פמוטידין (Famotidine)
מידע נוסף
שמות מסחריים
פמוטידין (Famotidine) הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות גאסטרו, פאמו, פמוטידין טבע – חוסם קולטני היסטמין מסוג H2. חסימת הקולטנים מעכבת את הפרשת החומצה בקיבה.
יעיל לטיפול ב:
פמוטידין (גאסטרו, פאמו) משמש לטיפול בכיב בקיבה או בתריסריון, במחלת ריפלוקס קיבתי-ושטי (gastroesophageal reflux disease GERD) ובמצבים אחרים בהם יש הפרשת חומצה מוגברת במערכת העיכול.
כמו כן, פמוטידין (גאסטרו, פאמו) משמש גם לטיפול בתסמונת זולינגר-אליסון (הפרשת יתר של ההורמון גאסטרין), שמאופיינת בהפרשה מוגברת של חומצת קיבה וריבוי כיבים.
הנחיות חשובות:
מומלץ להימנע משתיית משקאות אלכוהוליים או עתירי קפאין כיוון שהם עלולים להחמיר את המחלה. בנוסף, רצוי להימנע ממאכלים חומציים כמו פירות הדר או משקאות תוססים ומנטילת תרופות שמכילות אספירין (אלא אם הרופא הורה אחרת).
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בתרופות המכילות פמוטידין (גאסטרו, פאמו) במקרים הבאים:
- אם ידוע על רגישות לחומר הפעיל או למרכיבים אחרים בתרופה.
- אם את מניקה.
- אם את בהריון או מתכננת הריון, מבלי להיוועץ ברופא.
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות, קפליות.תדירות וזמן נטילה
לטיפול בכיב: 1-2 פעמים ביום. לטיפול בתיסמונת זולינגר-אליסון: 4 פעמים ביום.טווח המינון
מבוגרים: 20-80 מ"ג ליום.תחילת ההשפעה
תוך 1-3 שעות.משך ההשפעה
6-12 שעות.תזונה
למניעת צרבת מומלץ לאכול ארוחות קטנות יותר לעיתים קרובות יותר. מומלת לאכול לאט וללעוס את המזון היטבאחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים, להגן מאורמנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך 3 שעות, קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור.מינון עודף
מנה עודפת מקרית אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים, או אם נלקחה מנה עודפת גדולה, יש ליידע את הרופא.אזהרות
הריון
לא התגלו מקרים משמעותיים של פגיעה בעוברי חיות מעבדה. אין מחקרים מספיקים בנשים בהריון.הנקה
אין להניק בזמן טיפול בתרופה זותינוקות וילדים
לא מומלץ בילדים מתחת לגיל 12, אלא בהמלצה רפואית.קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
אין בעיות ידועות.אלכוהול
אין בעיות מיוחדות, אך אלכוהול עשוי להחמיר את המחלה עבורה ניתנת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- רגישות לסימטידין
- רגישות לראניטידין
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- נטילת תרופות אחרות
- הפרעות בבליעה
- חסימה של דרכי השתן
תופעות לוואי
תופעות לוואי
יחסית לחוסמי H2 אחרים יש לפאמוטידין פחות תופעות לוואי. נראה כי הוא משפיע פחות מסימטידין על הורמוני המין הזכריים. במקרים נדירים עלול לגרום לירידה בתפקוד המיני או דחף מיני, צהבת, אדמומיות או rרגישות בעור, ישנוניות, דיכאון, חרדה או הזיות, התכווצויות שרירים, ישנויות, נשירה או דלדול שיער, עקצוצים בכפות הידיים והרגליים, שינויים בחוש הטעם. במקרים נדירים מאוד עלול לגרום לירידה בספירת הדם ולתוצאות לקויות בבדיקות לתפקודי כבדפרטי תגובה עם תרופות אחרות
קטוקונאזול, איטראקונאזול, ארלוטיניב: פאמוטידין עלול לגרום להפחתת רמות התרופות הנ"ל בדם, תודות להגברת החומציות בקיבה וכתוצאה מכך לירידה בספיגה שלהן.
נאפרוקסן: פאמוטידין עלול להגביר את קצב ההתמוססות של נאפרוקסן, כך שבמקום שהחומר ישתחרר במעי הוא משתחרר כבר בקיבה והשפעתו פוחתת.
