להמשיך בנטילת הטבליות האחרות במועד הרגיל על-מנת למנוע דימום ביניים מוקדם. במשך מחזור זה, יש לנקוט באמצעי מניעה נוספים, לא הורמונליים (כגון קונדום).הפסקת התרופה
גם אם חל שיפור במצב הבריאותי, אין להפסיק את הטיפול בתרופה ללא התייעצות עם רופא.מינון עודף
במקרה של מינון עודף יש סיכון מוגבר לתופעות לוואי. יש לדווח לרופא המטפל וייתכן שיהיה צורך בטיפול תומך.אזהרות
הריון
אסור להשתמש בזמן הריון. (X) נמצא שגורם לפגיעה בהתפתחות אברי המין של עובר זכר.הנקה
לא ניתן. התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע לרעה על התינוק. מומלץ לא לקחת את התרופה או לא להיניק.תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בתינוקות ובילדים לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא הילדים.קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
אין בעיות ידועות.אלכוהול
מומלץ להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- הריון
- מחלת כבד
- דיכאון
- הפרעות בקרישת הדם
- סוכרת
- אנמיה של תאי חרמש (sickle cell anemia)
- מחלת סרטן
- שתיה מרובה של אלכוהול
- הנקה
- מחלת כליה
- תסמונת רוטור
- תסמונת דובין- ג'ונסון
תופעות לוואי
תופעות לוואי
תופעות נפוצות: עייפות, מצב רוח ירוד, דיכאון, שינויים בצמיחת השיער, תופעות בעור, אנמיה, נטיה לעליה במשקל וירידה בדחף המיני, עיכוב הפיך ביצירת תאי זרע. בנשים - רגישות או גודש בשדיים, דימום קל "בין-מחזורי" , בגברים - גינקומסטיה (גדילת השדיים אצל גבר). במינון גבוה התרופה עלולה לגרום לפגיעה בכבד, על כן יש צורך במעקב שגרתי אחר תפקודי הכבד ובמקרה ונגרם נזק יש להפסיק את הטיפול. מצבים נדירים: אוסטאופורוזיס, פריחה, קוצר נשימה ומיחושים בלתי רגילים באיזור הבטן העליונה - יש לפנות לרופא. נמצא גם שמינון גבוה עלול להוריד את יכולת ייצור הקורטיזול בגוף בזמן מצבי דחק. התרופה בנוסף עלולה לשנות את חילוף החומרים של הסוכרים בגוף ולכן יש השפעה בקרב חולי סוכרת.
שינויים נוספים אפשריים: קרישי דם (לא נקשר באופן חד משמעי לשימוש בתרופה), התפתחות גידול שפיר במוח (מנינגיומה). הסיכון עולה במיוחד בשימוש לטווח ארוך (מספר שנים) או במינונים גבוהים, 25 מ"ג ליום ומעלה. (סימנים של שינויים בראייה, אובדן שמיעה או צלצולים באוזנים, כאבי ראש המחמירים עם הזמן, אובדן זיכרון, פרכוסים, חולשה- מחייבים פנייה מיידית לרופא), עור יבש ושיפור במצב אקנה, נשירה זמנית ולא אחידה של שיער גוף, אנמיה, דלדול עצמות, עייפות, תשישות, חוסר תאבון, ירידה במשקל, סוכר נמוך בדם, לחץ-דם נמוך, התייבשות, כאב ראש, אי-שקט ודיכאון, כאבי שרירים (לעיתים קרובות חולשת שרירים), כאב בטן, חשק למזונות מלוחים, תחושת בחילה או הקאה ושלשול (דיכוי בלוטת יותרת הכליה).
נשים: אין להפסיק את הטיפול בתרופה במקרה של דימום קל בלתי צפוי במהלך שלושת השבועות של הטיפול המשולב. יחד עם זאת, יש להתייעץ עם הרופא במקרה של דימומים כבדים.
במידה והמחזור החודשי אינו מופיע (נדיר), במהלך שבעת ימי ההפסקה (ללא גלולות), יש להפסיק את הטיפול ולעדכן את הרופא. אין להמשיך ליטול את הטבליות לפני שהרופא שולל הריון בודאות.
סימנים המחייבים עדכון מיידי של הרופא:
תחושה כללית של חולי, חום, בחילה, הקאות, חוסר תיאבון, גרד בכל הגוף, צהבת המקבלת ביטוי בעור ובעינים צהובים, צואה בצבע בהיר ושתן בצבע כהה. אלו עשויים להיות סימנים לנזק בכבד, כולל דלקת בכבד. כאב בלתי רגיל באזור רום הבטן אשר אינו חולף מעצמו תוך זמן קצר. היכול להיות סימן לגידול שפיר או ממאיר בכבד עם דימום תוך בטני מסכן חיים.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
תכשירים נוגדי סוכרת (הנלקחים דרך הפה) או אינסולין: בשילוב עם ציפרוטרון הצורך במתן בו זמני של תכשירים נוגדי סוכרת יכול להשתנות.
אלכוהול: צריכת אלכוהול עלולה להפחית את האפקט של ציפרוטרון.