השפעת שימוש ממושך
שימוש ממושך עלול לגרום ירידה בספיגת B12 ומגנזיום.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אמי בת 69, והיתה עד לפני כחודשיים בריאה וספורטיבית. מאז היא סובלת מכאבים חזקים, שנעים לחלקים שונים בגופה, ומתמקדים בעיקר באזור הגב והמותניים. כאבים אלה גורמים לה להרגשה כללית לא טובה ומגבילים מאד את תנועתה. בנוסף, בשתי בדיקות שקיעת דם שלה התוצאות היו גבוהות וחרגו מהנורמה. שלל בדיקות ונסיונות בירור עלו בתוהו. לאיזה רופא עלינו לפנות על מנת שיוכל לראות את התמונה הכוללת של שלל הסימפטומים, ולנסות להגיע למקור הבעיה?
- יש לי בעיות בבלוטת התריס, ואני לוקחת אלטרוקסין. האם אני אמורה לא להשמין? או שגם אם לוקחים את התרופה, הנטייה להשמנה שגורמות הבעיות בבלוטת התריס עדיין נשארת ומשמינים?
- מהם היתרונות והחסרונות של הניתוח הלפרוסקופי לכריתת כיס המרה על פני ניתוח בגישה פתוחה?
- אני בת 15. בגיל 12 בערך עשיתי דיאטה וירדתי במשקל. איבדתי את המחזור שלי כחודש לאחר התחלת הדיאטה. בשנה שעברה היגעתי למשקל הכי נמוך, בסביבות ה-40 ק"ג כשגובהי היה 1.53 מטר. בשנה זו התחילו לי קוצר נשימה, כאבים בחזה, והרבה ליחה. זה הפסיק לי לאחר כמה חודשים. לאחרונה אני מטופלת במרפאה ועליתי מעט במשקל ושוב ירדתי, כיום משקלי הוא בערך 45 ק"ג וגובהי עכשיו 1.54 מטר. הבעיה היא שחזרו לי מעט הכאבים בחזה וקוצר הנשימה. מדוע זה חזר אם אני כבר לא בתת-משקל?
- בשלושת הימים האחרונים יש לי צואה בצבע כתום-אדום. אני חייב לציין שהשבוע הייתי צריך לעבור בדיקת קולונוסקופיה עקב אנמיה חוזרת, ולא הלכתי כי פחדתי. ממה זה יכול לנבוע?
- הפסקתי לקחת גלולות למניעת הריון לפני שבועיים (כולל את המחזור) והתחלתי לקחת היום חומצה פולית. ברצוני להיכנס להריון. אי לכך, האם כדאי לקחת תקופה מסוימת חומצה פולית ולשמור בלא להיכנס להיריון? מה עדיף?
- לפני 6 ימים התכסה גופי בפריחה שנראית כמו עקיצות או פצעים קטנים. זה נורא מגרד וממשיך להתפשט. נקבע לי תור לרופא עור רק בעוד שבוע !! אני מורחת דרמובאט (מה שיש לי בבית). איך אוכל להקל על הגרד ?
- לבתי בת 4 החודשים יש המנגיומה נרחבת ומורכבת על פניה (המנגיומת זקן). היא מטופלת בכמותרפיה וינקריסטין וב-5 מ"ג סטרואידים ליום ( פרדניזון). הרופאים האונקולוגים שוקלים להפסיק את השימוש בסטרואידים ולהוסיף קרבופלטין. טענתם שהסיכוי לעצירת ההמנגיומה ואף לנסיגתה גבוה יותר, וחשוב מכך, הם טוענים כי הנזקים, לאורך זמן, של הקרבופלטין, נמוכים יותר מאלה של הסטרואידים. ברצוני לדעת מהם הנזקים שעשויים להיות בכל אחד מהשילובים, ומה הופך את הסטרואידים למזיקים יותר מהכמותרפיה בקרבופלטין?
- הרופא רשם לי כמוסות לנסו 30 מ"ג לטיפול בצרבת. יש לי בעיה בבליעת כמוסות וכדורים גדולים, בעיה פסיכולוגית. האם ניתן לפתוח את הכמוסה ולשתות תוכנה עם מים? האם יש כדורים קטנים לתרופה זו?
- אני בת 41. לאחרונה עברתי בדיקות דם ואיני יודעת איך לפענח אותן. להלן הממצאים: המוגלובין 11.9 פריטין 2.94 B12 203 IRON 59 אני מרגישה בדרך כלל טוב, אבל לאחרונה אני מאוד עייפה במשך היום. האם הבדיקות מעידות על משהו לא תקין?