השפעת שימוש ממושך
במינונים גבוהים ובשימוש ממושך יש חשש לפגיעה בכבד ולירידה בהפרשת קורטיזול מיותרת הכליה. עקב כך יש צורך לערוך בדיקות דם סדירות וכן תפקודי כבד ותפקודי יותרת הכליה. הסובלים מסוכרת צריכים להיות בפיקוח קפדני של הרופא המטפל.נמצא כמרכיב בתרופות הבאות
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- האם יש לכדורי אנג'ליק השפעה על השמנה או הרזיה? כלומר, האם זה יכול לעזור לי לרדת במשקל או להיפך?
- אחרי בדיקת דם שגרתית נאמר לי על ידי הרופא שיש לי כבד שומני. האם התופעה לבדה מצביעה על משהו? אני בן 23, לא שותה ולא מעשן, הכולסטרול שלי נמוך. אלה תוצאות הבדיקות שעברתי: HDL 40 mg/dl LDL 53mg/dl המדד החריג: ALT (GPT) 52 U/L
- לפני מספר חודשים התחילו לי כאבים בצד ימין בצלעות. הכאבים היו נסבלים, ולכן לא התייחסתי אליהם. לפני שבועיים התחיל כאב מאוד חזק שנמשך עד היום לאורך השכמה הימנית, והופיעו מספר בודד של פצעים מתחת השד הימני. אבחנו לי הרפס, וקיבלתי את הטיפול הרגיל, אבל הכאב עדיין מאוד חזק בשכם. האם הכאב בצלעות קשור להרפס? מה יכול לקחת נגד הכאב למי שיש לו בעיות בתפקודי הכבד?
- אני בת 25 ומצאו לי ציסטה בשחלות לפני כשנתיים. סבלתי פעם אחת מכאבים עזים בבטן בגלל הציסטה ומאז אני לוקחת גלולות ואין שום תופעות או כאבים. הציסטה דווקא קטנה יחסית, כיום היא בגודל של 24x17 מילימטר עם ספק פפילציה בתוכה, ובתקופה האחרונה יש אצלי עלייה בערכי 125 CA - כיום הוא 88, ואני כבר בטיפול. רציתי לדעת מה זה אומר עם ספק פפילציה? ומה זה בדיוק ה-CA 125? הבנתי שזה יכול להיות עקב תנודות של המחזור, אם כי אצלי הערך הזה במגמת עלייה כבר במשך תקופה ממושכת.
- אני בת 28. האם אדנומה על הכבד יכולה להצטמק כאשר מפסיקים ליטול גלולות למניעת הריון?
- יש לי ערכים גבוהים של הומוציסטאין. התרופות שקיבלתי הם: טריקרדיה ואספירין. שאלתי היא: אם נטילת האספירין מחוייבת מעבר לטריקרדיה?
- מילדותי אני סובל מאטופיק דרמטיטיס בכל הגוף. אני כעת בן 25. האם ניתן להיפטר מהמחלה? האם יש מחקרים חדשים בתחום? האם יש תרופות חדשות? האם יש תקווה?
- שלום, אני מאוד מפחדת שנכנסתי להריון. הנתונים הם: אני בתולה. לפני 3+ ימים חברי ואני הגענו ליחסים שלא ידענו לפני זה. לא ממש קיימנו יחסי מין אלא, שנינו היינו בלי תחתונים ונגענו אחד בשני לעינוג ואז נשפך לו. לא הייתה חדירה אבל נשפך לו באזור המפשעה / ערווה שלי. 1. האם יכול להיות שנכנסתי להריון?? לאחר 66 שעות לקחתי פוסטינור 2 (את הגלולה הראשונה ואחרי 12 שעות את השניה). לא היו לי את תופעות הלוואי שכתובות שם - לא בחילות, הקאות, לא יורד לי דם וכו'. 2. מה זה אומר שלא היו לי תופעות לוואי? זה רגיל? הגלולה לא עבדה לי? האם הגלולה הזאת עובדת תמיד? יכול להיות שאני כן בהריון?
- כשנתיים אחרי ניתוח להסרת הערמונית אני עדיין סובל מאצירת שתן כמעט מדי יום, ומלחץ מדומה בשלפוחית השתן. מדובר רק בקשיי התרוקנות וריצה תכופה לשרותים. לעיתים כדור הרגעה משפר את המצב, אך אי אפשר בלי סוף. באולטרסאונד לא היה ממצא לא תקין, ונראה כי לגמרי אין בלוטת ערמונית, אשר הוצאה דרך הפין עקב הגדלה שפירה. אני מקבל קומדין, רסיטל, תרופות נגד כאבים, בקלוסל ומירו. מה הבעיה? יתכן שיש הגדלה מחדש של בלוטת הערמונית, היות שבניתוח דרך איבר המין (tur) הכריתה אינה מלאה. אפשרות נוספת היא הקטנת קיבולת שלפוחית השתן. יש לפנות לאורולוג מנתח לשם ביצוע בדיקות נוספות שיבדקו אפשרויות אלה. ד"ר נחום ורבין
- האם תוצאה של 0.30 בבדיקת דם microalbumin תקינה לגבר בן 68?